Аневризма на кръвоносните съдове на главния мозък: симптоми, лечение

Сред заболявания на кръвоносните съдове на главния мозък аневризму могат да бъдат отнесени към най-опасно. Поради промени в структурата на съда, тя губи своята еластичност на кожата, в резултат на което може да се случи разминаване с кървене в подпаутинную област или вещество на мозъка. Аневризма на кръвоносните съдове на главния мозък води до сериозни смущения на кръвообращението, е фатално. Новообразование в съда, постепенно се изпълва с кръв, се увеличава по размери. Освен разкъсване на аневризми опасност и представлява самият факт деформации на съда. Изпъкнал, парцелът може да се окаже натиск върху тъканите на мозъка, на нервите.

Аортна има особена структура, което определя висок риск от нейното скъсване. Естествено трислойна структура на артериите запазено само в шийката на образование, най-траен е именно този участък. В стените на тялото образование эластическая мембрана вече е счупена, се наблюдава липса на мускулен слой. Най-изтънчения парцел аневризми – купол, образуемый интимой на съда. Тук той се разкъсват, което води до кръвоизлив.

Аневризма на мозъка: видове

Различават аневризми на мозъчни по форма, размер, тип. Образование могат да бъдат веретенообразными, мешотчатыми, странични, се състои от няколко камери и една. Вретеновиден аортна се формира след разширяването на определен участък на стената на съда. За страничния аневризми е характерно образованието си в стената на съда.

Гигантски образование обикновено са разположени в района на бифуркация, в която преминава през пещеристый синус на сънната артерия, достигат до 25 мм. Малко образование е с размер до 3 мм Рискът от кръвоизлив се увеличава рязко с увеличаване на размера на аневризми.

Реши да отпусне два основни вида образувания в съдовете на мозъка: артерия и артериовенозные.

Артериална аневризма

Когато стените на артериалните съдове выпячены като сфера или чантата – това артериална аневризма. Най-често място за разположението на тези образувания става виллизиев кръг в областта на основата на черепа. Именно там артерия максимално разклонени. Отделят множество, единични, гигантски, малки образование.

Артериовенозная аневризма

Когато венозни съдове на мозъка са разширени и образуват плетеница, образование представлява артериовенозную аневризму. При » венозных и артериалните съдове може да се развие този вид аневризми. Във вените на по-малко от налягането на кръвта в сравнение с този показател в артериите. Артериалната кръв се изхвърля под голямо налягане във вените, поради което стените се разширяват, деформира, да се появят аневризми. Компресиране е изложен на нервната тъкан се наблюдава нарушение на кръвоснабдяването на мозъка.

Аневризма на виена Галена

Рядко се среща аневризма на виена Галена. Въпреки това, една трета от артерио малформации на бебета и новородени се пада именно на тази аномалия. В два пъти по-често това са образование при момчетата. Прогнози при това заболяване са неблагоприятни – смъртоносни изход се случва в 90% от случаите в ранна детска възраст, неонатальном период. При эмболизации се запазва висока смъртност – до 78%. Симптоматика липсва при половината от заболелите деца. Могат да се появят признаци на сърдечна недостатъчност, се развива хидроцефалия.

Мешотчатая аневризма

През цялата торбичка с кръв визуално напомня мешотчатая аневризма. Тя е прикрепена към имота края на кръвоносните съдове, основните артерии на своята маточната. Този тип аневризми най-широко разпространен. Развива се най-често в основата на мозъка. Възниква обикновено при възрастни. Типично образование се отличава с малък размер, по-малко от 1 виж Структурно в него отделят дъно, тяло и шийка.

Симптоми на заболяването

Процедурата аневризми зависи до голяма степен от района на съда, където тя се намира. Симптомите на аневризми:

 • Слабост;
 • Гадене;
 • Влошаване на зрението;
 • Фотофобия;
 • Виене на свят;
 • Нарушение на речта;
 • Проблеми със слуха;
 • Изтръпване на едната страна на тялото, на лицето;
 • Главоболие;
 • Двойно виждане в очите.
READ  Как бързо лекува хемороиди народни средства за защита и по други начини

По-лесно разкриват образование на етап на пропастта, когато признаците на по-ясни.

