Анемия (анемия) видове, причини,симптоми, лечение

Човешка кръв по своя състав, представлява смес от плазма (течна основа) и елементарните частици, представени тромбоцитами, лейкоцитами и эритроцитами. В замяна на тромбоцити, които отговарят за кръвосъсирването, lactic поддържат в норма имунитет, а червените кръвни клетки са носители на кислород.

Ако по някаква причина съдържание в кръвта на червени кръвни клетки (хемоглобин) се понижи, след това тази патология се нарича анемия или анемия. Общите симптоми на анемия се проявяват под формата на бледности, слабост, виене на свят и др. В резултат на анемия в тъканите на нашия организъм започва остър недостиг на кислород.

Анемия най-често е разкрита при жените, отколкото при мъжете. Тази патология може да възникне на фона на някакви заболявания, както и да се развие като самостоятелна болест.

Причини и общи признаци на анемия

Предизвика анемия може да са доста много фактори. Едни от най-честите причини за анемия, се считат за недостиг на фолиева киселина, желязо или витамин В12. Също така анемия се развива заради обилни кръвоизливи по време на менструация или на фона на някои онкологични заболявания. Често анемия се проявява поради недостиг на вещества, които са отговорни за производството на хемоглобин, както и на повреди в процеса на формиране на червени кръвни телца. Передающиеся по наследство заболявания и въздействие на отровни вещества също могат да станат причина за развитие на анемия.

Най-често при страдащите от анемия са отбелязани следните симптоми:

 • Жълтеникав, и несъвършена, студено на пипане и бледа кожа.
 • Слабост, бърза умора, сънливост и виене на свят, в тежки случаи, придружени от обмороками.
 • Ниско кръвно налягане.
 • Жълтеникав оттенък на очите на протеини.
 • Задух.
 • Отслабва мускулен тонус.
 • Ускорен пулс.
 • Увеличаване на размера на слезката.
 • Промененият цвят на изпражненията.
 • Лепкава студена пот.
 • Повръщане, гадене.
 • Изтръпване на краката и ръцете.
 • Започва да пада косата и да се счупят ноктите.
 • Честото главоболие.

Видео: какво е анемия и кои части на тялото от нея страдат?

Класификация на анемия

В общото класиране на анемия се основава на три групи:

 1. Постгеморрагические анемия, т.е. анемия, причинена от силна кровопотерей.
 2. Анемия, създадената на фона на нарушения в процеса на формиране на кръвта, а също и заболявания в синтеза на РНК и ДНК – мегалобластная, желязодефицитна, фолиеводефицитная, В-12-дефицитная, гипопластическая, апластическая, анемия Фанкони и други видове анемия.
 3. Гемолитические анемия, т.е. анемия, което се случва по причина на увеличеното эритроцитного унищожение (аутоимунная хемолитична анемия, серповидноклеточная анемия и др).

Освен това, анемия разделена и в няколко степени на тежест, които зависят от съдържанието на хемоглобина. Това е:

 • Тежка степен – когато в състава на хемоглобина на кръвта е по-малко от 70 гл.
 • Средно 70-90 g/l.
 • Лека – над 90 г/л (анемия 1 степен).

Постгеморрагические анемия

Данните видове анемий могат да бъдат хронична или остра форма. Анемия и хронична форма, като правило, е следствие от повтарящи се загуби на кръв, например при наранявания и травми, тежка менструация, язва на стомаха, хемороиди или ракови заболявания и др. от Остра форма на постгеморрагической анемия се развива поради една, но голяма кръвно загуба.

При тази клиника на остра постгеморрагического анемия е представена от значително влошаване на общото състояние на пациента, свързани с гипоксией (недостиг на кислород): учащенным сердцебиением, мельканием «мушици», слабост, задух, шум в ушите, виене на свят и т.н. Цветът на кожата става много по-бледи, понякога с жълтеникав оттенък. Общата температура на тялото на пациента се понижава, очни зеници разширени.

Интересен факт е, че анализът на кръвта, проведено в рамките на 2-3 часа след кръвно загуба (при остра форма на постгеморрагического анемия) показва нормалното съдържание на червени кръвни клетки и хемоглобин. Техните показатели започват да намаляват по-късно. Заслужава да се отбележи, че кръвта при това вдига значително по-бързо.

