Аномалия Киммерли, синдром на: причини, лечение и симптоми

Аномалия Киммерли (Киммерле) се счита за дефект на развитие в областта на свързване на черепа и първия на шийния прешлен. При тази мальформации на позвонке има допълнителна дужка от костна тъкан, която нарушава подвижността и може да провокира сдавление позвоночной артерия.

По-рано се е смятало, че този дефект развитие прешлен има около 10% от хората, но широкото използване на рентгенова диагностика и ядрено-магнитен резонанс може да се открие значително по-често: според някои малформации са до 30% от жителите на планетата.

Вродени костни аномалии се срещат много по-рядко от заболявания на прешлените, развиващи се в процеса на живота. Всички известни болки в кръста, остеофиты, дегенерация на свързващия апарат в голяма степен допринасят за вторични промени канали прешлени, в резултат на което страдат кръвоносните съдове и нервите. В тази връзка, патология на гръбначния стълб, като основа за формиране на придобити аномалии Киммерли, заслужава необходимото внимание от страна на специалисти.

Прояви на аномалии Киммерли изключително разнообразни. В основата им – нарушение на движение на кръвта в позвоночной артерия към вашия централен мозъка. Особено изразена симптоматика при пистите, завои, запрокидывании главата, когато е на разположение допълнителна дужка ограничава пространството, в което се провежда съд. Симптомите могат да се появят внезапно при спортни тренировки, изкачва на тежестта, на фона на пълно здраве.

Мальформацию първия шийния прешлен не мислят самостоятелно заболяване, и далеч не винаги тя се проявява някакви признаци. Клиника на синдрома на позвоночной артерия аномалия е предизвикана именно от Киммерли само една четвърт пациенти, останали същите за патология не е известно, или тя е разкрита случайно, при изследвания за други заболявания.

Причини и видове аномалии Киммерли

Причини за нарушена развитие първия шийния прешлен не е точно установена. Това е вроден недостатък, който се формира още по време на ембрионалното развитие. Възможно неблагоприятно влияние на външни фактори, вредни навици, инфекция при бременна жена. Обикновено недостатък се открива случайно, често – при разглеждането на лица, които подозират дегенеративни процеси на гръбначния стълб.

В структурата допълнително лък тел, отделят пълна и непълна аномалия Киммерле. Дужка може да се премине от процес на ставния до дъгата на първия прешлен или събираш и двамата му процес.

При пълно аномалии Киммерле допълнителната дужка образува затворен канал, където се поставя дискова артерия. Този вариант патология е придружено от по-голяма симптоматикой и быстрейшим прогресия. При непълни вид недостатък дъга незамкнута, под формата на выроста от костната тъкан.

Позвоночные артерия – важните съдове, извършващи хранене на горния отдел на гръбначния стълб, на багажника и на задната част на мозъка. Те се отклоняват от подключичных и се насочват нагоре, в канала, който образуват напречни израстъци на прешлените. След като отворите магнум дупка в черепа на тези съдове и попадат в мозъка.

Първият шиен позвонок (атлант) е проектиран странно и различно от другите: в него не тялото, а има две дъга, в бразда на гърба и се намира в буркан с нервен стълб. Преминавайки в бразда на първия прешлен, артериите може да бъде сдавлены от извън необичайни), които пречат на подвижността при завои и пистите на главата.

READ  Кръвта при хемороиди причини, какво да правя, след изхождане, при бременност, какво да правя

Механизъм на развитие на синдрома на позвоночной артерия при пороке C1 шийния отдел се състои в механична компресия артерия, кръвта по нея при това се движи трудно. Друг важен фактор е дразнене на нервните окончания на съдовата стена и клонове на симпатична сплит.

Клиника нарушение на притока на кръв по позвоночной артерия често възниква при наличието на утежняващи фактори:

 • Атеросклеротични промени;
 • Възпаление на стените на артериите;
 • Дегенеративните процеси в гръбначния стълб (болки в кръста);
 • Травма на черепа и на гръбначния стълб;
 • Артериална хипертония.

В групата на риска за клинично значими аномалии Киммерле — хора с отягощенной наследственост по отношение на костни дефекти, както и тези, които страдат остеохондрозом.

