Бъбречна колики: симптоми при мъжете, лечение в домашни условия

Една от най-болезнените и опасни заболявания се счита за бъбречна колики: симптоми при мъжете може да се прояви като силна спазмоподобной болка, която се дава в десен или ляв долен отдел на гърба.

Появата на бъбречна колика винаги е внезапен характер. Силна болка причинява това, че урината не може пълноценно да се отклонят от бъбреците. Нейният голям брой силно дразни гладката мускулатура на бъбреците, тя може да пострада камък или пясък. Това води до спазму и предизвиква мощна болка.

Причини за бъбречна колика

Има доста различни причини за появата на остра болка в областта на бъбреците. Бъбречна колики – не е болест, това всеки трябва да знае. Такова състояние е първият сигнал за наличието в организма на някои усложнения.

Основните причини за развитието на бъбречна колика:

 1. Пикочнокаменна болест. Това е най-голямата причина за появата на остра болка. При камъни в бъбреците могат да се издават многократни пристъпи на колики. Те се случват поради това, че камъкът драскотина на стената на бъбреците и причинява възпаление. В други случаи камък може да замени мочеточники, поради което се натрупва голямо количество урина. Неговата концентрация се увеличава и досадно мускулатура на тялото. Особено опасно оксалурия. При такова заболяване камъни са много остри или имат шипове, които водят до различни увреждания;
 2. Увреждане на бъбреците. При нараняване може да настъпи увреждане на тъканите на бъбреците. Те силно се дразнят урината и да предизвикат болка. Особено опасно кървене, съсиреци, може да доведе до запушване на пикочните пътища;
 3. Тумор на бъбреците или на пикочния мехур, които се припокриват на пикочните пътища;
 4. Вродени нарушения на структурата на бъбреците или на пикочните пътища;
 5. Типична причина за появата на бъбречна колика при мъжете може да се превърне някои заболявания на простатната жлеза. При нейното увеличаване е счупен ток на урината. Урината излиза от пикочния мехур, не напълно, което води до неговото натрупване и в бъбреците. Това може да предизвика възпаление на бъбреците и появата на бъбречна колика;
 6. Влошаване на състоянието на бъбреците се дължи на нарушаване на тяхното кръвоснабдяване.

Симптомите на бъбречна колика

Характерно при мъжете симптомите на практика не се различават от същите признаци на патология, както и при жените. Съществуват следните признаци, които причиняват бъбречни колики симптоми при мъжете лечение трябва да бъде незамедлительным:

 • Силна болка. Това е основният знак е точно на бъбречна колика. Болката е толкова силна, че пациентът е напълно загуби способността да се движи, а в някои случаи може да се случи припадък или нарушение на съзнанието. Болката помага локализировать пъпка, която удивена: дясна, лява или и двете. Болката не винаги идва от засегнатата бъбреците. Тя може да дари в слабините или слабините, в някои случаи и в други органи на перитонеума. В някои случаи без да се пълноценен диагностика на бъбречна колики може да бъде спутана с удар на апендицит;
 • Нарушение на отклонение на урината води до това, че пациентът се чувства чести позиви в тоалетната. При това количество урина е много малко, при затваряне на лумена на камък, тя може напълно да отсъства;
 • Повишаване на концентрацията на урината и неразположение да станат причина за повръщане и диария. В някои случаи бъбречна колики провокира запек;
 • При силни повреди на стените на бъбреците в урината се появява кръв. Я количеството и цвета на урината може да се говори за естеството и тежестта на вредата;
 • Заради силната болка и свързаните с тях симптоми, които човек може да се разочарован общото благосъстояние, за да се появи тревожност, нервност. Болезнен шок може да доведе до временна загуба на съзнанието.
READ  Сеалекс форте плюс: инструкция за употреба, мнения

След вендузи, инфаркт болката минава и не веднага. В продължение на няколко минути и дори часове тя не е остър, а тъп характер. Няколко часа след инфаркт болката преминава напълно, и човек може да се изправи от леглото.

Диагностика на бъбречна колика

Диагностициране на самата бъбречно колику доста лесно. Това е тежка остра болка в дясната или лявата част на гърба. В някои случаи тя може да се даде и в други части на гърба. При проверка на лекар трябва да се обърнете, когато или след това се появява болка, промени ли я интензивността на кои още се намират заболявания на вътрешните органи. По-точно състоянието на бъбреците помага да се установи пальпация и ултразвуково изследване.

Много важно при диагностиката е анамнеза за живота на пациента. Появата на заболявания на отделителната система могат да бъдат свързани с тези характеристики:

 • Колко много човек използва течност;
 • Боледувал ли е някога туберкулоза или пиелонефритом;
 • Имаше ли преди това някакви наранявания на бъбреците или пикочния мехур;
 • Как мъж се храни.

