Антиагреганты, дезагреганты: списък на лекарства, действието на

Антиагреганты — група фармакологични средства, като инхибира тромбообразование чрез инхибиране на тромбоцитната агрегация и потискане на тяхната адхезия към вътрешната повърхност на кръвоносните съдове.

Тези лекарства не само забавят работата на системата на кръвосъсирването, но и подобряват нейните реологични свойства, унищожават съществуващите агрегати.

Под въздействието на антиагрегантов еластичността на мембраните на червените кръвни телца намалява, те са деформирани и лесно преминават през капилярите. Текучество на кръвта се подобрява, риска от развитие на усложнения намалява. Антиагреганты максимално ефективни в началните стадии на съсирването на кръвта, когато се случва агрегация на тромбоцитите и образуването на първичен тромба.

Използва се антиагреганты в следоперативния период, предназначен за профилактика на тромбоза, при тромбофлебите, ИБС, остра исхемия на сърцето и мозъка, инфаркт на миокарда и кардиосклерозе.

Сърдечна патология и нарушенный обмяната на веществата, са придружени от образуването на эндотелии на артериите холестериновых плаки, сужающих лумена на кръвоносните съдове. Кръвта на сайта на поражение се забавя, кръв сгущается, се образува тромб, който да продължи да се изкриви тромбоцити. Тромбы разпръснати по кровеносному поречието на река, попадат в коронарните съдове и ги запушват. Възниква остра исхемия на миокарда с характерните клинични симптоми.

Антиагрегантная и антикоагуляционная терапия лежи в основата на лечение и профилактика на инсулти и инфаркти. Нито антиагреганты, нито антикоагуланти не може да унищожи формирана на тромб. Те запазват съсирек от по-нататъшен растеж и предпазват от запушване на кръвоносните съдове. Лекарства групи данни позволяват да се спаси живота на болни, претърпели остър ишемию.

Антикоагуланти за разлика от антиагрегантов са по-агресивни. Те се считат за по-скъпи и имат по-висок риск от развитие на странични ефекти.

Показания

Показания за провеждане на антиагрегантной терапия:

 • Исхемични нарушения,
 • Склонност към жизнеспособност,
 • Атеросклероза,
 • Нестабилна стенокардия,
 • ИБС,
 • Хипертонична болест на сърцето,
 • Заличаване оклузивна болест,
 • Плацентарная недостатъчност,
 • Тромбоза на периферните артерии,
 • Церебральная исхемия и дисциркуляторная енцефалопатия,
 • Състояние след гемотрансфузии и байпас на кръвоносните съдове.

Противопоказания

Антиагреганты са противопоказани за жените по време на бременност и в лактационном период; лица под 18 години; а също и страдащи от следните заболявания:

 1. Эрозивно-язвенное поражението на СЧ,
 2. Дисфункция на черния дроб и бъбреците,
 3. Хематурия,

 4. Сърдечна патология,
 5. Активно кървене,
 6. Бронхоспазм,
 7. «Аспириновая триада»,
 8. Тромбоцитопения,
 9. С — и-витамин недостатъчност,
 10. Остра аортна на сърцето,
 11. Анемия.

Странични ефекти

До странични ефекти антиагрегантов включват:

 • Различни прояви на алергия;
 • Общи признаци на интоксикация;
 • Геморрагические усложнения — кървене и кръвоизливи, васкулиты, хипотония;
 • Диспептические нарушения;
 • Болковият синдром — кардиалгия, мускулни болки, артралгия;
 • Сърдечна недостатъчност — аритмия, болки в сърцето, задух;
 • Печеночно-бъбречна дисфункция — дизурия, хематурия, гепатоспленомегалия;
 • Психопатология — емоционална нестабилност, нарушения на съня, парестезия, тремор.

Списък на лекарства-антиагрегантов

Лекарства-антиагрегантов доста много. Повечето от тях са профилактични средства, използвани при редица сърдечно-съдови заболявания и в началото на следоперативния период.

Ацетилсалициловата киселина (аспирин)

Това е лекарство от групата на НСПВС, ефрр изразени антиагрегантное действие. Механизъм на действие на НСПВС е свързано с блокадой ензими, регулиращи синтеза и метаболизма на простагландини броя на тромбоцитите и на съдовата стена. «Ацетилсалициловата киселина» се отнася с превантивна цел за предотвратяване на съсирва и е най-достъпна от всички антиагрегантов, използвани в малки дози. Това лекарство е широко приложение в извънболничната практика. Той елиминира основните признаци на възпаление: намалява горещина и болка. Лекарството оказва ингибирующее влияние върху гипоталамический център терморегуляции и болка.

«Ацетилсалициловую киселина» трябва да се вземат след хранене, тъй като тя може да доведе до образуването на язви на стомаха или друга гастропатии. За да се постигне устойчиво антиагрегантного ефект, трябва да се използват малки дози от лекарството. За подобряване на реологических свойства на кръвта и потискане на тромбоцитната агрегация болни се предписва по половин таблетка веднъж дневно.

Тиклопидин

«Тиклопидин» — лекарство, притежаващо изразена антитромботической активност. Този наркотик е по-силно действие, отколкото «Ацетилсалициловата киселина». «Тиклопидин» предписват на болни с ишемическими цереброваскулярными заболявания, при които се намалява притока на кръв към тъканите на мозъка, както и с ИБС, ишемией краката, ретинопатией на фона на захарен диабет. Лица, претърпели байпас на кръвоносните съдове, показан при продължително приемане на препарата.

