Ангина Принцметала: причини, симптоми, лечение, диагностика, последствия и прогнози

Какво е ангина Принцметала

Това заболяване е една от формите на нестабилна ангина, а това означава, че тя може да се прояви съвсем неочаквано, дори и при незначителни физически упражнения. Ангина Принцметала – това е болестния процес, който в повечето случаи се характеризира с проява на остра болка в гръдния кош, конни надбягвания налягане, а също и общи признаци на стенокардия, предизвикани от формирането на спазми в кръвоносните съдове доставящи кръв към сърцето. Това е доста непредсказуема заболяване, което изисква своевременна диагностика и лечение.

Какво е това

Симптоми на стенокардия Принцметала, се проявяват обикновено периодично: в началото на пациента признаци притеснява в продължение на няколко месеца, е достатъчно силно изразена форма, а след това в продължение на няколко седмици заболяването не дава за себе си да знам. Болка в гърдите обикновено се появява през нощта и сутринта около 8 часа.

Болестта Принцметала е кръстен в чест на изследовател, който е един от първо да спомена, че провокира патология спазми в коронарните артерии. Болестния процес успя напълно да се опише през 1959 година.

Какъв е рискът от развитие на тази болест и какво е то? В кардиология болест Принцметала се отнасят към много редки форми на ИБС (исхемична болест на сърцето), който се среща при 3-4% от пациентите. Разпределение заболявания в отделен формуляр се дължи на редица функции за нейното клинично течения, техники за лечение и диагностика. Като цяло в зоната на риска са хора на средна и напреднала възраст.

Причини

Болка в гърдите при ангина Принцметала причинена от спазъм на коронарните артерии, нетипично, или принудително свиване на мускулите в коронарните артерии. Причина за образование ангина е, че диаметърът на новообразовавшегося спазъм много повече широчина най-артерия. В резултат на това се случва запушване на съда, което ограничава притока на кръв и кислород към сърцето, причинявайки болка в областта на гръдния кош.

Според статистиката, болест на сърцето Принцметала се случва много рядко, но все пак заслужава да се отбележи, че при мъжете риска от образуване на този на патологичния процес в няколко пъти повече, отколкото при жените.

Възрастови рамки пациенти, като правило, е малко по-ниско, отколкото със стабилна стенокардия, която е в състояние да образува с 50-55 години. Освен това, пациентите имат по-малък фактор на риск за развитие на болести на сърцето и кръвоносните съдове. Изключение от тази група са пушачите, които имат високи шансове за образование спазъм на коронарните артерии.

Повечето хора с принцметалом, също имат заболяване на коронарните артерии, което се характеризира с наличието на атеросклероза. Ангина Принцметала сам рядко причинява сърдечен удар.

Има и много малък риск от внезапна смърт (около 2%) и при хора със спазми на артериите.

READ  Ревматизъм: на сърцето, на ставите, нервната система, при деца, симптоми и лечение

Симптоми

Симптоми на стенокардия Принцметала може да се прояви в течение на няколко месеца, а след това напълно да изчезнат за няколко седмици.

Признаци на стенокардия Принцметала:

 • Силна болка, която се образува под гръдната кост.
 • Усещането за свиване, налягането или на екструдиране, която е в състояние да се разпространява към шията, челюстта, рамото и ръката.
 • Неприятно и болезнено усещане в гърдите, често възникват в състояние на покой.
 • Симптоми на стенокардия сърцето се проявява почти всеки ден, в едно и също време. Обикновено в интервала от 12.00 до 8.00.
 • Болката се притеснява за кратко, не повече от 30 минути
 • При използването на нитроглицерина, агресивност симптоми минава.
 • Пациентът може да загуби съзнание.

