Аневризма на коремната аорта: симптоми, лечение

Концепцията за «аневризма» означава такава промяна в структурата на съдовата стена, когато в най-слабото място тя истончается и выпячивается. По този начин се появява риска от руптура на съда. Една от най-опасните) такава патология – аневризма на коремната аорта.

Причини за появата на аневризми и фактори, които нанасят щети

Важно е да се разбере, защо има такова заболяване, тъй като броят на летальных резултати крайно велико: 50-60% от пациентите умират, след 1-2 години след откриване на аневризми на коремните отдел на аортата. И мъжете тази патология засяга в ред по-често, отколкото жените. Причините, които предизвикват деформация на съдовата стена, може да бъде разделена на възпалителни и невоспалительные.

 • При липса на възпалителния процес, най-честата причина за възникване на аневризми (около 30% от случаите) – атеросклероза. Мускулно-эластический рамка на аортата става неравномерно по дебелина и здравина поради образуването на атеросклеротични плаки, промяна на структурата на выстилающего съд слой и възможните огнища на калцификация. Плат съдовата стена се заменя със съединителна тъкан, която е по-малко еластична и по-податлива на деформации под действието на налягането на кръвта върху стените на артериите. Разширяване на аортата ускорява артериална хипертония, която също е тясно свързана с атеросклеротическими промяната на кръвоносните съдове.
 • По-рядко се среща травматическая аневризма на коремната отдел на аортата. Тя може да стане следствие от затворен травма на корема, на гърдите или на гръбначния стълб. Понякога се появява след автомобилни катастрофи, например, когато жертвата удари корем или гърди за волана. Сериозен риск от възникване на аневризми и става след падане от височина и в резултат на преминаване рани на корема (вал, пулевых и други подобни). В такива случаи, при разграждането на всички слоеве на съдовата стена първо възниква хематом в тъканите най-аортата, после стена рубцуется, а вече по-късно място на съединителната тъкан може да се случи разкъсване на аневризми на коремната аорта.

 • До възпалителни на първо място са сифилитические аневризми. В този случай, на първо място възниква възпалителен процес в съдове, доставящи кръв на аортата. Нататък възпаление перекидывается на стената на най-аорта, е нарушена неговата структура, намалена еластичност на кожата, се появява парцел на съединителната тъкан. Точно тук и се формира съдовата «чанта» — аортна.
 • Към специфичните възпалителни аневризмам се отнасят и туберкулезные и ревматизъм. Тук възпалителен процес преминава в аортата на гръбначния стълб или близките огнища на възпаление, което води до изтъняване и выпячиванию стените на артериите.
 • Неспецифични аневризми воспалительной природата възникват като усложнение при най-различни инфекции. Причинител на вписани в аортата по снабжающему я кровеносному поречието и засяга не само самата аортата, но също така отклоняване от нея съдове. Такава аневризму наричат bacterially-эмболической. Инфекцията може да бъде вписано от белите дробове, бъбреците, червата, може да се прекъсва аортата при панкреатите.

Видео: появата на аортна аневризма

Класификация според различни характеристики

По структура и характерни повреди на тъканите аневризми се разделя на следните видове:

 1. Истинската аневризма, което се характеризира с разширение на лумена на артериите при запазване на целостта на стените му;
 2. Фалшива аневризма – разширение на аортната лумена, при който структурата на стените на повреди, а кръвта може да изтече в кърпа, выстилающие съд; в резултат на това се формира така наречената «пулсираща» хематом;
 3. Расслаивающая аневризма на аортата, която локализуется в брюшном отдел; при този увреждане на съда, освен разширяване на лумена кухина се наблюдава в по-дебел съдовата стена, която се съобщава с аортальным просвет.

По форма на разграничаване веретенообразные и мешотчатые аневризми, а по едно клинично течението – трансфери и опростено.

За по-прецизно определяне на диагнозата на лекарите определят характера и степента на поражението, дължина на засегнатото място артерия; гледат, включително дали в болестния процес клони на изходящите от аортата съдове. Всички тези фактори определят като тежестта на ситуацията, така и избор на тактика за лечение.

Симптоми и клинични прояви на аневризми на коремната аорта

Симптом, който сочи към аневризму аневризма на коремната кухина и с които най-често пациентите се обръщат към лекарите, – болки в стомаха, и те носят тъп и ноющий характер. Тази болка може да бъде постоянна, може да се появят и периодично, без видима причина. Тя, като правило, локализуется в лявата половина на корема или в областта на пъпа. В някои случаи болката може да се даде в слабините или долната част на гърба. Причина за болезнени усещания – увеличаване на размера на засегнатия участък на съда, когато выпятившаяся стена на аортата започва да притиска корените на гръбначния мозък.

