Административните: алфа и бета административните, списък с лекарства, класификация

Административните

Блокери адренергичен рецептор съставляват доста голяма група от лекарства. Тези вещества е характерен блокира адренорецепторы с последващо нарушение на тяхното взаимодействие с норадреналином или адреналин. Административните (те са едни и същи адренолитики) широко се използват в лечебната практика като панацея срещу болести на сърдечно-съдовата система на пациенти на различна възраст.

Адреналин и норадреналин

Организмът на човека функционира чрез медиатори, които въздействат върху специфичните им рецептори органи. След тяхното въздействие, може да се наблюдава възбуда или успокоением системи на организма. Така, когато влиянието на тези или други биологично активни вещества, могат да се появят промени – тахи — или брадикардия, вазоконстрикция или разширение на бронхите, миоз или мидриаза и т.н.

Една от главните роли в организма на човека се играе адреналин и норадреналин. Тези вещества се отделя в мозъка слой на надбъбречните жлези. Могат да повлияят на целия списък от органи, чрез промяна на тяхната функционалност.

Такива ефекти могат да бъдат: разширяване на лумена на бронхите, високо кръвно налягане, разширяване на кръвоносните съдове в периферията и ги стеснение на стомашно-чревния тракт, повишаване на кръвната захар, мидриаза. По принцип, тези ефекти се наблюдават при стресови за организма ситуации, когато трябва да се «изключите» по време на ненужни функции и разгърнете пълния потенциал на необходимите органи и системи.

Въпреки това, при някои патологиях могат да възникнат нужди в блокиране на рецепторите или импулси за предотвратяване на действие на адреналин и намаляването на вредните действия върху организма.

Класификация

Административните класирането:

 • Алфа-адренолитики:
 • Алфа-1
 • Алфа-2
 • Алфа-1,2
 • Бета-адренолитики:
 • Бета-1
 • Бета-1,2
 • Алфа -, Бета-адренолитики

Всяка група лекарства адреноблокаторов се назначава при определени заболявания, като се има предвид различни фактори при пациентите. Тези фактори могат да бъдат свързани болест, хроничен или остър тип, алергична реакция, непоносимост и т.н. Така че, толкова широка гама от инструменти позволява на лекарите точно да изберете желаната панацея срещу заболявания и не сгреши при лечение.

Алфа-административните

Алфа-административните имат свойства, които влияят на алфа-1 и алфа 2 адренорецепторы.

При такова въздействие върху тях блокираторами, се различават функции на следните органи и системи:

 • Гладка мускулатура на кръвоносните съдове: разширяване на лумена на кръвоносните съдове, спад на кръвното налягане, подобряване на внутриорганного на кръвообращението (много добре се наблюдава по кожата под формата не на вените, също на мукозните мембрани и СЧ).
 • Сърце: намаляване на сърдечната честота (брадикардия съдови заболявания);
 • Стомашно-чревни нарушения: подобряване на мотилитет на стомаха и червата, повишаване на секрецията на вещества, релаксация сфинктери.
 • Очи: миоз.
 • Гърдата: намаляване на потовыделения и отстраняване на забитости на носа;
 • Мочеполовая система: релаксация сфинктери и мускулите, подобряване на ерекцията.

Също така, този клас адреноблокаторов използват за хандикап хипергликемия и нормализиране на нивата на глюкоза в кръвта. Това се случва, защото при прилагането на алфа-адреноблокаторов, клетките стават по-чувствителни към инсулин. Този ефект е много важен при захарен диабет.

Показания

Медикаменти от тази група се назначават при патология на периферното кръвообращение, эндартериите, синдром на Рейно, венозни язви, рани от залежаване. Също така те се използват при феохромацитоме, артериална хипертония, нарушение на кръвообращението, задръжка на уринирането, мигрена. Може да се прилага като антагонист на алфа-адреномиметикам.

READ  Дилатация на сърцето: причини, симптоми, диагностика, лечение на лявата и дясната камера на сърцето

Лекарства

Набор от препарати с алфа-адреноблокаторов е доста голяма, но все пак много от тях са сходни по своите параметри.

