Антиаритмические лекарства: списък средства, класове, действие

Антиаритмические препарати – лекарства, използвани за нормализиране на ритъма на сърдечните съкращения. Тези химически съединения се отнасят към различни фармакологични класове и групи. Те са предназначени за лечение на тахиаритмий и пречат на тяхното възникване. Антиаритмики не увеличават продължителността на живота, а се използват с цел контрол клиничните симптоми.

Антиаритмические средства предписват на кардиолозите в присъствието на пациента аритмии болестно характер, която влошава качеството на живот и може да доведе до развитието на тежки усложнения. Антиаритмические лекарства имат положително въздействие върху организма на човека. Да ги вземе, трябва да се дълго и само под контрола на электрокардиографии, която се извършва не по-рядко от един път на три седмици.

Клетъчна стена кардиомиоцитов пълен с много йонни канали, чрез които се движат на йони на калий, натрий, хлор. Подобно движение на заредени частици води до формирането на капацитет за действие. Аритмия се дължи на повишена разпространението на нервните импулси. За да се възстанови ритъма на сърцето, е необходимо да се намали активността на эктопического водача ритъм и да се спре циркулацията на пулса. Под въздействието на противоаритмических лекарства затварят йонните канали и намалява болестно въздействие върху сърдечния мускул симпатична отдел на нервната система.

Избор антиаритмического средства се определя изглед аритмии, наличието или липсата на структурна патология на сърцето. При спазване на необходимите условия и безопасността на тези лекарства подобряват качеството на живот на болните.

Антиаритмическая терапия на първо място се провежда с цел възстановяване на синусового ритъм. Болните се лекуват в кардиологическом в болница, където им интравенозно или перорално приложение на инжектира антиаритмические лекарства. При липса на положителен терапевтичен ефект се движат към електрическата кардиоверсии. Пациентите без придружител хронична патология на сърцето може да се възстанови синусовый ритъм себе си в амбулаторни условия. Ако пристъпи аритмии възникват рядко, са къси и малосимптомными, пациенти е показано на динамично наблюдение.

Класификация

В основата на стандартна класификация на противоаритмических средства е способността им да въздействат върху производството на електрически сигнали в кардиомиоцитах и ги извършва. Ги е разделена в четири основни класа, всеки от които има свой собствен път на експозиция. Ефективността на лекарства при различни видове аритмии, ще се различават.

 • Мембраностабилизирующие блокери на натриевите канали — «Хинидин», «Лидокаин», «Флекаинид». Мембраностабилизаторы влияят върху функционалността на миокарда.
 • Бета-блокери — «Пропранолол», «Метапролол», «Бисопролол». Те намаляват смъртността от остра коронарна недостатъчност и предупреждават рецидиви тахиаритмий. Медикаменти от тази група координират иннервацию на сърдечния мускул.
 • Блокери калиевых канали — Амиодарон», «Соталол», «Ибутилид».
 • Антагонисти на калций — «Верапамил», «Дилтиазем».
 • Други: сърдечни гликозиди, успокоителни, транквиланти, нейротропные средства имат комбинирано влияние върху функцията на миокарда и неговата иннервацию.
READ  Вегетационния криза: какво е това, причини, симптоми, лечение, синдром на съдова дистония

Таблица: деление антиаритмиков на класове

Представители на основни групи и тяхното действие

1А клас

Най-разпространеният наркотик от групата антиаритмиков 1А клас е «Хинидин», който се произвежда от кората на cinchona дърво.

Това е медикаментозно средство за блокиране на проникването на йони на натрий в кардиомиоцити, понижава тонуса на артериите и вените, има дразнещо, болкоуспокояващо и антипиретични действие, потиска дейността на мозъка. «Хинидин» притежава изразена антиаритмической активност. Той е ефективен при различни видове аритмии, но предизвиква странични ефекти при неправилна дозировании и прилагане. «Хинидин» оказва влияние върху ЦНС, съдове и гладката мускулатура.

Приема на лекарството, не трябва да го гризе, за да не се получи възпаление на лигавицата на СЧ. За по-добър защитен ефект препоръчват като «Хинидин» по време на хранене.

1Б клас

Антиаритмик 1Б клас — «Лидокаин». Той има антиаритмической активност благодарение на възможността за увеличаване на пропускливостта на мембраните за калий и блокиране на натриевите канали. Единствената значителна доза от лекарството може да повлияе на сократимость и проводимостта на сърцето. Лекарство успокоява инфекциите пристъпи на камерна тахикардия при инфаркт на миокарда и в началото на следоперативния период.

За да спре аритмический пристъп, трябва да въведете интрамускулно 200 мг «Лидокаин». При липса на положителен терапевтичен ефект на инжектиране се повтаря по-късно от три часа. В тежки случаи лекарството се инжектира венозно струйно, а след това се изместват към внутримышечным уколам.

1В клас

Антиаритмики 1В клас удължават внутрисердечную проводимост, но имат силно изразени аритмогенным ефект, който ограничава в момента на тяхното прилагане.

Най-разпространеният начин за тази подгрупа е «Ритмонорм» или «Пропафенон». Това лекарство е предназначено за лечение на екстрасистоли — специална форма на аритмия, произтичащи от преждевременно съкращение на сърдечния мускул. «Пропафенон» — антиаритмический лекарство с директно мембраностабилизирующим действие на то миокарда и местноанестезирующим ефект. Той забавя притока на йони на натрий в кардиомиоцити и намалява тяхната възбудимост. «Пропафенон» предписват на хората, страдащи от предсердными и желудочковыми аритмиями.