При някои пациенти с аневризма може да се прояви тежестта и распиранием в корема, pulsing усещане. Понякога при сдавлении на червата, проявяващо се диспепсические явления (оригване, гадене, повръщане).

Много по-тежко състояние възниква при осложненном време и още повече, че при скъсване на аортна аневризма. Наблюдавани са по-ярко изразени признаци, които предизвикват покачване на интензитета на болката, която също не се отстранява обезболяващи лекарства. Постепенно болката става опоясывающей, падане на кръвното налягане (понякога катастрофално), се присъединява към повръщане. Наблюдават тахикардия и хипотония. Може да се развие нарушение на кръвоснабдяването на краката.

Симптоми, по които определят расслаивающую аневризму на аортата, се появяват обикновено в два етапа:

 • В първата картина е сходна с течение на неусложнена аневризми, но се празнува по-силни болки, придружени с повръщане и колапс.
 • На втория етап, когато настъпи разкъсване на стената на съда, се случва масивно кървене, обикновено, което води до смърт.

Между етапите може да премине както няколко минути, така и за няколко часа.

Съвременни методи за диагностика и лечение

Своевременната диагностика на аортна аневризма позволява да спаси живота на хиляди хора всяка година. Затова е важно при първото съмнение за това заболяване притежават всички достъпни инструментални изследвания. Към тях се отнасят:

 1. УЗИ на коремна кухина;
 2. Пълна радиография;
 3. Ултразвукова допплерография;
 4. Аортография;
 5. Ретропневмоперитонеум.

Като се има предвид, че руптура на аортна аневризма с голяма степен на вероятност води до летален изход, а може да се случи във всеки един момент, по пациенти е показано хирургическа намеса. Освен това, при пациенти с нарушена или расслаивающей аневризмой на коремната аорта операцията се извършва в спешно за неотложни показания. Въпреки това, ако процесът е в начална фаза, а за нищо не е сложно, може да бъде оправдано бременната тактика лечение на аневризми с изследване на всеки шест месеца. При това за хора, страдащи от артериална хипертония прием на лекарства, които намаляват налягането, наистина става от жизнено значение.

Научете повече за операциите при аневризме аортата прочетете за връзка.

Видео: определение, диагностика и възможности за лечение на заболяването

Аневризми други)

Независимо от това, че при прекъсване на аневризми в периферна артерия последствията ще бъдат не е толкова фатално, все пак силен вътрешен кръвоизлив представлява сериозна опасност за живота на човек независимо от това, в коя част на тялото то произхожда. Помислете за най-решава често срещания локализиране на аневризми в периферните артерии.

 • Аневризма, която се формира възходящ отдел на аортата. Тя може да засегне парцел артериите от аортната до местата на отклонение плечеголовного багажника. Често има веретенообразную форма и може да осложняться недостатъчност на аортната клапа, а това, от своя страна, се отразява върху общото здраве на човека и състоянието на сърцето му (повече за аневризме на аортата и сърцето прочетете на линка).
 • Аневризма, която засяга дъга на аортата. Опасността се състои в това, че от тази част на главната артерия се отклоняват големи артерия дънери в посока на главата и на ръцете. Т.е. при тежки случаи на дъгата на аортата се дължи не само слабост в ръцете, но също така се появяват симптоми, сигнализирующие за нарушаване на мозъчното кръвообращение.
 • Аортна селезеночной артерия. Според честотата на възникването тя идва веднага за аневризмой на коремната аорта. Се характеризира с факта, че вероятността от разкъсване на рязко се увеличава при бременност. Често има възпалителна причина и кальцифицированные огнища. Болката локализуется в горната лява част на корема.
 • До сериозни усложнения (до бъбречни инфаркти) може да доведе аневризма на бъбречна артерия. Най-често тези щети са едностранни, болестта може да се развива при достатъчно млади хора на фона на вродени дефекти на съдовите тъкани.

За аневризме съдове на мозъка, прочетете тук.

