Антагонисти на калций (блокери на калциевите канали)

«Молчащая» проблемът на здравето, тъй като артериалната гипертензию, изисква задължителен медицински интервенции. Най-добрите умове в света непрекъснато са в търсене на нови и нови лекарства, за регулиране на кръвното налягане, улучшающих кръвообращението и предупредителни такива опасни последици хипертония, тъй като инфаркт или инсулт. Има много различни групи фармацевтични средства, на които е възложена тази задача.

Антагонисти на калций (ЕК) са една от тези групи и да имат редица положителни качества, се считат за един от най-добрите опции, сред гипотензивных средства като цяло. Те са сравнително по-леко действат, не са богати на странични ефекти, които, ако и да имат място, това явно е доста слабо.

Когато калций става твърде много?

Лекарства от тази група (антагонисти на калций) специалисти, като някой харесва: блокери на «бавни» на калциевите канали (СКК), блокери на входа на калциеви йони, антагонист на калциеви йони. Въпреки това, когато от тук калций, защо не могат да влязат в клетката, ако той съкращава мускулите, включително и сърдечния, където са разположени тези канали, които по някаква причина са толкова големи към тях внимание и изобщо — в какво е същността на механизма на действие на тези лекарства?

Физиологична активност е присъща единствено ионизированному калций (Ca++), тоест, не е свързан с протеини. В ионах Sa много се нуждаят от мускулни клетки, които го използват за собственото си функциониране (намаляване), по този начин, колкото повече от този елемент се намира в клетките и тъканите, толкова по-голяма сила за намаляване те притежават. Но дали това винаги е полезно? Прекомерно натрупване на калциеви йони води до прекомерно напрежение на мускулните влакна и са претоварени, така че в клетката, той трябва да бъде в непроменено количество, иначе процеси, зависими от този елемент, ще бъдат нарушени, ще загубят своята честота и ритмичность.

Всяка клетка сама поддържа концентрация на калций (натрий, калий) на необходимото ниво чрез канали, разположени в фосфолипидной мембрана отделяющей цитоплазму от межклеточного пространство. Задачата на всеки канал се състои в упражняването на контрол върху вземането в една посока (това ли е вътре в клетката, то дали навън) и разпределението на някои йони (в този случай – калций) в самата клетка или извън него. Що се отнася до калций, трябва да се отбележи много високо стремежа на всяка цена да влезем вътре в клетките от межклеточного пространство. По този начин някои КК искате да блокирате, за да не пропусна се опитва да влезе в клетката над йони на калция и по този начин са защитени мускулни влакна от свръх напрежение (механизъм на действие на ЕК).

За нормалното функциониране на калциевите канали, освен Ca++, необходими катехоламины (адреналин и норадреналин), които активират КК, обаче, във връзка с това, съвместното приложение на антагонисти на калциеви йони и β-блокери (с изключение на лекарства, принадлежащи към групата на нифедипина) не е желателно, тъй като е възможно прекомерно потискане на функциите на каналите. Кръвоносните съдове от това не са много засегнати, и ето, то миокарда, като получи двоен ефект, може да се отговори на развитието на атриовентрикулярной блокада.

Има няколко вида на калциевите канали, но механизмът на действие на антагонисти на калциеви йони е насочена само към бавния QA (L-тип), които съдържат различни гладкомышечные тъкан:

 • Синоатриальные на пътя;
 • Атриовентрикулярные на пътя;
 • Влакна На Purkinje;
 • Миофибриллы на сърдечния мускул;
 • Гладка мускулатура на кръвоносните съдове;
 • Скелетната мускулатура.

Разбира се, там се случват сложни биохимични процеси, описание, което не е нашата задача. Ние само трябва да се отбележи, че:

Автоматизм на сърдечния мускул се поддържа на калций, който, намирайки се в клетките на мускулните влакна на сърцето, стартира механизма на неговото намаляване, поради промяна в нивата на калциеви йони неминуемо ще доведе до затруднения в работата на сърцето.

