Камъни в бъбреците: причина за образование, откъде идват

Камъни в бъбреците — достатъчно сериозна патология, която е придружена от най-болевым синдром. В началните стадии на заболяването болните почти не усеща никакви симптоми, но в последствие симптомите на заболяването са ярко изразени. Според статистиката, всеки втори човек се диагностицира пясък в бъбреците. Това обстоятелство може да доведе до образуването на камъни.

Защо се образуват камъни в бъбреците, първите симптоми и признаци на болест, отколкото лечение на патология, ще ви разкажа в тази статия.

Камъни в бъбреците: причини

Ролята на бъбреците в организма глобальна. Отделителната функция преобразува и премахва вода и водоразтворими вещества, изчистването на тялото от токсини. При неправилно функциониране на тези органи се случва нарушение на работа на всички системи. На първо място, това се отразява на отделителната система на човека.

Здрави, млади хора рядко се замислят за здравето си. Но днешният начин на живот на човека стана толкова лошо, че хронични заболявания се наблюдава дори и при млади хора.

Пикочнокаменна болест е една от най-честите заболявания в Русия. От него страда всеки четвърти човек.

Се появяват камъни в бъбреците при най-различни обстоятелства. Разграничаване на основните причини за възникване на:

 • Дехидратация на организма. Според статистиката, бъбречно заболяване се среща в горещите страни. При ниска консумация на вода, урината става по-концентрирана, съответно, съществува голяма вероятност, че соли, които се намират в урината, ще падне в утайката. Ако човек с умерен климат пие по-малко от 8 чаши вода на ден – той е обречен скоро да стане пациент нефролога. В горещите страни, броя на выпиваемой вода достига до 12-15 чаши;
 • Пу. Това е болест на съвременния свят. Днес е заседнал начин на живот не позволява на тялото бързо се почистват с оглед на «приторможенности» работа на всички системи на организма. Настъпват явления на застой, особено в областта на малкия таз, което и води до образуването на камъни в бъбреците. При активен начин на живот седименти пясък е подложен на «встряске», която позволява на тялото бързо да се изведе, заедно с уриной. При гиподинамии соли се отлагат в бъбреците, като образува впоследствие камъни;
 • Прекаляване с кафе и шоколад. Всички кофеманам и sweet зъб струва да намалят количеството на поглъщане на кафе и шоколад. Изследвания са показали, че тези продукти при прекомерната употреба, допринасят за образуването на камъни. Ако напълно изключите тези продукти не се осъществи, като е важно да се пие отвари диуретични и противовъзпалителни билки;
 • Инфекцията. Причините за образуване на камъни в бъбреците, не винаги имат домакински характер. Често инфекцията мочеполовых начини за предизвикване на този вид заболяване. Ако в организма ви е започнал възпалителен процес, отнася структури матей урината става прекалено концентрирана и «тежка» за бъбреците;
 • Хранене. Неправилно хранене – залог на хронични заболявания. И мочевыделительная система не е изключение. Ако човек обича сол, употребата на месо в големи количества и яде мазни и солени ястия – камнеобразование в бъбреците неизбежно;
 • Вода. Съвременният свят се бори за добро качество на водата. Тези хора, които пият на твърда вода, излагат на опасност собствените си пъпки. Водата трябва да бъде мека и отфильтрованная;
 • Наднорменото тегло. Доказано е, че хората с наднормено тегло страдат от камъни в бъбреците, по-често. Откъде идват камъни в този случай? Лекарите разказва за това, че при затлъстяване се влошава обменните процеси в организма, така и на бъбреците – това са основните органи, които страдат от лошо функциониране на СЧ.
READ  Атифин миро: инструкция за употреба, цена, отзиви

Въз основа на горните факти, може да се заключи, че бъбреците обичат добри навици и здравословен, активен начин на живот.

От опасни камъни в бъбреците

Пъпки – важните филтри на нашия организъм. Ако е нарушена тяхната работа – цялото тяло се чувства резултат на тяхното заболяване. Образуването на камъни се характеризира с появата на твърдо чуждо тяло в бъбреците. Това обстоятелство води до влошаване на поток на урината, за сметка на припокриващи се отвори на пикочните пътища.

Това състояние е особено опасно, когато започва бъбречна колики, придружени травмированием стените на бъбреците и пикочните пътища. Такъв процес на необратимо води до пиелонефриту. — Големи камъни, за да се установят в лоханках бъбреците, потискат плат органи, в резултат на което се образува промяна на вида на пролежня.

Най-често срещано усложнение – пиелонефрит. При това заболяване се случва остра задръжка на урина. Това състояние изисква незабавна хоспитализация на болния. Хроничен пиелонефрит с бъбречна недостатъчност се израждат тъкани. И този вид заболяване, в момента неизлечимо.