По-често, отколкото е вроден дефект, нарушение на притока на кръв по позвоночным артерии предизвикват придобити промени, тогава се говори за придобити аномалии Киммерли. В нейната основа лежат дегенеративни процеси в атлантозатылочной връзка, която е изложена на обызвествлению или окостенению. Новообразованная плътна тъкан се фиксира здраво с дужкой атланта, и по този начин се формира ограничени канал, съдържащ позвоночную артерия.

Процедурата аномалии Киммерли

Признаци на синдром на Киммерли, предизвикани от недостатък на кръвта, притекающей към мозъка, което е особено изразено при движения на главата, повдигане на тежести в тези ръце, някои физически упражнения. Сред симптомите са възможни:

 1. Усещането слышимого шороха, шум, пукнатина в ушите;
 2. Потъмняване, «мушичките», «кожух» пред очите, дискомфорт в очните ябълки;
 3. Неловкост на движенията и несигурност походка;
 4. Мускулна слабост;
 5. Виене на свят;
 6. Обморочные състояние.

Често основната жалба на пациент с гемодинамически изразена аномалия Киммерли става силно главоболие, парене, а понякога – пулсираща, която е ограничена до задната част на главата. Болката пречи на жизнените функции, пречи на изпълнението на трудовите задължения, нарушава съня и емоционалното състояние. Най-малкото движение на главата може да доведе до засилване на болезнени усещания, но някои болни откриват такова положение, при което се постига най-малката степента на съдове, и болката намалява.

При значителна силно притиснати кръвообращението в съдовете, захранващо мозъка, се появяват мозжечковые симптоми – треперене на крайниците, нарушение на координацията, нистагъм. За тежки течения патология се характеризира с интензивно главоболие, патология на чувствителност и двигателните нарушения.

Критично стеснение на лумена на позвоночной артерия може да доведе до транзиторным ишемическим атаки, когато пациентът изпитва силна болка в главата, кратковременно, нарушението на речта, движенията, може да загуби съзнание. Най-тежката проява на аномалии Киммерли смятат инфаркт на мозъка по причина на пълно спиране на притока на кръв. Такова състояние е по-вероятно при налични други промени съдове, атеросклероза, гипертензивной ангиопатии, васкулите.

Рязко влошаване на здраве, поява на силно гадене и повръщане, зрителни нарушения, нарушения на координацията на движения и мускулния тонус трябва да бъде повод за незабавно приемане на бог за помощ, тъй като могат да говорят за инсульте.

READ  Операция за премахване на хемороиди: ревюта, цена, хранителен режим след операция

Диагностика и лечение на синдроми, свързани с аномалия Киммерли

Диагностика на аномалии Киммерли включва цял комплекс от изследвания, но преди лекар обикновено стои задачата не само да открие или премахване на анормален вариант на развитие на прешлените, но и да докаже, че именно този недостатък провокира симптомите на това. Често диагнозата симптомной аномалии Киммерли се поставя чрез изключване на всички други възможни причини за патология на притока на кръв в главата.

Когато пациент с признаци на нарушаване на кръвообращението във вертебро-базилярном отдел идва на лекар, един първото нещо, насочва на визуален контрол изследване на гръбнака и главата. Метод достъпен, лесен и, заедно с това, дава достатъчно количество информация за състоянието на прешлените.

Шум в ушите и други слухови нарушения изискват консултации УНГ-лекар, защото симптомите могат да бъдат свързани с патология на самото ухо (възпалителни процеси). На пациента се извършва проверка, изследване на слух, състоянието на вестибуларния апарат.

За да се уверите, че симптомите се предизвиква именно аномалия Киммерли, трябва да се изключи вероятността аневризми, тромбози, мозъчни тумори. За тази цел се извършва компютърна ТОМОГРАФИЯ, ядрено-магнитен резонанс на мозъка с контрастни увеличаване.

Състояние на кръвен поток, ниво на компресия артериалните куфари и характер гемодинамики помагат да УЛТРАЗВУК с допплерометрией, МР-ангиография, дуплексное сканиране.

Лечение на проявите на аномалии Киммерли обикновено консервативно, и само в тежки случаи се разглежда необходимостта от хирургична корекция патология на притока на кръв.

