Антикоагуланти: списък на лекарства, преки и косвени действия

Антикоагуланти — група лекарствени препарати, потискат активността на системата на кръвосъсирването и пречи на жизнеспособност за сметка на ниска образование фибрин. Те въздействат върху биосинтеза на определени вещества в организма, които променят вискозитета на кръвта и угнетающих процесите на съсирване.

Антикоагуланти използват за терапевтични и профилактични цели. Те са пуснати в различни лекарствени форми: под формата на таблетки, разтвори за инжекция или мазила. Само специалист може правилно да вземете лекарството и дозата. Неадекватна терапия може да навреди на тялото и да стане причина за тежки последствия.

Високата смъртност от сърдечно-съдови заболявания се дължи на образуването на кръвни съсиреци: почти всеки втори починал от сърдечна патология на картите е бил открит от тромбоза на кръвоносните съдове. ТЭЛА и тромбоза на вени — най-честите причини за смъртност и инвалидност. Във връзка с това специалистите-кардиолозите препоръчват да се започне използване на антикоагуланти веднага след диагностициране на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Ранното им прилагане позволява да се предотврати образуването на кръвни съсиреци, да го увеличи и блокиране на кръвоносните съдове.

От древни времена в народната медицина, са използвали гирудин — най-известният естествен антикоагулант. Това вещество влиза в състава на слюнката пиявици и има директен антикоагулянтный ефект, действащ в рамките на два часа. В момента пациенти се предписват синтетични лекарства, а не физически. Известно е по-стотици имена на лекарства-антикоагуланти, което дава възможност да изберете най-подходящия с оглед на индивидуалните особености на организма и възможностите за тяхното сочетанного прилагане с други медикаменти.

Повечето антикоагуланти оказват влияние не само на кръвен съсирек, а за активност на системата на кръвосъсирването. В резултат на редица преобразувания се потиска от плазмените фактори на кръвосъсирването и продукти на тромбина — ензим, необходим за формирането на фибриновых нишки, от които се състои тромботический съсирек. Процесът на съсирва се забавя.

Механизъм на действие

Антикоагуланти по механизъм на действие се разделят на лекарства преки и косвени действия:

 • «Директни» антикоагуланти оказват пряко влияние на тромбин и понижаване на неговата активност. Тези лекарства са инхибитори на тромбина, дезактиваторами на протромбин и задържат процеса на съсирва. За да се избегнат вътрешни кръвоизливи, трябва да се контролират показателите на системата на кръвосъсирването. Антикоагуланти с пряко действие бързо да проникнат в тялото, добре се абсорбират по-ЧРЕВНИ, достигат гематогенным чрез черния дроб, оказват своето леченое действие и заедно с урината се извеждат навън.

 • «Индиректно» антикоагуланти въздействат върху биосинтеза на странични ензими на системата на кръвосъсирването. Те са напълно унищожени тромбин, а не просто потискат дейността му. Освен антикоагулянтного на действие на лекарства от тази група подобряват кръвоснабдяването на миокарда, облекчаване на гладката мускулатура, показва ураты от организма, оказват hypocholesterolemic действие. Предписват «индиректно» антикоагуланти не само за лечение на тромбози, но и за тяхното предотвратяване. Използва се изключително активно. Таблетки форми се използват дълго време в амбулаторни условия. Остра отмяна на лекарства може да доведе до повишаване на нивата на протромбин и тромбозу.

Отделно отделят лекарства, които потискат съсирването на кръвта, както и антикоагуланти, но други механизми. Към тях се отнасят «Ацетилсалициловата киселина», «Аспирин».

Антикоагуланти с пряко действие

Хепарин

Най-популярният представител на тази група е хепарин и неговите производни. Хепарин потиска тромбоцитите и скоростта на протичане на кръвта през сърцето и бъбреците. В същото време той взаимодейства с макрофагами и протеини в плазмата, което не изключва възможността съсирва. Лекарството намалява кръвното налягане, оказва hypocholesterolemic действие, повишава пропускливостта на кръвоносните съдове, потиска пролиферацията на клетките на гладката мускулатура, подпомага развитието на остеопороза, потиска имунната система и повишава диурезата. Хепарин за първи път е изолиран от черния дроб, което и определя неговото име.

Хепарин се инжектира венозно в неотложни случаи и подкожно с превантивна цел. За локално приложение се използват мехлеми и гелове, съдържащи в състава си хепарин и да окажат антитромботический и противовъзпалителен ефект. Лекарства с гепарином се нанася на тънък слой върху кожата и се втрива внимателни движения. Обикновено за лечение на тромбофлебит и тромбоза използват гелове «Лиотон» и «Гепатромбин», както и «Гепариновую мехлем».

