Пикочнокаменна болест: симптоми и лечение при мъжете

Отлагането на соли, камъни в пикочно-половата система се нарича мочекаменным заболяване (МКБ). Формират, те могат, като в бъбреците, канали на пикочните пътища, така и директно в пикочния мехур. Този вид заболяване е достатъчно болезнено и причинява маса неблагоприятни симптоми, с които да се борят сами, е опасно.

Симптомите на камъни в бъбреците при мъжете протича също като в нежния пол, но усложнения коренно се различават, както по принцип и за детска. Съществуват множество причини за камъни в бъбреците. Понякога самият човек е «инициатор» на това заболяване.

За това, как се проявява пикочнокаменна болест при мъжете, какви признаци говорят за наличие на заболяване, какви усложнения камъни в бъбреците могат да бъдат в случай несвоевременного лечение, и най-важното, как да се лекува патология, ще ви разкажа в тази статия.

Причините за камъни в бъбреците

Според статистиката, мъжете представени вид патология се среща три пъти по-често, отколкото при жените. Изследвания лекарите са установили, че най-честата причина за натрупвания на камъни в пикочно-половата система е нарушение на метаболитните процеси в организма.

За съжаление, мъжете по-трудно да се спазва правилния хранителен режим, за да живеят по режим, така че се появяват патологични процеси, провокира образуването на неразтворими соли, които по-късно се формират в камъни.

Днес лекарите споделят причините за камъни в бъбреците на две групи: външни и вътрешни.

Към външните фактори включват:

 • Климатични особености. Ниска влага (сух въздух) предизвиква обезводняване на организма;
 • Вода. Именно некачествена течност, в която се наблюдава голям процент на киселинност, което води до образуване на соли. Също така във водата от кладенци и винаги много минерални, неразтворими соли;
 • Начин на живот. Пу води до патология. Заседнал начин на живот нарушава работата на обмяната на веществата, образувани дисфункция-ЧРЕВНИ, а това от своя страна води до такива последствия;
 • Недостиг на вода може да доведе до такъв недугу;
 • Диета. Храната пряко влияе върху образуването на камъни и соли. Ако менюто перенасыщено месни продукти, както и пуриновыми закон (спанак, грах, щавлем) – риск от образуване на камъни е достатъчно висока.

Но заслужава да се отбележи, че това не са единствените фактори, които се наблюдават при камъни в бъбреците при мъже. Има още редица вътрешни фактори. Към тях могат да бъдат отнесени:

 • Патология на пикочните пътища. Инфекцията се отрази неблагоприятно на здравето на мъжете. Камъни често се образуват при болести (в 75% от случаите): уретрит, пиелонефрит, цистит и простатит;
 • Заболявания на СЧ. Колит, панкреатит, камъни болест, хепатит;
 • Ангина, фурункулез – заболявания, които предизвикват натрупване на соли в 70% от случаите. Тоест, ако човек се наблюдава този вид патология, винаги се задава е преходна превантивна терапия от IBC;
 • Аномалии. При констатация на необичайни явления в пикочния мехур, бъбреците, мочеточнике успоредно с диагноза МКБ.
READ  Как да се отървете от хъркането по време на сън човек?

Симптомите на камъни в бъбреците при мъже на признаци на IBC на различни органи

Представени заболяване засяга както млади, така и зрели хора еднакво. Но трябва да се вземе предвид фактът, че възрастните хора по-трудно да се справят с тази патология, така че лечението трябва да се извършва при първите симптоми. Важно е да се отбележи, че симптомите на IBC в различни органи коренно се различават един от друг. Така че трябва да се въоръжиш с някои знания.

Бъбреците

Признаци на камъни в бъбреците камъни в бъбреците се проявяват остро в лумбалната част. Болестта се характеризира с ноющей болка, с епизоди на остро възпаление на мускулите, въпреки че в този случай това е чувство измамно. Характерен симптом при IBC може да се нарече кръв в урината. И болковият синдром се наблюдава само в едната страна на долната част на гърба (където са се образували камъни). Ако отлагането е монолитен и в двете бъбреците, а след това болката може да попеременной или окутывать целия лумбална отдел.

Всъщност, бъбречно болка е трудно да бъде объркан с остеохондрозом, тъй като чувствителността на органа се повишава в пъти и не оставя болен, чак до началото на лечението. Много рядко, от камъни в бъбреците «излизане» от себе си, но този процес е придружен от не по-малко болка.

Пикочния мехур

Характерно проявление – болка в долната част на корема и слабините зона. Много често мъжете рязко се усещат болковият синдром в областта на слабините и половия орган. При камъни в бъбреците при мъже на пикочния мехур се наблюдава често уриниране. В 97% от случаите този процес е придружен от неизчерпаема болка.

Също така се притеснява неразумно желание в тоалетната при ходене, тряске в обществения транспорт и т.н. пациентът може да забележите, че струята на урината рязко прекъсва, а на пикочния мехур не е разрушен напълно – това е основен знак за наличието на камъни. При смяна на поза, движение на таза струя отново се възобновява.

Уретерите

Когато камъните излизат от бъбреците, те направо влизат в уретерите. Такива болки отчаяно се наблюдават в слабините зона, гърба, полов орган, перинеума. Често болката се отказва в бедрото. Ако камъкът се заби в края на пикочните пътища – един мъж ще се смущава безкрайни позиви в тоалетната. Най-лош вариант е, когато камък блокира просвет на пикочните пътища. В този случай урината се натрупва в бъбреците, което води до бъбречната коликам. Те се характеризират с схваткообразными болки в долната част на корема.