Приступообразная главоболие

Локална болка в главата си различна интензивност, която се повтаря в един двор, характерно за аневризми на кръвоносните съдове на главния мозък. При тежки случаи базилярной артерия, болката възниква в едната половина на главата, когато образованието е в задната мозъчна артерия, болката се появява в виске, тилната област. За аневризми передне-на съединителната и передне мозъчна артерия чести, силни болкови усещания на лобно-орбитальном сайта.

Други признаци на аневризми

Известни са и други признаци на аневризми в мозъка. Възможни са следните симптоми:

 1. Рязко съскащ шум в ушите;
 2. Наблюдава кривогледство;
 3. Намаляване на слуха едностранно;
 4. Пада горния клепач (явление птоза);
 5. Разширява зеницата;
 6. Появява се двойно виждане в очите;
 7. Внезапна слабост в краката;
 8. Зрението е нарушен: всичко става мътна, нарушава елементи;
 9. Пареза на лицевите нерви периферното тип;
 10. Полето на видимост се нарушава или падат.

Като цяло, симптомите на аневризми могат да признаци на инсулт, нарушения на кръвообращението.

Внимание! Ако се наблюдават дори отделни симптоми на аневризми, трябва незабавно да се свържете с лекар. Когато състоянието е тежко, важно е незабавно да се обадя на бърза помощ. Своевременно лечение, оперативна намеса могат да се справят със заболяването.

Причини за възникване на мозъчни аневризми

В този момент пълната теория за възникването на аневризми е в процес на разработка. Обаче достатъчно подробно изследвани фактори, които допринасят за развитието на образувания.

Най-сериозната причина за развитие на аневризми – вродени дефекти, налични в мускулната слой на церебрална артерия. Те се появяват често в райони на силни завои на артериите, тяхната връзка. Наблюдава се дефицит на колаген, провоцирующий необичайни образование. Този фактор е наследствен.

Причиняват развитието на аневризми и хемодинамичните нарушения: неравномерно кръвта е повишено налягане. С най-голяма сила това се проявява на местата, където артериите разклонени. Кръвта е нарушен, оказва натиск върху вече деформированную стената на съда, което води до неговото изтъняване, разкъсване.

Генетично нарушение, което води до загуба на кръвоносните съдове, – като болестно явление, когато са преплетени вени и артерии на мозъка, нарушава кръвообращението. Soputstvuyut аневризми и злокачествени новообразованиям, когато метастазируют тумори на шията, на главата. Трябва да се отбележи и още някои причини за аневризми:

 • За пушене;
 • Употребата на наркотици, по-специално кокаин;
 • Различни заболявания на кръвоносната система като цяло;
 • Атеросклероза;
 • Рак;
 • Инфекция;
 • Повишено кръвно налягане;
 • Рана, травма на главата.

Всички тези фактори поставят под удар на системата на кръвообращението, кръвоносните съдове, спомагат за развитието на аневризми.

Разкъсване на аневризми и неговите последици

Разкъсване на аневризми в най-тънките място води до кровоизлиянию субарахноидального тип или внутримозговой гематоме. Кръв може да попадне в желудочки на мозъка, мозъчните тъкани. В 100% от случаите се развива съдовата спазъм. Вероятно остра окклюзионная хидроцефалия мозъка при затваряне на ликворных пътища натрупани в желудочках кръв, подуване на мозъка. Мозъчната тъкан реагира на разпадни продукти от кръвта, се характеризира с некроза, прекратяване на работата на отделните мозъчни зони.

При прекъсване на аневризми възниква частична парализа, остра гадене, главоболие, повръщане. Съзнанието се обърква, болният може да изпадне в кома. Появяват се гърчове, характерен птоз и различни нарушения на зрението.