Способността на антагонисти на калций

Антагонисти на калциевите канали са представени различни химични съединения, които, освен намаляване на кръвното налягане, имат няколко други характеристики:

 1. Те са в състояние да регулира ритъма на сърдечните съкращения, така че те често се използват като антиаритмических лекарства.
 2. Забелязано е, че лекарства на тази фармацевтична група положително влияние върху мозъка на притока на кръв при атеросклеротическом процес, в съдове на главата и с такава цел се използват за лечение на пациенти след прекаран инсулт.
 3. Ако закрием път ионизированному калций в клетките, тези лекарства намаляват механичното напрежение в миокарда и намалява неговата сократимость. Благодарение на антиспастическому действие върху стените на коронарните артерии, последните се разширяват, което допринася за увеличаване на циркулацията в сърцето. Въздействие на периферна артерия съдове се свежда до намаляване на горния (систоличното) на АДА и, разбира се, на периферното съпротивление. По този начин, в резултат на влиянието на данни за фармацевтични средства за нуждата на сърдечния мускул от кислород се намалява, а снабдяването на миокарда с хранителни вещества и, на първо място, кислород – увеличава се.
 4. Антагонисти на калций чрез инхибиране на метаболизма на клетките на Ca++, потискат и обобщаване на тромбоцитите, което означава, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.
 5. Лекарства от тази група притежават антиатерогенными свойства, намаляват налягането в белодробната артерия и предизвикват разширяване на бронхите, което прави възможно използването им не само като гипотензивных средства.

Схемата е: механизъм на действие и възможности за АК 1-2 поколения

Родоначальники и последователи

Лекарства, използвани за лечение на артериална хипертония и сърдечни заболявания, принадлежащи към класа на антагонисти на калциеви йони селективно действие на класификация се делят на три групи:

 • Първата група е представена получени phenylalkylamine, родоначалник на която е верапамил. Освен верапамила, в списък на лекарства се предлагат лекарства от второ поколение: анипамил, тиапамил, фалипамин, място за приложения, на които е на сърдечния мускул, проводящи пътища и стените на кръвоносните съдове. С β-блокери не се комбинират, тъй като то миокарда получава двоен ефект, че е изпълнен нарушение (забавяне) атриовентрикулярной проводимост.Пациенти, които имат в арсенала на голям брой гипотензивных средства за различни фармацевтични класове,
  трябва да знаете подобни характеристики лекарства и при опит да се намали напрежението по никакъв начин, да има това предвид.

 • Група производни дигидропиридина (втора) произхожда от нифедипина, основните възможности, които се крият в вазодилатирующем (сосудорасширяющем) ефект. Списък на лекарства втората група включва лекарства от второ поколение (никардипин, нитрендипин), отличаващ се с избирателно действие върху кръвоносните съдове на главния мозък нимодипин, отдающий предпочитание коронарным артерии нисолдипин, както и мощни лекарства продължително действие, почти нямат странични ефекти, свързани с 3 поколение на ЕК: амлодипин, фелодипин, исрадипин. Тъй като представители на дигидропиридиновых въздействат само на гладката мускулатура на кръвоносните съдове, като остава безучастными към работата на миокарда, тогава те са съвместими с β-блокери, а в някои случаи дори се препоръчват (нифедипин).
 • Третата група блокери на бавните калциеви канали представена дилтиаземом (производни бензотиазепина), който се намира в междинно положение между верапамилом и нифедипином и в други класификации се отнася към лекарствата от първа група.

Таблица: списък на антагонисти на калций, регистрирани в РУСКАТА федерация

Интересното е, че има още една група антагонисти на калциеви йони, която в класирането такъв не се появи и до нея не причисляется. Това е неселективные АК, включващи производни на пиперазин (циннаризин, белредил, флунаризин и др). Най-популярен и известен в РУСКАТА федерация се смята за циннаризин. Той от много отдавна се продава в аптеките и често се използва като съдоразширяващи средства при главоболие, головокружениях, шум в ушите и нарушение на координацията на движенията, причинена от спазъм на кръвоносните съдове на главата, затрудняющим на мозъчното кръвообращение. Лекарството почти не се променя кръвното налягане, пациентите я обичат, често отбелязват значително подобрение на общото състояние, така че дълго време се приемат и при атеросклероза на кръвоносните съдове на главния мозък, горните и долните крайници, а също и след прекаран мозъчен инсулт.

