АЧТВ (АПТВ): норма в анализа на кръвта, повишен, понижен — причини

АЧТВ (активированное частичното тромбопластиново време) – един от основните показатели коагулограммы, оценивающий ефективността на вътрешния пътя за съсирването на кръвта. Открит в средата на миналия век (1953 година) — удобен и опростен в изпълнение на анализ, бързо зае сред други лабораторни изследвания достойно място, което твърдо запазва и до ден днешен. Тази популярност на показателя се дължи на способността АЧТВ действа като самостоятелно ориентировочного на теста, използван в скрининговых анализи система за хемостаза.

Активированное частичното тромбопластиново време, когато изучаването на функциониране на системата гемокоагуляции често върви «в двойка» с друг важен правеният лабораторен тест – ПТВ (протромбиновото време), който изследва външен начин за активиране.

Препратките по клинична лабораторна диагностика АЧТВ могат да се срещнат и под други имена: АПТВ (активированное парциальное тромбопластиново време) и кефалин-каолиновое време. Въпреки това, същността на анализ от това не се променя.

АЧТВ и неговата норма

Стойност на основния параметър коагулограммы под името АЧТВ са в зависимост от концентрацията на плазмените фактори (II, V, VIII, IX, X, XI, XII и фибриногена). Количеството се определя в плазмата, изчерпани кръв резени (тромбоцитами), с помощта на каолин (активатор), кефалина (фосфолипид) и хлорид, калций, където последният отрича предишната (създадено цитратом Na) противосвертывающее действие. TF (тъканната фактор) в този лабораторията тест, не се използва, от там и името «парциальное» или «частично».

Време образование свертка кръв и има АЧТВ, т.е. този показател позволява да се изчисли време на формирането на кръвен съсирек, след като в плазма, взета с антикоагулянтом, а след това от тромбоцитите, добавя кефалин-каолиновый реагент и CaCl2..

АЧТВ се измерва в секунди. В различни източници може да се намира на границата на нормалното, отличаващи се един от друг. Това се случва, защото при всяка КДЛ – си референсни параметри, така че твърдението, че норма е 28-40 или 25-39 секунди се, не е съвсем верен.

В повечето случаи обаче клиницисты се придържат към стойности в рамките на 24 – 35 секунди, скъсяване на времето на образуване на тромб (фигура – понижена) за повече от 5 сек (19, 18, 17… сек) при такава норма, вече говори за това, че вътрешната система на коагулация активира и съсирването на кръвта става по-бързо полагаха (гиперкоагуляция). А удължаване до 40 с (при референсных стойности на 24 – 35 секунди показател е обновен), естествено, ще се възприема като гипокоагуляция, когато кръвта се вдига по-бавно, отколкото трябва.

Признаци гипокоагуляции се появяват в случаите, когато има място понижаване съдържанието на фактори на плазмата и II, V, VIII, IX, X, XI, XII или фибриногена, което се случва в случаи на:

 • Поражението на чернодробна паренхим (на черния дроб – мястото на образованието К-зависимите фактори на кръвосъсирването);
 • Дефицит На витамин к, който се нуждае от биосинтеза на много фактори);
 • Присъствие в кръвта гепарина;
 • Наличието на волчаночного антикоагуланти;
 • Присъствието на патологични биологични вещества, задерживающих полимеризацию фибрин-мономери (ПДФ – продукти на деградацията на фибрин, миеломные протеини).

Обаче, споровете за ниски и високи стойности на АЧТВ, трябва да се има предвид още и такъв момент:

 1. Ако времето на съсирване на удължава (време на образуването на тромб нужда от повече), ние говорим за високо значението на АЧТВ;
 2. Ако по време на цялата работа у фактори намалява (те са ненужно активни), е прието да се счита за индикатор за намалено.

Следователно, по-висок процент на АЧТВ предупреждава за риск от развитие на кървене, дори и на а най-малката повод, а ниското ниво – показва възможността за развитие на тромбози и тромбоэмболий, така че активированное частичното тромбопластиново време, заедно с други параметри коагулограммы, е от много голямо значение.

АЧТВ при бременност: всеки триместър – за анализ

Определяне коагулограммы при бременност (на всеки 3 месеца) и специален интерес към нейните показатели се дължи на тези обстоятелства, че в организма на жената, ждущей раждането на нов човек, се случват определени промени, предназначени за предпазване на бъдещите раждания от усложнения:

 • Се променя хормоналният фон;
 • Допълнително кръг на кръвообращението, осигуряване на храненето и дишането на детето (маточно-плацентата кръг);
 • Тялото, «почуявший» промени и по такъв повод вече «планирующий» загуба на някакво количество кръв, започва да се адаптира, за да може в точния момент да се включите в работата и «не подкачать» (тук основна роля принадлежи на системата на хомеостазата).

При бременност болестно състояние на системата за съсирване на кръвта, почти винаги е изправен пред сериозни усложнения, така че показателите гемостазиограммы (и, разбира се, АЧТВ) се отделя най-голямо внимание. При бременни започва да расте закриването на притока, достигайки 6,0 г/л (но не повече — недопустимо е!) и скъсява активированное частичното тромбопластиново време, което придобива друго значение, отколкото при жените, пребиваващи извън този на състоянието.

Норма АЧТВ при бременност за данните на различни източници може да варира от 14 до 18 секунди или да бъде в рамките на 17 – 20 секунди, което зависи от референсных стойности, използвани определена КДЛ. Но във всеки случай, разбежка между горната и долната граница на нормата е съвсем малка.

