AB-блокада, атриовентрикулярная: степен 1,2,3, пълно и непълно работно време

Нормално честотата на съкращенията на сърцето на човека е 60-80 контракции в минута. Този ритъм в достатъчна степен осигурява кровенаполнение съдове в момент на сърдечната намаляване с цел пълно съответствие с нуждите на вътрешните органи в кислород.

Нормалното провеждане на електрически сигнали се дължат на добре координирана работата на проводими влакна на миокарда. Ритмични електрически импулси, генерирани в синусовом възел, след това по предсердным влакна се разпространяват на атриовентрикулярное връзка (AV възел) и допълнително от плат камерна (вижте изображението в ляво).

Единица за провеждане на импулс може да се случи на всяко от четирите нива. Така че отделят синоатриальную, внутрипредсердную, атриовентрикулярную и внутрижелудочковую блокада. Внутрипредсердная блокада опасност за организма не носи, синоатриальная могат да бъдат проява на синдрома на слабост синусового възел и придружени от ясна брадикардией (рядък пулс). Атриовентрикулярная (AB, AV) блокиране на свой ред може да доведе до изразени нарушения на гемодинамики, ако бъдат установени нарушения на проводимостта на съответния възел 2 и 3 степен.

Статистически данни

Според статистиката на СЗО, на разпространението на AB-блокада на резултатите от дневния ЕКГ-измерване достига до следните цифри:

 • При здрави индивиди по-младата възраст, блокиране на 1 степен се регистрира до 2% от всички обследуемых,
 • При лица от по-младата възраст, с функционална или органична патология на сърцето и кръвоносните съдове блокада на 1 степен е регистриран в 5% от всички случаи,
 • При хора над 60 години с основната патология на сърцето AB-блокада 1, 2 и 3 степен се среща в 15% от случаите,
 • За лица над 70 години — в 40% от случаите,
 • При пациенти с инфарктом на миокарда AB-запушване на 1, 2 или 3 степен се регистрира повече от 13% от случаите,
 • Ятрогенная (лекарствена) AB-блокадата се среща в 3% от случаите сред всички пациенти,
 • Атриовентрикулярная на блокада, като причина за внезапна сърдечна смъртност, което действа в 17% от всички случаи.

Причини

AB-запушване на 1 степен може да се срещат нормално при здрави хора, ако не на фона на лезии на миокарда. В повечето случаи тя е транзиторной (преходящей). Такъв тип блокада често не води до клинични прояви, така че е разкрита при планиран преминаване на ЕКГ по време на профилактични медицински прегледи.

Също така 1 степен може да бъде открита при пациенти с гипотоническим тип съдова дистония, когато преобладават парасимпатические влияние върху сърцето. Обаче твърдо продължаващата блокада на 1 степен може да е сигнал и за по-сериозна патология на сърцето.

2 и 3 степен, в повечето случаи свидетелстват за присъствието на пациента е органично увреждане на миокарда. Към тези заболявания се отнасят следните (според честотата на откриване на блокада):

 1. Исхемична болест на сърцето. Във връзка с това, че при исхемия то миокарда изпитват продължителна, хронична липса на кислород (гипоксию), оперативност на сърдечния мускул, намалява драстично. Възникват микроскопични джобове от плат, не издърпвам пълноценно и не проводящи импулси. Ако такива очажки са разположени на границата мъждене и камерна, тогава възникват пречки, следвайки пулса, и се развива запушване.
 2. Остър и подострый инфаркт на миокарда. Механизъм на възникване на блокада подобен, само причина за нарушаване на провеждането на импулси са като огнища на ишемизированной тъкан, така и некротизированной (мъртва) тъкан на миокарда.
 3. Вродени и придобити сърдечни заболявания. Механизъм на развитие на блокада е в тежко нарушение морфологичен строеж на мускулните влакна, тъй като сърдечни заболявания водят до образуването на миокарда —
  структурни промени камера на сърцето си.
 4. Кардиосклероз, по-специално, след като получи миокардита. Това е смяна на нормалната сърдечна тъкан рубцовыми влакна, които импулси се извършва не може съвсем, вследствие на което възниква препятствие за тях.
 5. Артериална хипертония, дълго съществуваща и води до обструктивна хипертрофична или левожелудочковой кардиомиопатия. Механизъм на развитие на блокада подобен на предишния болести.
 6. Заболявания на други органи — ендокринни заболявания (захарен диабет, особено тип 1, хипотиреоидизъм — недостатък в кръвта хормони, разпределени на щитовидната жлеза и др); язва на стомаха; отравяния и интоксикации; треска и инфекциозни болести; травми на главата.
READ  Порок на сърцето, вроден и придобит: симптоми, лечение