 • Аортна илиачните артерии. Опасността от тази локализация се състои в това, че подвздошная на артерията най-голямата след аортата, а това значи, че при прекъсване на последствията могат да бъдат необратими. Измамничеството такава аневризми в това, че тя дълго време може да протече без никакви симптоми, а болката се появява, когато разширяването на артериите достига критични размери и тя започва да оказва натиск върху вътрешните органи.
 • При аневризме бедрената артерия възниква пулсиращо опухолеподобное образование (най-често в областта на слабините). Най-голям процент пациенти в напреднала възраст, освен това, този вид аневризми често е двустранно. Фалшиви аневризмой тази артерия се нарича специфична гематому на съда, която се формира в резултат на нараняване на съдовата стена.
 • При аневризме venas виена възниква съдовата чанта, най-често предизвикани от травма. Той представя невярна аневризму. Формира предимно след «тъпите» затворени рани, по-рядко възниква при хладно оръжие-резанных и огнестрелни рани с тесен раневым канал. Аневризми яремных вени, ако те се наблюдават при деца, могат да бъдат и вродени, обусловленными нарушение на формирането на тъканите на кръвоносните съдове по време на развитието на плода.

Какви мерки се предприемат за превенция на заболяването?

Препоръки за хранене за пациенти

Ако човек е с диагноза «аневризма», и лекар, избран от бременната тактика на лечението, а след това много зависи от начина на живот на пациента и от това, доколко той дисциплинировано изпълнява препоръки на д-р.

Когато причина за появата на аневризми на всеки съд е признат за атеросклероза, това състояние може да се подобри, като насочи всички усилия за борба с тази болест. Тук на първо място по важност излиза спазването на диета. Струва максимално да се изключи от менюто си и животински мазнини, жълтъци, яйца, маргарин. Добре дошли приготвени без мазнини постно месо и океанска риба. Зареждат с енергия и успоредно на детоксикацията на организма хляб и каши от цели зърна. Трябва да се увеличи делът на зеленчуци и плодове в своето хранене, тъй като информацията, съдържаща се в тях фибри допринася за нормализиране на липидната обмяна. От тлъсто сирене, извара, сирене и заквасена сметана си струва да се откажат и да ги замени обезжиренными млечни продукти.

Четете повече за диети и препоръки при атеросклероза, които също са подходящи болни с аневризмой.

Постарайте се напълно да се отклони от употребата на алкохол, силен черен чай и кафе – тези напитки се създават скачкообразную натоварването на кръвоносните съдове, което при аневризме може да се окаже фатално. Зелен същия чай, напротив, леко тонизира кръвоносните съдове и има тонизиращо действие. За разнообразяване на диетата ще помогне на растителни масла, приготвени от най-различни семена и ядки (не само ограничени, за да се слънчогледово). И много подправки допринасят за нормализиране на обмяната на мазнините в организма. Към тях се отнасят куркума, джинджифил, чесън, лук.

Борба с хипертонията

Важен фактор при аневризмах е артериалната хипертония. Това се дължи на факта, че повишеното кръвно налягане, предизвиква бързото изтъняване на съдовата стена в областта на аневризми. А в момент на гипертонического криза увеличава няколко пъти на вероятността от разкъсване на съда в това място. Именно затова е важно да не се допуска покачване на кръвното налягане избягвайте, произтичащи от стачка на пациента изпълнение.

Гипертонические кризы могат да бъдат причинени от неправилен прием на антихипертензивно лекарство. Затова пациенти с поставена диагноза аневризмой жизнено важно е да се спазва схемата на прием на лекарства от налягане. Някои групи лекарства могат да се приемат веднъж на ден, други се нуждаят от два-три пъти прием, но ако лекарството ви е удобно, не дава странични ефекти и дозировката на правилно подбрани, прекъсва прием категорично не се препоръчва. Там, където редник високо кръвно налягане отделается главоболие, пациентът с аневризмой рискува.

Една от причините, които предизвикват рязко повишаване на налягането дори и при относително здрави хора, е стрес. Ако имате нервна работа, конфликти в семейството или просто сте много емоционален човек, помислете за това, винаги да имат под ръка успокоително. Добър мек ефект без странични явления и пристрастяване дават съвременните растителни препарати, които могат да бъдат закупени в аптеките.

Контрол на натоварването

Понякога, особено ретивым на пациентите лекари да предписват абсолютен покой. Не си струва да разбираме това буквално, без физическо натоварване съдове по-бързо дряхлеют, а означава, че рискът от разкъсване на аневризми се увеличава.

Но и теглото на себе си, трябва да бъде разумно. Ако не се избегне вдигане на тежести, не правете смотаняци, трезво преценявайте допустимата тежест. Ако свикнали да тичат сутрин, или да ходя на фитнес, не си струва да се откажат от динамични тренировки съвсем – замяна на бягане на интензивно ходене, фитнес – гимнастика йоги или пилатес.

