Алергичен васкулит: симптоми при деца, възрастни, лечение на първични и вторични васкулита

Какво е това заболяване алергичен васкулит

Васкулит включват към болести, които предизвиква патологични промени имунитет и възпаление на кръвоносните съдове. Засяга всички съдове: на капилярите, артериите, артериолы, виена и венулы. Тъй като кръвообращението се случва през пострадалия съдовата система, алергичен васкулит оставя възпаление на тъкани и органи, какви обслужва слаба система.

Механизъм на развитие

Фактори, допринасящи за просперитета на узловатого алергичен васкулита, могат да бъдат вещества химически произход и лекарства, като например антибиотици, барбитурати, аналгетици и други. Също така, причината може да се превърне в продължителна интоксикация, излъчване на радиация, алергени от растителен произход.

При нормалната работа на имунната система на организма работи на този принцип: вирус или бактерия, която представлява опасност — да се учи. В резултат на това се произвежда специален комплекс – антитела в кръвта, които са в състояние да унищожи опасни вещества. Има случаи, когато организмът не е в състояние да разпознаете тези вещества, тогава ги въвеждат изкуствен начин, т.е. правят ваксинации.

След като вируса или микроорганизъм са били унищожени, целият комплекс на антитела, се унищожава. Цялата информация, която се отнася до състава, тялото се запазва, за да може в бъдеще да произвежда антитела незабавно.

Ако алергичен васкулит се е появил на пациента с иммунопатологическим заболяване, имунната система работи по различен начин. Когато тялото распознал алергени, имунната система започва да произвежда все същите антитела, но в плазмата на кръвта. При контакт с кръвта, вирусът се свързва с антителата да образуват имунен комплекс.

Такива комплекси са агенти на алергии и водят до изтощение, а понякога и унищожаване на стените на кръвоносните съдове. Бързо се увеличава вазо-на тъканта, пропускливост, съдове напитываются протеинова течност, до възпалителни огнища попадат червените кръвни клетки и lactic. Това състояние може да доведе в бъдеще до възпаление около съдовите тъкани.

По-голямо количество васкулитов се възпаляват точно в съдове с малък диаметър, тъй като дебелината на стените са по-малко. Има случаи, когато се възпаляват дълбоко разположени съдове, такива случаи по-трудно се диагностицира.

Симптоми

Симптоми на алергичен васкулита при деца и възрастни се проявяват, както следва:

 • Възникват съдови звездички, причината за които е разширяването на кръвоносните съдове. Ако петното е да се посочи, тя изчезва за кратко време и отново се появява.
 • Scatter обрив (геморрагические обриви), състояща се от червеникаво петна и с ясен контур. След известно време те се плъзга, след това напълно изчезват, ако се избягват връзки с причинител на алергии.
 • В по-тежки случаи кожата, действат пурпуры. Тези съдови петна се появяват на това място, където е било кървенето. Те са подобни на синини, но на място на възникване не са съвсем типични. Край на петна, размазани, сами по себе си неясни, след време може да промени цвета си от синьо до жълто.
READ  Умират ли от хемороиди: в какъв случай настъпва смърт

Следните видове обриви и хематом, могат да бъдат показателни за отмирании на кожата. На тези места остават белези и трофичните язви. Области на кожата става заразени и възпаление, което се произвежда затрудненному лечение.

 • Копривна треска (уритрикарная обриви), придружени от сърбеж, може да бъде неразположение.
 • Пъпка – узелковое печат розов цвят.
 • Везикула – торбичка, в който се съдържа кровянистая течност.
 • Булла – блистери с по-голям диаметър (от 5 мм). Спукат сами, отколкото образуват ерозия.

Общи симптоми са слабост, намален апетит, повишена телесна температура.

Класификация

Класификацията на алергични васкулитов включват много видове дерматоза, които имат подобни симптоми.

Начална системен васкулит – това е заболяване, причинено от пряко излагане на алергени:

 • — трайно присъствие на открито слънце, замръзването, лекарства, храни. Лечение на системен васкулита е сведена до минимум, не се свързват с причинител на алергии.

Средно васкулит:

 • може да се появи след инфекциозни заболявания, например, сепсис на кръвта, скарлатина, менингит.

Следващото деление обвързани с размера на съдове:

 • Повърхностен васкулит или дермальный – възпаление на кръвоносните съдове малък диаметър. Правилното лечение на алергичен васкулита няма да ви доведе до усложнения, но отнема дълго време.
 • Дермо-гиподермальный – загуба на кръвоносните съдове на средния диаметър, синдром на Сьогрен.
 • Гиподермальный – увреждане на артериите и вените, по-големи размери и дълбоко насаждения. До симптоми и включват мускулни болки и болковият синдром в ставите.

