Проскар: инструкция за употреба, цена, отзиви

Доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП) — увеличаване на размера на простатата, което има доброкачествен характер. Разпространението на тази патология в различните възрастови групи е различен: обикновено заболяването се диагностицира след постигане на 40-50 години, от порядъка на 80-90% от мъжете под 60 години, имат разширения на простатата. Над 50 % от мъжете се обръщат към лекар по повод на доброкачествена хиперплазия на простатата във връзка с присоединившимися проблеми с уринирането. В момента на фармацевтичния пазар има голям избор на лекарства за борба с клинични прояви на хиперплазия на простатата. Едно от най-популярните лекарствени средства — таблетки, Проскар.

Проскар — лекарство, което антиандрогенным ефект. Активната съставка на лекарства (finasteride) се отнася за фармакологична група конкурентни инхибитори на 5-алфа-редуктаза. На посочения ензим превръща мъжкия полов хормон тестостерон в по-активен стероид дихидротестостерон. Висока е концентрацията на дихидротестостерон в простатата жлеза е основен фактор, обусловливающим прогресивно увеличение на простатата. Финастерид, намаляване на броя на активно андроген, допринася за забавяне прогресията на заболяването и дори води до намаляване на обема на простатата.

Указания за употреба

Лекарството финастерид премина през множество клинични проучвания. Малко факти.

 1. В съответствие с материали на клинични изпитвания на препарата (PLESS), финастерид е имал значително влияние върху вероятността от развитие на остра задръжка на урина (от 7 до 3 %), 2 пъти е намалял нуждата от оперативно лечение на хиперплазия на простатата (с 10 до 5 % от темите). Всички участниците в проучването за 4-годишен период на проследяване се наблюдава намаляване на размера на простатата (средно с 20 % от първоначалния си обем), увеличаване на скоростта на потока на урината;
 2. Клинично проучване MTOPS, следени в продължение на 6 години, оценивало сравнителен ефект за лечение на финастеридом (5 mg на ден), доксазозином ( по 4 /8 мг на ден), комбинация от двете лекарства. Извършва анализ на следните фактори: риска от остра задръжка на урина, рискът от прогресия на заболяването. Най-добри резултати по посочените показатели, отбелязани при лечение на финастеридом и комбинация от лекарства за намаляване на риска от средно 40 и 60 %, съответно).
READ  Брадата расте неравномерно: какво да правя?

В съответствие с инструкциите за употреба, лекарството е единственото отчетено на среща — лечение на хиперплазия на простатата.

Терапия Проскаром преследва следните цели:

 • Намаляване на риска последиците от заболявания (остра задръжка на урина);
 • Намаляване на риска от прогресия на заболяването, което означава, че вероятността, че за лечение на ДПХ се наложи оперативна намеса;
 • Намаляване на обема на гиперплазированной на простатата, облекчение поток на урината, увеличаване на скоростта на потока, намаляване на выраженности клинични симптоми.

Най-отчетлив ефект има комбинирана терапия — finasteride + алфа-адреноблокатор (доксазозин, тамсулозин).

Преди започване на лечението трябва да се консултирате с лекар, да се изключат други заболявания, водещи до нарушаване на изтичането на урина. Не правете самодиагностикой и самолечение. При нарушения на уриниране могат да бъдат сериозни причини.

Противопоказания

 • Възраст под 18 години;
 • Индивидуална непоносимост към компонентите, влизащи в състава на препарата (с изключение на активното вещество в него са включени лактоза, царевично нишесте, повидон, магнезиев стеарат, целулоза, железен оксид и други компоненти);
 • Внимателно трябва да се прилага Проскар с голямо количество остатъчна урина, изразени в нарушение на гюм.

Странични действия

Всички странични ефекти на препарата могат да бъдат разделени на групи (според системите на организма, подложени на неподходящи действие на лекарства):

 • Най-неприятни реакции се развиват в резултат на въздействието на половата система на мъжете (болка в тестисите, еректилна дисфункция, намалено сексуално желание, проблеми с еякулацията (нарушение на самия процес, намаляване на количеството на семенната течност);
 • Ендокринни нарушения (подуване, уголемяване, възпаление на млечните жлези);
 • Нарушение на психичното здраве (депресия);
 • Въздействие върху сърдечно-съдовата система (усещане на ударите на сърцето);
 • Реакции на свръхчувствителност (обрив, сърбеж, оток на Квинке);
 • От страна на черния дроб (увеличение на нивата на Ast, АлАТ);
 • Промяна на някои лабораторни показатели (намаление на нивото на простатспецифического антиген).

Заслужава да се отбележи: странични ефекти са редки. Най-често срещаният нежелан ефект — импотентност (1-10 %, получаващи лечение финастеридом).

В процеса на продължителна терапия тежестта на еректилна дисфункция намалява постепенно. В редица изследвания е доказано, че намалява риска от развитие на рак на простатата при продължителна терапия финастеридом.

Важен факт: за бременни жени, представители на нежния пол в репродуктивна възраст не се препоръчва да имат контакт със спермата на мъже, приемащи лечение финастеридом.

В семенната течност вещество се открива в малка концентрация, но не е известно какви последици може да има от finasteride при въздействие върху женското тяло.

При прилагането на Проскара не са разкрити значими взаимодействия с други лекарствени средства (съвместим с всякакви лекарства).

Как да приемате лекарството

Проскар вземат 1 път на ден, независимо от времето на хранене по 1 таблетка съдържа 5 mg активното вещество.

Цена в аптека

Проскар — оригиналното лекарство финастерид. Предлага се в картонени опаковки по 14, 28 таблетки на всеки пакет. Цената на хапчета значително варира в зависимост от регионалната принадлежност аптечната мрежа и индивидуални надценки. Средната цена на опаковка, съдържаща 14 таблетки — 350 рубли, 28 таблетки — 650 рубли.

При Проскара има редица аналози. Към тях се отнасят следните лекарства: Пенестер, Финастерид, Альфинал, Финаст, Простерид. Тези лекарства повече от една ценова категория, Проскар сред тях има средна стойност. Продава се в аптеките при представяне на рецепта.

Мнението на мъжете

Олег, на 35 години

Проблеми с уринирането са започнали веднага, след като за 45 надхвърли. Смята себе си до този момент са абсолютно здрави мужиком в пълен разсъмване сили. За това, че имам простата, знаех само от реклами на лекарства по телевизията. През нощта става да ставам до тоалетната, което по-рано не е имало. Уролог, предписани Проскар. Приемам вече четвърта година, се чувствам добре.

Александър, 41 година

Имаше проблеми с уринирането, трябваше да започне да пие хапчета. Проскар е помогнал най-добре. Разбира се, ще се хранят ежедневно пиене на хапчета, а какво да правя? Месец 3-4 с ерекцията не беше наред. Първо мислех да се дължи на аденом, а лекарят каза, че с лекарството побочка, имай търпение към мен, трябва наладиться. Наистина наладилось. Препоръчваме.

Доброкачествената хиперплазия на простатата е заболяване, с което може и трябва да се бори. Не оставяйте без внимание проблеми с уринирането. В напреднали случаи на ДПХ изисква оперативно лечение, така че е важно да се обърне към лекар и да започнете лечение при поява на първите симптоми.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00096 sec