Симптоми

Процедурата AB-блокада на 1 степен може да бъде рядка или липсва изобщо. Въпреки това, често пациентите отбелязват тези симптоми, като умора, обща слабост, чувство за недостиг на въздух при физическо натоварване, виене на свят и усещания на прекъсване в работата на сърцето, предобморочные състояние с мельканием мушек пред очите, звънене в ушите и други предвестници на това, което е сега, човек ще изгуби съзнание. Това е особено изразено при бързо ходене или тичане, тъй като в сърцето си с блокадой не са в състояние да предоставят пълен притока на кръв към мозъка и към мускулите.

AB-запушване на 2 и 3 степен се проявява където выраженней. По време на рядък сърдечен ритъм (по-малко от 50 в минута) пациентът може да загуби съзнание за малък период от време (не повече от 2 минути). Това се нарича удар МЕА (Morgagni-Эдемса-Стоукс) и носи в себе си заплаха за живота, тъй като този вид нарушения на проводимостта може да доведе до пълно спиране на сърцето. Но обикновено пациентът идва в съзнание, в миокарда «включени» обиколни и на допълнителни начини на провеждане, и сърцето започва да намалява с обичайните или малко по-рядка честота. Въпреки това, пациентите с удар на МЕА трябва да бъде своевременно огледан от лекар и хоспитализиран в кардиология, аритмологический или терапевтичен стационар в болницата, тъй като впоследствие ще бъде решен въпросът за необходимостта от инсталиране на электрокардиостимулятора, или изкуствен водач на ритъма.

В изключително редки случаи пациентът след инфаркт МЕА може така и не дойде в съзнание, след това още повече му трябва колкото се може по-бързо да достави в стационар.

READ  Дават ли болнични при хемороиди и след операция за неговото отстраняване

Диагностика AB-блокада

Алгоритъм за диагностика на нарушения ритъм като цяло и AB-блокадата се състои от следните дейности:

При наличие на пациент посочените по-горе оплаквания — извикване на екип на спешна медицинска помощ или преглед при лекар (кардиолог/аритмолога) в клиниката по място на пребиваване с провеждането на електрокардиограма.

На ЕКГ веднага ще бъдат видими такива признаци, като намаляване на параметър, отразяващ намаляване на камерна (брадикардия), увеличаване на разстоянието на филма, между шиповете Р, отговорни за намаляване мъждене и QRS комплекси, отговорни за намаляване на камерна. При AB-блокада 2 степен отделят тип Мобитца 1 и тип Мобитца 2, проявяващи се в ЕКГ периодично загубата на желудочковых съкращения. При 3 степен се появява изключително рядък пулс поради пълно напречното блок, предсердия работят в обичайния си ритъм, а желудочки в своя (с честота 20-30 в минута и по-малко).

След хоспитализация на пациента в отделение лечение, кардиология или аритмологии, той се провеждат инструментални методи дообследования:

 • УЛТРАЗВУК на сърцето (эхокардиоскопия), за изясняване на естеството на патология на миокарда, ако има такъв; също така се оценява сократимость на мускулната тъкан и фракция на изтласкване на кръвта в големи съдове,
 • Холтеровское мониторирование АД и ЕКГ в рамките на деня, с последваща оценка на степен на блокада, честотата на възникването му и за връзка с физическото натоварване,
 • Проба с физическо натоварване се прилагат при пациенти с ишемией на миокарда и хронична сърдечна недостатъчност.

