Ангина пекторис: симптоми, лечение, помощ при пристъп

Един от най-честите клинични прояви на ИБС (исхемична болест на сърцето) е ангина. Тя още се нарича «стенокардия», въпреки че това е определението на болест в последно време се използва много рядко.

Симптоми

Името е свързано с признаци на заболявания, които се проявяват в чувство на натиск или притискане (тесен — stenos от престъпници.), чувство за парене в областта на сърцето (kardiа), зад гръдната кост, преминаването на болката.

В повечето случаи болката се появява изведнъж. При някои хора симптомите на стенокардия са ярко изразени в стресови ситуации, при други — по време на скока при извършване на тежка физическа работа или спортни упражнения. На трето място пристъпи карат да се събуди посред нощ. Най-често това е свързано с духотой на закрито или твърде ниска температура на околния въздух, високо кръвно налягане. В отделни случаи, удар възниква при переедании (особено през нощта).

Продължителност на болезнени усещания – не повече от 15 минути. Но те могат да се раздават в предмишницата, под плешките, шията и дори на челюстта. Често ангина се проявява неприятни усещания в эпигастральной област, например, тежест в стомаха, желудочными колики, гадене, киселини. В повечето случаи са болезнени усещания преминават, след като човек снимется емоционална възбуда, ако по време на разходка той спре, да направи пауза в работата. Но понякога, за да спре атака изисква прием на лекарства групата на нитрати, с кратко действие (таблетка нитроглицерина под езика).

Празнува доста случаи, когато симптомите на инфаркт, ангина проявява само под формата на дискомфорт в областта на стомаха или главоболие. В този случай диагностирование заболяване, което причинява известни затруднения. Необходимо е също така да се разграничат болезнените пристъпи на стенокардия от симптоми на инфаркт на миокарда. Те – кратко и лесно да се прибира прием на нитроглицерина или нидефилина. В това време, като на болката при инфаркт по този наркотик не купируются. Освен това, при ангина липсва застой в белите дробове и недостиг на въздух, температурата на тялото остава в норма, болният не изпитва възбуда по време на пристъп.

Често това заболяване се съпровожда от сърдечна аритмия. Външните признаци на стенокардия и сърдечна аритмия се проявяват, както следва:

 • Бледност на кожата покрива на лицето (атипични случаи се наблюдава зачервяване);
 • На челото му капчици студена пот;
 • На лицето е израз на страдание;
 • Четка за ръце – студени, със загуба на чувствителност в пръстите на ръцете;
 • Дишането е повърхностно, рядко;
 • Пулсът в началото на инфаркт – често, до края на честотата намалява.

Етиология (причини за възникване)

Най-честите причини за появата на това заболяване са атеросклероза на коронарните съдове и хипертонията. Смята се, че появата на ангина се причинява намалена доставка на кислород на коронарните съдове и сърдечния мускул, което се случва, когато притока на кръв към сърцето, не отговаря на нуждите му. Това причинява ишемию на миокарда, която, от своя страна, допринася за нарушаване на протичащи в него процеси на окисляване и на появата на голямото изобилие на продукти на обмяната на веществата. Често сърдечния мускул изисква голямо количество кислород при изразена хипертрофия на лявата камера. Причина за това служат на такива заболявания, като дилатационная или хипертрофична кардиомиопатия, аортальная регургитация, стеноза на аортната клапа.

Много рядко (но такива случаи са маркирани), ангина сърцето възниква на фона на инфекциозни и алергични заболявания.

Продължение на заболяването и прогноза

За това заболяване е характерно хронично продължение. Пристъпи могат да се повтарят при извършване на тежка работа. Често те се появяват, когато човек започва движение (ходене), особено в студено и влажно време, в знойните летни дни. Податливи на пристъпи на стенокардия емоционални, психически неуравновешенные хора, подвергающиеся чести стрес. Има случаи, когато първият пристъп на стенокардия, води до фатални смърт. Като цяло, при правилно избрания метод на лечение, спазване на препоръки на лекари, прогнозата е благоприятна.

Лечение на

За премахване на пристъпите на стенокардия се използват:

 1. Консервативни методи на лечение, които включват наркотици (медикаментозную) и немедикаментозную терапия;
 2. Хирургична операция.

