Агрегация на тромбоцитите: процес, анализ на кръвта и скоростта на повишаване и намаляване на

Агрегация на тромбоцитите – стремеж кръвни пластинки, отпадъци мегакариоцитов, тези тромбоцитами или табели Биццоцеро, «почуяв» аварийно положение, сопровождающуюся загуба на кръв се съберат заедно, за да с помощта на други «ликвидаторите» (присъстващи или образувани в процеса) затвори увреждане на съд.

Малка рана с нарушение на целостта на малките съдове, обикновено (ако със система за хемостаза всичко е наред), на много проблеми не са застрашени. Извиращи от раната кръв след известно време спира и в тези случаи, хората, отрича участието си, казват: «Самата спря». И, със сигурност, далеч не всичко е известно за този процес, като агрегация на тромбоцитите, който играе важна роля при спиране на кръвоизливи и предотвратяване на загуба на ценна за организма течности.

Агрегация на тромбоцитите – един от етапите за спиране на кървенето

За такъв, на пръв поглед, дреболия, като спиране на кървене от кръвоносните съдове микроциркуляторного на речното корито (артериолы, венулы, капиляри) са сложни, последователно протичащи процеси:

 • В отговор на увреждане на микроциркуляторные съдове спазмируются и по този начин вече частично възпрепятстват протичането на ток на свободния кръв;
 • Към мястото на инцидента се отправят кръвни плочи – тромбоцити, които се прикрепят към поврежденному сайта, опитвайки се да си затвори «пробив» (адхезия на тромбоцитите);
 • Броят на тромбоцитите към мястото на увреждане бързо нараства (натрупване), те започват да скучиваться и образуват конгломерати – се случва агрегация на тромбоцитите, която е за начинаещи, но много важен етап от образованието тромба;
 • В резултат на обобщаване на кръвни пластинки се формира рохкава тромбоцитарная корк (необратима агрегация на тромбоцитите), тази корк, макар и не пропуска за плазма, но не много стабилна и надеждна – малко тронь и кръв ще тече отново;
 • Кръвен съсирек под въздействието на сократительного протеин на тромбоцитите (тромбопластина) се свива, фибриновые направления правят кръвен съсирек гъста, че и спира кървенето (прибиране тромбинового тромба).

Очевидно е, че агрегация на тромбоцитите не е крайната стъпка да спре кървенето, това е само една от степени на процеса, но от това той не става по-малко важна. Как се извършва тази реакция, какви са компонентите в него са включени – ще бъдат подробно описани в следващите раздели, но преди всичко, трябва да кажа на читателя, че агрегация на тромбоцитите, като изпълнява защитна функция при здрави хора, може да има и обратна страна. Те не винаги се държат по този начин – седнал спокойно и тихо, до порите на време, бързо се активират, се придържат към стените на кръвоносните съдове и слепени помежду си, ако това е необходимо (при увреждане на кръвоносен съд, от който тече кръвта).

Повишена агрегация на тромбоцитите предполага прекомерна интензивност на действие на тези кръвни пластинки, когато те без нужда (при липса на кървене) са активирани, заедно и по този начин допринасят за образуването на ненужни на организма на кръвни съсиреци, които в последствие се движи по кровотоку, затворете кръвоносен съд и се нарушава храненето на тъканите на жизнено важни органи. Подобно може да се случи навсякъде: в съдове, доставящи кръв на сърцето (инфаркт на миокарда), леки (инфаркт на белия дроб), мозъка (исхемичен инсулт) и т.н., така че медикаментозные форми антиагрегантов толкова широко, назначени за профилактика и лечение на патологични състояния.

