Анизоцитоз в анализа на кръвта: какво е това, причини, видове

Мярка разлики червени кръвни клетки, по размер (ширина на разпределение по обем) е показател, измерена чрез автоматични гематологическими системи и означен с RDW. Това е и има анизоцитоз еритроцитите (Er). Подобна задача определяне на анизоцитоза в общ анализ на кръвта пресмяташе (да, и сега от време на време решава, ако това е необходимо) кривата на Прайс-Джоунс, графични и изготвяне на която е процес на трудозатратный и досаден.

Лаборатория за служба и сега почти е изваден от употреба, като метод на кривата на Прайс-Джоунс. Визуална оценка на степента на анизоцидоза при морфологическом изследване на намазка (преглед на лекарството под микроскоп), често придружени от множество грешки, което, като цяло, никога не замечается за апарати за измерване на эритроцитарных и тромбоцитарных индекси – анализатори почти не правят грешки, ако те са правилно калибриран. Анизоцитоз уреди долавят много по-ефективно, освен това, ни позволяват да се отървем от артефакти визуални изследвания.

Физиологични норми на червени кръвни клетки

Толкова се случи, че и лекарите, и пациентите) се нарича червените кръвни клетки – клетки, въпреки че в действителност това не е съвсем така, обаче е определението вкоренена, така че няма смисъл да се отклоняват от общоприетите тайни правила и да променят нещо. Клетки и клетките на…

Освен това, преди да се пристъпи към описанието на този эритроцитарного индекс, искам да отговоря на един от често задаваните въпроси — с какво е свързан диагноза анизоцитоз при децата? Разбира се, може да се разбере притесненията на родителите, които се намират непозната дума в резултатите от гемограммы на детето, обаче този медицински термин по своята същност не е различия по отношение на анализа на кръвта на дете или на възрастен човек. Въпреки че, вярно е, че децата по-често се празнува анизоцитоз с преобладаване на микроцитов, което показва, че развитието на желязодефицитна анемия — тя е най-типична за детския и юношески години. През останалото – все по същия начин, така че в описанието на показателя не ще бъде поставен акцент нито на детска възраст, нито на възрастен състояние.

И така, червените кръвни клетки — единни елементи на кръвта, безъядерные кръвни телца, които имат кръгли или леко овални очертания и форма двояковогнутых дискове. Тази форма е необходима эритроцитам за да могат те в голяма степен да се увеличи площта за изпълнение на пълноценна газовата.

Нормалните стойности на диаметъра на червените кръвни телца не напускат границите на 7 – 8 микрона, а физиологичен диапазон на колебанията в този показател червените кръвни клетки е 5,5 – 9,5 микрона (графичен израз – крива Прайс-Джоунс). Средните стойности на обема на червените кръвни телца се разполагат в рамките на 80 – 100 фемтолитров (или кубични микрона) – това е норма на MCV. Клетки, които имат такива параметри се наричат нормоцитами и по-голямата част от червените кръвни клетки трябва да принадлежат именно на тази категория.

READ  Синдром на Badd-Chiari, разширяване и тромбоза на вените на черния дроб

Изчисляване на эритроцитарных показатели, включени в общ анализ на кръвта (гемограмма): SIT (средното съдържание на червен пигмент – хемоглобин, Hb), МСНС (средна концентрация на Hb в червената клетка на кръвта), MCV (среден обем на еритроцитите), а също и показател гетерогенности (разнородности) на червените кръвни клетки по обем (степента на анизоцитоза на червените кръвни телца — RDW) в момента возложен на гематологические автоматични анализатори. Норма RDW (или анизоцитоза на червените кръвни клетки) е от 11,5% до 14,5%.

Причина за анизоцитоза в общ анализ на кръвта могат да бъдат ограничени състояния (недостиг на витамин В12, фолиева киселина, желязо), злокачественный неопластични процес, усложнения след преливания на кръв (имунни реакции), нарушение на кръвообразуване в костния мозък, хронична инфекция, сърдечна патология (развитие на ИБС).