Лечение на стенокардия лекарствени средства се извършва кардиологом. То включва следното:

брой Лекарства Резултат, който трябва да се постигне
1 На АСЕ-инхибитори и f-канали, b-блокери Задържане на кръвното налягане в норма, намаляване на сърдечната честота и консумацията на кислород от миокарда, увеличение на степента на поносимост на физически натоварвания
2 Гиполипидемические вещества: полиненаситени мастни киселини Омега-3, фибрати, статиты Забавянето и стабилизиране на процесите на образование атеросклеротични плаки
3 Антиагреганты (антитромбоиты) Предотвратяване на съсирва в коронарните съдове
4 Антагонисти на калций Профилактика на коронарните спазми при ангина вазоспастической
5 Нитрати, които имат кратко действие (нитроглицерин и други) Негативно облекчение инфаркт
6 Нитрати с удължено действие Назначени като профилактично средство преди повишена и продължителна заетост или възможно покачване на емоции

Да не медикаментозни методи на лечение включват:

 • Използването на диети, насочени към намаляване на нивото на холестерола в кръвта;
 • Събирането на телесна маса в съответствие с индекса на растежа му;
 • Разработване на индивидуални товари;
 • Лечение на средства на алтернативната медицина;
 • Премахване на вредни навици: тютюн за пушене, употреба на алкохол и др.

В хирургично лечение включва атеротомия, ротоблация, коронарната ангиопластика, в частност — с стентированием, както и сложна операция – аортокоронарное байпас. Методика на лечение се избира в зависимост от вида на стенокардия и тежестта на протичането на заболяването.

Класификация на стенокардия

Приета е следната класификация на заболяването:

 • По причина на възникване на:
  1. Стенокардия на напрежението, което настъпва под влияние на физическото натоварване;
  2. Ангина в покой, пристъпи на която те се изравнят с пациента по време на нощния сън, а през деня, когато е в легнало положение, без изрично за това предпоставки.
 • По своя характер на възникване:Като отделен вид разпределени ангина Принцметала.
  1. Стабилна. Пристъпи на болестта се появи с конкретна, предвидима честота (например, през ден или два, няколко пъти в месеца и т.н.). Тя е разделена на функционални класове (ФК) от I до IV.
  2. Нестабилна. За първи път произтичаща (ВВС), прогресивна (PS), послеоперационная (началото на предынфарктная), спонтанен (вариантная, вазоспастическая).

Всеки вид и подвид има своите характерни признаци и характеристики на протичане на болестта. Нека разгледаме всеки един от тях.

Стабилна стенокардия на напрежението

Академия на медицинските науки са провели изследвания, какви видове физическа работа могат да изпълняват хората със заболявания на сърдечно-съдовата система, без да изпитват дискомфорт и пристъпи под формата на тежест и болки в гърдите. При стабилна стенокардия на напрежението е била разделена на функционални класове, които са разпределени на четири.

READ  Проучване при хемороиди при жените и мъжете

I функционален клас

Той носи името скрит (потаен) стенокардия. Се характеризира с това, че пациентът може да изпълнява почти всички видове работи. Той с лекота преодолява големи разстояния пеша, без затруднения се изкачва по стълбите. Но само, ако всичко това е направено измерва и в продължение на определен период от време. При ускоряване на движението, или за увеличаване на продължителността и темпото на работа, възниква ангина. Най-често такива пристъпи се появяват при екстремни за здрав човек натоварвания, например при подновяване на спорта, след дълго прекъсване, изпълнението на тежка физически натоварвания и др.

Повечето хора, страдащи от ангина на този ФК, смятат себе си за здрави хора, и да не прибягват до медицинската помощ. Това, не по-малко, коронарна ангиография показва, че те са на разположение на поражение отделни съдове със средна степен. Провеждане на велоэргометрической проби, също дава положителен резултат.

II функционален клас

Хората, податливи на стенокардия този функционален клас, често изпитват пристъпи в определени часове, например, сутрин след събуждане и рязко вставания от леглото. В някои от тях, те се проявяват, след преодоляване на стълбите на определен етаж, а други – по време на движение и в лошо време. Намаляване на броя на пристъпите, допринася за правилната организация на труда и разпределение на физически натоварвания. Изпълнението им в оптимално време.

III функционален клас

Стенокардия на напрежението на този вид, е присъща на хората, имащи силен психоэмоциональным дестилат, който пристъпи се появяват при движение в нормално темпо. А преодоляването на стълбите на своя етаж, за тях се превръща в истинско изпитание. Тези хора често са изложени на стенокардия покой. Те са най-чести пациенти стационаров, с диагноза ИБС.