Производни phenylalkylamine

Първата група блокери на калциевите канали – производни phenylalkylamine или групата на верапамила е малък списък на лекарства, където най-известният и често които е самият верапамил (изоптин, финоптин).

Верапамил

Лекарството е в състояние да оказва ефект не само върху съдове, но и сърдечния мускул, намалява при това честотата на съкращенията на миокарда. Кръвното налягане верапамил в нормални дози намалява малко, така че се използва за потискане на проводимостта на атриовентрикулярным пътища и депресия автоматичност в синусовом възел, който е в основата на този механизъм на действие на лекарственото средство се използва при нарушение на сърдечния ритъм (суправентрикулярная аритмия). В инжекционни разтвори (интравенозно въвеждане) лекарството започва да действа след 5 минути, така че често се използва от лекарите в спешна помощ.

Ефекта на хапчета изоптина и финоптина започва два часа по, във връзка с това ги предписват за прием в домашни условия на болни с ангина напрежение, при сочетанных форми на стенокардия и суправентрикулярного нарушения на ритъма, но в случай на стенокардия Принцметала верапамил принадлежи към медикаменти на избор. Подобни лекарства на пациентите си не предписват, това е работа на лекар, който знае, че хората от напредването на възрастта дозата на верапамила трябва да бъде намалена, тъй като при тях се понижава скоростта на обмяната на веществата в черния дроб. Освен това, лекарството може да се прилага за коригиране на кръвното налягане при бременни жени или дори като антиаритмического средства при тахикардия при плода.

Лекарства от второ поколение

Намерили своето приложение в клиничната практика и други лечебни средства на групата на верапамила, свързани с лекарства от второ поколение:

 1. Анипамил е по-мощен (в сравнение с верапамилом) действие, което продължава около 1,5 часа. Лекарството предимно влияе върху сърдечния мускул и стените на кръвоносните съдове, но атриовентрикулярную проводимост не засяга.
 2. Фалипамил избирателно действа по отношение на синусового възел, почти не се променя кръвното налягане, така че, общо взето, се прилага терапия наджелудочковых тахикардий, ангина в покой и напрежение.
 3. Тиапамил по мощност ниско верапамилу 10 пъти, тъканно селективност за него също не е присъщо, но може значително да блокират каналите йони натрий, както и така добре си се за лечение на желудочковых аритмии.

Производни дигидроперидина

Списък на лекарства производни дигидропиридина включва:

Нифедипин (коринфар, адалат)

Се отнася до активен системен вазодилататором, който почти отсъства антиаритмические способности, присъщи на лекарствени средства на групата на верапамила.

Нифедипин намалява кръвното налягане, няколко учащает сърцебиене (инстинктивно), има антиагрегационными свойства, вследствие на което предотвратява излишно жизнеспособност. Благодарение на антиспастическим способности, наркотици често се използват за премахване на спазми, които възникват при вазоспастической ангина в покой, както и като превантивна мярка (да не се предотврати от развитие на инфаркт), при наличието на болни от ангина напрежение.

В клиничната практика широко се прилагат быстрорастворимые форми на нифедипина (адалат-ретард, прокардиа XL, нификард), които започват да действат след около половин час и запазват ефект до 6 часа, но ако ги дъвчат, а след това лекарство ще помогне на вече след 5-10 минути, вярно е, антиангинальное действието му все пак ще бъде не толкова силно изразени, като нитроглицерина. Хапчета за нифедипина с така наречените двухфазным освобождаване започват да действат след 10-15 минути, при това, продължителността може да бъде около деня. Нифедипин под формата на таблетки, друг път се прилага за бързо намаляване на АДА (10 мг под езика – ефектът идва от 20 минути до един час).