Тромбоэмболия водещите артерии често е тъжен изход, а в края на краищата, всичко започна с малки неща – със спонтанни агрегацията на тромбоцитите, но, за съжаление, когато е толкова важна (агрегационная) функция по някаква причина вече е претърпял патологични промени…

Агрегация на тромбоцитите в анализа на кръвта

За изследвания агрегационной на способността на тромбоцитите клетки се създават условия, по-близки до естествено (циркулацията на кръвния поток). Тестване се извършва върху стъклото с помощта на вещества-индуктори, взети в определени концентрации (индуцирана агрегация на тромбоцитите), които, като цяло, са ангажирани в този процес, в жив организъм (in vivo) при стимулирани кървене сумиране на кръвни пластинки (АДФ, колаген, тромбин, адреналин). В отделни лаборатории за анализ се използва вещества, които не присъстват в организма, но притежаващи дарба предизвика обобщаване, например, ристомицин (ристоцетин). Трябва да се отбележи, че за всеки индуктор има своите граници нормални стойности, с които може да се запознаете, като погледнете таблицата. Но само за да се запознаят, защото нормата е дадена само колебливо, тя може да се разширява или тесни рамката си в различни лаборатории – това зависи от референсных стойности на всяка КДЛ.

Таблица: норма агрегационной на способността на тромбоцитите в зависимост от вещества-индуктор

Начин за определяне на тромбоцитната агрегация Норма, %
Анализ на кръвта:
— с АДФ
30,7 – 77,7
— с адреналин 35,0 – 92,5
— с колаген От 46.4 – 93,1
— с ристомицином 58 – 166
READ  Повишени lactic в кръвта: какво означава това, симптоми, причини при деца, възрастни, при бременност, лечение

От особено значение за диагностициране на патологични състояния (особено за сърдечно-съдови заболявания) е спонтанното събиране на тромбоцитите (САТ), когато допълнителната сума, залепени помежду си кръвни пластинки свободно циркулира по кръвоносните съдове, което води до редица нарушения, и това се случва преди всичко в зоната на микроциркулацията:

 1. Спонтанното агрегация на тромбоцитите в продължение на дълго време заплашва да доведе до промяна на стените на кръвоносните съдове (особено това се отнася за плавателни съдове микроциркуляторного на речното корито);
 2. САТ създава условия за повишаване на способността на тромбоцитите образуват агрегати, по този начин увеличава риска от развитие на сърдечно-съдовата патология, неговото прогресиране и появата на фона на сериозни усложнения и последици.

Най-често производство на спонтанни обобщаване на тромбоцитите в лабораторни условия се определят:

 • Измерване на оптичната плътност на спиране на тромбоцитите;
 • Чрез морфологичен (визуално) оценка на агрегирани кръвни пластинки.

С цел диагностика и определяне на нозологической форми тромбоцитопатий, без съмнение, по-добре е да се използва специален съвременно оборудване – агрегометры (оптични, регистрирующие обобщаване на кръвни пластинки в обогатена от тях плазмата, или кондуктометрические, които измерват този показател в цяла кръв). Данни уреди в непрекъснат режим записва всичко, което се случва с кръв на филийки, а след това показва своите измерване графично (крива – агрегатограмма), Подобни методи за диагностика са доста надеждни, но, при това, трудоемко и изисква за проучване на големи количества плазма.

Отклонения от нормата създават проблеми при бременност

И е ниска и висока агрегационная способност – еднакво зле. Във връзка с това при специфични обстоятелства, когато агрегация на тромбоцитите може да бъде увеличен или намален в сравнение с нормата, анализ на кръвта, рассчитывающий този показател, става задължително.

Един от тези обстоятелства е изследване на жени, пребиваващи в състояние на света на детето, в края на краищата в областта на акушерството отклонения агрегационной на способността на тромбоцитите от нормата често имат лоши последици. В гестационном период тялото на жената дълго започва да се подготвят за предстоящата кровопотере, така че показателите на съсирване на няколко подсилени, но при това се отбелязва разумна степен на повишаване, което не трябва да свидетелстват за гиперагрегации.

Повишена агрегация на тромбоцитите може да стане причина за тромбози, но от друга страна, ако тя се понижи – съществува риск от кръвоизливи. За благоприятното протичане на бременността — се нуждаят от среда…

Норма при бременност агрегационных способности на тромбоцитите обикновено е в рамките от 30 до 60% (независимо от използвания вещества-индуктор) и отново: всички колебливо – резултатите трябва да уча в лабораторията, производившей анализ, където специалисти сопоставят ги със свързани стойности и ще докладва за отклонения, ако има такива, ще имат място. Само в такива случаи може да се очаква да не се сблъска нито с хипо — нито с гиперагрегацией и да се избегне тромбози и кръвоизливи.

