Аневризма на кръвоносните съдове на главния мозък: какво е това, симптоми, видове, лечение, операция, последствията

Аневризма на кръвоносните съдове на мозъка, на главата

Чрез отчитане на съдови заболявания на главния мозък, аортна се счита за най-опасен от тях. Съд промени своята структура, липсва му еластичност и това води до процеса на кръвоизлив в подпаутинной област. Аневризма на кръвоносните съдове на главния мозък е причина за нарушения на циркулацията на кръвта в най-лошия до смърт.

Какво е това

В съда се появява новообразование, което се изпълва с някаква сума на кръвта с течение на времето и съд става по-голям. Съд на деформирани, което носи по-голяма заплаха. На мозъчната тъкан и нервите може да надавливать изпъкнал участък. Аневризме на мозъка се характеризира с определена структура, което обяснява възможност да го разруши.

Известно е, че артериите се състоят от три слоя, образовани в шийката на матката. Този участък е най-стабилен. В стените на тялото, вече има и деформация на мембраната, както и липсва мускулния слой. На купола – най-неустойчивите и непрочная област аневризми. Под влиянието тя се разпада, става кръвоизлив.

Видове

Всяка аневризме мозъка има различен вид, размер и структура. Видове аневризми се различават един от друг по данни на параметри. Известни форми странични, под формата на мешочков (мешотчатые), на вретеното (веретенообразные), да има една или повече камери.

 • Аортна вретеновиден – възниква тогава, когато определен участък на съда се разширява.
 • Аортна странична – образува върху самата стена.

В зоната на бифуркация, обикновено се наблюдават огромни образование (пещеристый синусите сънната артерия) и размерът им може да достигне 25 мм.

Малки образование – за не повече от три mm. Ако аортна расте, тогава и заплаха внутримозгового кръвоизлив се увеличава.

Помислете повече видове аневризми:

Артериална

Ако стените на кръвоносните съдове в артериите имат сферичную или мешотчатую форма, тогава това се нарича артериална аневризмой. Често, образование, се наблюдават в вилизиевом кръг (зона основата на черепа). В тази област разполага с най-висока ветвистость. Могат да се разграничат една или много образувания, огромни и много малки.

Артериовенозная

Артериовенозная аневризма — образование, в процеса на която се разширяват кръвоносните съдове във вените и се образува топка. Когато съдове, вените и артериите се срещат, тогава аневризме се характеризира с точно този тип аневризми. Количеството на артериална кръв се случва в резултат на високо налягане върху вените и видимо се вижда разширяване на стените, тяхната деформация и аневризми. Освен стените, налягане податливи на нервната тъкан в мозъка се случва недостатъчно кръвоснабдяване.

Аневризма на виена Галена

Аневризма на виена Галена се среща рядко. Въпреки това, артерия мальформации 1/3 се срещат при деца в по-ранните години и бебета. Момчетата са два пъти по-податливи на това заболяване. За съжаление, 90% от децата в ранна възраст умират. В процеса на емболия на артерии и високо ниво на летальных резултати (80%). За да разкрие този проблем е изключително трудно, тъй като симптомите при деца не се наблюдават. Не е изключено появата на хидроцефалия, а също и сърдечна недостатъчност.

READ  Lactic при бременност: норма, повишени, намалени, след раждането, какво да правя, причини за повишаване на нивото на

Мешотчатая

Образование под формата на чувалчета смятат мешотчатой аневризмой. Тя се закрепва към зоната на ветвистых на кръвоносните съдове. Това е най-широко известният и разпространен вид аневризми. Както е прието той възниква в основната зона на главния мозък. По-често мешотчатая аневризма се развива при възрастни хора.

Размер на конвенционалното образование е съвсем малка (не повече от един виж). Тя се състои от тяло, шийка и на дъното.

Симптоми

Симптомите обикновено се определя по местонахождението на аневризми на съда на главния мозък.

Отделят следните признаци аневризми на кръвоносните съдове на главния мозък:

 • Упадъкът на силите;
 • Гадене;
 • Главоболие и виене на свят;
 • Страхът от светлина;
 • Влошаване на речта и зрението;
 • Може да отнеме едната страна на тялото или на лицето;
 • Хронична умора;
 • Двойно виждане в очите.