Класификация на нивото на недостиг на правилните ензими:

 • Лейкоцитокластический васкулит — това е унищожаване зърнест на левкоцитите, за да го разберете се изпраща за гистологическое преглед. Симптоми действат: съдови петна по крайниците, в редки случаи на лицето.
 • Ревматический или системен васкулит, се свързват с болести са ревматични характер, придружени от разрушаването на ставите. Появата на петна, зеленикаво-жълта на цвят и казват за кровоизлиянии на мястото на повредени стави.
 • Гранулематозный васкулит – е в основата на формирането на внесосудистых и внутрисосудистых гранули. Епидермиса е покрита папулами, които са разположени към некрозу. Те не са сърбеж и безболезнен, вместо тях остават рани, които се образуват в белези.
 • Периартериит узелковый васкулит – този тип е характерно ветвистое промяна на фигурата на кожата, се проявява поради нараняване на артериите. Лечение и диагностирование тежки. Този тип заболявания soputstvuyut високо налягане, бърз нулиране на теглото, слабост, повишена температура.
 • Гигантоклеточный артериит – воспаляет стените на големите артерии, се образува гигантски многоядрени клетки, които се натрупват в грануломи. Признаци: мигрена, болест на кожата, попадащи точка.
READ  Тампонада на сърцето: причини, симптоми, диагностика, първа помощ и лечение

Лечение на

Лечение на алергичен васкулита на дете и на възрастен човек се изпълнява цялостно, разработват терапия индивидуално за всеки пациент и характера на заболяването. Най — важното- ограничение на болни от контакт с алергена външно въздействие, например, храна, химически елемент и така нататък.

В началните етапи на алергичен васкулита, провеждането на медикаментозно лечение. Предписват лекарства, намаляваща тромбообразование (аспирин, курантил), които намаляват пропускливостта на съдовите стени (аскорутин), стимулиране на тканевое дъх, блокиране на действие на хистамин и противовъзпалително.

Много видове алергичен васкулита са свързани с основни заболявания, които са съпроводени със слабост и повишена температура. Лечението се състои от диета, която изключва продукти, причиняващи алергии, обилно пиене и спално режим.

При остър стадий поставят внутривенную капкомер с физиологичен разтвор за да се осигури бързото излизане на разпадните продукти от организма. Когато вече случаят е особено тежък, се прилага гемосорбация, която е налице-почистване на кръвта от имунни комплекси.

Алергичен васкулит е широко известно заболяване. Общи причини за появата на васкулита се нарече невъзможно. Не може да се пренебрегне образование подобни петна, лечението е просто необходимо. За установяване на правилната диагноза е необходимо провеждане на различни изследвания, сочещи на наличието на антитела в кръвта.

Кой лекар лекува васкулит

Много от тях не знаят кой се занимава с лечение на васкулита. Ако сте открили у себе си един от горните симптоми, трябва да се обърнете към терапевт. Той назначава съответното изследване и може да се постави първоначална диагноза, след което се насочва към узкопрофильному специалист (алерголог), която ще се занимава с лечение.

Васкулит при деца

Първите симптоми на алергичен васкулита при деца — това е появата на специфичен обрив от малки червеникаво точки до големи язви по кожата. На мястото на поява на огнище въпрос за възпаление на кръвоносните съдове, следващата реакция се прекратява поражението на ставите и органите.

READ  Пролапсни задния проход: лечение, снимка

Алергичен васкулит дете се развива по неизвестни причини. Първоначално появата на болестта често се свързват с хронични инфекциозни болести, алергични реакции към лекарства, преохлаждане или прегряване на организма, причинено от външни фактори.

Често отровни вещества се натрупват в различните слоеве на кожата и влияе негативно на цялата съдовата система, това може също да стане причина за възникване на заболяване при бебето. Освен това, не може да се изключи и реакция на ваксината при деца.

Към типичните симптоми на детска васкулита са:

 • Бърза умора и дори загуба на съзнание.
 • Мигрена.
 • Загуба на чувствителност в ръцете и краката.
 • Гадене и повръщане.
 • Влошаване на зрението.

Външни признаци е появата на малозаметных кровянистых точки, язви.

Лечение на васкулита при деца се извършва само в болница, под контрола на грижите на д-р. Спрете да възпаление в съдовата система могат да бъдат с помощта на лекарства глюкокортикоиди, създадени на базата на хормони.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00124 sec