Усложнения след разкъсване на аневризми

В резултат на кръвоизлив, предизвикана от разкъсване на аневризми е налице редица усложнения. Възниква церебрална ангиоспазм, вероятно повторно разкъсване на аневризми. Възможно е развитие на исхемия на мозъка, която води до летален изход в 17% от случаите. Усложнения са сходни с тези при ишемическом, геморрагическом инсульте. В отделни случаи след счупване на образование се развива в магарешка синдром. Вероятни следните усложнения.

 1. Болковият синдром. След инсулт може да се развие болезнените пристъпи на различна интензивност и продължителност. Пулсираща и обстрелваща болка, чувство на горещина трудно се отстранява болката препарати.
 2. Когнитивни нарушения. Болните губят способността на рециклиране на външна информация, да възприемат нейните. Нарушена логика и яснота на мислене, памет, се губи способността за планиране, учене, вземане на решения.
 3. Психологически нарушения. Характерни депресивни състояния, резки смени на настроението, повишена раздразнителност, безсъние, чувство на тревожност.
 4. Недостиг на дефекация и уриниране. Болните изпитват трудности с пикочния мехур, на червата, на техните опорожнением.
 5. Нарушения на зрението. Аневризма на сънната артерия се характеризира с намалена зрителна острота, пролапс на парцели полета точка, двоением в очите.
 6. Затруднено или нарушеното гълтане. Това усложнение може да доведе до предотвратяване на храна в трахеята и бронхите, а не в хранопровода. Вероятни дехидратация на организма и запек.
 7. За нарушаване на поведението. Характерни емоционална лабильность, забавяне на реакциите, агресия или пугливость.
 8. Нарушения на възприятието. Пациентът не е в състояние да поеме в ръцете си предмет, не разбира, че той вижда пред себе си.
 9. Проблеми с говора. Трудно разбиране и възпроизвеждане на реч. Болните изпитват трудности при сметка, писане, четене. Това усложнение е характерна при повреда на лявото полукълбо на главния мозък (дясна ръка).
 10. Двигателните нарушения. Възникват парализа, слабост, болните се движат и разхождат с трудности, нарушена координация. Понякога се наблюдава хемиплегия – нарушение на движение на едната страна на тялото.
READ  Повишено съдържание на лимфоцитите в кръвта: причина, при жените, детето, мъже, възрастни

След разкъсване на аневризми е важно своевременно да се пристъпи към лечение, правилно да организира следващи рехабилитация на пациента.

Оперативната намеса

В повечето случаи, най-ефективно средство за лечение на аневризми се счита за операция. Произвеждат клипирование, укрепват стените на кръвоносните съдове, нарушават пропускливостта на кръвоносните съдове на участък от поражението на специални микроскопични спиралями.

Клипирование

Клипирование се провежда при директна оперативна намеса. Операцията е отворена, внутричерепная. Аортна се изключва от общия приток на кръв, при това се запазва проходимостта на носещия и на околните кръвоносни съдове. Задължително се извършва премахване на кръвта в целия субарахноидальном пространство или предаване внутримозговой на хематом.

Тази операция е призната в неврохирургия една от най-трудните. Шийката на аневризми трябва да се блокирована изведнъж. Избран оптималния хирургически достъп, се използва съвременно микрохирургическое обзавеждане, оперативен микроскоп.

Укрепване на стените на съда,

Понякога прибягват до метода за укрепване на стените на аневризми. Засегнатата зона се обръща хирургична с марля, което провокира образуването на съединителната тъкан специална капсула. Недостатък на метода – висока вероятността от кръвоизливи в следоперативния период.

Эндоваскулярные операция

Сега е популярен метод за целенасочено нарушаване на проходимостта на аневризми. Желания участък на съда изкуствено се заключва с помощта на специални микроспиралей. Проходимостта на съседни съдове внимателно изследва, операцията се контролира чрез ангиография. Този метод малоинвазивный, широко се прилага в Германия. Операцията не изисква аутопсия на черепа, по-малко травматична.

