Аневризма на лявата камера на сърцето: след инфаркт (постинфарктная) и други форми на

Аневризмой се нарича отчаяно се появи или постепенно формирующееся мешкообразное взема под внимание издуването на сърдечна стена, се появи в сила на патологични промени на нормалната мускулна тъкан. Аневризма може да бъде локализиран в стената и мъждене, и дясната камера, но във връзка с анатомо-функционални характеристики на сърцето, най-често формирането на аневризми се случва в стената на лявата камера. Според статистиката, аневризма на лявата камера се развива при 5-20% от пациентите, които са претърпели остър инфаркт на миокарда, и по-често се диагностицира при лица от мъжки пол на възраст над 50 години.

Причини за аневризми на лявата камера на сърцето

Аневризма на лявата камера е белег тъкан, която се образува в това участък на миокарда, в която са локализирани некротические или възпалителни процеси. Механизъм на развитие на аневризми е следната. Нормална мускулна тъкан е представена от гладко-мускулни влакна, които изпълняват сократительную функция. За да се свие в пълна сила, гъвкав е необходимо безпроблемна доставка на кислород с кръвта, притекаемой по коронарным пътни артерии. В случай на запушване на артерия възниква остър недостиг на кислород в сърдечния мускул (хипоксия) и се развива некроза, или смърт на сърдечни клетки. На сърдечния мускул в този участък с некроза се превръща в «меката» тъкан (този процес се нарича миомаляцией), и стена на сърцето не е в състояние да издържат на високо кръвно налягане, нагнетаемой в желудочек от предсердной кухина. Освен това, този участък на миокарда не може нормално да се свие в систолу и да се отпуснете в диастолу, както и на определен кръвен обем, така и остава в текущата аневризматическом чанта. Такъв е механизмът на образуване аневризми дължи на остър инфарктом на миокарда.

Освен остър инфаркт, аневризма на лявата камера може да се образува при развитието на постинфарктного кардиосклероза. Кардиосклероз — това е процес на развитие соединительнотканных (рубцовых) на влакна на мястото на загиналите кардиомиоцитов. С други думи, в сърцето формира шкембе, която нормално не трябва да бъде. В случай, че инфаркт на миокарда е бил богат, трансмуральным или кръгови, съединителна тъкан в сърцето, става твърде много, но тя не може да издържи на тези натоварвания, които изпитва мощен сърдечния мускул. Под влияние на кръвното налягане се образува постинфарктная аневризма. По този начин, аортна след инфаркт най-често се развива при тези пациенти, които са били прехвърлени масивен инфаркт, особено повторно.

Не само некроза кардиомиоцитов може да доведе до образуване на съединителна тъкан в сърцето. Остри или хронични възпалителни процеси в сърдечния мускул и водят до изтъняване на сърдечна стена за сметка на съединителната тъкан. Такива процеси се наричат миокардитами, и припомнят те могат да бъдат нещо. Най-често миокардит се причинява от вируси (грип, варицела, коремен тиф и други), бактерии (сифилис, стрептококи, стафилококи, пневмококки и др), гъбички или дължи на автоимунно възпаление на сърдечния мускул, като, например, това се случва при системна червена волчанке или ревматизъм.

От провокиращи фактори, които допринасят за развитието на червата в стената на сърцето, трябва да се отбележи високи цифри на кръвното налягане и липсата на строго спално режим в първите седмици след остър инфаркт или миокардита. Ето защо е толкова важно да се лекува причинители на заболявания в болнични условия, контрол на високо кръвно налягане и стриктно да спазват указанията на лекаря.

Симптомите на аневризми на стената на лявата камера

Клинична картина аневризми на сърцето, не е строго специфичной. С други думи, симптомите, по които може да се определи ясно аневризму, не съществува. Обаче, бързо прогресиране на сърдечна недостатъчност след масивен инфаркт на миокарда, честото си декомпенсация могат да свидетелстват за формирането на червата в стената на сърцето.

