Амиотрофична латерална склероза (БАС): причини, симптоми, диагностика, лечение, профилактика

Амиотрофична латерална склероза (БАС)

Заболяване на моторните неврони, или все още е известно на болестта на лу гериг-Nikolay, мотонейронное заболяване, а в английски език региони на Лу Гериг. Всички тези имена могат да бъдат проследени до един – амиотрофична латерална склероза (БАС).

Какво е това

Заболяване амиотрофична латерална склероза, произхожда от увреждане на стволови части на мозъка, постепенно се разширява до предните рога на гръбначния мозък и пирамидных пътища, което става причина за дисфункция на скелета.

Наблюдават цитоплазматические елементи в гистологических лекарства (телец Буниной), а в съдови инфильтратах преобладават модифицирани и мъртвите нервни клетки, на фона на които се появяват елементи глии.

Това е явление, без оглед на други участъци на гръбначния и главния мозък, ядра кранио-мозъчните нерви, засяга черупката и кръвоносните съдове на главния мозък, а също и гръбначния отдел.

След отваряне се наблюдава намален обем на шийния и кръста знаме, което се отнася до багажника, той изцяло атрофирован.

Още преди 20 години човек е живял само на 4 години, но сега се наблюдава увеличение до 5-7 години. Хора с основно състояние на мозъчна не живеят дълго време (3-4 години), също така може да се каже и за бульбарной форма – 5-6 години.

Срещат се случаи, когато хората живеят и 12 години, най-често това са тези, които в областта на шията и гърдите форма. Болестта на лу гериг може да получи не само възрастни, но и по-големи деца в училищна възраст, хора на юношеството. По-често се наблюдават мотонейронное заболяване предимно от мъжки пол. Хората на възраст от 50 години рискуват да се разболеят, а вече като се започне от 55 години за мъжете спират своето лидерство и равняются с жени.

Бульбарные нарушения на дихателната и сърдечно-съдовата система често води до летален изход.

Има един термин – синдром на БАС. Това заболяване няма нищо общо с моторни неврони, открити огнища са съвсем други и съпътстващи заболявания се различават, например, клещевой енцефалит, протеинемия и така нататък.

Симптоми странично амиотрофического склероза са много сходни с болестта на Лу Гериг в началния етап, когато медицина все още не е така развита. Защото от амиотрофична латерална склероза на кръвоносните съдове на по-ранен етап не се поставят на равна нога с остър нарушение на кръвообращението на мозъка, друга дума с инсулт, множествена склероза.

Причини

Условия и фактори, по които се появява това е тежко заболяване, не е толкова много, но с него може да се сблъска абсолютно всеки жител на нашата планета, не е важно откъде е, на колко години е той и какъв е той на пода, с изключение на генетични наклонности (5-10% от случаите).

Причините за странично амиотрофического склероза следните:

 • Электротравмирование;
 • Недостиг в организма на витамини;
 • Интоксикация (химически елементи: живак, олово, алуминий, манган);
 • Инфекциозни заболявания, свързани с разпространението на редица вируси в тялото. Особена роля играе бавна инфекция, причинени от неизвестен до ден днешен нейротропным вирус;
 • Заболяването може да предизвика бременност;
 • Оперативна намеса (за премахване на част от стомаха);
 • Злокачествени новообразувания (особено на рак на белия дроб);
 • Наследствен фактор. Амиотрофична латерална склероза се дължи на ген, който започва процес на мутация на 21 хромозома. Той се предава по автозомно-доминантному тип наследство.
 • Неизвестен фактор.
READ  Каланхое от хемороиди: лечение, мнения за прилагането на

Форма

Амиотрофична латерална склероза – това е много тежко заболяване, няма да има граници, което непрекъснато прогресира и в крайна сметка засяга тялото на болния изцяло. Разновидности на мс се отбелязват относително, въз основа на първоначалните явления и ярко изразени характеристики.