READ  Хроничен епидидимит: симптоми и лечение

Този вид болки могат да не спира в продължение на няколко дни. За разлика от камъни в други органи уретерите е най-уязвим, а симптомите са най-остри и болезнени. Освен това в края на инфаркт на пациента урината излиза с кръв се дължи на прекомерно налягане върху стените на орган.

Към общите симптоми включват:

 • Повишаване на температурата;
 • Повръщане, гадене;
 • Гематурию;
 • Обща слабост и систематичный болковият синдром.

Диагностициране на уролитиаза

На първо място, лекар детайлно проучване на историята на заболяването на пациента. От поставяне на правилна диагноза ще зависи ефективността на лечението. Диагностициране на уролитиаза се провежда достатъчно внимателно. На пациента се предлага цял набор от изследвания:

 • Пальпация. Лекарят задължително пальпирует област на корема ингвинална област, за да се изключат други заболявания, като апендицит, панкреатит и др;
 • ЕХОГРАФИЯ. Именно ултразвуково изследване помага да видите картина на ситуацията и място за адрес на камъни;
 • КАТ. Компютърна томография е предписана само в случай, когато УЛТРАЗВУК не даде пълна характеристика на болестта;
 • Общ анализ на кръвта и урината;
 • Рентгеноконтрастное изследване позволява да се установи на място, където е настъпило запушване на изходящ поток на урината.

Отнасяйте себе си този вид патология е възможно, защото лекарят определя не само място за адрес на камъни, но и ги определя вида, а те са много:

 • Оксалатные. Се образуват от калциев сол;
 • Фосфат. Съдържат фосфорную киселина;
 • Уратные. Се образуват чрез пикочна киселина или нейната сол;
 • Цистиновые. Образува поради серен връзка с цистиновой аминокиселината;
 • Карбонат. Предшественик е на въглища киселина;
 • Белтъчни. Се формират за сметка на фибриновых примеси;
 • Холестериновые. Рядко се срещат именно в бъбреците. Съответно се образуват поради обилно количество холестерол.

Симптоми и лечение при мъжете напълно зависят от вида на камъните, така че диагнозата може да се извършва няколко дни.

Лечението на заболяването: видове лечение

Към днешна дата има три начина за лечение на IBC:

 • Консервативното;
 • Бърз;
 • Инструментално;
 • Лечение с медикаменти.

Обикновено този метод на терапия се назначава, ако камъните са с малък обем и мека текстура. Обикновено лекарствата се предписват в зависимост от вида камъни. Съществува разнообразие на препарати, които помагат напълно да се разделят наличните камъни и да се лекува болест, най-накрая. Всеки вид лечение се назначава само от лекар. Трябва веднага да се отбележи, че няма универсални лекарства, които влияят активно на всякакъв вид IBC. Това е търговска, рекламна «не е вярно». Най-използвани лекарства:

 • Урофлюкс;
 • Цистон;
 • Ависан;
 • Уролит;
 • Роватинекс и др

Заедно с узконаправленными лекарства, на пациентите се назначава от определена диета, която също зависи от вида на образуване на камъни. В допълнение е възможно използването на народни средства за защита.

READ  Масаж на тестисите: как да направя, инструкция

Инструментална терапия

Ако има някакви противопоказания за операцията, лекарят може да предпише инструментална терапия. Тя е в този метод, като уретроскопия. Посредством въвеждане на катетри чрез уретрата се извършва разделяне на камъни.

Хирургическа намеса

Ако размерът на камъни достига 2,5 см, а след операцията най-вероятно няма да се избегне. Този метод предполага дистанционную литотрепсию (раздробяване на камъни). Процедурата може да се повтори няколко пъти, тъй като за една сесия напълно премахване на всички камъни е почти невъзможно.

Профилактика на бъбречнокаменна болест при представителите на силния пол

IBC достатъчно коварна патология, която може да рецидивировать. За да не се сблъска с тази болест и за предотвратяване на нейното развитие, трябва да се следват някои общи правила, които да ви помогнат да поддържате обмяната на веществата в пълен ред.

Трябва веднага да се отбележи, че влошаване на камъни в бъбреците може да се появи след лечение на заболяването.

Така че, тези, които се сблъскват с този патология и на тези, които не желаят да усетите върху себе си всички «сексапил» на IBC лекарите дават следните препоръки:

 • ЗОЖ. Правилният начин на живот априори спестява от развитието на IBC. Правилното хранене, облекло според сезона, спорт позволяват да забрави за много заболявания;
 • Хранене. Вече по-нататък значението на правилното хранене. В бъдеще, човек трябва да се придържа, макар и елементарни, но правилата. Намаляване на прием на животински протеини, ограничаване на храните с повишена киселинност, консумират по-малко мазнини. Научете повече за диетата при бъбречнокаменна болест;
 • Вода. Струва си да се консумират 1-2 литра неминерализированной течности на ден (за деца 60-100 мл/кг);
 • Изключение на вредни навици. Пушенето на цигари, бира трябва да исключиться окончателно. Ако искате да се отпуснете и да прекарате една романтична вечер – червено вино 200 грама за пациенти IBC граница;
 • Изключи гиподинамию. Отколкото да седи близо до компютъра или телевизора, по-добре разходка в парка или да правите активен спорт.

При първите «звоночках» мочеполовых инфекции трябва незабавно да се обърнете към специалист. В противен случай, при възпалителни процеси е възможен рецидив.
IBC мъж просто той може да остави без внимание лекар, тъй като тази патология е придружено от силни болки. По-добре да се отдадете на превенция на заболяването, отколкото да се «срещнат» с него лично.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00116 sec