Ако аортна открит при хората, които нямат навик за редовни физически натоварвания, време е да започнем. Проста десятиминутная зареждане на сутринта да насърчавам и ще повиши тонуса на кръвоносните съдове, артритни гимнастика без сериозно натоварване, ще подобри кръвообращението на ръцете, краката и гръбначния стълб, а по-скоро меки дихателни упражнения ще наситя с кислород вътрешните органи. Важен момент: като натоварване, трябва да бъде системно, в идеалния случай – ежедневно.

Откажете се от пушенето

Тази разрушителна навик ускорява растежа на аневризми, тъй като съдържащи се в цигарения дим вещества имат както пряко вредния ефект върху кръвоносните съдове, така и индиректно.

Всяка затяжка провокира нов кръг от спазми на малките кръвоносни съдове, включително и тези, които се хранят на аортата и другите големи артерии. А това означава, че дегенеративни процеси ще се развиват по-бързо. Освен това, пряко да влияе на мускулния слой на засегнатата артерия, тютюнев дим спомага за растежа на повредени аневризмой на парцела.

Що се отнася до косвено влияние на тютюнопушенето върху аневризми, то тук трябва да помним за ролята на «тютюн» в развитието на атеросклероза. При пушачи и хора в няколко пъти по-висок риск от нарушения на липидния обмен, образование атеросклеротични плаки и, като следствие, аневризми.

По този начин, дори и само за отказване от тютюнопушенето повишава за пациенти с аневризмой шансовете за дълъг пълноценен живот.

Какво може да предложи традиционната медицина?

В някои случаи може да бъде оправдано от консервативно лечение на аортна аневризма, включително и народни средства за защита. Тинктура, билкови чайове и някои естествени храни благоприятен ефект върху кръвоносните съдове, състояние на сърцето и организма като цяло.

 • Глог е отлично средство за болни, страдащи от различни сердечнососудистыми патологиями, включително и аневризмой. Трябва да приготвите настойка от изсушени на тъмно място плодовете на това дърво: залейте с чаша вряла вода две супени лъжици пюре от плодове, за да даде добър стойка (не по-малко от 3-4 часа) и консумация на една чаша от този на инфузията всеки ден в три приема.

 • Благоприятен ефект при аневризмах имат противовъзпалителни екстракти, които подобряват имунитета и отстранява възпалителен фактор за развитие на аневризми. За по тонизиращ народни средства включват инфузия на калина. И пресни плодове, може да се добавя към десерти и салати.
 • Семена и трева, обикновен градина копър положително влияят върху засегнатите аневризмой съдове. Трябва да приготвите настойка от 300 мл вряща вода и 1 супена лъжица пресен или сух копър. Оставете да престои, прецедете и в три-четири приема да се пие тази доза всеки ден.
 • Жълтурче – универсално растение. При редовната употреба успешно се бори с атеросклероза – основната причина за аневризми. Листа, негрубые стъбла и цветове са събрани в екологично чисти места, се изсушават на сянка и се използват за приготвяне на инфузията. Чаша вряща вода се изсипва сухи счукани части от растения (1 супена лъжица), не по-малко часа настояват, а след това се филтрира. Се пие по 50 грама, по три пъти на ден. Курс на лечение – не по-малко от 30 дни.
 • Голямо внимание нашите предци отделя продукти на пчеларството. За пациенти аневризмой повече от всичко полза ще донесе прашец. Ако я приемаме ежедневно по 1 чаена лъжичка (може да бъде в смес с мед), а след това процесите на стареене в организма се забавя, кръвоносните съдове се засили, да се нормализира теглото, тялото се изпълва с енергия.

Можете също така да приготвят много вкусен десерт, който също така ще поддържа здравето на вашите съдове:

За тази цел трябва да пропуснете през месомелачка, един лимон, една чаша стафиди и ядки, след това се добавя чаша мед и се разбъркват. Можете да разнообразите смес, като добавите кайсии или смокини. Да се съхранява в хладилник и да се яде по 2 супени лъжици три пъти на ден.

 • Отлично тонизиращо кръвоносните съдове действие имат всички храни, съдържащи голямо количество витамин с. Така, е добре да се яде на ден по чаша френско грозде, не е излишно да се въведат в диетата си роуан, боровинки, къпини, ягоди. В сезон задължително яжте ги пресни, а за зимата е възможно тези плодове да се замразява или да разтривайте със захар (да се съхранява задължително в хладилник).
 • За приготвяне на напитки и салати използвайте лимон (основното му не се вари, за да крехката структура на витамин С не се разгражда). През зимата всеки ден яжте по един добре вызревшему портокал.
READ  Инфаркт на миокарда: симптоми, причини, лечение, класификация, влияние и рехабилитация

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00092 sec