Аневризма на сърцето: видове и локализация, причини, лечение

Аневризма на сърцето е много коварна болест. Тя може да не проявяват себе си в продължение на десетилетия, а после да доведе до внезапна смърт. С течение на годините засегнатата област се увеличава, а ранното диагностициране е трудно, защото от бессимптомности течове. Лечение на сериозни напреднали случаи – само оперативно.

Което се случва и при кого?

«Аортна» се превежда като «разширение». Най-често тази сериозна патология засяга артериите.

Кръвта, която тече през съдовете, създава динамично налягане на съдовите стени, и ако по някаква причина те са загубили своята еластичност на кръвоносните съдове могат да се простират неравномерно. Това води до появата на «торба» от едната страна на съда – разширена зона с много тънка стена. То взема под внимание издуването на съдовата стена може да бъде едва забележим, но понякога достига доста големи размери. Това е особено опасно при повишаване на кръвното налягане, тъй като зона на поражение се стреми към увеличаване на по протежение на съда, и се увеличава риска от руптура на увредената зона.

С напредване на възрастта човек се увеличава вероятността за закупуване на аневризму на сърцето. Рискът от развитие на болестта се увеличава след инфаркт, тежки инфекции на дихателните органи, атеросклеротични лезии на съдове. Рискови фактори са тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол. При мъжете заболяването се развива по-често, отколкото при жените. Специалистите свързват това с факта, че жените като цяло по-рядко страдат от атеросклероза поради специфичното на хормоналните нива, както и по-малко пушат и да употребяват алкохол.

Аневризма на всеки съд, включително и на аортата, се диагностицира много трудно и се открива понякога по време на проучването по съвсем друг повод – при ултразвукова диагностика, магнитнорезонансной или компютърна томография.

Причини за възникване на заболяването

 1. Слаба съединителна тъкан (може да бъде вродена или да се наследственную природата). Според статистиката, аортна по-често възниква при тези хора, чиито предци също страдали от тази болест. Това се отнася, включително и аневризми на сърцето при малки деца. Също аневризма често се диагностицира при пациенти със синдром на Марфан (това е генетично заболяване, характеризиращо се с увреждания на съединителната тъкан).
 2. Заболявания, в резултат на които е слабост на стените на кръвоносните съдове: това може да бъде като атеросклероза или кистозна медиална некроза, така и късната фаза на сифилиса.
 3. Артериална хипертония, особено неконтролирано и без необходимото лечение. Конни надбягвания на кръвното налягане създават въздействието на натоварването на стените на кръвоносните съдове, и на най-слабите места могат да се появят червата.
 4. Пушенето и алкохолът. За пушачите рискът да се получи аневризму гръдната аорта около четири пъти по-висока, отколкото при тези, които са се отказали от тютюнопушенето.А що се отнася до алкохола, това е удар за цялата сърдечно-съдовата система, така че сериозно увреждане може да се докосне всеки съд.
 5. Травма на кръвоносните съдове и са заразени тромбы. Тук вече в групата на риска влизат по-млади и първоначално по-здрави хора – които в ПЪТНОТРАНСПОРТНО шофьори, любители на екстремни спортове и развлечения, бойци командоси. Освен това, от момента на получаване на такава травма и до началото на развитие на аневризми може да мине и 20 години.
READ  Гелове от хемороиди: цена, мнения

Където по-често откриват тази патология

По разположението на аневризми в тялото на болния, медицински специалисти споделят сърдечни аневризми патология на няколко основни подгрупи.

 • Аневризми, разположени вътре в сърцето. Най-често се срещат аневризма на лявата камера и аортна септален дефект (WFP).

Аневризма на лявата камера е по-често при възрастни и са чести усложнения, развиващи се след прекаран инфаркт на миокарда, сложни механични повреди на сърдечната стена и миокардитов. Те са предизвикани от нарушение на целостта на мускулите на сърцето или проблеми с кръвоснабдяването. В резултат става изчезване на ограничен мускулния на парцела и образуването на белег, който и води до выпячиванию част от сърдечния мускул. В зависимост от това, колко бързо се разболее от рецесивно заболяване, разграничаване на хронична и остра аневризму на сърцето.

Аортна септален дефект (СПП), заедно с нейния дефект, често е дефект на развитието на плода и обикновено се открива в детска възраст и при новородени. Възможни са и по-късни дефекти на СПИ се дължи на инфекциозни усложнения или патология на съединителната тъкан.

 • Аневризма на аортата (кърмене — нагоре, а по-често коремните участъци). Тъй като аорта – най-натоварен съд на организма, натиск върху стените му максимално. Ето защо тази артерията най-често се оказва най-слабото звено, и стените му са изложени на патологична деформация. Според данните, събрани в продължение на много години работи с водещи световни клиники, приблизително в 90% от случаите на руптура на аортна аневризма, неминуемо води до летален изход. Още един факт: тази патология се откриват при 10% сред тези, които са умрели съвсем от други причини.

Симптоми и прояви на аневризми

Недостиг на въздух, затруднено гълтане, промяна на гласа в посока на по-грубата, суха изтощителният кашлица, болки в областта на гръдния кош – всичко това може да са симптомите на най-често срещаната и опасна аортна аневризма.