Анизоцитоз на червени кръвни клетки

Междувременно, при различни анемических състояния, в зависимост от вида на патологията, и диаметър, както и количеството на кръвни клетки може значително да се различават в една или друга посока – популацията на червените кръвни телца се превръща в една (наличието на подобни промени клетки дава възможност за провеждане на дифференциальную диагностика анемий). По този начин в кръвта, освен нормоцитов, се появяват нарушения на червените кръвни клетки на различни обеми (разнородността на популацията на червените кръвни клетки):

 • Неестествено уголемени, огромни, «напомпани» – мегалобласты (диаметърът на тези клетки надвишава 9,5 микрона);
 • Малко по-малък по мегалобластов, но повече нормоцитов – макроциты;
 • Малки униформи елементи (клетки-лилипуты) – микроциты.

Повечето гематологических анализирующих уреди, предназначени за изследване на основните характеристики на клетъчния състав на периферната кръв, се очаква степента на анизоцитоза на червените кръвни клетки по формула, като коефициента на вариация на средния обем на червените кръвни клетки (MCV):

 • RDW(%) = SD/MCV(fl) х 100%,

SD – стандартно отклонение на обема на Er, MCV – среден обем на Er.

С идването на лабораторную услуга гематологических анализирующих системи окончателно стана ясно, че държави, когато показателят се оказа ниско, чисто и просто не съществува. Ами ако той все още е понижена – означава, че нещо не е наред с автомата-парсера, който произвежда изчисления, така персонал трябва да се направи калибриране, за да се получат правилни резултати анизоцитоза в общ анализ на кръвта, а на пациентите — за пореден път посети лабораторията, за да не се притеснявате да се губи.

Очите на лекаря — са незаменими

Всяка най-умните анализатор, междувременно, не отменя работа на лекарите на лабораторната диагностика, функционалните задължения на които се включва провеждане на гематологических изследвания. Чрез поставяне на пробата в слушалката, лаборант паралелно се подготвя (боядисва и изсушава) намазка, предназначени за визуален преглед (микроскоп + очите на лекаря) и определяне на степента на анизоцитоза на червените кръвни телца.

READ  Тимоловая резюме: че това е норма в кръвта, повишена - причини

Ако в подготовката на цялата област е покрита с клетки приблизително еднакви количества (нормоцитами), за анизоцитозе никакви оценки в бланка гемограммы не го правят. Отразяват този показател в общ анализ на кръвта, ако те са или червените кръвни клетки са широко разпространени в мазке. Разбираемо е, ако лекарят вижда малки клетки, той показва анизоцитоз с преобладаване на микроцитов, ако са големи – каза макроцитоз.

Въпреки това, заедно с микро — и макроцитозом отделно, има и друг вариант – смесени анизоцитоз. За анизоцитозе смесен тип казват, че когато си в подготовката до 50% на областта заемат анормалните клетки и не се разбере, кои от тях преобладават: мегалобласты, макроциты (може да се подозира дефицит на витамин В12, липса на фолиева киселина или пернициозную анемия), или намажете предимно «обитават» лилипуты – микроциты (тогава последва предположение за развитието на железодефицитного състояние — ЖДА). В подобни случаи лекарят съобщава за анизоцитозе смесен тип нота в бланка анализ и по този начин заостряет вниманието на лекуващия лекар, който от своя страна ще назначи допълнителна проверка на пациента.

Трябва да се отбележи, че подобни обстоятелства друг път карат лекар на лабораторната диагностика се върнат към използването на графични изрази параметри на данни (или крива Прайс-Джоунс).

Освен това, не е чудно, защото се използва терминът «степен анизоцитоза на червените кръвни телца», наистина разграничаване на правомощията, отдавайки:

 1. Миниатюрен анизоцитоз – анормалните клетки заемат до 1/4 част (до 25%) в мазке кръв, резултатът може да се изрази един плюс (+);
 2. Умерен – на анормални клетки в рамките на половината от цялата общност, попаднал в намазка (до 50%), или резултат: ++;
 3. Изразено – 3/4 от всички червени кръвни клетки поемат клетки с променен обем (до 75%) или резултат: +++;
 4. Висока (остър) степента на анизоцитоза — анормалните клетки заемат почти цялото поле (до 100%), резултатът може да се изрази с 4-ма предимства (++++).