Най-ефикасен начин за лечение на анемия постгеморрагической форма се счита за преливане на кръв. След това вашият лекар обикновено назначава на пациента прием антианемических средства, богато на протеини храна.

Ако една и съща форма на хроничен, а след това, като правило, по-специални промени в състояние на пациента не забелязва. Обикновено се наблюдава известна бледност, замаяност при рязко нарастващите и слабост. В началните етапи на нормалния състав на кръвта се осигурява костна мозъка. С течение на времето той с тази функция вече не може да се справя и развива гипохромная анемия. Това анемия, при който цветовия показател на кръвта е ниско, което показва, че ниското съдържание на хемоглобин в эритроцитах. На пациента при него започват да се счупят ноктите и пада косата.

При хроничната форма постгеморрагического анемия жлеза става трудно усвоени в организма, което води до значителни нарушения, свързани с образуването на хемоглобина. Максимална ефективност на лечението се постига чрез неутрализиране на източник от загуба на кръв.

В допълнение се назначава прием на желязо-съдържащи препарати. Най-популярните и ефективни в този случай лекарства за анемия: ферроплекс, феррум лек, конферон, феррокаль, феромид и др. от Лечение железосодержащими медикаменти протича доста дълго време. Лекарите съветват да се преразгледа от храната – тя трябва да се основава на храни, обогатени любимец протеини (месо, черен дроб) и съдържат много желязо (елда, ябълки, нар).

READ  Анализ на кръвта на хормоните на щитовидната жлеза: TSH, Т3 и Т4, като правилно се отдава, дешифриране на tsh, т3 и т4, подготовка на

Анемия, развиващи се на фона на нарушения на образованието кръв

Железодефицитные анемия

Обикновено, желязодефицитна анемия (ЖДА) се развива поради липса в организма на този елемент като желязо. Това може да допринесе за различни нарушения, свързани с усвоением желязо, или приемана храна е бедна на този елемент (например, седнали на силна и продължителна диета). Също ЖДА често при донори и хора, страдащи от хормонални нарушения.

Освен елементите, изброени по-горе, ЖДА може да се дължи на продължителни и обилни менструални или ракови кръвоизливи. Доста често тази анемия се диагностицира при бременни, тъй като техните нужди в този елемент по време на бременността значително се увеличава. И изобщо, ЖДА се срещат най-често при деца и жени.

Симптомите на желязодефицитна анемия доста често те са сходни с симптоматикой други анемий:

 1. На първо място, кожата. Тя става скучна, тъпа, лющеща се и суха (обикновено на лицето и ръцете).
 2. На второ място, ноктите. Те стават крехки, скучни, меки и започват да отпадат.
 3. На трето място, коса. При хора с ЖДА те стават крехки, секутся, започват интензивно да падат и бавно расте.
 4. На четвърто място, зъби. Един от характерните признаци на желязодефицитна анемия е оцветяване на зъбите и зъбния кариес. Емайла на зъбите става грапава, а самите зъби губят предишните си блясък.
 5. Често е симптом за анемия действа заболяване, например, атрофичен гастрит, функционални нарушения на червата, в пикочно-половата сфера и др.
 6. Болни ЖДА страдат вкусовите и обонятельным извращением. Това се проявява в желанието си да ядат глина, креда, пясък. Често такива пациенти изведнъж започва да харесва миризмата на лак, боя, ацетон, бензин, отработени газове и др.
 7. Желязодефицитна анемия се отразява и на общото състояние. Я съпътстват чести болки в областта на главата, сърцебиене, слабост, мелькание «мушици», виене на свят, сънливост.

Анализ на кръвта при ЖДА показва сериозен спад на хемоглобина. Ниво на червени кръвни клетки, намален също, но в по-малка степен, тъй като анемията е гипохромный характер (цветова показател има тенденция за намаляване). В кръвен и същи серум съдържанието на желязо значително пада. От периферна кръв изчезне напълно сидероциты.

Лекарства при желязодефицитна анемия

Лечението се базира на прием на желязо-съдържащи лекарства, тъй като таблетированных, така и под формата на инжекция. Най-често лекарят предписва лекарства желязо от списъка, представен по-долу:

 • Феррум-лек;
 • Феррокаль;
 • Ферковен;
 • Феррамид;
 • Ферроплекс;
 • Фербитол;
 • Гемостимулин;
 • Имферон;
 • Конферон и др.