READ  Тромбоза на синусите мозъка: причини, симптоми, диагностика и лечение

Така че, симптоми, които трябва да предупреди пациента и лекаря, са следните:

 • Бързото развитие (в рамките на няколко седмици и месеци) левожелудочковой недостатъчност, която се проявява с увеличаването на задух при физическа активност и в покой, нарастващата в легнало положение. На пациента се намалява поносимостта на обикновени битови товари — пациент след инфаркт не може да завърже връзките на обувките, готви храната си, спокойно да мине в друга стая, без диспнея.
 • При инфаркт на миокарда с аневризмой на пациента в остър период са отбелязани с чести пристъпи на остра левожелудочковой недостатъчност, проявяващи се епизоди на сърдечна астма (суха натрапчиво кашлица и нарастващата честота на дишане) и/или оток на белите дробове (влажна кашлица с пенящейся отделяне на храчки, посиняване на кожата и други признаци).
 • Бързото присъединяването на правожелудочковой недостатъчност, която се проявява отечностью на долните крайници. Пациентът буквално за няколко дни може да се увеличи на корема, което се дължи на застоя на кръв в черния дроб и выпотом на течност в коремната кухина (асцит). Подуването може да се разпространи и по цялото тяло (анасарка).

При поява на подобни симптоми на пациента е необходимо незабавно да отидете в клиниката или в бърза помощ с цел дообследования и лечение.

Кое изследване е необходимо при съмнение за аневризму на сърцето?

Важен за инсталиране на диагнозата на аневризми е пълна проверка на пациента. Така, в преобладаващото число случаи лекарят може да видите патологическую прекардиальную пулсация, която се определя като периодична взема под внимание издуването на предната гръдна стена в 3-4 межреберьях ляво от гръдната кост, совпадающее с честота на сърдечните съкращения. Този феномен е наречен симптом на «перекатывающейся вълна» или симптом на «люлеещо».

Освен разглеждане, при преслушване на сърцето може да чуете систоло-диастолический шум, наречен «шум писка», но той выслушивается при малка част от пациентите. Освен това, при выслушивании на белия дроб може да се определи на единични или множество, сухи или влажни хрипове в долните отдели на белите дробове при сърдечна недостатъчност.

Също така, в допълнение на истинската аневризми на лявата камера, реши да отпусне невярна, обусловленную выпячиванием на парцела сърдечна чанти — перикарда. Отличие — на фигурата по-долу:

Ако сте лекар възникнало съмнение за формирането на аневризми на сърцето, той насочва пациента за изследване. От информативни методи за диагностика са следните:

 1. Електрокардиограма. На ЕКГ аневризма, достигшая значителни размери, се характеризира с признаци на остро увреждане на миокарда и некроза. В такъв случай се говори за това, че ЕКГ е «замразени вид» остър инфаркт на миокарда. Въпреки това, липсата на признаци на инфаркт на ЕКГ още не говори за това, че при пациента няма аневризми на сърцето.

 2. Радиография. X-ray органи на гръдната кухина при пациенти с аневризмой, които достигат по-големи размери, се характеризира с увеличаване на сянката на сърцето в диаметър, а също така выпячиванием сърдечен контур. В случай, когато аневризма е с малки размери, рентгено-диагностични методи се оказват малоинформативными.
 3. Эхокардиоскопия (ехо-кардиография, УЛТРАЗВУК на сърцето). Е информативен метод за диагностика, тъй като позволява не само да се изясни форма, локализация и размери аневризми, но и разкриват наличието на пристеночных на кръвни съсиреци, които могат да представляват значителен риск за пациента.
 4. Компютърна, магнитен и мулти-спирална компютърна томография на сърцето (компютърна ТОМОГРАФИЯ, ядрено-магнитен резонанс и МСКТ) са най-информативни методи за идентифициране на аневризми и се използват като добавка за ЕХОГРАФИЯ на сърцето в диагностически неясни случаи.
READ  Ангиопротекторы: препарати, показания, противопоказания, списък на лекарства

Видео: тромбированная аневризма на лявата камера на ЭхоКГ

Лечение на аневризми на лявата камера

Консервативната терапия аневризми е неефективна, така че медикаментозные лекарства се предписват за лечение на възпаление в остър период на миокардита, за възстановяване на притока на кръв към миокарда при остър инфаркт, а също така за профилактика или за лечение на вече развиващите се хронична сърдечна недостатъчност.

Тактика на лечение на аневризми може да е забавяне или хирургическа. В първия случай за пациента, се извършва динамично наблюдение — веднъж на шест месеца или веднъж в годината, той трябва да посещават кардиолог с провеждането на ЕКГ, рентгенография на органите на гръдния кош и УЛТРАЗВУК на сърцето. При увеличава по време на тренировка размери аневризми или при поява на изразени симптоми, значително нарушаващи качеството на живот на пациента може да се наложи кардиохирургическое намеса.