Негативно влияние гепарина на процеса на съсирва и повишена съдова пропускливост стават причини за високия риск от кръвоизливи по време на гепаринотерапии.

С ниско молекулно тегло гепарины

С ниско молекулно тегло гепарины притежават висока биодоступностью и антитромботической активност, пролонгированным действие, с нисък риск за развитие на хемороиди усложнения. Биологичните свойства на тези лекарства са по-стабилни. Благодарение на бързото всасыванию и продължителен период на отделянето на концентрацията на лекарствата в кръвта остава стабилно. Медикаменти от тази група потискат и фактори на съсирването на кръвта, което потиска синтеза на тромбина, оказват слабо влияние върху пропускливостта на кръвоносните съдове, подобрява реологичните свойства на кръвта и кръвоснабдяването на органите и тъканите, стабилизируя техните функции.

С ниско молекулно тегло гепарины рядко предизвикват странични ефекти, благодарение на които изместват хепарин от терапевтичната практика. Им се инжектира подкожно в латеральную повърхност на коремната стена.

 1. «Фрагмин» — прозрачни или с жълтеникав разтвор, ефрр слабовыраженное влияние върху адхезия на тромбоцитите и начална хемостаза. Му е забранено да се инжектира интрамускулно. «Фрагмин» във високи дози се предписват на болни след операции, особено тези лица, при които има висок риск от възникване на кървене и развитие на дисфункция на тромбоцитите.
 2. «Кливарин» — «директен» антикоагулант, ефрр влияние върху повечето фази на съсирването на кръвта. Препаратът неутрализира ензимите кръвосъсирването система и се използва за лечение и профилактика на тромбоэмболии.

 3. «Клексан» — officinalis лекарство с антитромботическим и противовъзпалително фармакологично действие. Преди назначаването му е необходима отмяна на всички лекарства, които влияят на хемостаза.
 4. «Фраксипарин» — разтвор с антитромботическим и антикоагуляционным действие. На мястото на въвеждане на наркотици често се образуват подкожни хематом или плътни възли, самостоятелно изчезване след няколко дни. В началото на лечение с високи дози е възможно развитието на кървене и тромбоцитопении, изчезващ в процеса на по-нататъшна терапия.
 5. «Вессел Douai Ф» — натурално средство, получени от лигавицата на червата на животните. Лекарство потиска активността на фактори на съсирване на кръвта, стимулира биосинтеза на простагландини, намалява нивото на фибриногена в кръвта. «Вессел Douai Ф» лизирует вече формирана на тромб » и се използва за предотвратяване на съсирва в артериите и вените.

При употреба на лекарства от групата на низкомолекулярных гепаринов е необходимо строго да изпълнява препоръки и указания за тяхното прилагане.

Инхибитори на тромбина

Основен представител на тази група е «Гирудин». В основата на лекарството е протеин, открит за първи път в слюнката на медицински пиявици. Това антикоагуланти, действащи директно в кръвта и са на директни инхибитори на тромбина.

«Гируген» и «Гирулог» са синтетични аналози на «Гирудина», снижающими ниво на смъртност сред хората с патология на сърцето. Това е нови лекарства от тази група, които имат редица предимства в сравнение с деривативни гепарина. Благодарение на техните пролонгированному действие в момента фармацевтичната промишленост разработва перорални форми инхибитори на тромбина. Практическото прилагане на «Гиругена» и «Гирулога» е ограничено от високата им цена.

«Лепирудин» — рекомбинантный лекарство, необратимо свързване на тромбин и се използва за профилактика на тромбози и тромбоэмболии. Това е директен инхибитор на тромбина, блокиране го тромбогенную активност и качеството на тромбин, находящ се в сгустке. Той намалява смъртността от остър инфаркт на миокарда и необходимостта от операция на сърцето при пациенти с ангина на напрежение.

Антикоагуланти косвени действия

Лекарства-антикоагуланти косвени действия:

 • «Фенилин» — антикоагулант, който бързо и напълно се абсорбира лесно прониква през гистогематический бариера и се натрупва в тъканите на организма. Това е лекарство, по мнението на пациентите, се смята за един от най-ефективните. Тя подобрява състоянието на кръвта и води в норма показателите на кръвосъсирването. След лечение на общото състояние на болните се подобрява бързо: изчезват крампи и изтръпване на краката. В момента «Фенилин» не се използва във връзка с висок риск от нежелани ефекти.
 • «Неодикумарин» — това е средство, до инхибиторен процес съсирва. Терапевтичен ефект «Неодикумарина» се проявява не веднага, а след натрупване на лекарството в организма. Той потиска активността на системата на кръвосъсирването, оказва гиполипидемическое действие и повишава пропускливостта на кръвоносните съдове. Болен препоръчват да се спазват стриктно по време на прием и доза наркотик.
 • Най-често използвани наркотици от тази група е «Варфарин». Това антикоагулянтное средство, заключващо в черния дроб синтез на фактори на кръвосъсирването, снижающее тяхната концентрация в плазмата и замедляющее процес съсирва. «Варфарин» по-рано ефект и бързото прекратяване на нежелани последствия при намаляване на дозата или преустановяване на лекарството.