Диета при анемия

Освен лекарствени продукти лекарите съветват да се придържаме към определена диета, свързана с ограничаване на тестени, млечни и мазни храни. Полезни такива храни като елда, картофи, чесън, магданоз, черен дроб, месо, шипка, касис и др.

Най-често се развива тази анемия при бременност. Пациенти с ЖДА полезни както на горската, така и планински въздух, фитнес. Препоръчително е да се консумира минерална вода от железноводских, марциальных и ужгородских източници. Не трябва да забравяме и за профилактика през есенно-пролетни периоди, когато тялото е особено отслабена. В тези периоди ще бъде полезна диета при анемия, богата на железосодержащими храна (виж по-нагоре и в дясно).

 

Видео: желязодефицитна анемия — причини и лечение

Апластические и гипопластические анемия

Тези анемия представлява комплекс от заболявания, характеризиращи се с функционална недостатъчност на костния мозък. Апластическое анемия се различава от гипопластического по-депресирани кроветворением.

Най-често появата на гипопластической анемия допринася за радиация, някои инфекции, на негативното влияние на химикали или лекарства или наследственост. Всички възможни форми на хипо — и апластических анемий имат постепенен характер на развитието.

Явно тези анемия, повишена температура, стрептокок в гърлото, сепсисом, наднормено тегло, бледностью, носа и десенными кървене, мелкоточечными капиллярными кръвоизливи по лигавиците и кожата, усещане за парене в устата. Често заболяването е придружено от инфекциозни усложнения на природата, например, абсцес след инжектиране, пневмония и други). Често страдат и черния дроб – тя обикновено става по-голям.

Железообмен в организма е нарушено, количеството на желязо в кръвта е повишено. Левкоцитите в състава на кръвта става много по-малко, както и нивото на хемоглобина, а ето и млади форми на червените кръвни телца изобщо липсват. В каловых масите и урината често присъстват откриване на примеси.

В тежка степен апластическая анемия (както и гипопластическая), е изпълнен с фатален. Лечението ще даде добри резултати само в случай на навременно. То се провежда само в болницата и предполага повишени хигиенни грижи за устната кухина и кожата покровами. При това се извършва повторно преливане на кръв, антибиотикотерапия, прием на витамини и хормони, а също така за предпочитане е подходяща храна при анемия. Понякога лекарите прибягват до трансплантация (переливанию) на костен мозък (това е възможно при наличие на донор, съвместим по HLA-системата, която се предвижда специална селекция).

READ  Бактефорт капки от паразити: цена, състав, мнения

Анемия Фанкони

Това е доста рядко срещан вариант на вродени анемий, свързани с хромосомными аномалии, дефекти в стволови клетки. Често е за предпочитане при момчетата. При новородени тази патология, като цяло не се наблюдава. За нея са характерни симптоматические проява на 4-10-годишна възраст, като кървене и кръвоизливи.

В костния мозък се наблюдава увеличение на мастните тъкани, при това клеточность се понижи, а кръвообразуване има забавен характер. Изследванията показват, че при деца с анемия Фанкони червените кръвни клетки живеят ≈ 3 пъти по-малко от нормалното.

За външния вид на пациента с тази анемия се характеризира с необичайната пигментация, малък ръст, изостаналостта на череп или скелет, clubfoot. Често тези симптоми се допълват с умствена изостаналост, косоглазием, глухота, недоразвитостью полови органи, бъбреците, дефект на сърцето.

Кръвни тестове показват промени, сходни с апластической анемия, само изразени, те са много по-малко. Анализ на урината при повечето пациенти показва на високото съдържание в него аминокиселини.

Болни от анемия Фанкони, според изследванията, имат по-висока предразположеност към горещата левкемия.

По своята същност, анемия Фанкони е тежка форма на апластической анемия, описан по-горе. Лечението се състои в отстраняване на далака, с прилагането след това антилимфоцитарного глобулин. Също така се прилагат иммунодепрессанты, андрогени. Но най-ефективно лечение, се е утвърдила трансплантация на костен мозък (донори – сестра или брат на болния или чужди хора, съвпадащи по HLA-фенотипу).

Тази патология все още не е достатъчно изучена. Въпреки че, въпреки вродената природа, тази анемия при грудничков не се проявява. Ако заболяването са диагностицирани късно, а след това такива пациенти не живеят повече от 5 години. Смъртта настъпва поради кръвоизливи в стомаха, или мозъка.