Много информативен при диагностика е анализ на урината при бъбречна колике. С нея ще можете да научите за възможно наличие на кръв в урине (показва увреждане на бъбреците), концентрация на урината (има ли възпаление на мускулатурата на бъбреците).

При камъни в бъбреците, лекарят може да назначи экскреторную урографию. При такава процедура в кухината на бъбреците се инжектира контраст. Той, заедно с урината се движи по мочеточникам. На рентген лекар може да забележите, където спира урината и локализуется камък.

Лечение на бъбречна колика

Бъбречна колики при мъжете се лекува доста бързо. Първо купируется болка, а след това се диагностицира причината за нея. За да може напълно да се отървете от болка, трябва да се намери причината. Само след получаване отървете от нея риск от повторен инфаркт намалява.

Първата помощ е топло. То помага за облекчаване на спазми доста бързо. На пациента може да се прикрепя към гърба на някой горещ предмет, увит в кърпа или бутилка с топла вода.

Ако болката в бъбреците потребност у дома, може да се вземе топла, но не обжигающую вана и след това незабавно да се обърнете към лекар.

При възникване на всякакви бъбречни нарушения, е необходимо спешно да се обърнете към лекар. В повечето случаи на колики се лекува доста успешно. Операция за отстраняване на бъбречна колика изисква само в много тежки случаи и при нарушения на изтичането на урина.

В основата на лечението на бъбречна колика е прием на лекарства. Основните лекарства при бъбречна колике – спазмолитици. При възникване на инфаркт пациентът трябва да въведете дротаверин или но-шпу. Тези лекарства бързо купируют болка за сметка на облекчаване на спазми на мускулатурата на бъбреците. Ако болката е много силна допълнително се въвежда баралгин или аналгин. При бъбречнокаменна болест, инфаркт трудно купировать дори и с помощта на силни обезболяващи. В такъв случай се прилага новокаиновая запушване. На пациента се инжектира известно количество силен аналгетик средства директно в seed канальчик. Допълнително можете да приемате лекарства, които ускоряват движението на камък и излизане от уретрата при мъжете.

След вендузи болка регионална инфаркт може да продължат лечение в домашни условия. Тя е за намаляване на концентрацията на урината, я быстрейшему премахване и предотвратяване появата на камъни в бъбреците.

Къщата може да се вземат лекарства, които «разреждат» камъни и пясък. При чести бъбречни колики и хронични заболявания, се препоръчва да се премине на санаторно-курортно лечение.

При неправилно или недостатъчно лечение могат да възникнат усложнения бъбречна колика. В много редки случаи при наличие на голям камък в мочеточники може да се случи да го перфорация. Най-честите усложнения, става възпаление на бъбреците, или пиелонефрит, и промени в бъбреците се дължи на разтягане на урината.

Профилактика на бъбречна колика

Бъбречна колики може да се случи във всеки един момент, особено при наличие на анамнеза за заболявания на бъбреците или мочевыводительной система. Бъбречна колики при мъжете е тясно свързана с физическа активност и характеристиките на доставките. При такава патология е необходимо да се провеждат мерки за предотвратяване на спазми гладка мускулатура.

Задължително трябва да се спазва диета при бъбречна колике. Именно от захранването зависи наличието на новообразувания и твърди вещества в бъбреците, количеството и концентрацията на урината. Най-често коликите се развива поради въздействие на камъни. Така че трябва да се махне от ежедневна употребата на продукти и вещества, които стимулират появата им.

Диета при бъбречна колике трябва напълно да се изключи киселец, някои видове зеленина, ревен, моркови, домати, грах и фасул, голямо количество диня.

Поради наличието на калций при камъни в бъбреците да не злоупотребяват с млечни продукти. Но също така има някои храни, които помагат да се изведат на калций и оксалати от организма. Сред тях дюли, кайсии, краставици и праскови. Те могат да се консумират в неограничени количества. Хранене при бъбречна колике ще коригира лекар.

Ако причината за бъбречна колика в стимулиране на гладката мускулатура, трябва да се поддържа безопасна концентрация на урината и да го быстрейшему елиминира от бъбреците. При такава патология трябва да се пие колкото се може повече течности. За целта може да използвате различни диуретици естествен характер: динята, брусничный чай и брезов сок.

В случай на всяко причините за възникване на чернодробна колики трябва да се ограничи в храната на употребата на сол, печени, мариновани и кисели храни. Те могат да стимулират патология. В случай на възникване на paolo трябва строго да ограничи физическата активност. Всички натоварване може да доведе до повторен удар, при което е необходима спешна хоспитализация на пациента.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00099 sec