Видео: нови антикоагуланти и «Варфарин»

Прилагането на антикоагуланти

Прием на антикоагуланти е показан при заболявания на сърцето и кръвоносните съдове:

 1. Тромботическом и эмболическом инсульте,

 2. Атеросклероза,
 3. Ревмокардите,
 4. Тромбофлебите,
 5. Остър тромбозе,
 6. Митральных дефекти на сърцето,
 7. Аневризме на аортата,
 8. Варикозе,
 9. Исхемична болест на сърцето,
 10. ДВГ-синдрома,
 11. ТЭЛА,
 12. Предсърдно мъждене,
 13. Облитерирующем тромбангиите и эндартериите.

Бесконтрольный прием на антикоагуланти може да доведе до развитието на геморрагических усложнения. При повишен риск от кървене трябва да се използва вместо на антикоагуланти по-безопасни антиагреганты.

Противопоказания и странични ефекти

Антикоагуланти са противопоказани на хората, страдащи от следните заболявания:

 • Язвена болест на стомаха и 12 язва на дванадесетопръстника,
 • Кровоточащий хемороиди,
 • Хроничен хепатит и чернодробната фиброза,

 • Чернодробна и бъбречна недостатъчност,
 • Пикочнокаменна болест,
 • Тромбоцитопеническая пурпура,
 • Недостигът на витамини С и К,
 • Ендокардит и перикарден излив,
 • Кавернозен туберкулоза на белите дробове,
 • Хеморагичен панкреатит,
 • Злокачествени новообразувания,
 • Инфаркт на миокарда с хипертония,
 • Внутримозговая аневризма,
 • Левкемия,
 • Алкохолизъм,
 • Болест На Крон,
 • Хеморагична ретинопатия.

Антикоагуланти е забранено да се вземат по време на бременност, кърмене, менструация, в началото на послеродовом период, както и на възрастните хора и възрастните.

До странични ефекти на антикоагуланти са: симптомите на диспепсия и интоксикации, алергични, некроза, обрив, сърбеж по кожата, дисфункция на бъбреците, остеопороза, аллопеция.

Усложнения антикоагулант терапия — геморрагические реакция под формата на кръвоизливи от вътрешните органи: устата, носоглътката, на стомаха, на червата, а също и кръвоизливи в мускулите и ставите, поява на кръв в урината. За предупреждение на развитието на вредни за здравето последици, трябва да се следи основните показатели на кръвта и наблюдава общото състояние на болния.

Антиагреганты

Антиагреганты — това са фармакологични средства, които намаляват съсирваемостта на кръвта чрез премахване на слепване на тромбоцитите. Тяхната основна цел — повишаване ефективността на антикоагуланти и съвместно с тях да попречат на процеса на съсирва. Антиагреганты имат също противоподагрическое, вазодилататор и спазмолитично действие. Ярък представител на тази група — «Ацетилсалициловата киселина» или «Аспирин».

Списък на най-популярните антиагрегантов:

 • «Аспирин» — най-ефективният към днешна дата антиагрегант, произведени под формата на таблетки, предназначени за перорално приложение. Той потиска обобщаване на тромбоцитите, предизвиква вазодилатация и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.
 • «Тиклопидин» — антиагрегантное средство, до инхибиторен адхезия на тромбоцитите, улучшающее микроциркулацията и удлиняющее време на кървене. Да предпише лекарство за профилактика на тромбози и за лечение на ИБС, инфаркт и цереброваскулярной болест.
 • «Тирофибан» — лекарство, препятствующее агрегацията на тромбоцитите, което води до жизнеспособност. Нанесете лекарството обикновено съвместно с «Гепарином».
 • «Дипиридамол» разширява коронарните съдове, ускорява коронарный притока на кръв, подобрява снабдяването на миокарда с кислород, на реологичните свойства на кръвта и на мозъчното кръвообращение, понижава кръвното налягане.

Видео: за прилагани при антикоагулант терапия препарати

READ  Незрели гранулоцити: какво е това, повишени, понижават, норма, таблица

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00120 sec