Сега в европейските клиники все по-голяма популярност придобива нифедипин с удължено действие, като се има предвид, че нежеланите реакции при нея по-малко, и да се вземе може и веднъж на ден. Въпреки това на най-добрата призната уникална система за използване на нифедипина продължително освобождаване, която осигурява нормалната концентрация на лекарството в плазмата на кръвта до 30 часа и успешно се използва не само като антихипертензивен агент за лечение на повишено налягане, но и участва в купировании пароксизмов ангина в покой и напрежение. Трябва да се отбележи, че в подобни случаи броят на нежелани прояви намалява два пъти, ако се сравни нифедипин непрекъснато се освободи с други форми на това лекарство.

Никардипин (пердипин)

Сосудорасширяющий ефект се счита за превалирующим, лечебно средство, най-вече, влиза в състава на терапевтични дейности в борбата с ангина и на артериална хипертония. Освен това, никардипин е подходящ както бързодействащ препарат за вендузи гипертонического криза.

Нисолдипин (баймикард)

Механизъм на действие напомня на никардипин.

Нитрендипин (байпресс)

Структурно доста прилича на нифедипин, има вазодилатирующим ефект, не оказва влияние върху атриовентрикулярный и синусовый възли, може да се комбинира с бета-адреноблокаторами. При едновременно прилагане с дигоксином байпресс може да повиши концентрацията на последните два пъти, за да не трябва да забравяме, ако възникне необходимост от комбинации на тези две лекарства.

Амлодипин (норваск)

На него са едни източници се отнасят към медикамента 3 поколение, докато други твърдят, че е на равна нога с фелодипином, исрадипином, дилтаеземом, нимодипином той принадлежи към антагонистам калций от второ поколение. Въпреки това, това не е толкова важно, тъй като определящ е фактът, че тези лекарства действат леко, избирателно и дълготрайни.

Амлодипин е с висока тъканната селективност, оставяйки без внимание, то миокарда, атриовентрикулярное провеждането и синусовый възел и е валидна до година и половина на деня. В унисон с амлодипином често могат да бъдат намерени лацидипин и лерканидипин, които също се използват за лечение на артериална хипертония и се отнасят към блокаторам навлизане на калциеви йони 3 поколение.

Фелодипин (плендил)

Притежава висока много селективни по отношение на съдове, която е 7 пъти по-такива от нифедипина. Лекарството е хубаво да се комбинира с бета-адреноблокаторами и назначава за лечение на коронарна болест на сърцето, съдова недостатъчност, хипертония, в дози, предписани от лекар. Фелодипин може да повиши концентрацията на дигоксина до 50%.

Исрадипин (ломир)

Продължителност на антиангинального на действие до 9 часа, когато се приема през устата могат да празнува странични ефекти като зачервяване на лицето и подпухналостта стоп. При недостатъчност на кръвообращението, предизвикано от безизходица е препоръчително интравенозно въвеждане (много бавно!) в изчислена вашия лекар доза (0,1 мг/кг телесно тегло на 1 минута – 1 въведение, след това 0,3 мг/кг – 2, въведение). Очевидно е, че самият пациент няма да се произвеждат подобни изчисления, нито да се инжектира лекарство не може, така и на инжекционни разтвори на това лекарство се използва само в болнични условия.

Нимодипин (нимотоп)

Лекарството се абсорбира бързо, хипотензивно действие настъпва след около час. Отбелязано добър ефект от интравенозно приложение на лекарственото средство в началните етапи на остро нарушение на мозъчното кръвообращение и в случай на субарахноидального кръвоизлив. Прилагането на нимодипина за лечение на церебрална катастрофи се дължи на висока тропностью препарата за съдове на главния мозък.