Сортове помагат да се определи само симптомите странично амиотрофического склероза, но не на отделни засегнатата област.

Форма на напречното амиотрофического на мс са следните:

 • Областта на шията и гърдите. В началото са изложени победи ръката, област плешки и раменния пояс като цяло. Пациентът не е в състояние да се концентрира, трудно да контролира движенията си. При него се наблюдават повишени физиологичните рефлекси, с течение на времето се появяват незначителни. В един момент ръцете спират да се подчиняват, а след това се появява кистевая атрофия. В тази фаза, човек престава да се движи. Освен това, тази аномалия е изложен и на долния отдел.
 • По-крестцовая. Както и в предишния вид, първоначалната засегнатата част – ръцете. Освен това, появява се умора, слабост в краката, конвулсии, и в края на атрофия на мускулите. Патологични прояви, например, симптом Babinsky, се отнасят до етапа на диагностика, тъй като видимите признаци се наблюдават на ранен етап.
 • Бульбарная. Се счита за една от най-опасните форми на множествена склероза. Доста рядък случай за болния, страдаща от бульбарной форма, живеят повече от 4 години. Освен нарушение на гласов апарат и на изражението на лицето, преобладават трудности при преглъщане, а след това човек не може да яде, без помощ от никого. Този тип засяга целия организъм, особено работата на дихателната и сърдечно-съдовата системи. Това е причината ранна смърт. Човек, като правило, няма шанс за възстановяване, така че е безсмислено да го държи в кабинета на ИВЛ в продължение на дълго време, както и да прилагат капкомер и гастростомы.
 • Церебральная. Тя също така е известна като висока. Болестта произхожда от главата, защото е разбираемо, защо в този случай са засегнати, и след това се отказва горните и долните крайници. Пациентът може нито с да нито с тоя расплакаться или засмеяться. Това не са свързани с вътрешни преживявания. По своите симптоми и черта на тази форма на склероза, подобна на бульбарную, тъй като води до летален изход в ранен стадий.
 • Полиневротическая. Тя се характеризира с многобройни участия на нервните окончания, мускулна атрофией, параличами. Някои експерти не смятат за отделна класификация, защото не си заслужава да се отдели специално внимание. Че до предишните две форми, те са включени и в двата източника.

Симптоми

Симптоми странично амиотрофического склероза обуславливаются, главно парезами горните крайници на централната и периферна участъци, което води до следните признаци:

 • Наблюдава се тенденция на нарастване на сухожильных и периостальных рефлекси;
 • Атрофируются кистевые мускулите и областта плешки;
 • Появяват патологични явления (признаци на Россолимо, което е характерно кистевому рефлексу, симптом Babinsky и така нататък);
 • Има крампи в краката, наддаване на коляното и ахилловых рефлекси;
 • Фибриллярный клонус по целия раменна клонусе, също и на устните и устната кухина. Това може веднага да се определи, ако се удари по тези зони е неврологично чук;
 • Пациентът страда от бульбарного парализа (нарушение на речта, дизартрия, челюстта droops, освен това се отделя голямо количество слюнка);
 • Тази болест не се отразява на психиката на болния, но разбира се ще се отрази на вътрешния свят на човека, неговото настроение. Обикновено, човек се чувства стрес и депресия се дължи на заболявания;

Човек, който страда от болестта на лу гериг, чувства множество симптоми, като например:

 • В магарешка и вяла парализа на долните и горните крайници;
 • Атрофия на мускулатурата на: фибриллярные спазми, в следствие на поражението на предните рога на гръбначния мозък, фасциальные спазми, причинени от движение на мускулите и корешковым раздразнение;
 • Процедурата бульбарного нарушения.

Диагностика

Диагностика странично амиотрофического склероза се основава на неврологично критерии – ЭНМГ, или электронейромиография. Този инструментален метод се прилага, за да намерите заболяване. Други техники, използвани за отстраняване на подобни заболявания, също така и за изследване на организма, а по-точно го дихателната система и опорно-двигателния апарат.

