Аневризма на сърцето: едно дете, новородено, след инфаркт, причини, симптоми и лечение

Какво е това аневризма на сърцето

Заболяване, макар и не толкова често срещано, но много сериозно. Аневризма на сърцето може с години не се проявяват, а след това внезапно да доведе човека до смърт. В началото На времето на прогресия на заболяването, то не се поддава на диагностиката поради липсата на видими симптоми, а вече в упадък формата се поддава само на оперативното лечение в стационарни условия.

Какво е това

Латински аортна аневризма на сърцето се превежда като «разширение» и се удивлява на това заболяване сърдечни артерии.

Кръвта, течаща в съдове, създава налягане върху техните стени, а те на свой ред при загуба на еластичност, са неравномерно. Това води до появата на така наречените «торбата» (аневризми) — зона опъната, тънка стената на съда.

Тази «чанта» може да бъде, като малките, невидими размери, така и да достигне доста значими. При високо кръвно налягане, кръвта се стреми да се простират по протежение на стените на съда, което от своя страна може да доведе до спукване на «торбата».

По-често аневризма на сърцето се наблюдава при мъжете и за това има определени причини, например, рискът от заболяване се увеличава, ако човек се злоупотребява пушенето или алкохола. Също така рискът от заболяването може да се увеличи с възрастта и перенесенным инфарктом на миокарда, атеросклеротическими участия съдове или инфекциозни заболявания на дихателните пътища.

Често се дължи на трудности диагностика аневризми на сърцето, тя е открита съвсем случайно по време на изследвания, свързани със съвсем други причини. Да помогне за идентифициране на сърдечния аневризму може ултразвукова диагностика, магниторезистивная или компютърна томография.

Причини

Причините, които влияят върху появата и развитието на аневризми на сърцето могат да се разграничат следните:

 • Пушене, алкохол. Това е сериозен тест за сърдечно-съдовата система, и не всеки може да го издържи. Огромен удар за сърцето причинява пушенето, рискът от развитие на аневризмой се увеличава почти четири пъти. Същото се отнася и за алкохола.
 • Слаба съединителна тъкан. Най-често тази причина носи или наследствен характер (подобни заболявания често се срещат при хора, чиито предци са я имат), или вроден характер (тя може да се наблюдава при малки деца). Наблюдава аортна и при хора със синдром на Марфан, който е генетично заболяване, увреждания на съединителната тъкан.
 • Тромбы в съдовете. В групата на риска при такава причина попадат млади и дори на здрави първоначално хората. Появата на подобни травми може да бъдат свързани с автомобилни инциденти, екстремни спортове, работа свързана с постоянен риск. Интервалът между получаването на травми и появата на аневризми може да достигне няколко десетилетия.
 • Заболявания, водещи до разрушаване на съдови стени. Например, напреднала фаза на сифилис, атеросклероза, кистозна медиална некроза.
 • Артериална хипертония. Ако не се лекува в ранен стадий, не й придават необходимото значение, а скокове на кръвното налягане ще доведе до появата на «торбички», като следствие на развитието на аневризми на сърцето.
READ  Биохимичен анализ на кръв: което показва, че нормата, масата, оценка, подготовка

Като цяло, причините за аневризми на сърцето при деца и възрастни, които се намират в неправилен начин на живот, наследственост или на други съпътстващи заболявания.

Местоположение

Аневризми на сърцето медицина разделя на няколко вида в зависимост от местоположението на източника на болестта:

 • Внутрисердечные аневризми. Казано на научен медицински език, най-често срещани малформации аневризма на лявата камера и септален дефект.
 • При аневризма на лявата камера е характерно за по-възрастните, като следствие, доста често е следствие на инфаркт на миокарда. Към другите предпосылкам заболяване може да се дължи миокардиты заболявания и механични повреди на стената на съда. Причинени от тези проблеми нарушение на кръвоснабдяването на сърдечния мускул, или в нарушение на целостта му. Като резултат — изчезване на даден мускулен парцела, образуването на белег и появата на една «торба» в района на сърдечния мускул. Скорост на появата на болестта, която е до разделянето му на хроничен и остър видове аневризми.
 • Аортна септален дефект от своя страна по-често се наблюдават при деца и новородени, както тя възниква още по време на развитието на плода. По-късните му прояви са възможни след усложнения от инфекциозни заболявания, или патология на съединителната тъкан.
 • На аортна аневризма. Аорта — това е най-големият и по този начин най-натоварен съд на организма, на стените му се пада най-голямото кръвно налягане. Поради това аорта може да се окаже «ахилесовата пета» на организма, стени повече от останалите са изложени на патологични промени. Аортна аневризма са много сериозни, тъй като според медицински данни деветдесет процента разкъсвания на този съд завършват с фатален и десет процентът на умрелите по причини имали тази патология.

Симптоми

Най-сериозни симптоми на аневризми на сърцето може да се опише по следния начин:

 • Симптоми за недостиг на въздух.
 • Трудности при преглъщане.
 • Промяна, огрубение глас.
 • Суха кашлица.
 • Болки в гърдите.

