Ангиопротекторы: списък на лекарства ангиопротекторного действия

Ангиопротекторы — група фармацевтични средства, предназначени за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система. Те се използват за подобряване на функционирането на кръвоносните съдове, корекция на микроциркулацията, нормализация на реологических свойства на кръвта и тъканта на обмен. Ангиопротекторы използват за лечение на следните болести: диабетна ретинопатия, нефропатии, са ревматични поражения на кръвоносните съдове, атеросклероза, разширени вени, венозни язви и други ангиопатий.

Лекарства от тази група оказват спазмолитично действие, разширява кръвоносните съдове, намалява отока на тъканите, стимулират обмяната на веществата в клетките, възстановява кръвта.

Ангиопротекторы имат положителен ефект върху функционалното състояние на съдовата стена, нормализира системен кръвообращението, повишават тонуса на съдовата. Тяхното фармакологично действие се проявява след взаимодействие с клетките-мишени: эндотелиоцитами, лейкоцитами, миоцитами.

Лекарства от групата на ангиопротекторов за произход и са класифицирани на две основни групи: растителен и синтетичен произход. До растително са «Кумарин», «Диосмин», «Эскузан», към синтетична — «Добезилат калций», «Бензарон», «Нафтазон». Лекарства от растителен произход са по-безопасни и имат по-малко странични ефекти, отколкото техните синтетични аналози.

В състава на антиопротекторные средства се разделят на:

 • Монопрепараты, които съдържат едно активно вещество, например «Троксерутин»,
 • Комбинираната лекарства, като някои съставки — «Детралекс», «Венодиол», «Антистакс», «Индовазин».

Механизъм на действие

Фармакологично действие на лекарства-ангиопротекторов до края не се учи. Благодарение на нормализиране на микроциркулацията се разширяват кръвоносните съдове и се възстановява кръвен състав. Това допринася за премахване на подпухналостта, за подобряване обмяната на веществата и повишаване на тонуса на кръвоносните съдове.

Към групата на ангиопротекторов се отнася много лекарства, които по различни начини се оказват своето терапевтично въздействие:

 1. Инхибира биосинтеза на ензима хиалуронидаза или потискат активността на нейните производни,

 2. Има антагонист на биологично активни вещества — простагландини,
 3. Имат антибрадикининовое действие,
 4. Потискат и обобщаване на тромбоцитите,
 5. Стимулира образуването на стената на капилярите мукополисахаридов,
 6. Нормализира пропускливостта на съдовите стени,
 7. Намаляват натрупване на кръвни клетки по стените на кръвоносните съдове.

Ангиопротекторы потискат основни звена на патогенезата съдови заболявания: дисрегуляцию съдова тонус, дисфункция ендотел, оксидативен стрес, възпалителни реакции.

Показания за употреба

Ангиопротекторы предписват на болните за лечение на следните заболявания:

 • Съдови заболявания диабетического, ревматологического или атеросклеротического произход. Терапевтичния ефект се осъществява чрез потискане на синтеза на хиалуронидаза и да се намали подуването.
 • Тромбоза и атеросклероза. Болни се предписва ангиопротекторы съвместно с гипохолестеринемическими и антитромбоцитарными средства, както и препарати, изменяющими способността на клетките към адхезия и агрегация.
 • Нарушение на мозъчното и коронарното кръвообращение. Благодарение на терапевтическому действие на лекарства намалява зона на поражение и се повишава резистентността на клетките към кислороден глад.
 • Варикоз и венозна недостатъчност. Ангиопротекторы имат венотонизирующее, антитромботическое и действие на вазодилататор.

Ангиопротекторы се прилагат също и с превантивна цел за предотвратяване на поражения на вените, артериите и капилярите.

Противопоказания

Антиопротекторы имат редица противопоказания и състояния, при които лекарства трябва да се прилагат с повишено внимание:

 • Бременност,
 • Лактационный период,
 • Повишена чувствителност към компонентите на препарата,
 • Алергична реакция към лекарство,
 • Заболявания на храносмилателната система,
 • Лица под 16-18 години.

Кремове, мазила и гелове са забранени лица, които имат инфекциозни лезии на меки тъкани, алергични реакции към компонентите на препарата, кожни лезии с нарушаване на нейната цялост, продължително незарастващи трофичните язви.

Ангиопротекторы за перорално приложение

Голям брой ангиопротекторных средства се издава на фармацевтичната индустрия под формата на таблетки и на капсули за перорално приложение. Най-честите и ефективни сред тях са:

«Детралекс»

Флеботропное и ангиопротекторное средство, защитата на кръвоносните съдове и увеличава тонуса на съдовата стена. Той стимулира лимфен дренаж, подобрява микроциркулацията, премахва признаците на възпаление. «Детралекс» потиска активирането, миграция и адхезия на левкоцитите в капиллярном ниво. След кратък прием на този лекарства, като повечето пациенти отбелязват намаляване на выраженности симптоми патология, като: болка, подуване, тежест в краката. Благодарение на това нивото на емоционален и физически комфорт на пациентите се увеличава. Лекарството се използва както с лечебен, така и с превантивна цел. «Детралекс» при необходимост се предписва дори на бременните жени.

«Флебодиа»

Медикаментозно средство, отнасящи се към групата на ангиопротекторов. Тя укрепва и защитава кръвоносните съдове, подобрява силата и общата устойчивост на капилярите, има противовъзпалителен ефект и подобрява кръвоснабдяването на кожата. Предписва лекарство на пациенти с различни форми на венозна недостатъчност, най-често от хемороиди. «Флебодиа» отличен помага при влошаване на заболяването и дава добър резултат: основните симптоми изчезват, намалява подутините, изчезва сърбеж, парене, болка и други неприятни прояви.

