Аномалия Киммерли: какво е това, как да живее с това, симптоми, лечение, продължителност на живота

Аномалия Киммерли

Нарушение на структурата на прешлените отдел на шията, при което в кръстовището между черепа и началото на гръбначния стълб, на първия маточната шийка позвонке има дугообразный израстъци, образувана от костната тъкан. Това описание ни дава да разберем, какво е това — аномалия Киммерли. Той пречи на подвижността и увеличава вероятността да бъде смазан позвоночной артерия. В съвременните данни, за процент от населението, който наличествует аномалия Киммерли — около 30%.

Нарушения на костния строеж, получени в процеса на живот, се срещат много по-често, отколкото подобни аномалии, разработен в утробата.

Причини

Точните причини за аномалии Киммерли докато не са инсталирани на съвременната медицина. Тъй като недостатък се развива в утробата, причина за аномалия може да бъде бактериална, вирусна инфекция, вредни навици на майката, както и неблагоприятните условия, в които тя живее.

Видове

Съществуват два вида: пълна и непълна аномалия Киммерли. В първия случай допълнителната дужка напълно затваря позвоночную артерия, която свързва двете процес, прешлени на гръбнака. При непълни, тя има вид на выроста един от издънки. Видове аномалии Киммерли определят тежестта на симптомите. При пълна дъга те ще бъдат по-остри.

Дискова артерия носи храна на горния отдел на гръбначния мозък, а също разположени в тилната част на участъци от мозъка. Нормално притока на кръв, предоставена от тях, е основен фактор за добрата работа на мозъка, а оттам и на целия организъм. За да достигне до мозъка, те преминават през маточната шийка отдел, оканчивающийся първият шейным позвонком, който се нарича атлантом. На този участък от кръвния поток може да попречи на разработен при патология новообразувания. При промяна на разпоредбите на главата настрани, напред или назад, артерия сдавливается, и кръвообращението се нарушава. Второто последствие аномалии – това дразнене на нервните сплетений стените на кръвоносните съдове и клонове на гръбначния мозък.

Риска от развитие на вродени аномалии Киммерли се повишава, ако някой от роднините се наблюдават нарушения на развитие на костни на кориците, болки в кръста. В основата на придобити аномалии лъжа обызвествление и окостенение става на шията и главата. Новообразование се фиксира върху повърхността на прешлен, се ограничава череп, образувайки станала трудова злополука позвоночную артерия тесен лумен.

Симптоми

Симптомите на синдрома на аномалии Киммерли са много разнообразни, но може би един от най-големите е нарушение на кръвообращението затылочных участъци на главния мозък. Най-ярко тя е изразена по време на физически натоварвания, както и при промяна на разпоредбите на главата.

READ  Показания и противопоказания за переливанию кръв: компоненти, усложнения, трансфузия

Основните признаци на аномалии Киммерли:

 • Външни шумове в ушите.
 • Потъмняване, мътност точка на, мухи в очите.
 • Недостатъчна координация.
 • Обща мускулна слабост.
 • Виене на свят и евентуална загуба на съзнание.
 • Тежко главоболие част.

При наличието на синдром на Киммерли такива симптоми и признаци на явно не при всички пациенти. Това се случва, че наличието на лък тел на позвонке-атланта не пречи на живота на човека.

Но при силно нарушаване на притока на кръв в мозъка започват да се прояви на нарушаване на малкия мозък, в резултат на тръпката, на координационния нарушения, нистагму в изразена форма.

Много силно намаляване на кръвното лумена води до транзиторным ишемическим атаки, които се проявяват като силни болки в главата, смущения в речта, движенията, и в загуби съзнание. Най-тежкото последствие за човек с такава аномалия – инсулт.

Диагностика

Диагностика на аномалии Киммерли изисква провеждане на редица изследвания, които да ви помогнат не само да разкрие аномалия, но и да я участие с изразена при симптоми на човека:

 • Рентгенова снимка на гръбнака и главата.
 • Ядрено-магнитен резонанс на мозъка.
 • Изследване на слуха, на вестибуларния апарат.
 • Компютърна томография.
 • И други, предписани от лекар изследвания, които изключват вероятността, че аномалия Киммерли е причина за наблюдаваните симптоми.

Лечение на

Пациентите, с произволно определени от наличието на аномалия, която не доставя неудобства, в лечебния курс не трябва. Но лекарите все още им дават някои препоръки, как да живее с това.

Най-важното правило е, да се намалят рисковете затварянето позвоночной артерия, т.е.:

 • Да избягват прекомерна физическа активност.
 • Резки движения на главата.
 • Да се откаже от спортове, които провокират затягане на артериите.
 • Освен това, при посещение на масажиста и chiropractor, трябва да се информират за такава характеристики на структурата на прешлените.
READ  Счупен съд в окото: причини, какво да се направи в домашни условия, капки, препоръки

Лечение на аномалии Киммерли за хора с изразени симптоми се състои от медикаментозна терапия, прописанной лекар. Той назначава лекарства, които подобряват кръвообращението, правят спазъм с кръвоносните съдове, подобряване на процесите на обмяна в мозъка, при тежко главоболие – достъпните на болкоуспокояващи.

Лекарят може да предпише по гимнастика и масаж и шийката на еластична превръзка.

В много отягощенных случаи със силно нарушение на кръвообращението в мозъка се извършва операция за отстраняване на костната дъга. Този метод се прилага, само ако други се оказаха безполезни. В следоперативния период, пациентът трябва да се намали двигательную активност, прекомерна подвижността на главата, а също така носят определя шийната яка в продължение на един месец.

Някои от симптомите, след медикаментозна терапия продължават да остане. Най-често това е шум в ушите, тъй като те много трудно се поддават на корекция. И на пациента, на нищо не остава, как се примири с това.

При нарушения в емоционален план, които са следствие от наличието на тази аномалия, написани успокоителни и транквилизирующие лекарства. Понякога се препоръчва консултация с лекар-терапевт.

Продължителност на живота

Продължителността на живота при аномалии Киммерли е същата като при обикновения човек, ако няма изразени симптоми, както и на притока на кръв в мозъка са нормални.
Начините за предотвратяване на развитието на тази вродена патология не, тъй като неизвестни за нея причини.

Превенцията също придобити аномалии е в общи препоръки за здравословен начин на живот, укрепване на мускулите, за борба с гиподинамией и пределите на процента на мастната тъкан в организма, което съответства на препоръките на предотвратяване на остеоартрит.

READ  Кръвен тест за алергии: дешифриране, норма, при деца, възрастни, грудничка

MAXCACHE: 0.4MB/0.00088 sec