Защо хората хъркат по време на сън: причини и лечение

Ронхопатия – заболяване, при което човек не може свободно да диша заради хъркането. Това на пръв поглед безобидно явление, което е обект на чести шеги, които може да бъдат опасни за човешкото здраве. Защо хората хъркат по време на сън, е известно на специалистите, занимаващи се с този въпрос. Но за това трябва да се знае и тези, които страдат такава патология, за да се предотврати неприятни последици.

Какво е ронхопатия

Хъркането смята низкочастотная звукова вибрация, което настъпва по време на сън. Това е болестно явление, в основата на който лежи релаксация на мускулните тъкани в устата и носоглътката. В този процес участва мекото небце, език и небный език. Но понякога хъркането може да се дължи на препятствия, които пречат за нормалното преминаване на която и да избяга на дихателните пътища за въздуха.

Вместо директно да попадне в белите дробове, въздушна струя прави панти, огибая на тези бариери, и предизвиква вибрации тъкани на фаринкса. Така се появява този нисък откъслечни звук.

Известно е, че тази патология страдат около 30% от възрастните хора, както и в напреднала възраст този процент е два пъти повече. Както се вижда от статистиката, това е доста често срещан проблем. Много хора не го възприемат като сериозно заболяване, и да се отървете възниква желание само тогава, когато тя започва да се отрази негативно на нощен почивка роднини и близки хора.

Постепенно разстройство на дишането се превръща в признак на синдром на апнея, а това е сериозна аномалия, която може да застраши живота на човек. За такова нарушение характеризира със спиране на дишането, защото от това, което се случва хипоксия – недостатъчен прием на кислород към органите и мозъка. Това може да бъде секундное спиране на вентилация на въздуха, но понякога спирка достига до няколко минути, което води до гибел.

Защо човек хърка по време на сън

Има много причини, когато възникнат пречки за нормалното преминаване на въздух в белите дробове.

Основните от тях:

 • Патология на структурата на гърлото и дихателните пътища, неправилно оформени челюсти;
 • Изкривена преграда на носа се дължи на повреда;
 • Патологично разширение на езика (вродена или закупен аномалия);
 • Алергични реакции, в резултат на които става ангионевротический подуване на лицето и устната кухина;
 • Възпалителни процеси с хроничен и атопичен хрема;
 • Доброкачествени тумори на синусите (полипи);
 • Голям език при генетични аномалиях (синдрома на Даун)
 • Хипертрофия на ларинкса, езика и гласните струни на фона на гигантизъм (акромегалии);
 • Изместване на челюстите в резултат на механични повреди;
 • Тесен глоточный просвет;
 • Уголемени небные и глоточные сливиците;
 • Мастните натрупвания на гърлото, които са следствие на наднормено тегло;
 • Злокачествени тумори на носа и фаринкса.
READ  Rendez vous женски причинител на: цена, отзиви, състава на

Причини и свързаните с тях фактори винаги са тясно свързани помежду си, така че ронхопатия може да бъде резултат от гипотонуса гърлото, когато я мускулната тъкан се превръща в отпусната и рохкава. Такова състояние може да се дължи на следните причини:

 • Пациентът се злоупотребява лекарствени средства – спазмолитиками, снотворными, седативными, наркотични медикаменти;
 • Често хипотония, причинени от вредни навици – тютюнопушене, зависимости от алкохол;
 • Предпоставка става нарушение на работата на щитовидната жлеза, когато тя престава да произвежда достатъчно за организма количество хормонална секреция;
 • До отслабването на мускулите на фаринкса може да причини нараняване на периферните нервни окончания;
 • Причините за хъркането при мъжете – нервно-мускулни заболявания, миодистрофия тип дюшен, това заболяване е характерно само за новородени момчета и представлява нарушение на двигателната функция;
 • Увреждане на главата, травми на главата, често водят до отекам мозъка, кровоизлияниям и неговото натрупване спинална течност в желудочках мозъка, което предизвиква промяна тонус глоточной на мускулната тъкан.

Мъжете са повече от жените, изложени на патология, и често причинява хъркане по време на сън при мъжете – това е алкохол, сън на гърба си, старчески хормонални промени, просто умора.

Ронхопатия е придружено от характерни признаци, някои от тях могат да посочат и опасно за здравето на човека състояние.

Опасни симптоми и усложнения

Хъркане – това е познато на всички явление, на което, понякога, не придава нужното значение. Рядко похрапывание може да се случи и при напълно здрави хора след тежък работен ден, питейна навечерието на алкохол. Но се срещат случаи, когато хъркането е признак за апнея, и възникват наистина, сериозно забавяне на дишането.

Синдром на обструктивна сънна апнея има своите типични симптоми, които се различават от обикновеното всхрапывания:

 • Главоболие;
 • Разрушаването на нормалния сън, безсъние;
 • Сънливост през деня;
 • Хъркането се различава силата на звука, и продължава през цялата нощ;
 • Се случват спиране на дихателната функция до 2-3 минути;
 • Всхрапывание се случва на издишване;
 • Ронхопатия протича на фона на затлъстяване, нарушения на работата на сърцето и коронарна болест.

Поради редовната недосыпа човек започват проблеми с работата на вътрешните органи, намалява апетита и лошо усвоява храната, възниква слабост, главоболие, отслабва паметта и да увеличава масата на тялото.