Средни (няколко сантиметра) и гигантски размери аневризми, когато издут по обем е сравним с устната самото лявата камера, изискват провеждане на операцията. При тази операция може да се извършва без разрез на сърдечна стена, така и на открито в сърцето си с помощта на апарат за изкуствено кръвообращение (AIC).

Техника на операцията е да се ушивании аневризми в укрепването (пластмаса) аневризми други тъкани, или за резекция на аневризми.

 • В първия случай не взема под внимание издуването на телевизията, както и да потъва в стената на сърцето с помощта на заварки, документират и го до най-миокарду. Тази операция се прилага при средни размери аневризми, която не се выпячивается кнаружи и не се издига над повърхността на сърцето. На оперативен достъп не се нуждае от картите на стената на сърцето.
 • Във втория случай на аневризма не се изтрива, а към стената на сърцето е хваната клапа на диафрагмата, храненето, което се извършва с помощта на съдовата крака. Разреза на стената на сърцето не се изисква, а операцията е приложима при средни размери аневризми, която обхваща дифузно то миокарда, а също и силно се издига над външната повърхност на сърцето. Он-лайн достъп до диафрагмата и до сърцето се извършва чрез разрез на гръдния кош в шестия межреберье ляво с откриването на плеврални и перикардни кухини.
 • Резекция аневризми е радикално (т.е. да се отклони аневризму поддържа) метод за лечение — стената на аневризми резекция, премахване на част от нея и се зашива със специални шевове. Операцията се извършва на открито сърце, с прилагането на АИК. След бърз достъп и налагане на заварки на аневризматический чанта е важно колкото се може по-бързо да разкрие купол аневризми и налагат шевове (обикновено кардиохирург извършва тази манипулация за 40-60 секунди). Оставащото време отнема зашиване на дефекта в стената на сърцето и налагане на диафрагмална клапа.
READ  Полицитемия: какво е това, при възрастни, деца, новородени, синдроми, етап на лечение, истинската, вторична

След операцията пациентът няколко дни трябва да бъде в кардиохирургическом отделение с цел наблюдение и предупреждение постоперационных усложнения.

Видео: операция на аневризму на лявата камера

Усложнения без операция

Аневризми ПС малки размери обикновено не представляват опасност за живота на пациента, макар и в редки случаи да се провокира тромбоемболични усложнения вследствие на образуването на пристеночных на кръвни съсиреци в кухина на сърцето, които шокират кръв, разпръснати по други артерии и може да предизвика инфаркт, инсулт, тробоэмболии белодробна или брызжеечной на артериите (ТЭЛА и мезентериального тромбоза).

Усложнения при аневризмах средни, и гигантски размери се срещат по-често, и са както следва:

 • Тромбоемболични усложнения,
 • Прогресията на хроничната сърдечна недостатъчност, развитие на остра сърдечна недостатъчност,
 • Разкъсване на аневризми, което води до бърза смърт на пациента.

Профилактика на усложнения е навременното откриване на растеж аневризми, редовни прегледи от лекар, както и навременното откриване на показанията за оперативно лечение.

Усложнения след операцията

Усложнения след кардиохирургического намеса се срещат рядко и са както в развитието на тромбоэмболии, възпалителни процеси в постоперационной раната, а също и в рецидиве аневризматического червата при гмуркане или пластмаса аневризми. Превенция е внимателното наблюдение на болни в началото (в болнични условия), както и в постоперационном период от време (в лицето на клиники).

Прогноза

Прогноза при аневризме след инфаркт се определя, изхождайки от неговите размери и локализация. Така, аневризми малки размери, дифузно локализующиеся на предната стена на ПС или аневризми на върха на лявата камера, които не изискват оперативно лечение, се характеризират с благоприятни прогнози за живота и здравето на пациента.

Аневризми средни, и гигантски размери, често са причина за тежка сърдечна недостатъчност и тромбоэмболий, така че без лечение в този случай прогнозата е неблагоприятна. След операция прогнозата се подобрява, тъй като при 90% от пациентите качеството на живот се повишава, а пет годишната преживяемост се увеличава.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00097 sec