Заедно с това, не гледаше към сложността на ситуацията, не си струва да се опита мач крива Прайс-Джоунс, тъй като все пак трябваше да «рисува», и хистограма, изнесена от парсера, защото първата отразява размера на разпределението по диаметър, както и втората – по отношение на обема, така че двата метода имат редица различия и особености.

Анизоцитоз на червени кръвни клетки и диагностика на анемий

Оценка на размера на червените кръвни клетки и др эритроцитарных индекси играе важна роля в диагностиката на анемий, тъй като отразява състоянието на костномозгового кръвообразуване (эритропоэза). Показател степен анизоцитоза дава възможност да се открояват следните опции анемического на състоянието, това означава, посочи видове анемий:

 • Промяна в посоката на макроцитов показва подмладяване на червените кръвни клетки и ги непълно узряване, което обикновено се дължи на недостатък на витамин В12, фолиева киселина или други хемопоетични фактори, участващи в кроветворении. В този случай може да се говори за мегалобластной или макроцитарной анемия;
 • Голям брой малки клетки – микроцитов (или анизоцитоз с преобладаване на микроцитов) може да е сигнал за ориентация эритропоэза към микронормобластов, което се случва при липсата на съдържание в организма на желязо (желязодефицитна анемия), или други специфични компоненти – микроцитарная анемия;
 • По отношение на нормата – не всичко е толкова еднозначно. Нормалното ниво на анизоцитоза в никакъв случай не означава липса на патология, че, например, се случва в случай на апластической анемия или анемических състояния, свързани с хронична патология.
READ  Кръвта в спермата: гематоспермия, причини, диагноза, лечение

Следва да се отбележи още веднъж, че присъствието в кръвта хомогенна, макар и значително променена в посока на намаляване на обема на клетките (микроциты) на популацията, като правило, оставя количеството RDW в норма, така че в тези случаи се вземат под внимание стойности на още един индекс – MCV и по този начин се извършва дифференциальную диагностика микроцитарных анемий.

Освен това, за получаване на пълна картина на червените кръвни анизоцитоз на червените кръвни клетки, издаден от парсера в цифрово изражение, пренася с данните на хистограма, отразяващ честотата на поява на клетки за различни обеми.

Анизоцитоз на тромбоцитите

Възможности на съвременните гематологических автоматични системи, наред с определянето на различни параметри на кръвта (брой на червените и бели клетки, нивото на хемоглобин и хематокрит, эритроцитарные индекси и лейкоцитарная формула), ви позволяват да броене на кръвни пластинки – тромбоцитите (които при обработката на общ анализ на кръвта ръчно изискват отделни оцветяване), а също и тромбоцитарных индекс и индекс на анизоцитоза на тромбоцитите – PDW.

В автоматичен анализаторе за броене на тромбоцитите използват един с эритроцитами канал, така че данните уреди са снабдени със специална система за електронни дискриминаторов, които дифференцируют:

 1. Макротромбоциты;
 2. Микроэритроциты;
 3. Шизоциты (фрагменти на червените кръвни клетки);
 4. На клетъчния дебрис (цитоплазмени фрагменти бели клетки – левкоцити).

PDW – цифра, анизоцитоза на тромбоцитите, норма, която е от 14 до 20%, заедно с други тромбоцитарными индекси (PCT, P-LCP) не е специално диагностично значение. Най-голям обем информация в подобни случаи може да се очаква от хистограмата на разпределение на тромбоцитите.

Промяна на показателя анизоцитоза на тромбоцитите в посока на увеличаване на характерни за миелопролиферативных процеси, в посока на намаляване – за отделните форми на лейкозов, апластической анемия, ICE-синдром, тежки поражения на черния дроб и някои други състояния.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00101 sec