Към други симптоми могат да включват болка, което трае от няколко часа до няколко дни; засилване на болка от физически натоварвания, характер на разпространението му, от задната част на гръдната кост по цялата гръдния кош; който е отвъд болкоуспокояващи средства характер на болка, слабост и виене на свят, замирания на сърцето; подуване на краката, увеличаване на шийните вени, увеличение на черния дроб и други симптоми. При това не трябва да забравяме, че болестта е в състояние да протече и безсимптомно, в този случай диагностика на аневризми на сърцето е силно затруднено.

READ  Трансплантация на сърцето, трансплантация-операция, на стойност

При деца

За съжаление, аортна сред децата не се среща толкова рядко, колкото бихме искали. Аневризма на сърцето на детето датират от около един процент от случаите. Основна причина за заболяване, когато това се крие в лоша наследственост, а появата на аневризми представляват внутриутробный период на развитие (в този случай проблема може да се забележи още на ЕХОГРАФИЯ (ултразвуково изследване) по време на бременност). Появата на аневризми при новороденото често е придружен от други сърдечни патологиями което до голяма степен затруднява диагностиката.

Аневризма на сърцето на новороденото бебе се диагностицира вече на мястото на болницата (ако тя принадлежи към межпредсердному вид), най-вече след първия ултразвукови изследвания и ЕКГ на сърцето. При това се открива, аортна около първата година от живота на бебето, защото в този период на активен растеж, заедно със сърцето се увеличава и аневризма, като вече е по-лесен за диагностика. Вероятно, след доставката на диагнозата на лекарите настояват за операция.

В повечето случаи операцията е напълно решава проблема на аневризми при деца. Но резултата зависи от големината на засегнатата от болестта на областта, от наличието или липсата на други патологични промени. Известно време детето ще бъде под наблюдението на лекар кардиолог.

Лечение на

Лечение на аневризми на сърцето, сега се свеждат до това, за да се предотврати прекъсване «чанта», и като следствие на вътрешно кървене.

Съществуват два основни подхода за лечение на аневризми:

 • Очакване.
 • Операция — премахване на засегнатата област.

Размерът, местоположението и скоростта на развитие на болестта са основните фактори при избора на лекар тактика на лечение.

В случай, например, аневризми на лявата камера, при слаб нейното развитие и малък областта на лезии лекарят ще избере най-скоро изчаквателна тактика. Причина за избора му ще бъде в това, че рискът от усложнения след хирургичната намеса ще бъде много по-висок риск от руптура на «торбата» на сърдечна аневризми. В този случай се препоръчва да се спазват предпазни мерки: водят измерена начин на живот, спазване на диета, извършване на функционално гимнастика за кръвоносните съдове и се проверява редовно от лекар на всеки шест месеца, в същото време да се направи ЕХОГРАФИЯ на сърцето, също се отнася и за лечение на аневризми на сърцето след инфаркт.

READ  Нарушение на ритъма на сърцето, сърдечната: симптоми, лечение

В случай, че област лезия на повече и налягане на стената на съда по-горе и заболяване се развива при това по-бързо, необходимостта от хирургичната намеса е неизбежна. Операцията се свежда до отстраняване на болния съд и инсталиране на мястото му на протеза, или здравословен съда, същия пациент.

Профилактика

Профилактика на аневризми на сърцето основно се свежда до следното:

 • Отнасяйте се с нужното внимание към всякакви инфекции, ако в болницата ти е поставена диагноза за себе си това заболяване. Продължителни инфекциозни болести увеличават скоростта на развитие на аневризми, както и при аневризме, бронхит или пневмония, са придружени от кашлица, който може да доведе до разкъсване на аортата.
 • Намаляване на риска от прогресия на атеросклерозата. За това ще трябва да се откаже от алкохола и тютюнопушенето. Трябва да се спазва определена диета, напълно да се изключат от менюто си на животински мазнини, заменяйки ги с необходимото количество витамини и протеини. Също така трябва да се вземат определени, предписани от вашия лекар лекарства.
 • Намалете до минимум конни надбягвания налягане, не позволявайте му рязко се подобри. Редовно приемат таблетки, предписани от лекар, за да предотврати резки промени в кръвното налягане.
 • Поддържането на физическа норма. За тази позиция подходящи са ходене, гимнастика, масаж. Контролирайте теглото си, не се оставяйте да се увеличи. Излишните килограми ще се създаде ненужно повишаване на налягането на стените на кръвоносните съдове, да не говорим за това, че те неблагоприятно въздействие върху целия организъм.
 • На добър сън. За сърцето е много важно не просто достатъчен и редовен сън, но още и сън в определено време. Т.е. опитайте се да заспя и да се събудя в едно и също време, не позволявайте на хронично недосыпов или силен стрес, това във всеки случай негативно може да се отрази на сърцето и на кръвоносните съдове.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00111 sec