Анатомия на сърцето на човека: структура, физиология, схеми и функции

Строежът на сърцето всяко тяло има много характерни нюанси. В процеса на филогенеза, т.е. еволюцията на живите организми към по-сложно, сърцето на птици, животни и човек придобива четири камери, вместо две камери риба и три камери от земноводни. Такава сложна структура по най-добрия начин да се коригира за разделяне на потоците на артериална и венозна кръв. Освен това, анатомия на сърцето на човек, предполага множество малки части, всяка от които изпълняват строго определени функции.

Сърцето като орган на

Значи, сърцето не е нищо друго, освен кух орган, състоящ се от специфична мускулна тъкан, която осъществява и поддържа двигателната функция. Сърцето се намира в гърдите зад гръдната кост, по-вляво, а надлъжната ос на му е насочена кпереди, наляво и надолу. Отпред сърцето граничи с леки, почти напълно да се криеш зад тях, оставяйки само малка част от, директно в непосредствена близост до гръдния кош отвътре. Границите на тази част от друг, се наричат абсолютна сърдечна тупостью, както ги определят възможно с помощта на простукивания гръдната стена (перкусия).

При хора с нормална конституцията на сърцето е полугоризонтальное позиция в гръдната кухина, при лица с астенической конституцията (худощавых и високи) — почти вертикално, а гиперстеников (плътни, коренастых, с голяма мускулна маса) — почти хоризонтално.

На задната стена на сърцето се намира в непосредствена близост до пищеводу и на най-големия багажника съдове (били познати да възпрепятства отдел на аортата, долната куха виена). Долната част на сърцето се намира на диафрагмата.

Възрастови особености

Сърцето на човека започва да се оформя към третата седмица период на раждането и продължава през целия период е в света на бременността, преминавайки през етапи от однокамерной кухина към четырехкамерному сърцето.

Формирането на четири камери (две мъждене и две камерна) се случва вече в първите два месеца на бременността. Най-малката структура напълно се формират на раждането. Именно през първите два месеца на сърцето на ембриона най-уязвимо за негативното влияние на някои фактори върху една бъдеща майка.

Сърцето на плода участва в кръвния поток в тялото му, но се различава в кръг на кръвообращението — на плода, докато не работи собствено дишане на белите дробове, както и «диша» чрез плацентарную кръв. В сърцето на плода има някои дупки, които позволяват на «изключване» на белодробна притока на кръв от кръвообращението до раждането. По време на раждането, придружени от първия вик на новороденото, и, следователно, в момент на засилване на внутригрудного налягане и налягането в сърцето на детето, тези отвори се затварят. Но това не винаги е възможно, и детето те могат да останат, например, открито овалния прозорец (да не се бърка с такъв дефект, като предсърдно септален дефект). Отворения прозорец на дефект на сърцето, не е, и впоследствие, по отношение на растежа на детето, обрасъл.

Сърцето на новородено бебе има кръгла форма, а размерите му представляват 3-4 см в дължина и 3-3.5 см в ширина. В първата година от живота на детето сърце значително се увеличава по размер, с повече дълъг, отколкото широк. Тегло на сърцето на новороденото бебе е около 25-30 грама.

По отношение на растежа и развитието на дете сърцето също се увеличава, понякога значително изпреварва развитието на самото тяло според възрастта. До 15 години маса на сърцето се увеличава почти десет пъти, а обемът му се увеличава с повече от пет пъти. Най-интензивно сърцето се увеличава до пет години, а след това в пубертета.

Възрастен човек размери на сърцето са около 11-14 см в дължина и 8-10 см в диаметър. Много правилно предполагат, че размерите на сърцето на всеки човек съответства на размера му сгъстен юмрук. Тегло на сърцето при жените е около 200 грама, а при мъжете — около 300-350 грама.

READ  Ваготония: причини, симптоми, лечение ваготонического тип ВСД и дисфункция

След 25 години започват промени на съединителната тъкан на сърцето, която се образува сърдечни клапи. Еластичността им вече не е същата, като в детството и юношестве, а краищата може да се превърне в неравна. Докато растял, а след това и на човешкото стареене промени се извършват във всички структури на сърцето, а също и в съдове, го захранващи (коронарните артерии). Тези промени могат да доведат до развитието на множество кардиологических заболявания.

Анатомични и функционални особености на сърцето

Анатомично сърцето е орган, разделени с помощта на преградни стени и клапани за четири камери. «Горна» две се наричат предсердиями (atrium), а на «долните» две — желудочками (ventriculum). Между дясното и лявото предсердиями се намира межпредсердная преграда, а между желудочками — межжелудочковая. В норма тези стени не са си дупки. Ако дупките са на разположение, това води до смесване на артериална и венозна кръв, и съответно до хипоксия на много органи и тъкани. Подобни дупки, наречени дефекти на стените и се отнасят до порокам на сърцето.

