Ангиопатия ретината на очите: младостта, хипотонична, диабет и хипертония, причини, симптоми, лечение, при деца

Какво е ангиопатия на ретината на очите

Патология, която не е самостоятелно. Тя се проявява при наличието на други заболявания, които предизвикват патологични промени в работата на органи, загуба на кръвоносните съдове от различен калибър и нарушение на нервната регулация на системата на кръвообращението. За сметка на такива проблеми, може да се ангиопатия на ретината на очите на детето и възрастни, като усложнение.

Ангиопатия на ретината на окото по гипертоническому вид се наблюдава при хора на различна възраст, включително и новородени и деца. Но все пак най-високата вероятност за развитието му при хора на възраст от 30 години.

Видове

Има някои видове ангиопатии очите на ретината. Класифицират болест, «връзване» към главенствующему болест:

 • Хипертонична ангиопатия ретината на очите.
 • Диабетна.
 • Хипотонична ангиопатия.
 • Ангиопатия травматичен характер.
 • Младостта.

Хипертонична ангиопатия на ретината на очите при деца и възрастни — се развиват при високо кръвно налягане (хипертония). В такъв случай се наблюдава силна, неравномерно свиване на кръвоносните съдове и изгибание артерии, вени. При проверка на очната ябълка, се виждат малки кръвоизливи.

В началния етап, усложнение може да бъде устранимо. Само трябва навреме да се започне лечение на хипертония и заболявания на очите. Без лечение, патологични процеси се превръщат, което може да доведе до непоправимой загуба на зрението.

Диабетна ангиопатия ретината на очите. Причина за развитие на нередности, става захарен диабет. Отделят две форми: макроангиопатию и микроангиопатию.

При макроангиопатии наблюдавани лезии на артерията и на вените на очите. При микроангиопатии истончаются стените на капилярите. Проявява малки кръвоизливи. При несвоевременном лечението може да доведе до слепота или влошаване на зрението.

Хипотонична ангиопатия – се развива при понижаване на кръвното налягане. В следствие на което намалява тонуса на малките кръвоносни съдове на ретината на окото, тяхното разширяване. В този случай, кръвоснабдяването се влошава, секция ретината е изтощена. Започват проблеми със зрението.

READ  Пилефлебит: причини, симптоми, диагностика, лечение

Травматическая ангиопатия на ретината на очите – много често срещана форма, често срещан при децата, тъй като децата до средна възраст често са податливи на различни наранявания и синини на очите, включително. Но и в старческом възраст този проблем е доста известен. Често такава патология се проявява в резултат на остеоартрит, когато има риск от ущемления нервните окончания на шийния отдел на гръбначния стълб, което може да доведе до нарушение на кръвообращението и гипоксию (кислороден глад) на тъкани.

Има още и младостта ангиопатия очните ябълки. Това е най-рядко срещани форма. Тя се нарича болест на Илза, че може много зле да се отрази неблагоприятно на бебето като възпаление на кръвоносните съдове и кървене в окото. Причини до края не са проучени.

Причини

В повечето случаи, ангиопатия на ретината на окото, причини, пряко свързани с болестта, става за които говорихме по-горе.

Но все пак, има причина ангиопатии ретината на очите, които допринасят за патология, си началото и развитието на:

 • Вредни навици.
 • Травми на главата и шията.
 • Остеохондроза на шията.
 • Отравяне.
 • Захарен диабет.
 • Напреднала възраст.
 • Хипертония или хипотония (ниско налягане).
 • Лошите условия на живот и труд.
 • Наследствени и вродени фактори.
 • Автоимунно заболяване.
 • Болести на кръвта.

Симптоми

Могат да бъдат идентифицирани основните симптоми ангиопатии. За техните проявления се оценява, както от обективни, така и субективни данни на пациента. Това може да има и промени, свързани с кръвоносните съдове на ретината на окото, лични усещания и нарушения в анализи.

При преглед от лекар, могат да бъдат маркирани следните промени: силно стесняване или разширяване на лумена на кръвоносните съдове, ги полнокровность, силна извитость, кървене, в зависимост от причината.

Субективно, пациентът може да се говори за ухудшенном зрение или пълната му липса, усещането на видимостта или мушек пред очите. Понякога може да виждате светкавици в очите.

READ  Фонокардиография: дешифриране, предимства и недостатъци

Тези оплаквания на пациента трябва да пряк лекаря на мисълта за ангиопатии ретината на очите. По-късно, диагноза, се проверява за разглеждане на очен лекар при разглеждането на маточното дъно.

Лечение на

Тъй като ангиопатия не е самостоятелен, а само усложнение на основното заболяване, то и лечението трябва да бъдат насочени към главния проблем.
Например, при пациенти с хипертония ангиопатии ретината се използва терапия срещу хипертония. Същото е и при гипотонической болест.

При захарен диабет ангиопатию очи могат да бъдат напълно да спре или да контролира спазването на необходимата нисковъглеродна диета и навременно въвеждането на инсулин в организма.

Травматическая форма може да се проведе и самата. Всичко зависи от вида на самата травма. Понякога се използват и хирургични методи. Всъщност, и ангиопатия също минава.

Специфичните лечение може да се счита за прилагането на лекарства, които подобряват кръвоснабдяването на ретината на очите: Трентал, Пентоксифилин, Милдронат и техните аналози. Още офталмолози препоръчват препарати за съдове, а именно витамини за точка под формата на таблетки.

Освен това, има положителен ефект дават и физиотерапевтични процедури – иглорефлексотерапия, лазерна корекция, магнитна терапия.
Така, по време на лечението си струва да се откажат от лошите навици.

При деца

Отделно си струва да се помисли ангиопатию на ретината на очите при новородени и деца.

При новородени деца това явление може да бъде, макар и рядко, но са открити веднага след раждането. Много специалисти са на мнение, че това състояние е в комплект случаи нормално и не изисква лечение.

Освен това, съществува мнение, да престанат да се позове на това явление до редица заболявания на новороденото, тъй като веднага след раждането, в организма на детето се адаптира. Размер и полнокровность съдове също се променя, в частност, и в очите. Това е проява изчезва с времето.

READ  Инфаркт на далака: причини, симптоми, лечение, прогноза

Въпреки това, не е изключено и факта, че могат да присъстват патология. По време на раждането, често могат да се срещнат случаи на различни наранявания на главата на бебето. Също заслужава да се отбележи наследственную и вродена патология. Ако са такива – да прекарват нужното лечение.

При деца малко по-големи деца, се определят ангиопатию очите е трудно, тъй като в детската организма, този симптом е едва забележим. Идентифициране на проблема може да бъде, ако на очната ябълка се проявява кръвоносна мрежа, силно сълзене на очите, фотофобия.

Но все пак, тези симптоми могат да се срещнат и при травми. Така че да им е много лесно. Да, и ако възрастен човек може да опише някои неприятни усещания (и то не винаги), след това детето го направи много по-трудно. Именно в такива случаи, когато е ясно, което води до разстройство, си струва веднага да отидете на лекар. Ранната диагноза и правилно лечение може да предотврати влошаване на зрението или загуба.

Ангиопатия — това е заболяване, което трябва да се лекува възможно най-скоро. Не се бави, ако изпитвате поне някакъв симптома. Stty форма ангиопатии може да доведе до атрофия на задната стена на ретината на окото, нерв, което може да доведе до загуба на зрението или значително го влошава.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00082 sec