Агрегация на тромбоцитите с индукторами

Анализ на кръвта, определящ агрегационную способността на представителите на тромбоцитарного ниво, трябва да се извърши веднага с няколко индукторами (трябва да бъде не по-малко от четири), за да се знае на какво ниво е процес на възникване на срив.

Събиране на кръвни пластинки с АДФ

Проучване агрегационной на способността на тромбоцитите с АДФ се провежда за откриване на спонтанна агрегацията на тромбоцитите или диагностика тромботических състояния, които имат място при определена патология:

 1. Атеросклеротическом процес;
 2. Артериална хипертония;
 3. ИБС, инфаркт на миокарда;
 4. Нарушение на мозъчното кръвообращение;
 5. Захарен диабет;
 6. Гиперлипопротеинемии (промяна на показателите на липидния спектър, повишаване на липопротеините с ниска плътност, увеличение на атерогенности);
 7. Наследствени тромбопатиях;
 8. Тромбоцитопатиях, придружаващи гемобластозы;
 9. При наемане на отделни лекарства, способни да инхибират активността на клетките тромбоцитарного ниво.

Отклонение в посока на намаляване дават:

 • Тромбастения Гланцмана (наследствена патология, причинени от липса или дефект на мембранна рецептор до фибриногену и гликопротеинам IIb-IIIa);
 • Эссенциальная атромбия (от тромбастении се различава непълна нарушение на функционалните способности на тромбоцитите;
 • Синдром на Вискотта-Олдрича (рядко рецессивная болест, сцепленная с пода, характеризиращи се с промяна на формата и намаление в размер на клетки);
 • Аспириноподобный синдром (патологии, свързани с нарушение «реакция на освобождението» и 2-ра фаза на агрегация);
 • Тромбоцитопатия при уремическом синдрома;
 • Вторични тромбоцитопатии (при гемобластозах, хипотиреоидизъм, лечение на антиагрегантами, НСПВС — нестероидни противовъзпалителни лекарства, антибиотици, диуретиками и лекарствени средства, снижающими кръвно налягане).

Подобряване на показателите се отбелязва при:

 • Синдрома на вискозни на тромбоцитите (склонност към сцепление, повишена агрегация на тромбоцитите);
 • Активиране на клетките тромбоцитарного ниво на системата на кръвосъсирването, причинени от различни фактори: психоэмоциональная натоварване, медикаментозные лекарства, образуването на имунни комплекси в сила на отделните причини и др;
 • Резистентност към ацетилсалицилова киселина.
READ  Задаване на група от кръвта на детето склонността му към спорта: 1, 2, 3, 4 групи

Индуцирана агрегация с колаген

Отклонение от нормата при използване на реакция с колаген могат да свидетелстват за това, че нарушения имат място вече е на нивото на сцепление. Показатели, се стремят към намаляване на принцип, при една и съща патология, че в проби от АДФ. Повишена агрегация на тромбоцитите се отбелязва при нарушения на вискозни на тромбоцитите и васкулитах различен произход.

Определение агрегационной на способността на тромбоцитите в проба с адреналин

Адреналин, като индуктор на обща агрегационной активност кръвни пластинки, действа като най-информативни индекс на всички вътрешни механизми за активация, включително много важна, но доста уязвима, «реакцията на освобождаването». Компенсира стойности в неблагоприятна посока се отбелязва при състояния, характерни за анализ на АДФ и колаген, така че няма смисъл всичко да се изброят отново. Що се отнася до подобряване на агрегационной активност кръвни пластинки, и тук нищо ново: увеличава вискозитета на тромбоцитите и активиране на тромбоцитите хемостаза в определени ситуации (стрес, лекарства и т.н.).

Проучване ристоцетин-кофакторной активност

Стойността на този показател отразява активността на фактор Виллебранда, тест предимно се използва за диагностициране на заболяване с подобно име.

Трябва да се отбележи, че за извършване на това изпитване, като се използва индуктори е полезно не само за определяне на способности кръвни пластинки към агрегация. Данни тестове позволяват да се оцени ефективността на антиагрегантов при лечение и дават възможност да вземете правилни дози на лекарствените средства.