Следоперативни усложнения

Често се появяват следоперативни усложнения. Обикновено те са свързани с развитието на хипоксия на мозъка, спазъм на кръвоносните съдове, особено, когато намесата е извършена в остър период на кръвоизлив в мозъка. Също усложнения се наблюдават при увреждане на стените на аневризми. В отделни случаи микроспираль пронизва стената.

READ  Албумин в кръвта (суроватъчен): норма, е повишен, понижен

Кислороден глад е типично за пълно или частично запушване на съда, който носи аневризму. Сега, благодарение на съвременните методи за пространството на съда може да бъде разширена и укреплено изкуствено, за да осигури необходимия притока на кръв в строго определени райони.

Смъртоносни изход е вероятно, ако аневризма се отнася до гигантски, се намира в тежка фаза на развитие. Важно е навреме да се започне лечение, извършва оперативната намеса, не като заболяване. Смъртността е минимална, ако болестта не успя да премине към фаза на обостряне, операцията е директен. Отделни летальные резултати вероятно се дължи на индивидуални особености на организма, а не пряко свързани с болест, операция.

Безоперационные методи на лечение

Въпреки, че основната и радикален метод за борба с болестта – оперативна намеса, се провежда и консервативно лечение. На първо място, трябва да бъде постоянно под лекарско наблюдение. Всеки пациент се нуждае от индивидуален подход, трябва да се вземат предвид състоянието му като цяло, всички функции на организма. Важен е този подход и при избора на оперативно лечение. Използват се различни лекарства, за да не позволи разкъсване на аневризми, подобряване на общото състояние.

 • Антиеметични и болкоуспокояващи лекарства. Те са необходими за облекчаване на състоянието на пациента.
 • Лекарства за стабилизиране на кръвното налягане. Най-важното за осигуряване на определен фиксиран праг, над който налягане ще се повиши. Рязко покачване на кръвното налягане може да доведе до разкъсване на аневризми кровоизлиянию.
 • Антиконвулсивни лекарства. Тези лекарства обикновено се предписват, тъй като най-вероятно появата на спазми.
 • Блокери на калциевите канали. Лекарства за предотвратяване на мозъчен спазъм, стабилизират кръвоносните съдове. Да се приложи лечение, трябва да не е прекратено на достъп на кръв към онези части на мозъка, които са засегнати вследствие на развитие на аневризми.

Оптимално съчетават консервативно и оперативно лечение, тъй като аневризма на главния мозък се нуждае от точно в операциите за намаляване на риска от нейното скъсване, предотвратяване на летального., изм.

Профилактика на аневризми на кръвоносните съдове на главния мозък

На първо място трябва да се обърне внимание на фактор е наследствено предаване на заболяването, предразположеност към него. Профилактика на аневризми на мозъчни се основава на навременното изплащане на болестта, откриване на симптоматиката, преминаване на изследването, след което веднага се назначава подходящо лечение. Достатъчно надеждни резултати дава ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография на мозъка. Също така прекарват ангиографию.

Човек, който вече подозира наличието на тази болест, трябва да се поддържа в определено състояние, не само физически, но и емоционално. Важно е да не перенапрягаться, избягвайте переутомлений. Трябва да положи усилия за непрекъснато стабилизиране на емоционалния фон и не перевозбуждаться. Трябва да забравите за стреса, опит, напрасных укори и съмненията ви, трябва да живеем с настоящето и се наслаждавайте на всеки ден.

Важно е да се сведе рискът от увреждане на кръвоносните съдове, травми на главата до минимум. Трябва постоянно да упражняват контрол на кръвното налягане. Играе важна роля за ранното откриване на първичен предупреди кървене. Игнорират симптомите на аневризми на мозъчни не може да бъде – трябва незабавно да се обърнете към специалист.

Видео: аневризма на кръвоносните съдове на главния мозък в програма «Живо страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00131 sec