Мегалобластные анемия

Тези анемия са както наследствени, така и придобити. За тях е характерно наличието на мегалобластов в костния мозък. Това е като ядросодержащие клетки, които са прекурсори на червени кръвни клетки и съдържат неконденсированный хроматин (в тази клетка младото ядро, но околната го цитоплазма вече старата).

И В-12-дефицитная, и фолиеводефицитная анемия се отнасят до подвидам мегалобластной анемия. Понякога дори се диагностицира смесени-12-фолиеводефицитная анемия, но тя се среща доста рядко.

В 12-дефицитная анемия

В 12-дефицитное анемия се развива поради недостиг на витамин В-12. Този минерал е необходим за правилното функциониране на нервната система, както и той се нуждае от увреди костния мозък за образование и растежа в него червени кръвни телца. В-12 участва директно в синтеза на РНК и ДНК, защото нещо и нарушава процеса на образование за развитие на червените кръвни клетки при неговия недостиг.

За В12-дефицитной анемия отличителен белег е известна треперене в походката, изтръпване и усещане за изтръпване на пръстите на ръцете. Също така заболяването е съпроводено от сърдечни болки, с отоци на крайниците, слабост, намалена издръжливост, бледа желтушностью и одуловатостью на лицето, шум в ушите, усещане за парене и сърбеж на езика.

Обикновено липсата на В-12 идва заради нарушения на неговото всмукване. Това по-податливи на хора, които имат атрофия на стомашните лигавиците, хроничен ентерит, глютеновую болест. Дефицит на В-12 може да стане последица от панкреатит. Често той се среща често при вегетарианци, а също и възрастните хора.

Такава анемия се нарича злокачествена анемия. Развива болестта е много бавно, минавайки като правило, в хронична рецидивирующую форма.

Лечението се извършва с помощта на парентерално прилагане на витамин В-12 (правят ежедневно мускулни инжекции). Също така показва диета, обогатена с-12-съдържащи храни: черен дроб, яйца, мляко и млечни продукти, месо, сирене, бъбреци.

Фолиеводефицитная анемия

Фолиеводефицитное анемия представлява остър недостиг в организма фолиева киселина. Тя също (както и В-12) активно участва в образуването на червени кръвни телца. Фолиевата киселина се доставя в нашия организъм чрез хранителните продукти (месо, спанак и др), но при термична обработка тези храни, тя губи своята активност.

Фолиеводефицитной анемия, обикновено изложени на хора, страдащи глютеновой болест, наркоманията и алкохолизма. Тя се наблюдава и при хора, които дълго време се приемат лекарства от спазми (фенобарбита, дифенин и др). Също така провокира тази анемия може да полипи или рак на стомаха, чревни заболявания и паразити, хепатити и цироза на черния дроб.

Тази анемия често се проявява при деца, вскормленных козе или прахово мляко, и при бременни жени. При това заболяване е придружено от виене на свят и слабост, задух и умора. Кожата става суховатой и придобива бледо жълтеникаво-лимонов цвят. На болния може често знобить и треска.

Промени в кръвта са идентични-12-дефицитной анемия. Като цяло, нивото на хемоглобина остава в норма, а понякога дори подобрени. В състава на кръвта се намират макроциты – това са червените кръвни клетки, които имат увеличен размер. За фолиеводефицитной анемия е често срещано явление понижаване броя на всички кръвни клетки) при увеличаване на техния размер. Това гиперхромная анемия с доста висок индекс на цвят. Биохимия на кръвта показва, че е свободен билирубин малко модернизирани.

READ  Ангиоспазм, вазоспазм съдове: мозъка и други органи

Фолиеводефицитное анемия се лекува с помощта на лекарствени препарати на фолиевата киселина във вид на таблетки форма. Освен това трябва да се коригира и хранене на пациента (по-предпочитани от листни зеленчуци, черен дроб, повече плодове).

Отделно трябва да се отбележи, че В 12 — и фолиеводефицитная анемия са разновидности на макроцитарной анемия – това е патология, характеризиращи се с увеличаването на размера на червените кръвни клетки, поради остър недостиг На 12 или на фолиева киселина.