Най-образование идентифицират при скъсване, когато симптомите са ярко изразени.

 • Пристъпи на главоболие.

Болки в главата, които безпокоят човека, без да спира, говори за това, че човек съдове аневризма на главния мозък. Дисфункция базилярной артерия причинява болка на едно полукълбо на главния мозък.

Ако образование преобладава в задната част на артерия в мозъка, в този случай болезнените усещания възникват в задната част на главата, слепоочията. За аневризми в съединителната и мозъчни артерии са присъщи на пристъпи на болка в лобно-орбитална зона.

Понякога се появява друга симптоматика аневризми на кръвоносните съдове на мозъка:

 • Остър съскащ звук в ушите;
 • Видима кривогледство;
 • Слухът се влошава от едната страна;
 • Пропуска горните клепачи;
 • Разширени зеници;
 • Рязък спад на силите в краката си;
 • Възниква двойно виждане в очите;
 • Поглед става мътна, влошаване на зрението; наблюдава искаженность околните предмети;
 • Пареза на нерв на лицето на периферното тип.

Заедно признаци на съдови аневризми са сходни с един удар. Отгоре на това, нарушена циркулация на кръвта.

В случай на появата на незначителни признаци на аневризми съдове, трябва незабавно да се назначи прием на лекар. При рязко влошаване на здраве, по-добре никъде да не излиза и да се обадите на лекаря на дома. Трябва незабавно да назначи лечение и само така може да се пребори с болестта.

Разкъсване на аневризми

Ако аортна се разкъсва в най-тънките част на мозъка, то това може да стане причина за кръвоизлив субарахноидального тип или хематом в черепа. Не е възможно нахлуване на кръв в мозъчните желудочки и тъкани. Всички хора, страдащи от това заболяване, се появяват спазми на кръвоносните съдове. Също така е възможно окклюзивная мозъчна хидроцефалия. Това се случва в случай на запушване на ликворных пътища, ако в желудочках натрупали известно количество кръв. Наблюдава реакция на тъканите на мозъка на разпадането на кръвта, се характеризира с некроза и пълно спиране на функционирането на обекти на главния мозък.

Аортна скъсани и тогава се случва редки парализа, позиви към повръщане, виене на свят. Също потърпевш може да се отдадете на бессознательному състояние, страдат от спазми, птоза, и възниква зрителни нарушения.

Усложнения

Както казах по-рано, разкъсване на аневризми в мозъка причинява кръвоизлив, и това е причината, поради различни усложнения.

READ  Акроцианоз: какво е това, при новородени, възрастни, причини, лечение, симптоми, диагностика и профилактика на

След първия пропастта, може да бъде последвано от следващото, церебрална ангиоспазм също е вероятно. Не е изключено развитието на исхемична атака на мозъка, в 17% това води до смърт. Понякога след разкъсване на аневризми могат да се появят гърчове.

Други усложнения след разкъсване на аневризми в мозъка:

 • Болковият синдром. След получаване на инсулт може да се появи болка в различна степен и продължителност. Остра пулсираща болка, висока температура, е много трудно да потеглям медикаменти.
 • Нарушения на възприятието. Пациентът трудно може да реагира на входящата информация, нарушени паметта, логиката, разбирането на околните. Той губи и способността да се вземат решения, да планират. Трудно може да държи предмета в ръцете си, не може точно да се каже, че вижда пред себе си.
 • Психологически нарушения. Тук при пациента се наблюдава депресия, променливата настроение, повишена темперамент, загуба на съня, тревожност.
 • Нарушения на уриниране и дефекация.
 • Нарушение на зрението. При аневризме на сънната артерия се наблюдава нарушение на зрението и двойно виждане в очите на човек.
 • Нарушеното или затруднено преглъщане. При преглъщане на храна може да проникне в трахеята или бронхите. Могат да възникнат запек или дехидратация.
 • Променя се и поведението. Наблюдават емоционални експлозии, бавната реакция на обкръжаващото.
 • Нарушение на речта. Един човек е трудно да възпроизвежда става, както и да пиша, да чета, да правя изчисления (нарушение на лявото полукълбо на мозъка.
 • Нарушение на движение. Появяват се болки при ходене, на интермитентно накуцване, дискоординация, умора. Понякога е нарушена двигателна функция на едната страна на тялото (хемиплегия).