Границите между горните и долните камери са атрио-вентрикулярные дупки — ляво, прикрытое крила на митралната клапа, и на дясното, прикрытое крила, трикуспидального на автомобила. Целостта на стените и правилната работа клапанных крила не позволяват смесване на кръвни потоци в сърцето, и ще допринесе за ясен однонаправленному движение на кръвта.

Предсердия и желудочки се различават — предсердия имат по-малки размери, отколкото желудочки, и по-малка дебелина на стената. Така, секция мъждене е за само за три милиметра, стена на дясната камера — около 0.5 см, а на левия — на около 1.5 виж

При мъждене такива малки уши – уши. Те притежават малка присасывающей функция за по-добро чрез циркулиране на кръвта в кухината мъждене. В дясното предсърдие в близост ухо се влива в устата на куха вена, а в лявата – белодробни вени в количество четири (поне пет). От камерна се отклоняват белодробна артерия (наречена по-често легочным барел) в дясно и глава лук аневризма в ляво.

Отвътре горните и долните камери на сърцето, също са различни и имат своите особености. Повърхността мъждене е по-гладка, отколкото камерна. От клапанного пръстен между атриум и желудочком поставя началото на тънки соединительнотканные вентили — мекотели (митральный) на ляво и на трикуспидалната (трикуспидальный) вдясно. Други ръба на крилото обърнати навътре камерна. Но за да те не вися свободно, ги как да поддържат тънки сухожильные нишки, наречени хордами. Те са като извори, се разтягат при смыкании крила клапани и свиват при откриването на крила. Развитие на личността водят началото си от папиларна на мускулите на стените на камерна — в състав от трима в десния и двама в левия желудочке. Ето защо желудочковая кухина има неравномерна и бугристую вътрешната повърхност.

Функции мъждене и камерна също се различават. Във връзка с това, че предсердиям кръвта трябва да се изтласкват в желудочки, а не в по-големи и по-дълги съдове, за да се преодолее съпротивата на мускулната тъкан им трябва по-малко, така че предсердия по-малки по размер и стените им са по-тънки, отколкото в камерна. Желудочки натискане на кръвта в аортата (в ляво) и в легочную артерия (вдясно). Условно сърцето се разделя на дясна и лява половина. Дясната половина служи за потока изключително венозна кръв, а лявата – за артериална. Схематично «дясното сърце» обозначава в синьо, а «лявото сърце» — в червено. В норма тези потоци никога не се смесват.

READ  MCV в анализа на кръвта (среден обем на еритроцитите): норма, по-голяма и по-ниско

Един сърдечен цикъл трае около 1 секунда и се извършва както следва. В момент на пълнене на кръвта мъждене стените им да се отпуснат на спокойствие – се случва диастола мъждене. Отворени вентили кухи вени и белодробни вени. Трикуспидальный и митральный вентили са затворени. След това предсердные на стената ви да се напрегнат и пускам кръв в желудочки, трикуспидальный и митральный клапани са отворени. В този момент се случва систола (съкращение) мъждене и диастола (отпускане) камерна. След вземане на кръв желудочками трикуспидальный и митральный клапани са затворени, а клапите на аортата и белодробната артерия се отварят. Нататък са намалени вече желудочки (камерна систола), а предсердия отново се пълни с кръв. Настъпва обща диастола на сърцето.

Основната функция на сърцето е намалена до помпена има проталкиванию определен кръвно обема на аортата с такива налягане и скорост, така че кръвта бе доведен до най-отдалечените органи и до фин клеточкам на организма. Освен това в аортата проталкивается артериалната кръв с високо съдържание на кислород и хранителни вещества, които проникват в лявата половина на сърцето от белите дробове съдове (притекает към сърцето на легочным вените си).

Венозна кръв, с ниско съдържание на кислород и други вещества, се събира от всички клетки и органи от системата на кухи вени и притекает в дясната половина на сърцето от горната и долна кухи вени. Нататък венозна кръв се изтласква от дясната камера в легочную артерия, а след това на белодробни съдове с цел изпълнението на газовата на альвеолах на белите дробове и с цел обогатяване с кислород. В белите дробове на артериалната кръв се събира в белодробни венулы и виена, и отново притекает в лявата половина на сърцето (ляво предсърдие). И така редовно сърцето носи перекачивание на кръвта в тялото, с честота 60-80 удара в минута. Тези процеси се обозначава с понятието «кръгове на кръвообращението». Два от тях – малки и големи:

  • Малкият кръг включва в себе си поток от венозна кръв от дясното предсердия чрез трикуспидальный клапан в десния желудочек – след това в легочную артерия — нататък в артериите на белите дробове – обогатяване на кръвта с кислород в белодробна альвеолах – притока на артериална кръв в най-малките вени на белите дробове – белодробни вени в лявото предсърдие.
  • Голям кръг включва притока на артериална кръв от лявото предсердия чрез митралната клапа в ляво желудочек – чрез аортата в кръвното русло на всички органи – след газовата в тъканите и органите на кръвта става венозна (с голямо съдържание на въглероден диоксид вместо кислород) – по-нататък в венозно руслото на органи в системата на кухи вени в дясното предсърдие.