Сърцето, раната аневризмой, повлиява болката, която може да продължи от един час до няколко дни. Тя става по-силна от товари, локализуется зад гръдната кост и от там се «разпространява» по предната повърхност на гръдния кош. Освен това, такива болки не се прибира нито нитроглицерином, нито аналгетици. И след прекратяване на болката неприятни състояния придружава болния: в областта на сърцето се усещат топли вълни, сърцето ми сякаш е в застой, може да се появят слабост и виене на свят. Въпреки, че се движите само на тези прояви не стои – аневризма често протича без никакви видими симптоми.

READ  Хемоглобин при мъжете: норма, повишен, понижен, лечение на анемия

Към жалбите, които могат да насочат към аневризму, включват също и усещане за пренаселеността на шийните вени, увеличение на черния дроб, отоци на краката и други симптоми, далечни, на пръв поглед, от болки в сърцето. За потвърждение на диагнозата е необходимо да се направи прясна ЕКГ и да се мине на рентген на органите на гръдния кош.

Детска проблем

Аневризма на сърцето при деца се среща не чак толкова рядко. Така, например, аортна СПИ при бебета се открива в около 1% от случаите. Смята се, че основната причина за заболяването при деца е наследствено. Появата на такава аневризми се свързват с патология на формирането на тъканите на сърцето по време на развитието на плода. Най-лошото е, че аортна много често се комбинира с други сърдечни аномалии. Това, за съжаление, затруднява диагностиката. Въпреки че понякога такава патология може да се забележи още на УЛТРАЗВУК по време на бременност.

Аневризму септален дефект, обикновено новороденото се определят вече на мястото на болницата. Основание за поставяне на такава диагноза могат да бъдат резултатите от първата ЕКГ и ултразвуково изследване. Първоначално болестта не се проявява, особено ако процесът протича без видими усложнения, детето е добре диша, и сърцето работи без проблеми. Но в периода на интензивен растеж, заедно с развитието на сърцето се увеличава и аневризма, така че към края на първата година от живота на лекарите ще настояват за операция. Прогнозата обикновено е благоприятна, но най-важното, от което зависи резултат на лечението – стойността областта на засегнатата аневризмой, както и наличието на други промени на сърдечния мускул. Преди и след операцията на детето трябва да бъде под наблюдението на детския кардиолог.

Тъй като днес е на лечение аневризму

Основният подход за лечение на аневризми на сърцето се състои в това, да не да я спукат и по този начин да предизвика сериозно кървене. При това са възможни два варианта.

 1. Първо – спокойно да изчака.
 2. Втората – планова операция за отстраняване на променения участък.

При избора на тактика на лечение, лекарят взема предвид с каква скорост се разраства аневризма, какъв е размера и местоположението.

Ако болестта прогресира бавно, аневризма, например, на лявата камера на сърцето е малка, тогава оправдано ще выжидание. Това е свързано с факта, че вероятността от развитие на следоперативни усложнения в такъв случай по-висок, отколкото риска от руптура на малки аневризми. Спокоен измерена начин на живот, разумен подход към захранването и дозированные физическите упражнения ще помогнат да се поддържа здравето, както и редовен контрол от вашия лекар ще попречи на острите състояния. Такъв пациент трябва да се направи ЕХОГРАФИЯ на сърцето и томография на всеки шест месеца-година и се придържаме към всички предписани ограничения.

READ  Вазоспазъм: перефирических крайници, артериите на сърцето

Ако аортна достатъчно голяма, оказва силен натиск върху важни органи или заболяване прогресира бързо, без хирургическа намеса да мине няма да успее. Операция при аневризме на аортата се свежда до отстраняване на повреди болестта на парцела съда и монтаж на място дефект на съдовата стена протеза от специална пластмаса, а понякога – здрави съда, който е от същия пациент.

Препоръки за предотвратяване на усложнения

 • Отнасяйте се сериозно към всяка инфекция, ако имате аортна. Продължителен рамките на тези заболявания може да ускори растежа на засегнатата област. А ако имате патология на аортата, на кашлица при бронхит или пневмония в отделни случаи може да доведе до разкъсване на аневризми.
 • Снизьте риска от развитие на атеросклероза. Преди всичко, quitters и се въздържат от алкохол. Яжте балансирана диета, без излишък на животински мазнини, с достатъчно количество ценни протеини и витамини. Задължително приемайте лекарства, които развитието на атеросклероза, ако ги е предписал лекар.
 • Контролирайте налягането и не позволявайте му рязко се подобри. Ако лекарят ви е назначил антихипертензивни лекарства, приемайте ги редовно, а не тогава, когато тонометр вече се преобърне.
 • Поддържайте добра физическа форма – отделяйте поне половин час на ден, за разходки, лека гимнастика, самомассажу.
 • Контролирайте излишни килограми и не забравяйте: рязко скачкообразное наддаване на тегло, претоварване на сърцето и кръвоносните съдове, което увеличава риска от нежелани ефекти.
 • Взимайте на съня. Това не само ще даде на тялото ви напълно да се отпуснете, но поддържа нервната система в равновесие. А от стрес и хронична липса на сън, напротив, се отрази неблагоприятно дори в здрави съдове.

Видео: аневризма, предсърдно септален дефект (СПП) — представяне на

Видео: аортна аневризма на сърцето, програма «Живеят здравословно»

Видео: аневризма на лявата камера на сърцето на ЭхоКГ

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00076 sec