Диагностика

За да започнете трябва да имате предвид, генетичната наследственост по отношение на аневризми в мозъка. Болният се нуждае от навременна диагностика, откриване на симптоми, изследвания и едва след това необходимото лечение.

Много ефективна в момента, компютърна томография и ангиография.

Операция

Операцията се счита за най-ефективното лечение тази болест. Лекарите използват специални микроскопични спирала, за да се подобри пропускливостта на кръвоносните съдове и техните стени, а също така се използват клипирование.

Клипирование – процедура обикновено се извършва в процеса на директен отворена операция във вътрешността на черепа. Аортна пада на кръвообращението, натоварващи и съседните съдове остават в безопасност. Кръвта задължително се отстранява от субарахноидальной зона.

В областта на неврохирургия именно тази операция се счита за сложна от всички. В един и същи момент блокира шийката на аневризми. Лекари от своята работа използва съвременно оборудване и качват максимално оптимален хирургически достъп.

Укрепване на кръвоносните съдове

Също така, понякога се прилага метод за засилване на съдовите стени на аневризми. Лекарите обертывают марля увредената зона. Това кара до образуването на специална капсула от съединителна тъкан. Недостатък на този метод е възможно кървене след проведената операция.

READ  Трофичните язви на крака: причини, симптоми, лечение, народни средства за защита, в домашни условия

Эндоваскулярные операция

Този метод е доста разпространен. Се използват специални микроспирали за заключване на засегнатия съд. Нататък лекарите внимателно да се изследва проходимостта на останалите съдове. Особено честа употреба, се наблюдава в Германия. В оперативен период лекарите не вскрывают череп.

Възможни усложнения

Често човек, който е оцелял в операцията, за да се появят различни усложнения. Това може да стане и причина за хипоксия на мозъка, и съдови спазми, по-специално, когато операцията се осъществява при кровоизлиянии. Има случаи, когато спирала пронизва стената на съда. Липсата на кислород се случва при частично или пълно запушване на кръвоносните съдове. Съвременната медицина изкуствено разширява или укрепва съдовата област. При този осигурено нужното количество кръв на правилните места.

При напреднал етап аортна са възможни смърт. Трябва да се осигури своевременно лечение, операция и не позволи по-нататъшното прогресиране на заболяването. Смъртоносни изход може да се избегне, ако в случай на провеждане на пряка операция и не се дават на прогресията на заболяването.

Лекарства

Независимо от това, че операцията е ефективен метод за лечение на аневризми на кръвоносните съдове на главния мозък, се провежда и хуманно лечение. Пациентът винаги трябва да бъде под наблюдението на специалист. Лекарите подхождат индивидуално към всеки, се вземат предвид всички характерни им черти. Предпише специални лекарства, за да се предотврати разкъсване на аневризми.

Препоръчително е да се прилагат обезболяващи и антиеметични лекарства за подобряване на общото състояние на пациента.

Лекарства за подобряване на кръвното налягане. Те са изключително необходими. В края на краищата, ако кръвното налягане се увеличава, а това може да предизвика разкъсване на аневризми или кръвоизлив.

На пациента може да възникнат гърчове. В този случай се предписват антиконвулсивни лекарства.

Кръвта винаги идваше в отделни части на мозъка, засегнатите аневризмой, предписват лекарства, блокиране на мозъчни спазми.

При всичко казано, трябва да се смесват оперативно и консервативно лечение, да се намали риска от скъсване и летального., изм.

Профилактика

Хората, които вече предчувствуют аневризму съдове на главния мозък, трябва да се пази във физически и морален план. Най-добре е постоянно да бъде в спокойно състояние, в удобно-емоционална обстановка. Също така не изпитват депресия, яд, живеят и се радват на ежедневни моменти.

Изключително важно за предотвратяване контролират своето кръвно налягане и предпазване от увреждане на кръвоносните съдове на главата. Също така трябва навреме да се открият първите признаци на кървене. В никакъв случай не може да остави това без внимание. Аневризма на кръвоносните съдове на главния мозък се нуждае от незабавна обръщане към лекар.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00130 sec