Се използват такива методи за диагностициране на мс, като:

 • Общи изследвания на кръв и урина;
 • Набоде спинномозгового отдел;
 • Ядрено-магнитен резонанс, за научни изследвания или за отстраняване на органични лезии;
 • Биопсия на мускулите;
 • Биохимия на кръвта;
 • Спирограмма. Тя е изключително важно за пациента, тъй като е насочена към възстановяване на дихателната функция.

Лечение на

Самото лечение странично амиотрофического склероза насочено към укрепване на организма и облекчаване на симптомите. С прогресиране на това заболяване настъпва дихателна недостатъчност. Така на пациента за възстановяване на функции на дишането предписват неинвазивную вентилация на белите дробове, след това, когато той става неефективен апарат ИВЛ в стационарни условия.

Медицина все още не знае наистина ефективно лечение, но терапията не е отменено, така че са написани различни лекарства:

 • Рилутек. Това средство е насочено имот. То е съвсем малко удължава живота, болен успява да преминете към слушалката ИВЛ;
 • Предписват галантамин и прозерин, за да се възстанови речевия апарат и процеса на гълтане;
 • Намаляване на судорожность – элениум, мускулни релаксанти, сибазон;
 • Ако е нарушен сън, чувство на депресия, тогава се предписва хипнотици, транквилизатори, антидепресанти;
 • От различни болки ще нестероидни противовъзпалителни, аналгетици. По-късно болните се прилага наркотични болкоуспокояващи;
 • Антибактериална терапия се предписва при инфекциозни заболявания и усложнения;
 • За да се намали отделянето на слюнка предписва курс на амитриптилина;
 • Курсът на лечение е придружено от витамин В, анаболни средства. За увеличаване на мускулната маса – ретаболил, ноотропные средства – пирацетам, ноотропил, церебролизин.

Профилактика

Може да се твърди с увереност, че хората, болни на лу гериг, е необходимо специално лечение и подход като цяло. На пациента се назначава от строгите принципи на диетата.

Той от време на време изпада в депресия поради влошаване на здраве, ден след ден, непрекъснато да критикува себе си. В резултат става невъзможността да се погрижат за себе си, престава да говори с хората, се радват на храна, всякакви житейски дреболии.

Необходимо следното:

 • Удобно легло с лифта;
 • Поддържане на разговор;
 • Инвалидное механизированное стол, което се управлява с помощта на бутоните;
 • Стол с гардероб, като заменят тоалетна.

Нужда от профилактика странично амиотрофического склероза, а конкретней на рани от залежаване. Място на сън, трябва да бъде чист и свеж.

Храната, по-голямата част от течната и лесно за преглъщане, е богата на различни витамини. В основата на пациента се захранва чрез сонда, но след това трябва да наслагване на гастростомы.

Известно е, че човек много страда от тази болест, както физически, така и психически. Но не е само за болни, страдащи, също и неговите близки хора. Не е лесно да видите угасающий блясък в очите му, наблюдава ежедневната болка и мъка и когато всички разберат, че да не са. Близки и силно выматываются и са изчерпани, изпадат в депресия. Понякога е необходима помощ от специалист, за да се върне в обичайното русло.

Обикновено, хората търсят всяка профилактика и лечение на различни заболявания от народната медицина, в състава на които е включен и витамин с, пшенични и овесени зърна, прополис и орех. Но това е малко вероятно, че всички тези неща ще ви помогне. При хората има проблем с преглъщането, защото е болен на лу гериг лекарите не съветват да се доверите на народното лечение.

Патология и наистина е изключително опасна и за съжаление е нелечимо. Може би ще дойде един ден, когато човек ще може да се преодолее болестта, важното е да продължат да вярвате и не се отказвайте.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00101 sec