Аневризма на СПП (септален дефект): при деца, новородени, възрастни

При новородени деца могат да бъдат диагностицирани с най-различни вродени малформации и аномалии в развитието на сърцето. Част от тях не са съвместими с живота, други се нуждаят от хирургична корекция, в противен случай на тежки нарушения на гемодинамики не се избегне, други — относително безопасни и протичат безсимптомно.

Аневризму СПИ (септален дефект) се отнасят към така наречените малки аномалии на сърцето, не причинява съществени нарушения на кръвообращението и промени в работата на сърцето. Това е рядък малформации на новородените деца, която се среща не повече от 1% от случаите и преминаващ обикновено асимптоматични.

Млади майки, изправени пред такава аномалия при детето си, не трябва да изпадате в паника — аортна СПИ, не представлява заплаха за живота, децата развиват правилно, а ръстът на аневризма може да изчезне спонтанно. Безпокойство трябва да доведе до случаи, когато аортна се съчетава с по-сериозен недостатък, който ще определи симптомите на това и тактика за правене на бебе.

Аневризма на СПП е изолиран, но много по-често тя се съчетава с други сърдечни заболявания и с овални прозореца, така че процедурата може да бъде разнообразна, но не винаги е свързано именно с аневризмой. Има съмнения за патология у новороденото позволява на ултразвуково изследване, което може да се проведе в първите дни и седмици от живота.

Причини и видове аневризми СПИ

Аортна септален дефект от гледна точка на анатомията е издут стена на миокарда между предсердиями в една или друга посока. Обикновено пролабирует стена в областта на така наречените овална яма, която е останала след обрастване на овалния прозорец, тъй като там сърдечния мускул достатъчно е трайна и при неблагоприятни условия е в състояние да выпячиваться.

На плода белодробна кръг на кръвообращението, не функционира, защото овладяването на процеса на дишане е възможно само след раждането на бебето. Газовата обмяна в утробата се поддържа за сметка на функционираща плацентата, а овалния прозорец, разположено в разделителна стена между предсердиями, необходимо за пренасочване на кръвта от дясното предсердия в ляво и нататък голям кръг. След раждането на дупката почти веднага се затваря, новороденото диша със собствените си дробове, а кръв от един предсердия в друго вече не се получава.

Често учените-неонатологи наблюдават преждевременно затваряне на овалния прозорец, който може да функционира дълго време — до година и повече. В такива случаи не е достатъчно издръжлив то миокарда има по-голям шанс выпятиться в една или друга посока, под действието на налягане, кръвни потоци. Комбинация от аневризми с дефект, разделители, по-типични, а не изолирани аортна СПИ, въпреки че последният вариант е възможен.

Причини за аневризми СПИ точно не са монтирани, а мащабните изследвания в тази област не са били извършени. Предполага се ролята и външни, и вътрешни фактори. Това могат да бъдат прехвърлени по време на бременността инфекция, неблагоприятни условия на околната среда. Не е изключено роля стрес, недостиг на витамини при бъдещата мама, внутриутробной хипоксия.

Въпреки липсата на достоверни данни за етиологията на аневризми СПИ, повечето учени все още клонят към общото мнение, че в основата на появата на аномалии от ключово значение има развитието на съединителната тъкан в внутриутробном период.

Соединительнотканная основата на сърцето може да бъде незрели, не е достатъчно солидна, колагеновите влакна може да не бъде достатъчно и да било променено тяхното съотношение. Ако тези явления не носи наследствен характер, а са провокирани от индивидуални характеристики на развитие, а след това, най-вероятно детето расте сърцето нормализира. При наследствени дисплазиях съединителната тъкан случаят е значително по-лошо: в сърцето на открити три и повече аномалии или по-тежки пороци, в други органи също има признаци на соединительнотканной дисплазия.

При децата в предучилищна възраст с функционирующим овални прозорец може да се открие изведнъж оформила аневризму. След раждането при такива пациенти се диагностицира наличието на дефект, но аневризми нямат. При бързи зарастании дупки фибро-мускулната тъкан се случва отпускане на тънка стена в една или друга посока — има аневризма на СПИ.