Информация за любознателните

Междувременно читателят справедливо може да се укори, че, започвайки описание на темата с анализите, възможности на техните норми и патологични промени, авторът твърде малко говори за себе си кръвни им, техните функции и поведението при стимулирани кървене агрегация. В текста не е отбелязана механизми за активиране на тромбоцитите, не обясни същността на всички реакции, стоящи зад лепене на клетките и образуването на гемостатической корк.

Всичко това може лесно да се определи, като на хората, проявляющим повишен интерес, се проследи целия процес, описани в разделите по-долу, от началото до края, сами да решат отделни тънкостите и определи значението на всеки от компонентите на реакция.

Важната роля на тромбоцитите

Тромбоцитите са много важни в изпълнението на вазо-тромбоцитарного хемостаза, което е отразено и в заглавието на процеса. Като цяло, тяхната функция се състои в решаването на следните задачи:

 1. Кръвни плоча, изпълнение на ангиотрофическую функция, поддържат нормалната структура и функционални способности на стените на кръвоносните съдове малък калибър;
 2. Като адгезивно-агрегационные способностите, които се крият във факта, че клетките се събират в «шепа» и се придържат към увредените зони съдове (адхезия), бързо формиране на гемостатическую корк (агрегация на тромбоцитите), те могат да се 1 – 2 минути, за да се спре леко кървене;
 3. В задачите на кръвни пластинки влиза поддържане на необходимото ниво на спазми травмирани гемокапилляров – тези клетки не дават възможност съдове да се отпуснат, защото това ще доведе до усилване на кървенето;
 4. Те не само присъстват, но и да вземат най-активно участие в процесите на кръвосъсирването, както и, освен това, влияят върху реакцията на фибринолиза.

Функции адхезия и агрегация на тромбоцитите са неразривно свързани и обединени в една – адгезивно-агрегационную (тази способност кръвни клетки е открита още в края на деветнадесети — IX век). Факт е, че тромбоцитарная тапата започва да се формира още преди момента, когато те пристигнали на място и са станали приклеиваться към базалната мембрана на съдовите стени.

Въпреки че прикреплению на тромбоцитите към стените на капилярите помагат различни соединительнотканные компоненти, колагенът е признат за основен стимулант на първия етап на вазо-тромбоцитарного на хомеостазата.

Чрез промяна на «вид» — придобиват нови възможности

Интересното е, че кръвни плочи, «да науча» за извънредна ситуация, в организма, преди да пристигнат на мястото на инцидента вече започват интензивно да се подготвят:

 • За част от секундата те се променят външния си вид: от плоски дисковидных клетки се превръщат в сферична форма, изхвърля псевдоподии (дълги израстъци, които никога не са били и които спешно се нуждаят от стомана, за да се закачат за плат и да се свържат един с друг);
 • До поврежденному изпълнение тромбоцити пристигат във въоръжени, което е, добре подготвени и към адхезия и агрегация, така че на лепене при тях отнема до 5 секунди.
 • В същото време, циркулиращи в кръвния поток тромбоцити без дела не «седят», те търсят и бързо намират своите «събратя», се събират на групи (от 3 до 20 клетки) и слепени помежду си, образуват конгломерати;
 • Конгломерати, които се изпращат поврежденному сайта, за да се свържете с тромбоцитами, успевшими първите първоначално адгезированные) да пристигне на мястото на инцидента и приклеиться към голия базалната мембрана на кръвоносен съд.

Всички тези действия тромбоцити се упражняват за това, че много бързо ще се увеличи в размер гемостатичскую тапата, която е в рамките на кратко време (от 1 до 3 минути) ще се превърне в способен да затвори всеки пробив в кровеносном съд микроциркуляторного на речното корито с цел да се спре кървенето.

За агрегацией струва сложен биохимичен процес

Адхезия и агрегация на тромбоцитите не е вече и проста реакция, тъй като може да изглежда на пръв поглед. Това е по — сложен, многоетапен биохимичен процес, който тече с участието на различни екзогенни (външни) и ендогенни (вътрешни, изходящи от самите кръвни пластинки) фактори: стимулатори на реакции, энергозатрат, голяма корекция плаки Биццоцеро. Например, за пълноценното функциониране на тромбоцитам е необходим фактор Виллебранда (гликопротеин, плазмен кофактор на сцепление кръвни пластинки до коллагену), нейните продукти се извършва в съдовите стени. Така че, тромбоцити, за движи по кръвоносните съдове, отглеждане на тези гликопротеином за в бъдеще, отделят го в своите пелети, за да може в случай на нужда (при активиране) се отделят в околната среда.