IV функционален клас

При пациенти с ангина на този функционален клас, всяка форма на физическо натоварване, дори и незначително, предизвиква удар. Някои не са в състояние дори да се движи из апартамента, без болезнени усещания в гърдите. Сред тях най-голям процент от пациенти, които имат болки възникват в състояние на покой.

Нестабилна стенокардия

Ангина, брой пристъпи на която може след това започва да се увеличава, а намалява; тяхната интензивност и продължителност при него също се променя, се нарича нестабилна или прогресиращо. Нестабилна ангина пекторис (НС) се различават по следните характеристики:

 • Характер и сериозност възникване на:
  1. Клас I. Начален етап на хронична ангина. Първите признаци за появата на заболяването са отбелязани малко преди да отидете на лекар. При това влошаване на ИБС е по-малко от два месеца.
  2. Клас II. Като «други разходи» продължение. Болкови синдроми съобщавани през целия предшестващ датата на посещението на лекар месеца. Но през последните два дни отсъства.
  3. Клас III. Продължение на остро. Пристъпи на стенокардия съобщавани в състояние на покой през последните два дни.
 • Условия за възникване на:
  1. Група А. Нестабилна, вторичен ангина. Причината за развитието му служат фактори, провокира ИБС (хипотония, тахиаритмия, неконтролирана хипертония, инфекциозни заболявания, свързани с трескава състояние, анемия и др)
  2. Група V. Нестабилна, начална ангина. Развива се при липса на фактори, усиливающих рамките на ИБС.
  3. Група C. Рано постинфарктная ангина. Възниква в следващите седмици, след прекаран остър инфаркт на миокарда.
 • На фона на провеждания терапевтично лечение:
  1. Развива се при минимум лечебни процедури (или не ги провеждане).
  2. При проведена медикаментозном знае.
  3. Развитието продължава при провеждане на интензивно лечение.

Ангина покой

Пациентите, диагностицирани с стабилна ангина пекторис IV функционален клас, почти винаги се оплакват от появата на болки в нощните часове, както и рано сутринта, когато те само са се събудили и са в леглото. Проведено проучване кардиологических и гемодинамических процеси на тези пациенти, чрез непрекъснато денонощно наблюдение, доказва, че е предвестник на всеки пристъп е повишаване на АДА (на диастолното и систолното) и учестен пулс. При отделните хора налягане е високо и в белодробната артерия.

Ангина на покой — на по-тежко рамките на стенокардия на напрежението. Най-често, появата на инфаркт предхожда психоэмоциональная натоварване, предизвиква повишаване на АДА.

Купировать им е много по-трудно, тъй като за отстраняване на причините за възникването им е свързано с определени трудности. В края на краищата, като психоэмоциональной натоварване може да служи за всякакъв повод — разговор с вашия лекар, семеен конфликт, обърквания на работа и др.

Когато пристъп на този вид ангина възниква за първи път, много хора изпитват чувство за паническо страх. Те страшно се движа. След като болката минава, човек изпитва чувство на прекомерна умора. На челото му покажа капчици студена пот. Честотата на поява на пристъпи — всеки е различен. В някои от тях те може да се прояви само в критични ситуации. Други пристъпи посещават повече от 50 пъти на ден.

Един от видовете ангина на покой е вазоспастическая ангина. Основна причина за появата на пристъпи — спазъм на коронарните съдове, възникващи внезапно. Понякога това се случва дори и при липса на атеросклеротични плаки.

За много възрастни хора е характерно спонтанното ангина, която възниква в ранните сутрешни часове, в състояние на покой или при промяна на тях позиция на тялото. При това няма видима предпоставка за инфаркти. В повечето случаи, тяхната поява е свързана с кошмари, подсъзнателен нежелание за смъртта. Такава атака може да продължи малко по-дълго, отколкото останалите видове. Тя често не е купируется нитроглицерином. Всичко това – ангина, признаците на които много приличат на симптоми на инфаркт на миокарда. Ако се направи кардиограма, ще се види, че то миокарда е в процес на дегенерация, но при него ясни признаци на инфаркт и активността на ензима, която сочи към него липсват.