При възрастни аневризма на СПП може да бъде следствие на масивен инфаркт, но това състояние се среща изключително рядко. Инфаркти повече са миокарду камерна, предсердия също страдат изключително рядко.

Условно аневризмой се счита за такова изпъкнали стени септален дефект в един от мъждене, когато според УЗИ то е повече от 1 см, но и по-малки по големина выбухания също ще се счита за условно аневризмами.

В зависимост от посоката на нея септален дефект, отделят три вида аневризми СПИ:

  • С прогибанием в дясното предсърдие (срещат най-често);
  • Хлътвам в лявото предсърдие;
  • S-образна аневризма, когато една част от разделяне пролабирует в една страна, а от друга — в обратната.

Посоката на огъване межпредсердной стена не оказва влияние върху симптомите на това за недостатък, но по-често откриват дясно посока, тъй като налягането в лявото предсърдие по-висока, отколкото в горния, и на стената на сърцето се отклонява под действието в обратна посока.

От гледна точка на клиниката е много по-голямо значение е не е посоката, аневризми, а комбинацията му с други дефекти — отворени овални прозореца, дефект на стените на сърцето и други вродени заболявания, които могат да причинят нарушаване на внутрисердечной и органи гемодинамики със съответната симптоматикой.

Притока на кръв в сърцето при аневризме се променя, не винаги. Ако тя не е придружено от наличието на дефект в преграда, а пролабирование не достига критични стойности, а след това циркулация на кръвта в камерите ще бъде нормална.

Силно изразени выбухание може да допринесе за деформиране и сдавлению клапанных крила, а аневризма на голяма площ, выпячивающаяся в дясното предсърдие, затруднява изпразването на тази камера на сърцето и, съответно, нормално попълване на дясната камера, което води до разстройство на притока на кръв.

Аневризма, образувани при цялостен стена между предсердиями, протича без нулиране на кръв от една камера в друга, прогноза при този благоприятен, а симптоматика, най-често липсва. Ако има дефект, не е затворена навреме овалния прозорец или настъпили разликата аневризматического червата, кръв да се вливат в дясното предсърдие и от лявата, и в дясната половина на сърцето и легочном багажника започне да се увеличи налягането — белодробна хипертония.

Прояви на аневризми септален дефект

Както и повечето други малки аномалии, не придружени от наличието на други пороци на сърцето, аортна межжелудочковой разделяне безсимптомно. От него става известно след планираното ултразвуково изследване на сърцето на бебето през първата година от живота.

Бессимптомная аневризма не се отразява върху развитието на детето — във физически и психоэмоциональном план той ще бъде по-различно от връстниците си. За това непременно трябва да се каже педиатър, родителите на бебето, за да се избегнат излишни вълнения и ненужни изследвания.

Децата с аневризмой, пролабирующей ляво на дясно, като по-податливи на аритмиям. Това се дължи на факта, че издут допринася за по-силни колебания на миокарда на дясната предсердия, където се намират елементи на проводната система. Дразнене на водачи на ритъма и причинява разстройство ритмичности съкращения на сърцето.

Ако аортна голяма, а, още повече, че се комбинира с други анатомични дефекти на сърцето, а след това клинични прояви се появяват вече при новороденото дете. В други случаи аномалия може да манифестировать с увеличаване на физическото натоварване, при подсилване на растежа в юношеска период, хормонални перестройках.

Симптоматични аневризми СПИ при бебето могат да бъдат:

  1. Тахикардия, синюшность носогубного триъгълник, недостиг на въздух при майчиното хранене на новородени и деца в първите месеци на живота, бърза умора и задух при физически занимания, активна игра, къпане;
  2. В тийнейджърските си период във връзка с ускорившимся растеж, хормонални колебания, интензивни натоварвания в училище, спортните секции са възможни тахикардия, умора, виене на свят, нарушения на ритъма на сърцето, чувство на дискомфорт и замирания в гърдите, възможни са и болки в сърцето;
  3. При комбинация аневризми и отвори дупка в преграда на преден план излизат признаци на стагнация и повишаване на налягането в малък кръг — задух, чести възпалителни заболявания на бронхолегочной система, не могат да бъдат изключени нарушения на ритъма на сърцето се дължи на хипертрофия и разтягане на стените на дясната половина на сърцето.

