Затруднено уриниране при мъжете: причини и лечение

Проблемът е затруднено уриниране е позната на много хора. При тази възраст представител на силната половина на човечеството не е от значение. Доста млади мъже се срещат с това неудобство не по-рядко от мъжете на по-зряла възраст. Затруднено уриниране най-често възниква на базата на заболявания на цялата пикочно-половата система и тези трудности могат да се изразява по различен начин.

Основните възможности за прояви на затруднено уриниране при мъжете

Затруднено уриниране при мъжете? Не трябва да търпят прояви на симптоми. С всеки от следните проблеми, което трябва спешно да се потърси консултация с уролог, тъй като трудности при уриниране може да служи като сигнал за наличие в организма сериозно и неприятното заболяване:

 • Урината се отделя раздваивающейся или прерывающейся слаба струя;
 • Често желание за уриниране;
 • Намаляване на однократных дози на урината;
 • Неприятни усещания в самия процес;
 • Усещане за парене по време на уриниране;
 • Инконтиненция (незадържане);
 • Чувство неоконченного уриниране.

Причините за появата на затруднено уриниране

Проблемите с уринирането при мъжете по-научному се нарича странгурия. Странгурия, от своя страна, е отделен случай дизурии – общия имената на всички заболявания, които показват нарушена функция на мочевывыводящих пътища. Провокира патология могат различни причини:

Аденом на простатата

Тази болест, толкова често засяга мъжете, става причина за проблеми и уринирането. Простатната жлеза е орган, по някакъв начин обтягивающий канал на мястото на неговото преминаване в пикочния мехур. Заради аденом на простатната жлеза е орган се увеличава, което води до смущения поток на урината, вследствие на стесняване или изкривявания на уретрата. За да се ангажират с процеса на уриниране, човек трябва да положи известни усилия. Самата патология се формира основно поради пренесени по-рано ПОЛОВО предавани инфекции (инфекции передающиеся по полов път) и е типичен за по-възрастните мъже – тези, които са на 50 и повече години.

Рак на простатната жлеза

Тази причина е много по-сложна и сериозна, отколкото първата и поява на затруднения при уриниране в този случай също се свързват с увеличаването на простатната жлеза. Доста често ракът на гърдата не разкриват веднага точно поради способността му да се маскира като като аденом.

READ  Уратные камъни в бъбреците: тяхното прекратяване, диета

Свиване на стените на уретрата

Уретра при мъжете физиологично много повече, отколкото при жените. Затова такова състояние е характерно именно за мъже. Най-честите причини за компресиране на стените на уретрата са различни заболявания на половите органи.

Простатит

Заболяване, което в голяма част от случаите, причинени от разпространението на микроби. В резултат на развитието на простатит простатната жлеза се увеличава, като едновременно лек натиск върху уретрата и причинява затруднение при уриниране.

Пикочнокаменна болест

На фона На нарушения на обмяната на веществата или по ред други причини се развива пикочнокаменна болест, която причинява затруднение при уриниране. В мочеточниках или пикочния мехур се образуват камъни, които водят до запушване на пикочните пътища.

Уретрит

Заболяване, при развитието на който уретра набъбва и стеснява лумена. При уретрит процес на уриниране е не само изключително труден, но и много болезнен.

Неврологични заболявания

Още една причина за възникване на затруднения по време на уриниране – неврологични проблеми, най-често с лошо основа и причинени от диабет, травми и заболявания на главния, както и на гръбначния мозък.

STI

Половите инфекции често стават причина за различни заболявания и затруднение при уриниране.

Други мъжки патология

Има редица заболявания, характерни само за мъже. Те също така са в състояние да влияят върху функцията на пикочния канал и да причини нейното разстройство.

Сред тези заболявания – орхит, баланит, епидидимит, баланопостит и други.

Затруднено уриниране при мъжете, причините за които са толкова разнообразни, трябва ясно да са диагностицирани.