Ангина Принцметала

На специален, атипичному и много високи места предвид исхемична болест на сърцето, се отнася ангина Принцметала. Това име тя е получила в чест на американския кардиолог, за първи път, откри я. Особеност на този вид заболяване – цикличность появата на пристъпи, които следват един след друг, с определени интервали от време. Обикновено те представляват серия от пристъпи (от два до пет), които възникват винаги по едно и също време – рано сутрин. Продължителността им може да варира от 15 до 45 минути. Често този вид ангина е придружено от силно изразена аритмия.

READ  Анализ на кръвта на хомоцистеин: какво е това, като дарят, норма, обновен, при бременност

Смята се, че този вид ангина е заболяване на младите хора (до 40 години). Тя рядко става причина за инфаркт, но може да допринесе за развитието на опасни за живота на човека нарушения на сърдечния ритъм, например, тахикардию камерна.

Характер на болката при стенокардия

Повечето хора, болни от ангина се оплакват от болки зад гръдната кост. Едни описват я като потиснически или получават най, при други тя се усеща като сжимающая гърлото или обжигающая сърцето. Но много болни, които не могат точно да предадат характер на болката, тъй като тя иррадиирует в различни части на тялото. За това, че е ангина често показва характерен жест – на компресиран юмрук (едната или двете длани), приложен към гърдите си.

Болката при стенокардия, обикновено следват един след друг, постепенно усиливаясь и нарастая. Достигайки определена интензивност, те почти веднага изчезват. За ангина напрежение е характерно появата на болки точно в момент на извършване на натоварването. Болковият синдром в областта на гърдите, който се появява в края на работния ден, след приключване на физическа работа, няма нищо общо с ишемическим болест на сърцето. Не си струва да проявяват безпокойство и в случай, че болката трае само няколко секунди и изчезва при дълбоко вдишване или промяна на позиция.

Видео: Лекция за ИБС, стенокардия и в Съдбата

Риск

Има характеристики, които са в състояние да провокира появата на различни видове стенокардия. Те се наричат групи (фактори) на риска. Съществуват следните групи в риск:

 • Непроменено – фактори, за които човек не може да повлияе (премахване). Към тях се отнасят:
  1. Наследственост (генетична предразположеност). Ако някой в семейството по бащина линия е починал на възраст до 55 години от заболявания на сърцето, след това синът е включена в групата на риска от възникването на стенокардия. По женска линия-висок риск от заболяването се появява, ако смъртта насупила от сърдечно-съдови заболявания преди 65-годишна възраст.
  2. Расовата принадлежност. Отбелязано е, че жителите на европейския континент, по-специално северните страни, ангина се отбелязва значително по-често, отколкото при жителите на южните страни. А най-нисък процент на заболявания – представители на негроиден раса.
  3. Полова принадлежност и възраст. На възраст до 55 години, ангина по-често се развива при мъжете, отколкото при жените. Това се дължи на високата изработката на естрогените (женските полови хормони) в този период. Те са надеждна защита на сърцето от различни болести. Въпреки това в периода на менопаузата, картината се променя и риска от възникването на стенокардия при представителите и на това, и на другия пол става равен.
 • Модифицирана – група на риска, в която човек може да окаже влияние върху причините за развитие на болестта. В нея са включени следните фактори:
  1. Наднормено тегло (затлъстяване). При намаляване на теглото, намалява нивото на холестерол в кръвта, понижава кръвното налягане, което неизменно намалява риска от възникването на стенокардия.
  2. Захарен диабет. Поддържане на нивото на кръвната захар близки до нормалните стойности, може да се контролира честотата на пристъпите на ИБС.
  3. Емоционални натоварвания. Може да се опита да избегне много стресови ситуации, а оттам и намаляване на броя на пристъпите на стенокардия.
  4. Повишено кръвно налягане (хипертония).
  5. Ниска физическа активност (физическа активност).
  6. Лоши навици, особено тютюнопушенето.

Спешна помощ при стенокардия

Хора, които с диагноза прогресивна стенокардия (и други видове), са включени в групата на риска за вероятността от внезапна смърт и появата на инфаркт на миокарда. Така че, важно е да се знае, колко бързо се справят с основните симптоми на заболяването себе си, и когато се изисква намесата на лекари-специалисти.

В повечето случаи това заболяване се проявява с появата на остра болка в областта на гърдите. Това се случва, поради факта, че то миокарда изпитва кислороден глад поради ниска доставки му с кръв по време на натоварване. Първа помощ по време на атаката трябва да бъде насочена към възстановяване на притока на кръв.