Вибрации, досадно гърлото, предизвиква отоци и възпалителни процеси, в резултат на които на лигавицата на устата и гърлото може да се появи нагноения и рани. Намален имунитет, поради което човек е изложен на настинки и инфекции. Белодробни заболявания могат лесно да премине в хронична форма. Настъпват нарушения в работата на сърцето, развива аритмия, тъканта на сърдечния мускул не получава достатъчно кислород и захранване.

READ  Пиелонефрит при мъжете: симптоми и лечение

Въпреки различните причини за хъркането по време на сън при мъжете, много често доста още млади хора на фона на ронхопатии се сблъскват с намаляване на ерекцията и произтичащи от това проблеми в личния си живот.

При изброените симптоми е необходима спешна диагноза и лечение на патология, докато тя не се превърна в тежки заболявания с риск от развитие на инфаркт и инсулт.

Цялостна диагностика на хъркането

Проблемът на здраве, осложненного забавяне на дишането, изисква участието на няколко лекари – ендокринолог, рассматривающего област хормонални промени, кардиолог, специалисти, занимаващи се с оценка на сгради на фаринкса и устната кухина, заболявания на нервната система и нарушаване на обмяната на веществата. Освен това, изисква консултации сомнолога, запознат с нарушения на съня.

За цялостно проучване на пациента трябва:

 • Преглед Унг-органи, за да ви помогне да се разкрие болестно структурата на устната кухина, долната и горната част на челюстта, небцето, езика, знаме на ларинкса, носа. Понякога дори захапка може да доведе до неполноценному преминаването на въздух за вдишване и на издишване, и да предизвика вибрация тъкани на фаринкса. Наличието на всякакви пролиферация, рак, натрупвания на мазнини обяснява, защо човек хърка по време на сън през нощта.
 • Компютърно изследване на съня на пациента (полисомнография) също помага да се определят причините за възникването на болестно явление. Специална апаратура определя следните параметри на състоянието на болния: работа на сърцето му и мозъка, электроактивность на мускулните влакна, нивото на кислород в кръвния поток, активност на различните зони на перитонеума по време на дишане. Също така разпознава звука на хъркането и изследване на очните мускули.
 • Се прилага магнитно-резонансен метод и изследване с помощта на компютърни томографа, с цел сканиране новообразувания, ако падне подозрение на онкологията, ако вие. Диагностика показва размерите, местоположението и структурата на видоизмененной, фиброзна тъкан.
 • Задължително се използва радиография на черепа – лицето му част, за да се изключи или потвърди пороци на структурата на челюстта, носа, гърлото.
 • Се приема биоматериал – тампоните от носа, гърлото и гърлото за лабораторен анализ на цитологию (морфология и съдържанието на клетките).

Изследването с този допълнителен подход позволява напълно да се подредят клиничната картина на причините ронхопатии, и да се избере подходящ метод на лечение.

Основни насоки за лечение

Осъзнавайки, от което възниква заплаха за здравето на вибрации, лекарят може да предложи няколко варианта за физиотерапия и различни видове сделки, освен ако това е заплашителна живота на пациента патология – сънна.

READ  Обриви при сифилисе: как изглежда?

Методи на лечение:

 • При неусложнена състояния на консервативната медицина предлага да се прилагат различни спрейове, предназначени за премахване на възпалителни процеси, отоци и повишаване на тонуса на мускулите на фаринкса. При инфекциозни природата патология и при алергични реакции да се наложи прием на антихистамини, антибиотици.
 • За лечение могат да се използват специални приспособления – импланти и капы. Истината при инжектиране на протеза изисква да направите разрези с местна упойка. Капачката може да причини на нощта – с помощта на нея глоточный просвет значително се увеличава.
 • Може да бъде осъден неинвазивни лазерно лечение – работа небного мъжец лазерна инсталация. При процедурата се активира производство на колаген, който с течение на времето укрепва в насипно състояние на мускулната тъкан. Ще са необходими няколко сесии, за да се възстанови нормалното дишане.
 • Някои пациенти са написани физиотерапевтични процедури, с помощта на специални апарати – Екстра-Лор, БИПАП-терапия, СИПАП-метод.
 • Пластмаса тъкани на гърлото предвижда операции с лазер (увулопластика и подобрена увулопалатопластика с премахването на сливиците част на езика, тъкани на фаринкса), операция с използване на течен азот, радиовълни. Такива оперативни интервенции почти бескровны, се провеждат в рамките на 20 минути, в период на възстановяване отнема малко време.

За лечение може да се прилага и народни средства за борба с болестта – погребване в носа масло от морски зърнастец преди лягане, гаргара екстракт от невен и дъбова кора, пиенето на сок от прясно зеле с мед за през нощта.

Знаейки желаната точка, може да бъде самостоятелно провеждане на масаж или да се запишат за разговори към квалифициран специалист, за да възстановите тонуса на тъканите на гърлото.

За да се предотврати това опасно явление лекарите препоръчват:

 • Следите теглото си;
 • Да не се опитват да спят на гърба си – хъркането на очите, почти не се появява;
 • Да се откаже от злоупотреба с лекарства, наркотични вещества, никотин и алкохол.

Да е здрав и пъргав начин на живот, физическа зареждане и балансиран режим на хранене ще помогне да се запази тялото в добра форма. По този начин ще се засили мускулите на гърлото и шията, които, първо, стават виновни за неправилното дишане и на възникване на опасни вибрации.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00126 sec