2 клас

Антиаритмики 2 клас — бета-административните. Под влиянието на «Пропранолола» се разширяват кръвоносните съдове, намалява кръвното налягане, тонуса на бронхите се увеличава. При пациенти, нормализира сърдечния ритъм, дори и при наличието на резистентност към сърдечен гликозидам. При този тахиаритмическая форма на предсърдно мъждене се трансформира в брадиаритмическую, сърцебиене и смущения в работата на сърцето изчезват. Лекарството е в състояние да се натрупват в тъканите, т.е. е налице ефект на натрупването. Поради това, когато го използвате в напреднала възраст, дозата трябва да се намали.

READ  Колко пъти мога да се явя на кръвта: година, месец, по закон, на плазма, противопоказания, как да се подготвите

3 клас

Антиаритмики 3 клас — блокери на калиевых канали, които потискат електрически процеси в кардиомиоцитах. Най-ярък представител на тази група — «Амиодарон». Той разширява коронарните съдове, блокира адренорецепторы, понижава кръвното налягане. Лекарство пречи на развитието на хипоксия на миокарда, намалява тонусвенечных на артериите, намалява сърдечната честота. Доза за прием на избрани само от лекар индивидуално. Поради токсичното действие на лекарството, неговият прием трябва постоянно придружава контрол на налягането и други клинични и лабораторни показатели.

4 клас

Антиаритмик клас 4 — «Верапамил». Това е много ефективно средство, улучшающее състоянието на пациенти с тежки форми на стенокардия, хипертония и аритмия. Под влияние на лекарството се разширяват коронарните съдове, увеличава коронарный притока на кръв, повишава се устойчивостта на миокарда към хипоксия, нормализира обмяната на веществата на реологичните свойства на кръвта. «Верапамил» се натрупва в организма, а след това се отделя чрез бъбреците. Освобождават го под формата на таблетки, хапчета и инжекции за интравенозно приложение. Лекарство има достатъчно малко противопоказания и се понася добре от пациентите.

Други лекарства с действие антиаритмическим

В момента има много препарати, които имат антиаритмическое действие, но не са включени в тази фармацевтичната група. Към тях се отнасят:

 1. Холинолитики, които се използват за увеличаване на честотата на сърдечните съкращения при брадикардия — «Atropin».
 2. Сърдечни гликозиди, предназначени за урежения на сърдечния ритъм — «Дигоксин», «Строфантин».
 3. «Магнезиев сулфат» се прилага за вендузи инфаркт специална камерна тахикардия, наречена «pirouetted по време». Тя възниква, когато са изразени электролитных нарушения, в резултат на продължителен прием на някои антиаритмических лекарства, след течна протеинова диета.

Антиаритмические средства от растителен произход

Антиаритмическим действие притежават лекарства от растителен произход. Списък на модерните и най-честите лекарства:

 • «Екстракт от валериана» се произвежда под формата на таблетки, тинктури и растителни суровини. Това растение има успокоително, болкоуспокояващо, антиаритмическим действие. Валериан е отличен антидепресант и превъзходно средство срещу безсъние.
 • Motherwort — растението, от което се приготвя алкохол тинктура. Вземат се по тридесет и капки три пъти на ден. Настойка от дяволска можете да си приготвите сами в домашни условия. Една супена лъжица билка се изсипва вряща вода, настояват час, се прецежда и се приемат по 50 мл три пъти на ден.

 • «Новопассит» — средство, широко се използва в терапия на аритмия. В състава му влизат: гвайфенезин, валериан, маточина, жълт кантарион, глог, пасифлора, хмел, бъз. Трябва да го приемате по една чаена лъжичка 3 пъти на ден.
 • «Persen» оказва успокоително, спазмолитично и противоаритмическое действие. Входящите в състава му екстракти от валериана, мента и маточина обуславят неговото успокоително действие и антиаритмический ефект. Той облекчава дразнене, напрежение, психическа умора, възстановява нормалния сън и повишава апетита. «Persen» премахва чувството на безпокойство, действа успокоително на хора в състояние на възбуда и емоционален стрес.

Странични ефекти

Негативните последици антиаритмической терапия са представени следните ефекти:

 1. Аритмогенные ефекти антиаритмических лекарства се проявяват в 40% от случаите във вид на животозастрашаващи състояния, които значително повишават общата смъртност. Аритмогенный ефект антиаритмических лекарства — способността да се провокира развитието на аритмии.
 2. Антихолинергическое действие на лекарства, 1 група от възрастни и немощни физически лица се проявява в сухота в устата, спазъм настаняване, затруднено уриниране.

 3. Лечение антиаритмическими лекарства могат да бъдат придружени от бронхоспазмом, диспепсическими явления, дисфункция на черния дроб.
 4. От страна на ЦНС страничните ефекти от прием на лекарства включват: замаяност, главоболие, двойно виждане в очите, сънливост, гърчове, нарушения на слуха, треперене, конвулсии, загуба на съзнание, спиране на дишането.
 5. Отделните лекарства могат да предизвикат алергични реакции, агранулоцитоз, лейкопению, тромбоцитопению, медикаментозна треска.

Заболявания на сърдечно-съдовата — честата причина за смърт, особено среди лица зряла и напреднала възраст. Болест на сърцето провокира развитие на други опасни за живота състояния, като аритмия. Това е достатъчно сериозно за здравето състояние, не е допускане самостоятелно лечение. При най-малкото съмнение за развитието на дадено заболяване трябва да се потърси медицинска помощ, за да се подложи на пълно проучване и пълен курс антиаритмического лечение под наблюдение на специалист.

Видео: лекция по антиаритмическим медикаменти

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00133 sec