READ  Наследяване на кръвна група на детето: таблица, от групата на кръвта на родителите, пол

Агрегация на тромбоцитите е невъзможна без участието на различни стимуланти, които сопряженно включени при започване на реакцията:

 1. Колагенът е главният стимулатор на адхезия на тромбоцитите;
 2. АДФ — този компонент поема водеща роля в първата степен на агрегация: първо АДФ в малки количества се секретира от травмированной стената на съда и на червените кръвни клетки (еритроцитите), които също се намират на мястото на инцидента. След това вече този стимулант зона хемостаза доставят на самите плаки Биццоцеро (АТФ → АДФ), успяха първоначално адгезироваться и активироваться (характерна за броя на тромбоцитите «реакция на освобождаване»);
 3. Паралелно с АДФ от пелети на тромбоцитите идват други агонисти агрегация – адреналин и серотонин в кръвни им са активирани мембранни ензими, които допринасят за образуването на мощни стимулатори на реакции – арахидонова киселина (С20Н32О2) и нейните производни, сред които се намира най-активно агрегирующее вещество – тромбоксан;
 4. Значима роля в регулирането на агрегационных способности на тромбоцитите е система на простагландини: в активен режим отива образование в эндотелии и клетките на гладката мускулатура на эндоперекисей простагландини, те също могат да се трансформират в тромбоксан. Въпреки това, в последния етап от агрегация, когато в нея вече няма нужда, тези вещества променят посоката и да започнат да дават изход на кръвта вазодилататора простациклина (PGI2), расширяющего съдове и в голяма степен по-голямата обобщаване на тромбоцитите;
 5. Завършва «реакция на освобождението» внутритромбоцитарных фактори, укрепване и увеличаване на якостта гемостатической корк фибрином много силен агрегирующий агент – тромбин, той може да доведе до обобщаване в дози, нещастен в сравнение с тези, които се нуждаят, за кръвта навита.

Разбира се, изброени механизми са в зоната на вниманието на лекари и определен профил, но въпреки това, те може би ще заинтересува и особено любознателните читатели поставя за цел изцяло да решат сложни реакции тромбоцитарного на хомеостазата. Освен това, подобно познат да помогне да се разбере произхода на редица заболявания, свързани с нарушение в кръвосъсирването, на този етап.

Уязвимите места

Нарушения на определени звена тромбоцитарного хемостаза формират редица патологични състояния (наследствени и придобити).

Най-уязвими в механизма на тромбоцитната агрегация, се оказа много важна «реакция на освобождението» — без него процесът на категория «визуални изкуства» и лепене на клетките прекъсва, едва започнала. Гемостатическая корк, разбира се, в такива случаи не се формира.

Освен това, за качествено изпълнение на съсирването на кръвта в зоната на микроциркулацията, има нужда от присъствието на различни вещества небелковой (Са2+, Mg2+, фосфолипидный фактор), както и протеини (албумин, закриването на притока на отделните компоненти на гама-фракция и др) на природата.

Протеини са необходими тромбоцитам, за да се създадат комфортни условия, така наречената «плазматическую атмосфера», и само кръвни плочи ще качествено да изпълнява възложените задачи за тях. Въпреки това, много от продуктите на разграждането на протеина (по-специално, получени при разпадането на фибриногена и фибрин) се намесват в обобщаване на тромбоцитите и в голяма степен затормаживают си.

Междувременно, при условие, че нормалната работа на всички участници тромбоцитарного хемостаза, агрегация на тромбоцитите е напълно в състояние да спре кървенето, в зоната на микроциркулацията, но в големи съдове, където налягането на стените на по-високо, не е вярно фибрином тапата, ще се окаже несъстоятелна и, просто казано, «излита», възобновяване на кървене.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00214 sec