Най-често лекарства и техните свидетелства, списък на адреноблокаторов:

 • Фентоламин.
  Показания: феохромацитома, нарушение на периферното кръвообращение (Болест на Рейно, оклузивна болест), трофичните язви, рани от залежаване, хипертонична криза, остра сърдечна недостатъчност.
  Противопоказания: органични промени на сърцето и кръвоносните съдове.
  Странични действия: тахикардия съдови заболявания, ортостатический колапс, повръщане, диария, зачервяване и сърбеж на кожата.
 • Тропафен.
  Показания: за същите, че и в фентоламина хидрохлорид.
  Противопоказания: сходни с тези, че и в фентоламина.
  Странични действия: ортостатический колапс, тахикардия.
 • Празозин.
  Показания: хипертонична криза, застойна сърдечна недостатъчност.
  Противопоказания: бременност, патология на бъбреците.
  Странични действия: «феноменът на първата доза» — рязко намаляване на кръвното налягане, ортостатическая хипотония. Точно главоболие, виене на свят, сухота в устата, безсъние, слабост.
 • Доксазозин.
  Показания: има дълго хипотензивно действие, в сравнение с другите лекарства. Се взема при високо кръвно налягане, аденом на простатната жлеза, при заболявания на пикочните и полови дейности.
  Странични действия: ортостатические явление, особено в началото на лечението, виене на свят, сухота в устата, главоболие, слабост, гадене, ринит.

Бета-административните

Бета-административните въздействат на рецепторите бета-1 и бета-1,2, съответно, те са разделени на селективен и неселективные.

Селективен административните имат способността да въздействат главно върху сърцето. Всичко това въздействие води до: намаляване на сърдечната честота, намаляване на нуждите на миокарда от кислород, за да съдейства за намаляване на кръвното налягане, спиране на развитие на некроза при инфаркт на миокарда. Се наблюдава по-малка натоварване на сърцето, което води до по-добро освобождаване на кръвта и предотвратяване на аритмии. Така се намалява вероятността от прояви на стенокардий, се увеличава способността да се издържа на големи натоварвания.

Неселективные административните. Освен с пряко действие върху сърцето, възниква влияние и върху други органи, като: бронхите, матката, стомашно-чревния тракт и мочеполовая система. Както и селективен административните, тези също пречат на поява на сърдечен удар и инфаркт, ангина. Освен това, те често се използват за повишаване на мускулния тонус на матката, за предотвратяване на атоний и кървене след раждането.

READ  Тромбэктомия (операция за отстраняване на тромба)

Така те могат да се класифицират за продължителност. Има административните дълго (6-24 часа), със средна продължителност (3-6 часа) и кратък (1-4 часа) време за действие. Това трябва да се вземат предвид при тяхното назначаване.

Бета-рецептори, са изложени на следните органи:

 • Съдове: намаляване на АДА при пациенти с хипертония;
 • Сърцето на:
 • Намаляват хроно-, ино-, дромотропные ефекти;
 • Намалява нуждите на миокарда в O2;
 • Кардиопротективный ефект:
 • Намаляване на липолиза с намаляване на разходите на време на окисляване свободни мастни киселини и като резултат – стабилизиране на клетъчните и лизосомальных мембрани;
 • Антиоксидантни свойства;
 • Облекчение разпадат на оксигемоглобина;
 • Освобождаване на простациклина от ендотел съдове, което допринася за антиагрегантному действие;
 • Леки: бронхоспазм (особено се отнася до неселективных);
 • Централна нервна система: стрес-протективное въздействие;
 • Очи: намаляване на вътреочното налягане;
 • Метаболизъм: намаляване на захарта в кръвта, повишен холестерол, намаляване на интензивността на липолиза и производство на ренина.

Показания

Лекарства бета-административните прилага се при артериална хипертония (особено с гиперсимпатикотонией), исхемична болест на сърцето (при превес на нервно-метаболитен фактор в патогенезата), тахикардия (особено при приобладании симпатична статут).

Точно показанията са расслаивающиеся аневризма, стомашно-чревно кървене. От заболявания на други органи – глаукома, хипертиреоидизъм, неврологични нарушения (мигрена, алкохолна абстиненция).

Лекарства

Количество бета-адреноблокаторов много. Ги приемат много пациенти от различни възрасти по целия свят. Толкова широко разпространение те се сдобили заради своите силни качества и нечастых странични ефекти.