«Эскузан»

Ангиопротектор, притежаващи антиоксидантни свойства, уменьшающий отоци и инхибиторен процеси экссудации, ефрр венотонизирующее действие. Екстракт от див кестен, който влиза в състава на препарата, стимулира производството на хормоните на кората на надбъбречните жлези и биосинтеза на простагландини. «Эскузан» нормализира сократительную активност гладкомышечных влакна, намалява уязвимостта на кръвоносните съдове, подобрява обмяната на веществата в тъканите.

«Аскорутин»

Витаминен препарат, участващи в окислително-възстановителните реакции и восполняющий дефицит на витамини С и е в организма. «Аскорутин» укрепва съдовата стена, понижава нейната пропускливост и крехкост. Лекарство засилва не само капиляри, но и имунната система на човека.

«Венорутон»

Има ангиопротекторным и флеботонизирующим свойства. Той е предназначен за корекция на нарушения на микроциркулацията и за възстановяване на функции на ендотелните съдове. Лекарството е с незначителен противовъзпалително и антиоксидантно действие, потиска активността на медиатори на възпалението. Под влиянието на «Венорутона» се подобряват реологичните свойства на кръвта, намалява сумиране на червени кръвни клетки и нормализира тяхната структура. Медикамент е показан болен със трофическими рани на крайниците, тромбофлебит, варикозом, хемороиди.

«Троксевазин»

Растително лечебно средство, нормализующее пропускливостта на капилярите и намалява признаците на възпаление. Той премахва болезнени усещания, оток и тежест в краката. Благодарение на основния активното вещество троксерутину той оказва своето силно антиоксидантно действие, тонизира и укрепва стените на кръвоносните съдове, предпазва от венозни нарушения.

«Работата»

Ангиопротектор, възстановяване на микроциркулацията, ефрр антиагрегационное действие и намаляване на концентрацията на вътреклетъчния калций. Освен таблетированной, има и инъекционная форма на лекарството. Той се прилага при нарушаване на периферното и мозъчното кръвообращение, дистрофия на тъканите, хипоксия на ретината. Лекарството е противопоказан за бременни и кърмещи жени, лица с экстрасистолией, кървене и остър инфарктом на миокарда.»Венарус»

Венотоник и ангиопротектор, уменьшающий венозен застой и намаляване на пропускливостта и капилярната. Благодарение на медицински ефекти се подобрява микроциркуляция и лимфоотток. Системно прилагане на лекарства за намаляване на тежестта на симптоматиката съдови заболявания.

Ангиопротекторы за външно приложение

За локално лечение на съдовите заболявания се крие в прилагането на лекарства, произведени под формата на мехлеми, гелове и кремове. Списък на най-популярните лекарства:

«Гепатромбин»

Комбиниран продукт за локално приложение с изразено ангиопротекторным, антитромботическим, регенерираща, антикоагулянтным и противоотечным действие. Препаратът инхибира коагуляцию кръвта и забавя процеса на съсирва. «Гепатромбин» — противогеморроидальное средство, улучшающее кръвоснабдяването в зоната на възпаление и което участва в регенерацията на съединителната тъкан. В резултат на лечението данни лекарство изчезват признаците на възпаление са: болка, парене, сърбеж.

«Лиотон»

Високоефективен препарат, създаден за борба с отоци и тежест в краката при венозна недостатъчност. Съобщение на лекарства под формата на гел, който бързо и лесно се плъзга към източник на дискомфорт и оказва своето терапевтично действие. Той облекчава умора, премахва болезнени усещания и връща лекотата на краката. В основата на фармакологичното действие на средство е антитромботический и противоэкссудативный ефект. Противовъзпалително действие на препарата се дължи на потисничество активност хиалуронидаза директно в огнището на възпаление. Благодарение на стимулация фибринолитических свойства на кръвта се ускоряват процесите на резорбция на хематоми и тромби, намалява отоците на тъканите. Средство има приятен лавандула аромат и лека текстура, която бързо се накисва в кожата и не оставя следи по дрехите.

«Индовазин»

Разход на ангиопротектор, произведени под формата на гел. Той съдържа в състава си две активни вещества: троксерутин и индометацин, благодарение на които и има едновременно противовъзпалително и ангиопротекторное действие. Той бързо премахва отоци, намалява болката и други признаци на възпаление, подобрява циркулацията на кръвта и е изключително необходимо в различни житейски ситуации. Той ефективно намалява крехкост и намалява пропускливостта на капилярите, тонизира вените, помага да се отървете в кратки срокове от синини, намалява местната гипертермию и болка в огнището на възпаление. Подходящ за лечение на малки битови наранявания: ожулвания, натъртвания.

«Эссаван-гел»

Ангиопротекторный медикамент, прилаган при възпаление и разширени вени, отоци на крайниците, удари и разтягане на сухожилията. Той забавя по-нататъшното развитието на венозна недостатъчност, ускорява рассасывание синини, намалява отоците на тъканите.

Самостоятелно лечение на съдови заболявания, е строго забранено, а самоназначение повечето ангиопротекторов не е желателно. Лица, които са на съдова дисфункция, трябва периодично да посещавате специалисти и да се проведе лечението. Флебологи, ангиохирурги и кардиолозите в индивидуално ще вземем един или друг медикамент. Дозата и продължителността на терапията се избират с оглед на общото състояние на болния и на фармакологичното действие на лекарственото средство.

READ  Действат на вените на краката, ръцете, гърдите: причини вздутых съдове

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00893 sec