Така че, всеки болен ангина трябва да носите със себе си бързо действащи лекарства за разширяване на кръвоносните съдове, като нитроглицерин. При това лекарите препоръчват да го вземе, точно преди предположительного началото на инфаркта. Това е особено вярно, ако се очаква емоционална скок или предстои извършване на тежка работа.

Ако сте забелязали на улицата да се разхожда човек, който внезапно замръзна, силно бланширани и неволно се отнася до гърдите, с дланта или сгъстен юмрук, това означава, че го е застигнато от инфаркт, коронарна болест на сърцето и изисква оказване на спешна помощ при стенокардия.

За да си, трябва да направите следното:

 1. Възможно седалище на човек (ако наблизо няма сергии, а направо на земята).
 2. Отвори му гърди, расстегнув бутон.
 3. Търсите от него спасительную хапче нитроглицерина (валокордина или валидола) и да я постави го под езика.
 4. Засичане на време, ако в рамките на една–две минути не му стане по-добре, тогава трябва да се обадя на бърза помощ. В този случай, преди пристигането на лекари, за предпочитане е да остане близо до него, опитвайки се да го включи в разговора на абстрактни теми.
 5. След пристигането на лекарите, за да се опита да обясни ясно лекари картина на случващото се, с появата на инфаркт.

Днес нитрати бързо действие се предлагат в различни форми, които действат мигновено и много по-ефективно, отколкото таблетки. Е – спрейове под името Нитро мак, Изоткет, Нитроспрей.

Начин на тяхното прилагане, както следва:

 • Разклаща се следва,
 • Распыливающее устройство директно в устата на пациента,
 • Да го накара да задържате дъха си, да инжектиране на единични дози аерозол, опитвайки се да удари под езика.

В отделни случаи може да се наложи да се инжектира лекарство повторно.

Подобна помощ трябва да бъде предоставена на пациента и в домашни условия. Тя ще се вдигне от остър пристъп и може би ще се окаже спасителна, не позволява да развият инфаркт на миокарда.

Диагностика

След оказване на първа необходимата помощ, болният трябва задължително да изглеждат лекар, който уточнит диагноза и да изберат оптималното лечение. За тази цел се извършва диагностично изследване, състоящ се в следното:

 1. Съставя история на заболяването с думите на пациента. Въз основа на оплакванията на болния, лекарят определя предварително причините за заболяването. След проверка на кръвното налягане и пулса, измерване на сърдечната честота, пациентът се насочва към лабораторную диагноза.
 2. В лаборатория са изследвани кръвни тестове. От съществено значение е анализ на наличието на холестериновых плаки, които са предпоставка за появата на атеросклероза.
 3. Провежда инструментална диагностика:
  • Холтеровский наблюдение, по време на който пациентът в рамките на един ден е преносим рекордер, водещ запис на ЕКГ и която предава цялата получена информация в компютъра. Благодарение на този запис на всички нарушения в работата на сърцето.
  • Тестове заредете, за да проучи реакцията на сърцето на различни видове товари. По тях се определят класове на стабилна стенокардия. Изпитване се провежда в тредмиле (бягаща пътека) или велоэргометре.
  • За изясняване на диагнозата при болки, които не са основните фактори при ангина, а са присъщи и на другите болести, се извършва компютърна мультиспиральная томография.
  • Избор на оптимална методика за лечение (между консервативни и оперативни) лекар може да насочи пациента към коронарную ангиографию.
  • При необходимост, за определяне на степента на тежестта на поражение на сърдечните съдове, се провежда ЭхоКГ (эндоваскулярная ехокардиография).
READ  Чревно кървене: доврачебная помощ, симптоми, лечение, хранене, при деца, грудничка

Видео: Диагнозата се изплъзва на стенокардия

Лекарства за лечение на стенокардия

Лекарствените препарати са необходими, за да се намали честотата на възникване на инфаркт, намаляване на тяхната продължителност, както и предупреждения за развитие на инфаркт на миокарда. На тях се препоръчва да вземат всички, които страдат от всякакъв вид ангина. Изключение е наличието на противопоказания за приемане на дадено лекарство. Взима лекарство за всеки отделен пациент, лекар-кардиолог.