Във всеки случай, точен план на изследването на пациента може да се назначи само от лекар в процес на пълно работно време за разглеждане.

Лечение AB-блокада

Пациенти с атриовентрикулярной блокадой 1 степен не се изисква лечение в този случай, ако при него липсва органична патология на сърцето или заболявания на други органи.

В леките случаи обикновено са достатъчни за извършване на корекция на начина на живот — да се откаже от мазни пържени храни, правилно да се хранят, да прекарват повече време на открито и премахване на лоши навици. При наличието на съдова дистония благотворно на сърдечно-съдовата система влияят на контрастни душове.

Ако пациентът отбелязва слабост, умора и спад на активността, придружени от ниски нива на кръвното налягане и рядък пулс (не по-малко от 55 в минута), той може да курсовете да приемате настойка от женшен, лимонова трева или сибирски женшен като общеукрепляющих и възстановителни лекарства, но само по силата на споразумение с лекуващия лекар.

READ  Упражнения на Кегел при хемороиди при жените: видео, мнения

При AB-блокада на 2 и 3 степен, особено сопровождающейся пристъпи или эквивалентами МЕА, на пациента е необходимо пълноценно лечение.

Така, на преден план излиза терапия на основното заболяване на сърцето или други органи. Докато се извършва диагностика на основната причина за блокадата и прави първите стъпки в лечението на блокада, на пациента се предписва такива лекарства, като атропин, изадрин, глюкагон и преднизолон (подкожно, в таблетки или венозно в зависимост от наркотици). Освен това, във вид на таблетки може би определяне теопека, эуфиллина или коринфара (нифедипина, кордафлекса).

Обикновено след лечение на основното заболяване проводимостта в AV-възел се възстановява. Въпреки това, образувана белегът в областта на възел може да даде трайно нарушение на проводимостта на това място, и тогава ефективността на консервативна терапия става съмнителна. В такива случаи на пациента, за предпочитане е да инсталирате изкуствен пейсмейкър, който ще стимулира намаляване мъждене и камерна с физиологичной честота, осигуряване на най-подходящия ритмични пулс.

Операция за инсталиране на ЕКС в момента може да се извършва безплатно за квотам, получени в регионалните отдели на министерството на здравеопазването.

Възможни ли са усложнения AB-блокада?

Усложнения при атриовентрикулярной блокада наистина може да се развие, и те са доста тежки и жизнеугрожающими. Така, например, пристъп на МЕА в резултат на изразено рядък пулс при пълно AB-блокада може да доведе до внезапна сърдечна смърт или до аритмогенному шок. Освен остро възникнали усложнения при пациенти с продължително съществуващата AB-блокадой се усложнява и от време на хронична сърдечна недостатъчност, както и поради постоянно намален притока на кръв в съдовете на главния мозък се развива дисциркуляторная енцефалопатия.

Профилактика на усложнения не са само дейности, първоначално предназначени за появата на тежки сърдечно-съдовата патология. Навременното обръщане към лекар, пълната диагноза и правилното лечение ще помогне навреме да разкрие блокадата и да се избегне развитието на усложнения.

Прогноза на заболяването

Прогностически AB-запушване на 1 степен е по-благоприятна от 2 и 3 степен. Въпреки това, в случай на правилно подбрана терапия при 2 и 3 степен се намалява риска от развитие на усложнения, както и на качеството на живот и неговата продължителност от пациентите се подобряват. Установен е БИВШ, според редица изследвания, значително подобрява преживяемостта на пациентите през първите десет години.

Видео: аудио / ВИДЕО блокада — понятие и как изглежда на ЕКГ

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00110 sec