Ниска стойност на индекса (скъсяване АЧТВ) свидетелства за гъста кръв и възможно развитието на тромбози, степента на риск, който при бременност силно се увеличава в сравнение с риск за не-бременни жени. Тромбоза може да възникне по всяко места и органи, но в тази ситуация той е най-опасен, ако засяга кръвоносните съдове на плацентата и причинява преждевременна отслойку.

Нищо добро не предвещава и удължаването на времето на образуване на тромб (АЧТВ – обновена) в сравнение с нормата. Разжиженная кръв заплашва развитието на пчелно кървене, което носи опасност не само за живота на бебето, но и живота на самата жена.

«Раздрай» в системата на хомеостазата винаги оставя риск от развитие на опаснейшего синдром диссеминированного вътресъдова съсирване (ДВГ), в първата фаза на която се различава повишено образуването на съсиреци (гиперкоагуляция), а вторият и третият, напротив, се характеризира с ниско кръвосъсирването, че се очертава да бъде, е изправена пред огромен кровопотерей.

ДВГ – синдром – лошо управляван от болестния процес, който днес се смята за един от най-големите и опасни «врагове» акушерство практика.

Гемостазиограмма рутинно (веднъж на тримесечие) се назначава, ако една жена не е имал проблеми, свързани с неговото състояние, и лекарят да не намира повод да контролира системата на хомеостазата, по-често. В случаите, когато в миналото жените са имали място спонтанен аборт и мъртво раждане, а сегашната бременност протича с явни признаци на гестоза (повишено кръвно налягане, протеинурия, отоци) или има опасност самопроизвольного си на прекъсване (матката «в добра форма»), като правило, следва покана за участие в проучване внепланово.

Ниско – кратко време, високо — удължавам

Ниска (или по-ниско) ниво активиран частично тромбопластинового време (скъсяване на времето на съсирване на кръвта и образуване на тромб) показва, че кръвта на пациента вдига прекалено бързо (гиперкоагуляция).

Признаци гиперкоагуляции може да се наблюдава при патологични процеси, които се образуват в резултат на повишено образуване на кръвни съсиреци:

 • I етап (и само първата!) диссеминированного вътресъдова съсирване (ДВГ-синдром);
 • Тромбоэмболии с различна локализация (на сърцето, белите дробове, в гръбначния и мозъка, бъбреците и други), тромбозы (най-често страдат долните крайници, при бременност — тромбоза на кръвоносните съдове на плацентата, което води до нейното отслойке, заплашващото внутриутробной смъртта на плода).

Въпреки ниския резултат АЧТВ може да се прояви не само по причина на заболяването на пациента. Всичко поради могат да бъдат и други фактори, които понякога са доста е трудно да се избегне, например, да попадне в пробата на тъканта тромбопластина при травмировании тъкани в момент венепункции, така че не трябва да е прекалено «мъка» на виена, ако се вземат анализ на кръвната веднага, не е възможно.

Високо ниво (удължавам време на формирането на тромб) активиран частично тромбопластинового време се отбелязва при състояния, които нарушават биосинтеза фактори, както и на други патологични процеси, засягащи функционирането на системата на хомеостазата. Към тях могат да бъдат отнесени:

 1. Гемофилию всички видове: А (недостатъчност на антигемофильного глобулин — FVIII), В (недостатъчност на фактора Кристмаса – IX), С — дефицит на фактор XI);
 2. Присъствието на фактори, забавяне на процесите на съсирването (инхибиторна хемофилия);
 3. Болест на (дефект) Хагемана (дефицит на фактор XII);
 4. Болестта Виллебранда;
 5. II и III етап на ДВГ-синдром;
 6. Лечение высокомолекулярными гепаринами;
 7. Сериозни поражения чернодробна паренхим;
 8. ГПС (антифосфолипидный синдром).

Подобно на ниска стойност АЧТВ, при намеса на технически грешки, които може да получите най-висок резултат на активиран частично тромбопластинового време. Това става, ако обемът на антикоагуланти в епруветка не отговаря на високото стойността на хематокрит или в вакутайнер (специална еднократна употреба вакуумно пробирка) е взето недостатъчното количество кръв.

Когато проверка на системата

Коагулограмму не са редки лабораторна изследвания. Анализ на функционирането на система за хемостаза интересува специалисти с различен профил. Тъй като тромбы или разжижение кръвта е обща «главоболие» всички медицински специалисти, тестове, инспектори работа на системата за съсирване, противосвертывания и фибринолиза, приложени в различни ситуации:

 • Проверка на състоянието на системата на хомеостазата на лицата, класирани докато за здравословен група, но податливи на смущения с тази страна;

 • Прецизна патология на системата на кръвосъсирването;
 • Наблюдение на функционирането на системата гемокоагуляции при прием на някои лекарства, при бременност и в други случаи, които биха могли да доведат до нарушения в тази сфера;
 • Изчисляване на дозата макромолекулни гепаринов (ВМГ) и контрол над терапия директни антикоагуланти;
 • Диагностика на ДВГ-синдром;
 • Подозрение за гемофилию А (фактор VIII) или В (фактор IX);
 • ГПС (антифосфолипидный синдром).

Очевидно е, че активированое частичното тромбопластиново време, като анализ на кръвта, също се използва и други тестове гемостазиограммы, защото АЧТВ – един от основните си показатели.

READ  Ангиопластика: балонна, коронарна, кръвоносните съдове на сърцето, долните крайници

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00083 sec