В тийнейджърските си години наличието на аневризми на СПП може да се придружава от симптоми на вегетативната дисфункция — появява се изпотяване, гадене, виене на свят, загуба на съзнание, субфебрильная треска. По-големи деца могат да се оплакват от болки в корема, нарушения в храносмилането, главоболие, честата умора и сънливост. Децата, които повишава тонуса на вегетативната нервна система, могат да станат неспокойни, плаксивыми, апатичен или прекалено възбудени, често нарушен сън и намален апетит.

Големи аневризми без нулиране на кръвта, червата, на фона на дефекти на преградни стени, което води до застой на кръвта в легочном кръг, провокира от чести възпалителни процеси в дихателните пътища, което се проявява при децата на първите години от живота си бронхитами, пневмониями, рецидивирующими респираторни заболявания.

Аневризма на СПП може да бъде придружено от някои усложнения, най-опасни се считат за нейното разкъсване и внутрисердечный тромбоза, която може да стане причина за емболия с закупоркой други съдове (на главния мозък, например).

Случаи на скъсване се срещат не толкова често, но ако това се случи, след което лекарите предпочитат наблюдение и задълбочен контрол на кръвообращението, отколкото операция, която е изпълнена с голям риск. При пробив в областта на аневризми последствия едва ли ще са фатални, така че рискът не е оправдан.

Диагностика и лечение на аневризми СПИ

За идентифициране на аневризми на СПИ се използва ултразвуково изследване на сърцето. Той е безболезнен и безопасен дори за най-малките пациенти, и затова се провежда на мястото на болницата или клиниката при наблюдение през първата година от живота на бебето. За оценка на внутрисердечного притока на кръв УЛТРАЗВУК се допълва от допплерографией. Индикация за изследване на новороденото или детето ранна възраст може да се превърне в выслушивание шум в сърцето при преслушване, която най-често е свързан с наличието на дефект в преграда или отворени овални прозореца.

При съмнение за наличието на по-тежки структурни аномалии на сърцето показва допълнителни изследвания — чреспищеводное УЛТРАЗВУК, компютърна ТОМОГРАФИЯ, катетеризация кухини на сърцето.

Видео: аортна СПИ на ЭхоКГ (ЕХОГРАФИЯ на сърцето)

Най-малките аномалии на сърцето не се нуждаят от специфично лечение, но наблюдението на кардиолог се счита за задължително. При бессимптомном рамките на аневризми СПИ без нулиране на кръвта, лечение не се назначава, а детето пъти в годината инспектира кардиолог след извършване на планова эхокардиографии.

Децата с аневризмой септален дефект е много важно да се организира здраве изграждане на събитието. Трябва да се установи режим на труд и почивка, който изключва силни физически и психоэмоциональные натоварване, особено в периоди на интензивен растеж, за осигуряване на условия за достатъчно продължителен сън, показва разходки на открито и хранене с високи нива на витамини, белтъчини, микроелементи.

Полезни се смятат за водни процедури, масаж, при съчетание аневризми с вегетативната дисфункция са подходящи за работа с терапевт, аутотренинги, электросон. За нормализиране обмяната на веществата в миокарда се назначава електрофореза с магнезией.

Въпрос занимания пластика и определени видове спорт е много вълнува много родители, пред които е изправен аневризмой СПИ при детето си. Особено силно това може да стане за децата, желаещи да посещават различни спортни секции. Реши, безопасни ли са тези тренировки за конкретното дете, може само да кардиолог въз основа на размери на аневризми и наличието или отсъствието на съпътстващи промени в сърцето.