Корональный спазъм

Към днешна дата нито един лекар няма да може да отговори на въпроса защо възникват коронарните спазми на кръвоносните съдове на сърцето. Те може да се дължи на проблеми, свързани с тънка обвивка на кръвоносните съдове. Обикновено епитела артерия произвежда химическо вещество (азотен оксид), който разширява кръвоносните съдове , което позволява на кръвта да преминава през канал без проблеми

Но в този случаи, ако обвивка на артериите е повредена или не работи правилно, кръвоносните съдове да се свиват, което може да доведе до коронарному спазму.

Тази идея се потвърждава от много изследвания, които са проведени сред жените. Ниво на химичния състав на артериите се увеличава, също като показатели на естроген, особено в определени фази на менструалния цикъл. Изследвания показват, че в тези етапи на жените е значително по-малко загрижени гръдните болки.

Що се отнася до пушачите, всичко е просто. В кръвта им съдържа ниско ниво на азотен окис, което води до образуването на коронарния спазъм. Въпреки това, съществува теория, която напълно опровергава теорията с оксидом. Атеросклероза на кръвоносните съдове, който се характеризира с затвердением на кръвоносните артерии, се формира на фона на натрупване на мастни плаки и намалява отделянето на азотен оксид. Но далеч не всички случаи с атеросклероза се формират коронарните спазми на артериите.

Механизъм на развитие

Механизъм, който причинява толкова интензивно болестния процес все още така и не е известен.

Но, въпреки това, има три хипотези:

 1. Подобрена сократимость коронарна гладката мускулатура на кръвоносните съдове се дължи на намаляване на бионаличността на азотния оксид, причинена от дефект в ендотелната синтетазы ензим.
  • Ацетилхолин. Предизвиква вазоконстрикцию на клетките на гладката мускулатура на кръвоносните съдове, той също така стимулира ендотелните клетки за производство на азотен оксид (NO). NO след това разсейване от ендотелиална клетъчна, за стимулиране на релаксация на съседните клетки на гладката мускулатура.
  • Когато ендотел недееспособный, стимулиране на ацетилхолином выработает недостатъчно количество азотен оксид. По този начин, ацетилхолин, высвобождаемого PSNS в състояние на покой просто предизвикват свиване на гладката мускулатура на кръвоносните съдове.
  • Тромбоксан А2. Сосудосуживающий елемент, който се произвежда тромбоцитами, за да нормализировать тромбообразование. Той също така играе ключова роля в образуването на ангина Принцметала. Липопротеините (а) пречи на фибринолизу, като се конкурира с плазминогенами . Нарушение на фибринолиза причинява тромбообразование, което също води до коронарному разжижению в вариантной ангина.
 2. Увеличаване на показателите на алфа-адренергический рецептори влияят на активността на эпикардиальных на коронарните артерии, които водят към ишемическому разжижению.

Освен посочените по-горе хипотези, принцметал на гладката мускулатура на кръвоносните съдове също се свързват с сосудосуживающими компоненти — митогенами и сиротинам. Клинична картина ще изчезнат, когато болката в гърдите минава.

Ако не болест на сърцето или някакъв друг лесен сърдечни болести, но от време на време се проявява и клиничната картина, описана по-горе, най-вероятно на тестването на ЕКГ на сърцето ще бъде диагностициран Принцметала.

Диагностика

Ангина Принцметала се развива, когато районът е в пределите на една от най-големите коронарни артерии изведнъж се формира спазъм, временно спиране на притока на кръв към сърдечния мускул, доставена от тази артерия.

По време на този процес, ЕКГ показва високо ниво в » сегмента ST «. Тези промени често се срещат с инфаркти. Нитрати обикновено се отстранява спазми много бързо, връщането на коронарните артерии нормализира.

При диагноза, лекарят се опитва да разберете:

 • Оплаква ли болен в характерните болки в областта на гръдния кош?
 • Наблюдава ли се промяна в ЕКГ?

Диагностични тестове могат да включват денонощен мониторинг на ЕКГ в рамките на няколко седмици или стрес — тестове.