Нови лекарствени средства от клас антагонисти на калций

Дилтиазем

До нови видове блокери на калциеви йони, които също може да се нарече лекарства 3 поколение се отнася дилтиазем. Той, както беше посочено по-рано, заема позиция: «верапамил — дилтиазем — нифедипин». С верапамилом той е подобен на това, което също е «пристрастен» към синусовому възел и атриовентрикулярной проводимост, потиска, макар и в по-малка степен, тяхната функция. Подобно на нифедипину, дилтиазем понижава кръвното налягане, но го прави по-меко.

Дилтиазем се предписва при исхемична болест на сърцето, стенокардия Принцметала и различни форми на хипертония, а само намаляване на високо кръвно налягане (горния и долния). При нормално АДА на наркотици остава на съдове безразлични, така че да не се притесняват от прекомерно падане на налягането и развитие на хипотония. Комбинация от този на лекарствата с тиазидовыми диуретиками засилва гипотензивные способността на дилтиазема. Въпреки това, независимо от многобройните достойнства на новия средства, трябва да се отбележи и редица противопоказания за неговата употреба:

 1. Кардиогенный шок;
 2. Симптомите на сърдечна недостатъчност;
 3. Слабост синусового възел;
 4. Нарушение на AV-проводимост;
 5. Рядък пулс;
 6. По време на бременност;
 7. Период на кърмене.

Бепредил

Уникалната способност да блокира бавно калциевите и натриевите канали има officinalis лекарство бепредил, който за сметка на това може да окаже влияние върху съдовата стена, така и на проводящата система на сърцето. Подобно на верапамилу и дилтиазему, той влияе на AV-възел, но в случай на гипокалиемии, той може да доведе до развитието на камерна аритмия, така че при назначаването на бепредила тези качества се зачитат, а на нивото на йони на магнезий и калий се следи непрекъснато. Трябва да се отбележи, че този наркотик като цяло изисква специално внимание, той не совмещается с тиазидовыми диуретиками, хинидином, соталолом, някои антидепресанти, така че самодейност на пациенти пред различни последици и ще е абсолютно неподходящо.

Форидон

Към списъка с лекарства, бих искал да добавите оригинално антиангинальное лечебно средство, произведена в РУСИЯ, наречено форидоном, което в подходящи дози може да се замени нифедипин и дилтиазем.

Характеристики, които трябва да се имат в предвид

Антагонисти на калций имат не толкова много противопоказания, но все пак те има и те трябва да се вземат предвид:

 • Обикновено, нифедипин не се назначава при ниско първоначалното налягане, в случай на слабост синусового възел или бременност.
 • Се опитват да заобиколим верапамил, ако пациентът е диагноза за нарушения на AV-проводимостта, синдром на слабост синусового възел, изразена сърдечна недостатъчност и, разбира се, артериална хипотония.

Въпреки че случаи на предозиране блокери на калциевите канали не са официално регистрирани, но при съмнение за подобен факт, на пациента се инжектира венозно натриев хлорид, калций. Освен това, лекарства от тази група, както и всяко фармакологично средство, дават някои странични ефекти:

 1. Зачервяване на кожата на лицето и зоната на «разцепване».
 2. Понижаването на кръвното налягане.
 3. «Горещи вълни», като при менопауза, тежест и болки в главата, виене на свят.
 4. Нарушения от страна на червата (запек).
 5. Учестен пулс, оток, засегна предимно голеностоп и долната част на крака – страничен ефект нифедипина;
 6. Намаляване на сърдечната честота и атриовентрикулярной блокадой може да се превърне в използването на верапамила.

Таблица: нежелани реакции на ЕК и противопоказания

Като се има предвид факта, че блокери на калциевите канали често се предписват в комбинация с ß-адреноблокаторами и диуретиками, трябва да знаете нежелани ефекти техните взаимодействия: бета-блокери потенцируют урежение на пулса и нарушение на атриовентрикулярной проводимост, както диуретици повишават хипотензивно действие на ЕК, което трябва да имате в предвид при избора на дозата на данни лекарствени средства.

Видео: ролята на калция в организма на човека

READ  Неутрофили (NEUT): понижават, повишени в кръвта в норма, при деца

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00092 sec