 • Към медикамента, снижающим тромбообразование са Клопидогрель, Аспирин (Ацетилсалициловата киселина).**Между другото, при продължителна, постоянна употреба на аспирин, рискът от инфаркт намалява на 30 %.

 • Намаляване на кислороден глад на сърдечния мускул допринасят за лекарства Бисапролол, Атенолол, Метапролол. Това се случва благодарение на заключването на стресови хормони, оказващи влияние върху то миокарда и изглаждане на дисбаланс между необходимост и осигуряване на мускулите на сърцето с кислород.
 • Значително намаляване на смъртните случаи при сърдечно-съдови заболявания, спомага за прием на статини – Аторвастина, Симвастина и др.
 • Може да се лекува ангина лекарствени средства Лизиноприл, Эналаприл, Периндоприл и други, принадлежащи към групата на АСЕ-инхибитори. Тези лекарства намаляват риска от сърдечна недостатъчност.
 • Към група лекарства калций-антагонисти са Дилтиазем и Верапамил. Но прилагането им трябва да е с повишено внимание. Те са противопоказани при пациенти с нарушения на нежния синусного възел.
 • Негативно облекчение на спазми на коронарните съдове се извършва лекарства, принадлежащи към групата на нитратите. Е – мононитрат и динитрат Изосорбита, както и Нитроглицерин.

Видео: Мнението на специалист за лечение на ангина пекторис с анализ на клиничен случай

Алтернативна медицина за лечение на стенокардия

Днес мнозина се опитват да се лекуват различни заболявания с методите на алтернативната медицина. Някои са пристрастени към тях, давам понякога до фанатизъм. Въпреки това, трябва да отбележа, че много средства от народната медицина помагат да се справят с пристъпите на стенокардия, без странични ефекти, присъщи на някои лекарствени медикаменти. Ако лечението на народни средства за защита се извършва в комплекс с медикаментозна терапия, може да се намали значително количеството на възникнали пристъпи. Много лечебни растения имат успокояващо и съдоразширяващо действие. А да ги използвате вместо обичайния чай.

Един от най-ефективните средства, укрепване на сърдечния мускул и за които намаляват риска от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, е смес, в състава на която влизат лимони (6 бр.), чесън (скилидка) и мед (1кг). Лимони и чесън, смачкани и пълни с мед. Сместа се влива в продължение на две седмици в тъмно място. Приема се по една чаена лъжичка сутрин (на празен стомах) и вечер (преди лягане).

Повече за този и други методи за почистване и укрепване на кръвоносните съдове, за да прочетете тук.

Не по-малък оздравителен ефект дава дихателна гимнастика по метода на Бутейко. Тя ни учи да диша правилно. Много от пациентите, които са овладели техниката на изпълнение на дихателни упражнения, за да се отървете от покачване на кръвното налягане, и са се научили омекотяване на пристъпи на стенокардия, вернув на себе си възможност да живеят нормално да се занимават със спорт и физически труд.

Профилактика на стенокардия

Всеки човек знае, че най-доброто лечение за болестта е нейната профилактика. За да бъде винаги в добра форма, а не алчен за сърцето и при най-малкото увеличаване на натоварването, трябва да:

 1. Следите теглото си, старясь предотвратяване на затлъстяването;
 2. Завинаги да забравите за пушенето и други вредни навици;
 3. Своевременно лечение на съпътстващи заболявания, които могат да станат предпоставка за развитието на стенокардия;
 4. При генетична предразположеност към сърдечно-съдови заболявания, повече да отделят време за укрепване на сърдечния мускул и подобряване на еластичността на кръвоносните съдове, като посетите кабинет на лечебната на физическото възпитание и при стриктно спазване на всички съветите на лекуващия лекар;
 5. Да водят активен начин на живот, в края на краищата, пу – един от рисковите фактори в развитието на стенокардия и други заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

Днес почти във всички болници има кабинети за терапевтични на физическото възпитание, целта на което е профилактика на различни заболявания и рехабилитация след комплексното лечение. Те са снабдени със специални уреди и прибори, които управляват работата на сърцето и други системи. Лекарят, който се занимава с провеждането на занимания в този кабинет, взима комплекс упражнения и натоварването, която е подходяща за конкретния пациент, с оглед тежестта на заболяването и други характеристики. Посещението му може значително да се подобри състоянието на здравето си.

Видео: Ангина пекторис — как да предпазите сърцето си?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.44MB/0.00132 sec