Прояви на симптомите на заболяването: как да разберете по-рано

Трябва веднага да се отбележи, камъни в бъбреците и в бъдеще ще предизвика бъбречни колики, които са придружени с неизчерпаема болка. В този случай няма спазмолитици и аналгетици няма да помогне. Често човек се учи за появата на камъни в бъбреците, при преминаване на УЛТРАЗВУК. Но много болни поради липсата на симптоми не се опитват да решат такъв важен за здравето на въпрос.

Обикновено първите, които знаят жените, които за разлика от мъжете посещават гинеколог и правят рутинна УЛТРАЗВУК на таза и бъбреците. Всеки човек признаци на заболяването се проявяват в различен период от време. Някой в началния стадий на заболяването споменавам ноющие болка, а някой и при камнеобразовании симптомите се проявяват не веднага.

READ  Как да се увеличи активността на сперматозоидите: препарати и средства

Признаци на камъни в бъбреците може да се различават в зависимост от мястото адрес на соли. Струва си да слушате тялото си, което при първите патологични явления дава за себе си да знам. Ще Опишем алгоритъм на развитието на камъни в бъбреците:

 • Първо пациента споменавам периодични приступообразные болки в областта на гърба (отстрани) или под ребрата. Основно тъпа болка и остра. Продължителността й може да варира от 20 минути до час. Важно е да се отбележи, че това е началото на болестта обикновено се проявява след физическо натоварване. Често болният смята, че е излъган гърба. Но при бъбречнокаменна болест са налице характерните симптоми, които го отличават от остеохондроза;
 • По време на болка регионална синдром и след нея пациентът се чувства постоянно желание за уриниране;
 • При острата форма се наблюдава кръв в урината. Може да забележите урину, с розов или светло-червен оттенък;
 • На фона На по-горе човек се развива неразположение на тялото. Той става изтощени, мудни, постоянно иска да спи;
 • Последният и най-опасен симптом – това е отхождение камък. Ако камъкът се отдалечава, това може да доведе до неуемную болката, която придружава от втрисане и висока температура на тялото.

Важно е да се отбележи, че представените симптомите на ранен етап могат да признаци на апендицит, панкреатит, остър холецистит. Така че да се избегне неправилно поставяне на диагнозата, трябва незабавно да се потърси консултация с лекар.

Диагностирование заболявания

Първото нещо, лекарят трябва да разбере, от какво се образуват камъни в бъбреците. Важно е да разкрие произхода на това състояние. По своята същност конкременты са с различна структура, а именно:

 • Кальцевые сол (оксалати). Явно доста често при нарушения на щавельной киселина и калций. Се диагностицира такава конкремент на УЛТРАЗВУК бързо с оглед на неговата твърдост. Такива камъни се разтварят доста трудно;
 • Мочекислотные сол (ураты). Този вид конкременты се откриват при хора, които носели на химиотерапия, имат и подагра, както и при възрастни пациенти. На обикновена рентгенография ураты разкрие не успява;
 • Цистиновые камъни (аминокиселини). Този вид на конкременти се среща доста рядко и предимно при по-млади хора с нарушение на протеиновия метаболизъм;
 • Камъни от магнезий. Представени вид е по-често при жени с възпалителни заболявания на бъбреците. В основата на конкременты съдържат фибрин, lactic и бактерии.
READ  Бужирование уретрата при мъжете: как се прави

За вярно да се определи вида на конкременти, лекарят предписва редица важни анализи:

 • Урография. Чрез това изследване може да се види по-голяма част от конкременти;
 • Анализ на кръвта и урината;
 • УЛТРАЗВУК;
 • Пиелография (в отчаяна форма на заболяването);
 • Ядрено-магнитен резонанс или компютърна ТОМОГРАФИЯ, ако други видове диагностика не разкри надежден резултат.

В зависимост от вида на конкременти, лекарят трябва да назначи адаптивни лечение. Ето защо е толкова важно внимателно да се диагностицира бъбреците и опознаването на природата камъни.

Лечение предоставена патология се занимава с лекар-уролог, който след събиране в медицинската история назначава индивидуално лечение.

Камъни в бъбреците може да се излекува чрез консервативна терапия, така и оперативни начин. Всичко зависи от плътността и несъответствия камъни.

Съвременната медицина предлага няколко вида лечение на камъни в бъбреците:

 • Лекарствена терапия, насочена към разтваряне на камъни в бъбреците;
 • Лечение с лекарства, които допринасят за самостоятелно отхождению камъни. Тази терапия е от значение, при условие малки камъни;
 • Оперативно отстраняване на камък;
 • Ударната вълна терапия, насочени към разделянето и отделянето на камъни от бъбреците;
 • Ендоскопска хирургия;
 • Нефролитотрипсия (чрезкожная).

По-рано конкременты в бъбреците са били лекувани само чрез операция, но днешната медицина позволява да се произвеждат по-щадящую терапия с липсата на клиниката за период от пациента. Заслужава да се отбележи, че изборът на лечение не зависи от желанието на пациента, както и от показанията на диагностика. Понякога е консервативен метод не носи желания ефект, например, големи камнеобразования, които не се разделят, да се разтвори, а само да се премахне чрез операция.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00102 sec