Агранулоциты: структура и функции, норма, лимфоцити, моноцити

Ролята на агранулоцитов в кръвта

Какво е агранулоциты – това са компоненти на кръвта, които влизат в състава на белите кръвни клетки и не са в неговия строеж на специфични гранули. Те се наричат също незернистыми клетки. В тази статия се разглеждат видове, структура и функции агранулоцитов и тяхното въздействие върху организма на човека.

Съдържание в кръвта

Ако говорим за финансово агранулоцитытов, след това те са разделени на моноцити и лимфоцити. Що се отнася до съдържанието в кръвта агранулоцитов, а след това лимфоцити имат състав от двадесет до тридесет и пет процента от общия състав на кръвта.

Синтезирани агранулоциты в кръвта основно в калории жлеза, костния мозък, далака и, така наречените, лимфоидната тъкан.

Моноцити на кръвта, които се съдържат в костния мозък, възлизат общо от три до осем процента от неговия състав в белите кръвни тельцах.

Структурата на клетки

Лимфоцитите

Лимфоцитите на кръвта са разделени на по-малки от 4,5 до 6,5 хм, средник от 6,5 до 10 микрона и по-големи от 10 до 18 микрона видове. В човешкото тяло може да се намира само малки лимфоцити. Що се отнася до големите лимфоцитите в кръвта, те може да се наблюдава при гръдните бебета, но при възрастни, те също се намират предимно в черния дроб, бъбреците и дихателната система, където се изпълняват функция за премахване на чужденец тел.

Структурата на лимфоцита се състои от тъмно ядро, което има формата на кръг или на боб. Тя е пълна с групата, в която плуват лизосомы – органични вещества, подобни на ензими. Ядрото е толкова голям, че цитоплазма е само обвивка, от какво клетки изглеждат лилави топки.

READ  Lactic в кръвта при апендицит: имате дете, тийнейджър, бременни, норма, таблица

Моноцити

Експериментатори са доста големи клетки в състава на кръвта и имат сърцевина, която може да вземе формата на пеперуда, подкови, боб или гъбички. Каква е структурата на моноцита, самото ядро на червено-лилава и заема най-голям дял в клетката, заедно с групата. Цитоплазма е светло синьо или опушен нюанс и по-ярка до точката на контакт с ядрото. В моноцитах съдържа: лизосомы, пелети пигменти, мехурчета, вакуоли и фагоцитированные клетки.

Функции на клетките

Лимфоцитите

Какви са структурата и функциите на агранулоцитов кръв? Лимфоцитите – клетки в кръвта, които предпазват организма от микроби и вируси. Те са три вида, в зависимост от изпълнените функции:

 1. В-лимфоцити.
 2. Т-лимфоцити.
 3. NK-лимфоцити.

В-лимфоцитите в клетките имат състав от осем до двадесет на сто. Се намират главно в костния мозък. Поддържането на хуморални на имунитета – това е основната им функция. Също и В-лимфоцитите произвеждат антитела на протеини, чужди на организма и са ангажирани с откриване на различни компоненти кроветворной система като нуклеинови киселини, липиди, протеини, липиди и въглехидрати.

Т-лимфоцити – клетки, които се образуват в тимусе на костен мозък, от което и са получили това име. Имат от шестдесет до осемдесет процента в състава на белите кръвни клетки. Функцията на Т-лимфоцитите е поддържането на вътреклетъчния на имунитета.

Тези вещества имат постоянен контакт с непознати антитела в кръвта на човека и го унищожават. Т-лимфоцитите регулират имунитета на човек: т-помощници, стимулира синтеза на антитела в кръвта, а т-филтри, от своя страна, спират да ги произвеждат, ако е извършено освобождаването на организма от инфекции. Цитотоксические клетки участват в разпознаването и разрушаването на компоненти на кръвта, които вече имат в себе си вируса.

READ  Хемоглобин при мъжете: норма, повишен, понижен, лечение на анемия

NK-лимфоцити –представляват клетки, които отговарят за вроден имунитет. NK-лимфоцитите значително по-големи лимфоцити и са от пет до двадесет на сто от общия си брой на белите кръвни тельцах. Те — важен компонент на имунната система на човека и се разпознават като непознати вирусни клетки, така и техните, вече засегнатите от вируса. Но за разлика от т-лимфоцитите в това, че те унищожават клетки с патологиями, включително ракови и са заразени.

Такива клетки се активизират след нахлуването в организма на вирусна инфекция на втория ден. Ако броят им вещества в кръвта е ниско, могат да възникнат злокачествени тумори, включително и ракови.

В резултат на съвременните изследвания, учените са открили, че клетки в организма на човека могат да бъдат дълго време и да запази своята жизненост, както и продължителността на съществуването им варира от определен брой дни преди години живот. Например, NK-лимфоцитите могат да бъдат кроветворной системата за десет дни, на т-лимфоцити –определен брой години, както и в-лимфоцити – няколко седмици. Тези вещества проникват в тъканите чрез система на кръвообразуване, а след това, като направите необходимите стъпки, за да се върне.

Моноцити

Функции моноцитов в организма на човека:

 • Действат на паразити като токсичните вещества.
 • Не дават да се образуват в организма на злокачествен тумор.
 • Регулират системата на кръвообразуване.
 • Защита на тялото от всякакви видове инфекции.
 • Формират възпалителна реакция на факторите на външната среда.
 • Възстановяване на увредените тъкани.
 • Заснемане на стари и повредени клетки и ги унищожава.
 • Регулация на функцията на черния дроб.

Основната функция на моноцитов е фагоцитозата – процесът на улавяне на чужди частици и тяхното храносмилане. Те улавят увредени клетки в големи количества и да ги унищожават.

Моноцити в кръвта са малко – само няколко дни, а след това преминават в тъканите, по начина на движение напомня на амеба. В тях се образува фагосомы, които улавят в себе си частици, които те ще трябва да преглътнат.

READ  Норма на холестерола в кръвта: мъже, жени, видове контрол

Още една функция моноцитов е токсични, която може да унищожи вирусните клетки, отравяне и ги приберете от организма.

Моноцити синтезират белтък, наречена интерферон, който не дава на вируса да се разпространява в организма. Също така бактерии, повредени и мъртвите клетки се отстраняват ги от организма.

Следователно, агранулоциты, намиращи се в клетките на кръвта имат цитоплазму, не съдържа в себе си зърнеста материя. Разделени на два типа, вида: лимфоцити и моноцити.

Лимфоцитите изпълняват функция на изработване на имунитета на целия организъм на човек към чужденците протеини, проникващ в него. Експериментатори, които отговарят за имунитета на най-клетки, като фагоцитами.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00076 sec