Абсцес на главния мозък: причини, симптоми, лечение, прогноза

Абсцес на мозъка — локално инфекционно-възпалително поражение на мозъчната тъкан с последващо расплавлением и образуването на кухина, запълнена с гнойни съдържание. Специфични признаци на това заболяване няма. Тя се проявява интоксикационным синдром, общемозговыми симптоми и очаговым увреждания на мозъчното вещество.

Абсцес на главния мозък представлява вторична патология, осложняющую рамките на основното заболяване. Начална огнището на инфекцията обикновено се намира извън ЦНС. Патогенните микроорганизми проникват в мозъка в най-различни начини: пинов, гематогенным, директен. Заболяването често става в резултат на травматично или органично увреждане на мозъка.

Абсцес на мозъка — сериозна болест, която в момента се регистрира доста рядко. Обикновено боледуват деца от бедни семейства, ХИВ-инфектирани лица, както и за болни, дълго време, за получаване на лъчева или химиотерапия. Абсцес на главния мозък се среща предимно при мъже на възраст 30-45 години.

Класификация

Според этиологической класирането са следните видове абсцес на главния мозък:

 • Риногенный — усложнение гнойного ринит или синузит,
 • Отогенный — усложнение гнойного възпаление на средното и вътрешно ухо, барабани, тръби, сосцевидного процес,
 • Одонтогенный — усложнение на парадонтита, стоматит, възпаление на венците,
 • Травматично — в следствие на отворена или затворена ОМТ,
 • Ятрогенный е резултат от хирургическа намеса,
 • Гематогенный — проникване на микроби в мозъка с тока на кръвта,
 • Метастатический — усложнение гнойного възпаление на вътрешните органи, например, на белите дробове, эндокарда.

Абсцес на мозъка е субдуральным, эпидуральным и внутримозговым. Тази класификация се основава на разположение на абсцес в тази на черепа кутия относително твърда мозъчна обвивка.

Според структурата на отделят 2 тип на абсцес:

 1. Интерстициален — различно от наличието на капсули, отделяющей гнойное възпаление на здрава тъкан на мозъка. Тези абсцеси се образуват при хора с висока резистентност, добре се поддават на лечение и имат благоприятна прогноза.
 2. Паренхиматозные — не са капсули, са неблагоприятни по отношение на прогнозата, се формират при рязко намаляване на имунната защита. Такива абсцеси се считат за особено опасни за живота на болните. Това се дължи на свободен намирането на гнойного на съдържанието на вещество на мозъка и неговото взаимодействие със здрави тъкани. При паренхимни абсцессах невъзможно да се проведе ефективно хирургическа намеса.

Етиологията и патогенезата

Основната причина за абсцес на мозъка е бактериална инфекция:

 • Стрептококковая,
 • Стафилококковая,
 • Эшерихиозная,
 • Протейная,
 • Пневмококковая,
 • Менингококковая,
 • Гъбична,
 • Токсоплазмозная,
 • Микст-инфекция.

Тъй като абсцес на мозъка са вторично заболяване, проникване на инфекция от първичното огнище се извършва по различни механизми и начини.

 • Метастатический механизъм се реализира гематогенным начин. Той е място, в присъствието на пациента гнойно-възпалителни процеси в белите дробове, эндокарде, органите на храносмилателната система. При хронична пневмония или абсцессе лесно в системата на притока на кръв прониква бактериална эмбол. Той с кръвта, попада в мозъчните съдове и провокира развитието на заболяването.
 • Болт механизъм се реализира отогенным, риногенным и одонтогенным пътища. Отогенный път води до образуването на абсцеси при пациенти с гнойни възпаления на средното или вътрешното ухо, както и сосцевидного процес. Риногенным се случва чрез вземане на веществото на мозъка при хора, страдащи от хроничен ринит или синузит. В този случай, първо се развива ограничен менингит, а след това гнойный енцефалит. Одонтогенный начин характерен за лица, които са възпалителни промени в устата: кариес, пульпит, гингивит, стоматит.
 • Пряк път на проникване на инфекцията в мозъка се случва при отворена ОМТ. Този начин на заразяване най-важно във военно време: след взривяване и огнестрелни рани.
 • Аутоинфицирование се случва в случай на затворен ОМТ. Причинител на заболяването при това става на собствена микрофлора в човешкото тяло, приобретающая патогенни свойства.
READ  Серологический анализ на кръвта: имуносорбентен, дешифриране, че това е, за ХИВ, туберкулоза, паразити, магарешка, invitro

За да се формира абсцес, е необходимо спазването на две условия: наличие на патогенни микроб и намаляване на общата резистентност на организма на човека.

Формирането на абсцес — дълъг процес, състоящ се от последователни стадии, замяна на един приятел.

Етап на развитие на заболяването:

 1. Началото на церебрит — инфекциозно възпаление на мозъчната тъкан, което е разрешено спонтанно или под влияние на антибиотици. Този етап продължава три дни и се характеризира с липса на граница между здрави тъкани на мозъка и претоварени, наличието на периваскулярных инфилтрати и токсични поражения на невроните.