Понякога катетеризация на сърцето с «провокативни тестове» просто е необходима, за да може да се постави диагноза, тъй като ангина Принцметала причинена от спазъм на коронарните артерии, а не фиксирана закупоркой артерия. Катетеризация обикновено показва «нормални» коронарните артерии. Освен това, поставянето на правилната диагноза, може да се изисква доказателство, че спазми на коронарните артерии може да бъде провокирано от други фактори.

Само два вида «провокация» често се използват, за да се опита да предизвика спазъм на коронарна артерия — хипервентилация и употребата на наркотици с ацетилхолином.

Тестване на хипервентилация не е инвазивна тесто. Обикновено се извършва рано сутрин, когато схващане, е по-вероятно да се случи. С тестото хипервентилация, пациентът получава индикация дълбоко и бързо да се диша в продължение на цели шест минути. Този тест е особено полезен за хора, които имат чести пристъпи на стенокардия е тежка форма на Принцметала.

Тестване с помощта на ацетилхолин или Эргоновин се извършва по време на сърдечна катетеризация на сърцето. Този вид изследвания дава точна диагноза, а не на хипервентилация. Едно от тези лекарства се инжектират венозно (эргоновином) или директно в коронарна артерия (ацетилхолин). При пациенти, тази манипулация често предизвиква подобен локализиран спазъм на коронарна артерия, като и в нормално състояние. Това също може да бъде визуализировано по време на процедурата сърдечна катетеризация.

В момента тестване с ацетилхолином се счита за по-сигурно, отколкото с Эргоновином. Освен това, тя също така е и един от най-предпочитаните инвазивни провокативни тестове.

Лечение на

По време на лечение на стенокардия Принцметала прекарват медикаментозную терапия, по-специално на продължително действащи нитрати и блокери на калциевите канали. Всеки от които стимулира разширяването или отваряне на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението на кислороден поток до сърдечния мускул. Блокери на калциевите канали, като правило, се предписват на първо място. Ако продължавате да изпитвате болка в гърдите, а след това се предписва друг клас, блокери на калциевите канали или нитрат продължително действие.

Нитроглицерин се използва, когато се изпитва спазъм, за да го спре, като по този начин спомогне за облекчаване на болката. Не го приемат като профилактично лекарства. Нитроглицерин обикновено се дава под формата на спрей, който се използва в устата или хапчета, които трябва да се смучат под езика

Модификация на рисковите фактори е от съществено значение, защото повечето хора с Принцметаллом имат сърдечно — съдово заболяване и, следователно, изложени на риск от сърдечен удар.

Трябва също да се откажат от лошите навици. Намаляване на техните фактори на риска, можете да намалите риска от развитие на атеросклероза. Освен това, пациенти с диагноза ангина Принцметала трябва да се избягва излагане на студ и стресови ситуации, тъй като те могат да предизвикат спазми.

Прогноза

Прогнозата е тясно свързан със степен на коронарна болест на сърцето и навременна диагностика. Хората, които са имали ST-високо в ЕКГ, 3 пъти имат по-голям шанс да умрат. Вариант на стенокардия увеличава риска от сърдечна аритмия, малък, но значителен риск от внезапна сърдечна смърт.

Внезапна сърдечна смърт настъпва най-често при хора, които имат спазъм в няколко артериите и изпитват аритмию.

Последици

Въпреки че като цяло прогнозата на пациенти с ангина Принцметала е достатъчно добър, това не означава, че болестта не е в състояние да отобразиться на благосъстоянието в бъдеще. Болестния процес може да доведе до опасни и потенциално фатални сърдечни аритмии, особено фибрилляция камерна.

Сърдечни пристъпи величина за ангина Принцметала, наистина може да се случи, разработване на необратимо увреждане на сърдечния мускул. Адекватно лечение на стенокардия значително намалява риска от развитие на такива усложнения. При ефективна терапия, хората с това заболяване могат да водят пълноценен и здравословен живот.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00159 sec