Пациенти, при които недостатък атланта разкри случайно и не предизвиква нарушения гемодинамики, лечение не е необходимо, достатъчно е периодично наблюдение. В същото време, тези лица трябва да са наясно с някои правила за начина на живот, за да се предотврати затварянето на гръбначни артерии. Така, те трябва да се избягват резки движения на главата, прекомерно физическо претоварване, спортни занимания, които могат да бъдат придружени с травма на главата. Изключително, не е препоръчително да стоят на главата си и да се превърне somersaults, лекарят може да ви посъветва да се откаже от спортна гимнастика, фитнес, различни видове борба.

При желание човек с асимптоматична аномалия Киммерли се подложи на масаж или мануална терапия, специалист, провеждане на процедури, трябва да се знае за такъв характеристики на структурата на прешлените.

Медикаментозную терапия се назначава от лекар невролог. Тя включва:

 • Съдови лекарства, които помагат за подобряване на кръвообращението, облекчаване на спазми с кръвоносните съдове – сермион, винпоцетин, актовегин, стугерон;
 • Средства, които подобряват микроциркулацията и на реологичните параметри на кръвта – трентал, работата;
 • Медикаменти, които подобряват обменните процеси в мозъка, които пречат на хипоксия, антиоксиданти – витамини от група В, пирацетам, милдронат, билкови лекарства на основата на екстракт от гинко билобы.

При силно главоболие може да вземат болкоуспокояващи лекарства – кеторол, ибупрофен, найз. Много ефективно акупунктура, помага облекчаване на болката и нормализира работата на вегетативната нервна система.

READ  Гестоз по време на бременност: симптоми, отразява ли се на плода, диагностика, лечение и профилактика

За намаляване на тонуса на мускулите на шията се назначава масаж, с цел определяне на шийния отдел на гръбначния стълб в правилна позиция, предупреждение излишни завои полезно носенето на шийния скоба. Важно е да режим на употреба на яката Шанца е изписан от лекар, тъй като злоупотребата с тях е изпълнен атрофическими и дегенеративными процеси в мускулите и гръбначния стълб, което допълнително може да влоши прояви на патология.

В тежки случаи, когато малформации на гръбначния стълб води до силно изразени нарушения на притока на кръв в системата на мозъчните съдове, а също и при неефективност на консервативната терапия е показано оперативно лечение. Операцията се състои в отстраняване на костната дъга и освобождаване на позвоночной артериите от изцеждане. В следоперативния период се назначава съхраняващи режим и носенето на фиксирането на шийния яка в срок до един месец.

Заслужава да се отбележи, че за лечение на аномалии в атланта не винаги води до желания резултат. При консервативна терапия състоянието на пациента може да се подобри, кръвния поток става по-активни, но някои симптоми могат да се запазят. Например, шум или шум в ушите много трудно се поддават на корекция, и много болни трябва с тях да се примири.

При емоционална нестабилност, раздразнителност, депресия на фона на постоянното присъствие на никакви симптоми на компресия на кръвоносните съдове на шията може да се прилага успокоителни лекарства и успокоителни. Често невролог препоръчва консултация терапевт.

Прогноза за живот при аномалии Киммерли в повечето случаи е благоприятна, особено при липса на клинични прояви и ефективността на лечението на минимални нарушения на притока на кръв.

Начини за предотвратяване на вродена патология на прешлените не съществува, защото никой не знае причините за това явление. Профилактика придобити аномалии Киммерли се състои в същите събития, които пречат на остеохондрозу – активен начин на живот, укрепване на мускулите, борбата с гиподинамией и наднорменото тегло.

Често пациенти, които са на аномалия атланта е била открита случайно, интересуват се, възможно ли е да спортува. Физически упражнения и спорт при аномалии Киммерли са възможни и дори са полезни, но в разумни граници. Ясно е, че про удря топката на главата по време на футболен мач или укладывание щанга на врата му става не мога да отида категорично, но не са забранени басейн, джогинг, каране на кънки, гимнастика. При лекциите си струва да се внимава – да не се правят резки движения на главата, да избегне удара, а преди да започнете да присъстват на конкретни спортни секции, по-добре е да се консултирате с вашия лекар.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00147 sec