 2. Развитието на патология се случва в резултат на намаляване на защитните сили на организма или в следствие на неправилна терапия. В мозъчната тъкан се образува кухина, пълна с гной. Формира гнойник, което клинично се проявява изразен интоксикационным синдром.
 3. Третият етап — формирането на около огнището на поражение соединительнотканной капсули, ограничаващи гнойное възпаление и забавящ по-нататъшно разпространение на инфекцията. Това е така наречената ранна капсулиране, която има за отгатване с липсата на клинични симптоми. В редки случаи се появяват признаци на умора. В организма се активизират всички и компенсаторные механизми.
 4. Последният етап на абсцес на мозъка се характеризира с окончателно затворени капсули, оток на мозъка и вътречерепна хипертония. Клинична симптоматика стават ярко изразен и разнообразна. Преобладават общемозговые и очаговые неврологични симптоми и признаци на интоксикация отиват на втори план. Възможни изхода от заболяването: обратен процес на развитие или увеличаване на огнището на поражение с възпаление на мозъчна тъкан по периферията на капсули.

Клинична картина

Заболяването започва остро и се проявява признаци на интоксикационного синдром, очаговых и общемозговых симптоми.

При пациенти, се повишава температурата на тялото, появява главоболие, втрисане, изпотяване, бледност на кожата, слабост, липса на апетит, сухота в устата, в кръвта — лейкоцитоз, увеличаване на СОЭ. Това са признаци на силно изразена интоксикация.

До общемозговым включват следните симптоми:

 • нестерпимая главоболие,
 • гадене и повръщане, не събирането на облекчение,
 • брадикардия,
 • сълзене и фотофобия,
 • напрежение и спазми врат,
 • психози,
 • летаргия и апатия,
 • сънливост,
 • виене на свят,
 • загуба на съзнание,
 • неразумно промени в настроението,
 • эпиприпадки,
 • кома.

Алопеция неврологическая симптоматика дава възможност да се диагностицират патология, въз основа на нейните клинични признаци.

Клиника абсцес на мозъка се определя от мястото му на мястото:

 1. Локализацията на огнището в дясното полукълбо се проявява парезом и парализа на лявата половина на тялото.
 2. Симптоми на абсцес на темпоралния лоб на мозъка са визуални дисфункции, дисфония афония или, спазми на цялото тяло и крайниците. При пациенти възниква сензорна афазия, става става безсмислено, той не може да чете и пише, без да разбира, какво казват околните. Психични разстройства се проявяват эйфорией или депресия, намаляване на критика.
 3. Абсцес на предна акции — дурашливое и оптимистично настроение, еуфория, неразборчивость реч, прекомерна словоохотливост, намаляване на интелигентност, глупост, промени в настроението, от шега с тъга.
 4. Поражението на малкия мозък се проявява нистагмом, дискоординацией движения, атаксией, гипертензионным синдром, мускулна гипотонией. Движение на пациенти стават размашистыми и зацапани, нестабилна походка, с падения, очите им «бягат» от страна на страна.
 5. Абсцес в основата на мозъка — дисфункция на глазодвигательного апарат, развитието на косоглазия, загуба на зрението, гърчове, парализа на крайниците.

Може би появата на клинични признаци, свързани с инсулт и оток на мозъка. Близостта на мозъчния абсцес оболочкам се проявява менингеальными симптоми и признаци — ригидностью врат, позой легавой кучета, повишена чувствителност към прикосновениям.

Усложнения на абсцес на главния мозък са: вклинение гнойника, пробив в желудочки мозъка, рецидиви, вторичен вземане на постоперативна рани, възпаление на костите на черепа — остеомиелит, появата на повтарящи се епилептични гърчове. Клинично тези процеси се проявяват параличами и парезами, загуба на зрението и на слуха, нарушение на паметта, понижена интелигентност и други дисфункциями на централната нервна система.

Диагностика

Диагнозата на абсцес на мозъка започва с разглеждане и выслушивания оплаквания на пациента. На база на данни в медицинската история и на някои симптоми на заболявания на специалисти могат да извършват по предварителна диагноза. От съществено значение имат очаговые неврологични и общемозговые признаци, остро начало патология, развитието на вътречерепна хипертония, наличието в организма на огнища на хронични инфекции.

 

Допълнителни диагностични методи за доказване или опровергающие очакваният диагноза:

 • Компютърна ТОМОГРАФИЯ на мозъка — на достъпни цени и високо-чувствителен метод. Без контрастирования той определя само зоната с ниска плътност. Структура на патологичните огнища става ясна само под въздействието на рентгеноконтрастного вещества.