При аневризме СПИ не се препоръчва много активни спортни занимания с висока степен на наранявания, но обичайната фитнес по ФИЗКУЛТУРА ще бъдат само полезни, защото те нормализират цялостния тонус, подобряват кръвообращението и спомагат за правилното формиране на сърдечно-съдовата система при деца.

Противопоказания до правенето на пластика могат да станат аритмии, оплаквания за болки в областта на сърцето, ударите на сърцето, които често безпокоят отглеждане на подрастващите.

Някои родители, обратното, склонни прекалено да ограничи детето си от всички класове, което е фундаментално погрешно и вредно. На първо място, при това от общото физическо развитие, и на второ място- ограничение или изключване на физическото възпитание от живота на детето може да доведе до промяна в неговия характер, навици, дисциплинированности, допринесе за създаването на комплекс за малоценност или неувереност в себе си. При аневризме СПИ на родителите е важно да се създадат такива условия, че детето не се смята за болен, слаб или по-зле за останалите деца в групата.

Медикаментозно лечение е показано при наличие на симптоми на дисфункция на сърдечно-съдовата система, вродени нарушения на развитие на съединителната тъкан, склад на открито овалния прозорец. Тя включва:

  • Употребата на лекарства, магнезий;
  • Определяне на средства, улучшающих trophism на сърдечния мускул (при нарушаване на реполяризации на миокарда);
  • Антибиотикотерапию с чести възпалителни процеси;
  • Антиаритмическое лечение при аритмиях.

Магнезий — важен компонент на съединителната тъкан, необходим за образуването на колагенови влакна. Освен това, той има антиаритмическим действие, допринася за опазването на калий в кардиомиоцитов, така че лекарства на магнезий са в основата на патогенетического лечение при аневризме СПИ и други малки аномалиях на сърцето.

Терапия с лекарства на магнезий се състои в назначаването на магнерота по 0,5 грама три пъти на ден в продължение на една седмица, след 5 седмици на 250 мг от лекарството. Магне В6 се назначава курс на година и половина-два месеца, дозата се изчислява въз основа на телесното тегло. Освен магнезий, показва средства с калий — калий orotate в продължение на един месец. Курсове за лечение на микроелементи се повтаря няколко пъти в годината.

За подобряване на трофики на миокарда, антиоксидантна защита, мембраностабилизирующего ефект се прилага L-карнитин, коензим Q10 (кудесан), цито-мак. Курсове метаболитна терапия могат да заемат до 1-1,5 месеца и ще се повтори 2-3 пъти годишно.

Съвет се провежда в продължение на година и половина-два месеца повтарящи се курсове до три пъти годишно. Препоръчително е прилагането на витамини от група В, никотинамид, биотин.

При внутрисердечном тромбообразовании с риск эмболических усложнения, назначени от антиагреганты и антикоагуланти. Големи аневризми при възрастни пациенти с риск от тромбози, също могат да изискват кроверазжижающей терапия.

Операция при аневризме СПИ показва рядко. Необходимостта от нейното извършване може да се дължи на наличието на други пороци от страна на сърцето и излизащи от него съдови пътни артерии, голям дефект септален дефект, при който е нарушен внутрисердечная гемодинамика и се случва отменя кръв от ляво на дясно, които създават предпоставки за сърдечна недостатъчност.

Обосновани операция при аневризме с разпореждане на кръвта и увеличаването на необратима хипертония в белодробната артерия. В такива случаи зашива дефект или прилага пластику синтетични «кръпка», предотвратяване на предотвратяване на кръвта от лявото предсердия в дясното.

Специфични превантивни мерки за предотвратяване на аневризми не съществува, а при неговото наличие е важно да се съхраняващи режим, да се избягва физическо и емоционално напрежение. Веднъж годишно на деца с поставена диагноза аневризмой подобава на показване на кардиологу за оценка на общото състояние на детето и промени преграда между предсердиями. В абсолютно повечето случаи аномалия протича с добра прогноза, по никакъв начин не се отрази на развитието на детето и не се отразява на общата продължителност на живота и неговото качество.

READ  Хемофилия: причини, симптоми, лечение, при деца

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00093 sec