Това силно антиагрегантное средство, удлиняющее време на кървене, до инхибиторен адхезия на тромбоцитите и ингибирующее тяхното обобщаване. Едновременното прилагане на препарата заедно с антикоагуланти и други дезагрегантами е крайно нежелателно. Курсът на лечение е 3 месеца и се провежда под контрол на състава на периферната кръв.

Основната характеристика на този антиагреганта — висока бионаличност, която се постига благодарение на високата скорост на засмукване. Терапевтичен ефект след прекратяване на препарата се запазва в продължение на няколко дни.

Към лекарствата, съдържащи тиклопидин като основен активното вещество, са: «Тиклид», «Тикло», «Тиклопидин-Ратиофарм».

Работата

Лекарството има антиагрегационное и спазмолитично действие, разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвоснабдяването на вътрешните органи. Медикамент положително въздействие върху реологичните свойства на кръвта и не влияе на сърдечната честота. «Работата» — ангиопротектор, голяма еластичност на клетките на кръвта и укрепване на фибринолиз. Препаратът е показан при ангиопатии, интермитентно хромоте, посттромботическом синдрома, измръзвания, варикозе, ИБС.

Клопидогрель

Това е синтетичен officinalis лекарство, по структура и механизъм на действие напомня на «Тиклопидин». Той потиска активността на тромбоцитите и тяхното свързване, увеличава времето на кървене. «Клопидогрель» — практически нетоксичен препарат, с леко изразени странични ефекти. Съвременните специалисти при провеждане на антиагрегантной терапия предпочитат само «Клопидогрелю» поради липса на усложнения при продължителна употреба.

Дипиридамол

«Дипиридамол» — антиагрегант, increaser съдове на сърцето. Лекарство увеличава коллатеральный притока на кръв, подобрява сократимость на миокарда и нормализира венозен отток. Вазодилатация — основното действие «Дипиридамола», но в комбинация с други лекарства, който оказва изразено антиагрегантное действие. Често го предписват на лица, които имат висок риск от съсирва и претърпели операция за протези сърдечни клапи.

«Курантил» — лекарство, основното активно вещество, което е дипиридамол. Поради липса на «Курантила» такива противопоказания, тъй като бременността и кърменето, той се радва на голяма популярност. Под влияние на лекарството се разширяват кръвоносните съдове, потиска тромбообразование, се подобрява кръвоснабдяването на миокарда. «Курантил» се предписва на бременни жени, страдащи от заболявания на сърдечно-съдовата система или имат в миналото фетоплацентарную недостатъчност. Под въздействието на този лекарства на реологичните свойства на кръвта се подобрява, съдове на плацентата се разширяват, плодът получава достатъчно количество кислород и хранителни вещества. Освен това, «Курантил» има болест-модифициращи антиревматични лекарства ефект. Той стимулира производството на интерферон и намалява риска от вирусни заболявания на майката.

Эптифибатид

«Эптифибатид» намалява риска от развитие на исхемия на сърцето при пациенти, подложени на чрескожное коронарна интервенция. Лекарството се използва в комплекс с «Аспирин», «Клопидогрелем», «Гепарином». Преди започване на терапия се извършва ангиографическую оценка и други диагностични процедури. Задълбочено изследване подлежат на задължително жените и лицата над 60 години.

Съобщение лекарство под формата на разтвор за интравенозни инжекции, които се инжектират по определена схема. След изписване на болния антиагрегантное лечение продължават препарати във вид на таблетки форма в продължение на няколко месеца. За предотвратяване на рецидив на пристъпите на исхемия на сърцето и смърт на пациента антиагрегантные лекарства препоръчват като по пациенти цял живот.

При провеждане на спешно от хирургическа интервенция въвеждането на лекарството трябва да се спре. В случай на планова операция наркотик спират и по-рано.

Илопрост

Това лекарство се прилага само в болнични условия и внимателно наблюдение на състоянието на пациента. Разтвор за инжекции се приготвя ежедневно непосредствено преди въвеждането, което ви позволява да го стерилитет. Болен, минаваща лечение «Илопростом», препоръчват да се откажат от тютюнопушенето. Създателите гипотензивные лекарства, трябва да се следи нивото на кръвното налягане, за да се избегне рязка хипотония. Ортостатическая хипотония може да се развие след лечение при рязко повдигане на пациента.

Илопрост в състава на «Вентавис» е синтетичен аналог на простагландин и е предназначен за ингаляционного въвеждане. Това антиагрегант, използван за лечение на белодробна хипертония от различен произход. След лечението при пациенти, които се разширяват белодробни съдове и се подобряват основните показатели на кръвта.

Комбинираната лекарства

Повечето от съвременните лекарства са комбинирани. Те съдържат в състава си няколко антиагрегантов, които поддържат и засилват ефектите помежду си. Най-често срещаните сред тях са:

 • «Агренокс» — цялостен продукт, съдържащ «Дипиридамол» и «Аспирин».
 • «Аспигрель» включва в себе си «Клопидогрель» и «Аспирин».
 • «Коплавикс» има същия състав, че и «Аспигрель».
 • В състава на «Кардиомагнила» влизат в «Ацетилсалициловата киселина» и тренировъчния «Магнезий».

Тези антиагреганты по-често от останалите се прилагат в съвременната медицина. Ги предписва на болни кардиолозите при сърдечна патология, невролозите при заболявания на кръвоносните съдове на мозъка, съдови хирурзи при тежки случаи на артериите на краката.

Видео: семинар по антиагрегантам и антитромбоцитарной терапия

Видео: лекция — антиагрегантная терапия при остър коронарном синдрома на

READ  Дезартеризация хемороиди възли: ревюта, цена процедури

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00069 sec