Най-известни бета-административните:

 • Неселективные.
 • Анаприлин.
  Показания: глаукома, тиреотоксикоза, остър инфаркт и ИБС, хипертонична болест, сърдечна аритмия, застойна сърдечна недостатъчност.
  Противопоказания: склонност към бронхоспазму, синусова брадикардия, атриовентрикулярной блокада, сърдечна недостатъчност, захарен диабет, бременност, нарушения на периферното кръвообращение.
  Странични действия: брадикардия, сърдечна слабост, антриовентрикулярная блокада, бронхоспазм, влошаване на хода на захарен диабет (развитие сталой на хипогликемия, поради блокада на механизми за регулиране нивото на кръвната захар), болест на Рейно, нарушения диария, депресия, мускулна слабост.
 • Кардиоселективные
 • Талинолол.
  Показания: ангина, артерия хипертония, нарушения в сърдечния ритъм (экстрасистолия, проксизмальная тахикардия, трепетании и мигании мъждене).
  Противопоказанията са същите, че и в други бета-адреноблокаторов.
  Странични действия: селективност изчезва при повишаване на дозата на лекарството.
 • Атенолол (Тенормин).
  Показанията на същите, че и в Атенолола. Му предимно се използва при лечение на пациенти със захарен диабет или с патология на периферните съдове.
  Противопоказания: същите, че и в други бета-адреноблокаторов.
  Странични действия: селективност изчезва при повишаване на дозата. Може да предизвика бронхоспазм, брадикардию.
 • Метопролол.
  Показания: ангина пекторис, остър инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност, тахиаритмии, артериална хипертония.
  Противопоказания: същите.
  Странични ефекти: същите.
 • Ацебутолол (Сектраль).
  Показания: за хипертония една исхемична болест на сърцето.
  Противопоказания и странични ефекти: същите, че и при другите лекарства от тази група.
READ  Тетрада Фалло: същността недостатък при деца, лечение, операция

Алфа и Бета-административните

Алфа-, Бета-административните действат веднага на два вида адренорецепторите, поради което, спектърът на действие върху организма, се увеличава значително. По този начин, с тези средства, пациентите са много по-лесно да понесе патология в сърдечно-съдовата система, тъй като те са способни да разширяват кръвоносните съдове, намалява кръвното налягане и прави работата на сърцето по-лесно. Пречат тахикардия, пристъпи на болка в сърцето стават по-нарядко.

Показания

Заслужава да се отбележи основната патология, при които се използва тази група лекарства:

 • Хипертонична болест на сърцето и гънки;
 • Исхемична болест на сърцето, перешедшая в стабилна форма на ангина пекторис;
 • Аритмии различни видове;
 • Застойна сърдечна недостатъчност;
 • Заболявания на очите (повишено вътреочното налягане);

На ред с положителни, има и отрицателни ефекти на лекарства. Всеки вещества странични действия си, но в крайна сметка, може да изброим основните:

 • Слабост;
 • Депресия;
 • Виене на свят и гадене;
 • Болки в главата;
 • Ниско кръвно налягане;
 • Бронхоспазм;
 • Оттеки;
 • Склонност към кървене поради промени относно състава на кръвта;

Тези нежелани въздействия не трябва да принуди пациента да влезе в паника, тъй като те се срещат рядко. Но все пак си струва да си помисли.

Лекарства

Списък на лекарства групата на алфа-, бета-адреноблокаторов доста голям и да ги изброят всички много трудно (освен това почти всеки ден излизат нови медикаменти с нови компоненти).

Списък на лекарства алфа и бета-адреноблокаторов:

 • Лабетанол
  Показания: хипертонична болест на сърцето и кризы.
  Противопоказания са: бронхиална астма, антриовентрикулярная блокада, сърдечна недостатъчност.
  Странични действия: ортостатическая хипотония.
 • Карведилол.
  Показания: артериална хипертония, стабилна стенокардия, сърдечно-съдова недостатъчност.
  Противопоказания: хронични бронхолегочные заболявания, антриовентрикулярная блокада, нелеченая феохромацитома, бременност и други.
  Странични действия: склонност към кървене, брадикардия, сухота на лигавиците и др

Както и други лекарства, алфа-, бета-административните, не е необходимо да се използва без консултация с лекар. Има много фактори в избора на правилния лекарства и само лекар мие точно да ги идентифицира и каже, какво точно да изберете. Самолечение не винаги води до положителни резултати. Не трябва да се пренебрегва здравето.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00111 sec