Диагностика затруднено уриниране при мъжете

Първото действие при възникване на патология – обръщение към уролог. След събиране в медицинската история, лекарят ще предпише изследване, а след това и лечение.
Към основните методи за придържане при такава изключително деликатен проблем включват:

 • Компютърна томография;
 • Ултразвуково изследване на пикочния мехур, ЕХОГРАФИЯ на бъбреците, ЕХОГРАФИЯ на простатната жлеза. Наравно с компютърна томографией, са важни методи за определяне на камъни в бъбреците, както и за диагностика на рака;
 • Пальцевое преглед на простатата;
 • Определяне на степен на специален антиген в кръвта. Един от най-важните методи на изследване при определяне на рак на простатата;
 • Изследвания на кръв и урина. Ще получите информация за действие в организма възпалителни процеси;
 • Уретроскопия. Метод, позволяващ най-задълбочен начин опознаването на канал, откриват различни препятствия по време на мочеоттока;
 • Урофлуометрия. Този метод се определят скорост на поток на урината, броя и времето на започване на процеса на уриниране;
 • Намазка от уретрата. Провеждат за откриване на причинителите на инфекции и определяне на степента на тяхната чувствителност към медицински медикаменти;
 • Биопсия при възникване на такава необходимост.
READ  След уриниране урината се отделя на капки при мъжете: причини и лечение

Лечение на затруднено уриниране при мъжете

Всяко лечение се назначава само след внимателно разглеждане и извършване на всички необходими диагностични процедури. Само лекар може да избере най-подходящия начин, в съответствие с които и ще бъдат определени лечение – медицински препарати и други процедури. В зависимост от определена причините за патология, може да бъде назначен прием на лекарства, които допринасят за забавяне на разпространението на тумори, може да се извършва хирургическа намеса, ексцизия на тесен участък на уретрата, могат да бъдат използвани лекарства, които допринасят за разпадането на камъни, се извършва пряко отстраняване на камъни или лечение с антибиотици.
Като допълнителни терапевтични мерки се прилагат:

 • Физикална терапия;
 • Зимен 15-иминутные топла баня. Водата трябва да бъде не по-ниска от двадесет и два градуса по Целзий;
 • Местни топли компреси. Правят за няколко часа на област в долната част на корема;
 • Различни успокоителни лосиони. Продължителността им е от 20 минути.

В най-вървят варианти за навременно поток на урината, може да се наложи инсталиране на катетър, а понякога трябва да се съберат на спешна хирургическа намеса.
Затруднено уриниране при мъжете лечение народни начини може да се извършва само при спазване препоръките на лекуващия лекар и единствено под внимателен контрол.

Превенцията е затруднено уриниране при мъжете

Както е известно, всяко заболяване е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува.

Превантивни дейности – винаги е по-добре, по-лесно и по-евтино, отколкото лечението.

Не винаги е възможно да се спаси от подобни проблеми. Например, в случай на развитие на туморните процеси, превантивни мерки не играят голяма роля. Въпреки това, има няколко съвета, спазването на които, можете максимално да предпази себе си и тялото си от тази неприятна патология:

 • Водете активен начин на живот. Нагружайте тяло физически, правете редовно упражнения за простатата;
 • Откажете се от вредните навици. Ненужната употреба на алкохол, тютюнопушенето – предшественици на много заболявания;
 • Нормализуйте диетата си. Добавете в него билки, зеленчуци, плодове, откажете се от пикантни и силно солени храни, максимално премахване на вредни животински мазнини;
 • Водят сексуален живот редовно. При това не забравяйте, че тя трябва да бъде защитена. Както вече беше отбелязано по-горе, една от причините за развитие на затруднено уриниране са точно полово ПРЕДАВАНИ болести;
 • Своевременно да посещават уролог. Не затягайте посещение на лекар до последно. Колкото по-рано се установи заболяването и да започне да го лекува – толкова по-ефективен ще се окаже това лечение;
 • Не переохлаждайтесь;
 • Избягвайте стреса и различните житейски катаклизми. Стара истина гласи: «Всички болести произтичат от нерви». И с това е трудно да се обзаложите.
READ  Prostata Help MP 1 - преглед масажор на простатата, цена, къде да купя

Не забравяйте, че здравето ви зависи само от вас. Не го отведе ситуацията до критична и не правете самолечение. Самолечение може да даде временен ефект и да доведе до временно облекчаване на симптомите, но и до едновременното риск от възникване на усложнения и преминаването на болестта в хронична фаза.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00088 sec