Гемолитические анемия

Всички разновидности на тези анемий се дължат на прекомерно разрушаването на червените кръвни телца. В нормална продължителност на живота на еритроцитите е ≈120 дни. Когато у човека се появяват антитела срещу същите червени кръвни телца, а след това започва рязко эритроцитарное разпада, т.е. на живота на червените кръвни клетки, става значително по-къс (≈13суток). Нивото на хемоглобина в кръвта започва да се разпадне, поради което на пациента се развива жълтеница на фона на хемолитична анемия.

Лабораторна такъв симптом на анемия е повишен билирубин, наличието в урината на хемоглобин и др.

Значително място сред тези анемий заемат наследствените разновидности. Те са последиците от множество дефекти в образуването на червени кръвни клетки на генетично ниво. Придобити разновидности гемолитических анемий се развиват на фона на някои фактори, оказващи на червените кръвни клетки на вредните действие (въздействие на механични характер, различни отрови, антитела и т.н.).

Сърповидно-клетъчна анемия

Една от най-често срещаните наследствени гемолитических анемий е сърповидно-клетъчна анемия. Това заболяване се предполага наличието на патологичния хемоглобин в эритроцитах. Тази патология-често засяга африка, но се среща и при кожа светлина на хората.

Наличието в кръвта серповидных на червените кръвни клетки, характерно за тази патология, си носител обикновено нищо не заплашва. Но ако и майката, и бащата са в кръвта на този патологична хемоглобин, а след това техните деца са изложени на риск да се роди с тежко форма на сърповидно-клетъчна анемия, ето защо тази анемия е опасно.

Придружени от тази разновидност на анемия ревматическими болки, слабост, болки в корема и главата, сънливост, подуване долната част на краката, дланите и ходилата. Медицински прегледи открива бледност на лигавиците и кожата, по-голяма, далака и черния дроб. За автомобили от тази патология на хората е характерно зло телосложение, висок растеж и искривленный на гръбначния стълб.

Кръвен тест показва умерена или тежка степен на анемия, и количеството на цветовете ще бъде в норма.

Тази патология е най – трудната заболяване. По-голямата част от пациентите умират обикновено преди десет години на възраст, по причина на някаква инфекция (най-често от туберкулоза) или вътрешни кръвоизливи.

Лечението на този анемия е симптоматическим. Макар и тя се смята за хронична анемия, децата доста лесно понасят ниско съдържание на червени кръвни клетки и хемоглобин. Затова им е доста рядко се извършва преливане на кръв (най-често в случаи апластического или гемолитического криза). Трябва да се избягват всички видове инфекции, особено на децата.

Аутоимунная хемолитична анемия

Сред придобитите разновидности е по-често аутоимунная хемолитична анемия. Той предполага въздействие образувани в организма на болния на антитела. Тази разновидност се среща обикновено при хронични циррозах и гепатитах, ревматоидных артрит, остър лейкозе, или хроничен лимфолейкозе.

Е хронична, а също така остра форма на аутоимунной хемолитична анемия. Хроничната форма протича почти без характерните симптоми. При острата форма болният страда желтухой, задух, слабост, повишена температура, често сердцебиением. Каловые маса поради прекомерно съдържание стеркобилина има тъмно кафяв цвят.

Макар и рядко, но може да се намери аутоиммунную анемия с пълни холодовыми антитела, която е присъща на хората от напредването на възрастта. Студ в подобни случаи действа качестве6 провоцирующего фактор, което води до подуване и посинению на пръстите на ръцете, лицето, краката. Често автоимунна анемия такъв тип придружени от синдром на Рейно, който, за съжаление, може да се прекрати гангреной на пръстите. Освен това, при пациенти с хладилната аутоиммунной анемия не може да се определи кръвна група традиционните методи.

Лечението се извършва с помощта на глюкокортикоидных хормони. Важна роля при лечението играят неговата продължителност и правилната дозировка на лекарствата. Също и при лечение на лекарите използват цитостатические лекарства, прекарват плазмаферез, а при необходимост — спленэктомию.

Видео: анемия в програма «Живо страхотно!»

Трябва да се помни, че много разновидности на анемий при неправилно тяхното лечение може да има тежко последици за организма, и се стигне до летального., изм. Затова не трябва да се прави самолечение. Диагнозата трябва да се постави на квалифициран лекар, както и да назначи ефективно и правилно лечение!

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00123 sec