 • Ядрено-магнитен резонанс на главния мозък е по-точен метод, обнаруживающим абсцес вече в първите етапи, определяне на точната локализация на гнойного огнище и разпространението на инфекцията в подпаутинное пространство и желудочки. ЯМР е достатъчно за поставяне на правилна диагноза и разграничаване на абсцес от други патологични образувания.
 • Эхоэнцефалоскопия, эхоэнцефалография и краниография се провежда в случаите, когато няма възможност да се направи компютърна ТОМОГРАФИЯ или ядрено-магнитен резонанс. Тези методи се откриват компенсира срединных структури на мозъка и определят признаци на вътречерепна хипертония.
 • Абсцессография се провежда с използване на въздух или на контрастни вещества, за определяне на местонахождението на абсцес, неговата форма и размери.
 • Стереотаксическая биопсия позволява окончателно верифицировать диагноза и идентифициране на паразита.
 • С помощта на лабораторната диагностика в ликворе откриват възпалителни промени — плеоцитоз от лимфоцити, левкоцити и полинуклеаров, повишаване на съдържанието на протеини.
 • Микробиологическое проучване гнойного отделяемого абсцес може да се идентифицира с етиологията на процеса. След идентификация на специален агент до род и вид се определят чувствителността към антибиотици. С помощта на данни антибиотикограммы специалисти подбират всеки пациент схема антибактериални терапия.
 • PCR позволява диагностика на вирусен характер на заболяването.

Лечение на

Лечение на абсцес на мозъка, насочени към унищожаване на инфекциозни агенти и признаци на възпаление на червата, за подобряване на микроциркулацията в зоната на поражението, на премахването на основните клинични признаци и укрепване на организма като цяло. Лечението се извършва в нейрохирургическом болницата.

В зависимост от стадия на заболяването, мястото на локализация на гнойника и неговия размер се извършва консервативна или хирургична терапия.

Медикаментозно лечение

Консервативна терапия се извършва в началния етап на патология, а също така и когато размерът на гнойника не надвишава три инча в диаметър.

 • Антибактериална терапия — използване на широкоспектърни антибиотици от групата на цефалоспорин, макролидни, флуорохинолони, защитени пенициллинов, противогъбични лекарства. Болни се предписва «Ceftriaxone», «Метронидазол», «Ванкомицин», «Левомицетин», «Амфотерицин», «Fluconazole». След получаване на резултатите анализ на чувствителност на специален микроб до антибиотици, лечението трябва да се коригира.

 • Глюкокортикоиди се прилага в случаите, когато лечението с антибиотици не дава положителни резултати. Глюкокортикостероиды намаляват тежестта на възпалението и подложени на обратния развитието на капсула абсцес. Обикновено предписват «Преднизолон», «Дексаметазон».
 • Лекарства, които подобряват мозъчното кръвообращение — «Винпоцетин», «Церебролизин», «Пирацетам», «Актовегин».
 • Лекарства за предотвратяване на крампи — «Дифенин», «Алепсин», «Содантон».
 • Диуретици и деконгестанти — «Маннитол», «Фуросемид», «Лизикс».
 • Противовъзпалителни и антипиретични средства — «Парацетамол», «Ибупрофен».
 • Общеукрепляющая терапия — витамини от група В, адаптогени, антигипоксанты.

Хирургично лечение

След стабилизиране на общото състояние на болния гнойник вскрывают и дренируют. Гнойную кухина поливни антибактериален разтвор. След операцията пациентът известно време се намира в реанимационном отделение, а след това го трансформира в камарата на неврологическую cot. След подобно намеса, се изисква дълъг възстановителен период.

Показания за операция:

 1. Локализация на гнойника в вентрикулярной зона на мозъка,
 2. Абсцес, който е станал причина за гипертензионного синдром,
 3. Абсцес, възникнали в резултат на травматично увреждане на мозъка,
 4. Абсцес гъбични произход.

Противопоказания:

 • Начален етап на патология — енцефалит,
 • Местоположение на абсцес в непосредствена близост до жизнено важните центрове,
 • Множество неоперабельные гнойниковые на поражение на мозъка,
 • В кома е състоянието на пациентите.

Прогнозата на болестта е много сериозна, но в повечето случаи все пак щастлив. Смъртност при абсцессе на мозъка е до 30%, а инвалидизация — до 50%. Дори след като се възстанови от почти при половината от болните остават неврологични симптоми — конвулсивни припадъци. Някои падат на различни функции на организма.

Дейности, които позволяват да се предотврати образуването на абсцеси в мозъка:

 1. Дезинфекция на рани, при ОМТ,
 2. Навременното откриване и санация огнища на хронични инфекции,
 3. Стимулиране на имунитета и повишаване на съпротивляемостта на организма към инфекции,
 4. Балансирано и правилно хранене,
 5. Прием на мултивитамини и минерални комплекси.

Абсцес на главния мозък – сериозна патология, което настъпва на фона на наличните в организма на заболявания. За своевременно откриване на заболяване и незабавно да започнете лечението, трябва да знаете първите клинични симптоми и да могат да прилагат допълнителни методи за изследвания. В началото и на адекватна терапия е в състояние да намали риска от развитие на опасни за живота усложнения и да направи отрицателни последици за организма са минимални.

Видео: абсцес на мозъка, програма «Живеят здравословно»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00148 sec