Видео: анатомия на сърцето и сърдечен цикъл накратко

Морфологични характеристики на сърцето

Ако се разгледа секции на сърцето под микроскоп, тогава може да се види специален вид на мускулатурата, която вече не се среща в нито един орган. Това е разновидност на напречно-шарени мускулатура, но има съществени гистологические разликите от обикновените на скелетните мускули и мускулите, в лигавицата на вътрешните органи. Основната функция на сърдечния мускул, или на миокарда, е да се осигури най-важната способност на сърцето, компонент на основата на жизнената дейност на целия организъм като цяло. Това е способността за намаляване, или сократимость.

За да се влакна на сърдечния мускул сокращались синхрон, към тях трябва да се обобщи електрически сигнали, които вълнуват влакна. В това е друга способността на сърцето — проводимост.

READ  Хемофилия при деца: какво е това, симптоми, диагностика и лечение, прогноза, последици

Проводимост и сократимость са възможни поради това, че сърцето е в офлайн режим генерира в себе си електричество. Данните функции (автоматизм и възбудимост) са предвидени специални влакна, които са неразделна част от проводната система. Последната е представена от електрически активни клетки синусового възел, атрио-вентрикулярного възел, сноп Гиса (с два крака — дясната и лявата), а също и на влакна на Purkinje. В случай, когато пациентът поражение на миокарда засяга тези влакна, се развиват нарушения в сърдечния ритъм, по-различно наречените аритмиями.

Нормално електрически импулс започва в клетките на синусового възел, който се намира в зоната на дясното ухо предсердия. За кратък период от време (около половин милисекунда) на импулса се разпространява по миокарду мъждене, а след това прониква в клетките на атрио-вентрикулярного връзка. Обикновено сигналите се изпращат към AV-възел на три основни трактам – пучкам Венкенбаха, Тореля и Бахмана. В клетките на AV-възел време за предаване на инерция удължава до 20-80 милисекунди, а след това импулси попадат чрез дясната и лявата част на краката (както и предната и задната клонове на лявата дръжка) греда Гиса на влакна на Purkinje, и в крайна сметка, до работното миокарду. Честотата на предаване на импулси от всички провеждащи зспзз е равна на честотата на сърдечните съкращения и е 55-80 импулси в минута.

И така, то миокарда, или сърдечния мускул е средната обвивка на стената на сърцето. Вътрешна и външна черупка представляват съединителната тъкан, и се наричат эндокардом и эпикардом. Последният слой е включена в състава на перикардни чанти, или сърдечна «ризи». Между вътрешни листа перикарда и эпикардом се формира кухина, пълна с много незначително количество течност, за да се гарантира по-добро приплъзване фишове на перикарда в моменти на сърдечната честота. В нормално количество течност е до 50 мл, над този обем може да е сигнал за перикардите.

Кръвоснабдяването и на инервация на сърцето

Независимо от това, че сърцето е помпа за осигуряване на целия организъм с кислород и хранителни вещества, самата тя също се нуждае от артериална кръв. Във връзка с това цялата стена на сърцето има добре развита артериалната мрежа, която е представена разветвлением на коронарните (венечных) на артериите. Устието на дясната и лявата венечных на артериите се отдалечава от корените на аортата и се разделят на клонове, които вървят в дебелината на сърдечната стена. Ако тези важни артерии са задръстени тромбами и атеросклеротическими табели, на пациента ще се създаде и развие инфаркт, и органът вече не ще бъде в състояние да изпълнява функциите си в пълен размер.

За това, с каква честота и сила бие сърцето, оказват въздействие върху нервните влакна, простиращи се от най-важните нервни проводници — на vagus нерв и симпатичен багажника. Първите фибри имат способността да се забави честотата на ритъма, най – новите увеличава честотата и силата на ударите на сърцето, т.е. действат като адреналин.

***

В заключение трябва да се отбележи, че анатомия на сърцето може да има някакви отклонения при отделните пациенти, така че да се определи норма или патология при човека може само лекар след провеждане на изследването, е способен на най-информативно се визуализира на сърдечно-съдовата система.

Видео: лекция по анатомия на сърцето

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00086 sec