Антиоксидантите и антигипоксанты: лекарства, храни, действие

Много хора, особено тези, на които често се налага да се лекуват в орегон по повод на хронични заболявания, са забелязали, че, в допълнение към основното лечение, се добавят лекарства антигипоксанты и антиоксиданти, които на пръв поглед нямат пряка връзка с тяхното заболяване. Да, и при изписване често препоръчват да закупите в аптеката витамини и антиоксидантни комплекси, които ще помогнат на пациента да се справи със своето заболяване. Често антиоксиданти, препоръчват на бременните жени, на децата, на хората са имунно-компрометирани или работещи в неблагоприятни или екстремни условия.

Гипоксический синдром

Такава болестния процес, като гипоксический синдром, проявяващ се на клетъчно ниво, макар и рядко се среща в чист вид, въпреки това, често съответства на (усложняващи) много и без това сериозно състояние.

Недостатъчно получаване на клетките с кислород:

 • Нарушава енергийния баланс;
 • Активира свободнорадикальное окисление;
 • Уврежда мембраната на мазнини и протеини.

За възстановяване на оптимална энергопродукции чрез намаляване на потреблението на тъканите кислород и нормализиране го рециклиране от втората половина на 20 век се използват лекарства, наречени антигипоксантами, които, на първо място, се показват в следните случаи:

 1. Удари на състоянието;
 2. Сърдечна недостатъчност;
 3. Колапс, кома;
 4. В периода на бременността и по време на раждането – хипоксия на плода;
 5. Анемический синдром;
 6. Тежко отравяне и абстиненция;
 7. Обширни хирургически операции.

По този начин, антигипоксанты – лекарствени вещества, които по своите характеристики имат сили да се намали или изобщо се противопостави на симптоми на хипоксия.

Антигипоксанты

Много антигипоксанты пациентите се нарича «съдови лекарства» или средства за лечение на сърдечни заболявания, тъй като те са признати за най-добрите в лечението на патология в сърдечно-съдовата система. По принцип, всички лекарства, които подобряват кръвоснабдяването (съдови), изпълняват и антигипоксическую функция. Например, всеки човек, който тронули проблеми, нарушения на мозъчното кръвообращение или на сърдечната дейност, със сигурност не веднъж е получавал такива лекарства, като:

 • Винпоцетин и Кавинтон, че са едно и също нещо – препарати от растителен произход (производни на основните алколоида винка — винкамина), те се считат за най-добрите в своята група, тъй като не се различават голям набор от противопоказания и при това значително подобрява кръвообращението и обмяната на веществата в тъканите на мозъка;
 • Пирацетам подобрява мозъчната притока на кръв и на процесите на метаболизма в тъканите на мозъка, предпазва невроните на GM от увреждащата въздействието на хипоксия, положително влияе на паметта и вниманието, помага в обучението, се прилага по неврология, психиатрия, наркологии, педиатрия;
 • Рибоксин — нормализира обменните процеси в сърдечния мускул и намалява проявите на кислороден глад на тъканите;
 • Милдронат (Мельдоний) – представлява аналог на компонент, представят на всяка жива клетка на човешкото тяло (на структурите-бутиробетаин), нормализира обмяната и энергообеспечение на тъканите, подложени на кислороден глад. В последно време в спортна среда наркотикът е бил признат за допинг и е станал причина за дисквалификация на някои талантливи руски спортисти;
 • Цитохром С – е показан за прилагане при новородени (хипоксия в резултат на задушаване), както и при сърдечна недостатъчност, бронхиална астма, хипоксия на миокарда (исхемична болест на сърцето);
 • Инозин – активира ензимите от цикъла трикарбоновых киселини (ЦТК, цикъл на Кребс), поддържа енергийния баланс, влияе положително върху обменните процеси в миокарда, увеличава издръжливостта на организма, стимулира имунния отговор;
 • Триметазидин – оказва положително въздействие върху клетките на сърдечния мускул, оптимизира ги обменни и функционални способности, помага да се нормализира кръвното налягане, повишава толерантността към стрес (умственото и физическото);
 • Фезам — комбинирана лечебно средство, осигуряващо мощен антигипоксический ефект.
READ  Анализ на изпражнения за скрита кръв: това, което е, оценка, подготовка, норма

Със сигурност, списък на лекарства вышеназванными лекарства не се ограничава до, той е доста широк, освен това, много от тях са с няколко лекарствени форми. Например, Винпоцетин се предлага под формата на таблетки (Винпоцетин, Винпоцетин форте, Винпоцетин-SAR), аерозоли (Винпоцетин-АКОС), концентрати за приготвяне на инфузионни разтвори (Винпоцетин-АКОС, Винпоцетин-ATS, Винпоцетин-ЭСКОМ) или Рибоксин, произведени под формата на таблетки (Рибоксин-Ферейн, Рибоксин-Лект) и на разтвори за интравенозно приложение (Рибоксин буфус).

До медикаментозным средства с фармакологични ефекта на «антигипоксический» са назални капки Семакс, които, освен антигипоксического, дават антиоксидант и ангиопротекторный ефект, а също гел и крем Солкосерил, притежаващи регенерираща и заздравяването на раните ефект.

Междувременно, много от по списъка на лекарства, въпреки че и обозначени в някои справки, като антигипоксические средства, не са лишени от антиоксидантни действия, така че не е изненадващо, ако в други извори, те ще бъдат причислени към групата на антиоксиданти и антигипоксантов.

Свободни радикали

Хората сега грамотни и пациентите знаем, че има някои свободни радикали, които са доста опасни за човешкото здраве и са в състояние да стартирате всяка болестния процес. Свободните радикали са нестабилни частици (нестабилни), надарени с безплатна (неспаренным) електрон, няколко на което тези частици, така и норовят вземете от нормални молекули, без да се повреди при здрава клетка. Раздаването на «своето», клетка страда и губи способността си да физиологичен функциониране. Най-тъжното нещо е, че в подобни ситуации едно се е вкопчил в друго, предизвиквайки верижна реакция, спрете която самият организъм не е в състояние поради загуба на защитните сили.

Трябва обаче да се отбележи, че някои от тях, съвсем малко на брой такива радикали, трябва да присъстват в организма и да изпълни определена задача, например: да се бори с патогенни микроорганизми или да се предотврати образуването на туморните клетки.

Се появяват свободни радикали в хода на биохимичните реакции на разделяне на храни и използването на кислород. Натрупването на излишни свободни радикали води до:

 1. Увреждане и смърт на клетката;
 2. Спад в имунитета;
 3. Преждевременно стареене на организма;
 4. Появата на вредни мутации;
 5. Развитие на рак на процеса.
READ  Уртикария: причини, симптоми, лечение, при деца, възрастни

В условията на отслабване на имунната защита, свободни радикали започват особено активна дейност, като от време на време, непоправима вреда на органи и системи.

Един от начините за борба с излишните свободни радикали е употребата на антиоксиданти, като път-пак като в своята молекула липсва свободен електрон, давайки който данните лекарства да неутрализират вредното влияние на тези нестабилни частици.

Антиоксиданти

Най-добрите антиоксиданти – физически, т.е. такива, които съдържат витамини, и които са лесно да се намери в налични храни:

 • Алфа-токоферил ацетат – витамин E (фъстъци, царевица, грах, аспержи);
 • Аскорбинова киселина – витамин с (цитрусови плодове, зеле, особено, кисели форма, червени боровинки, сладък български пипер);
 • Бета-каротин – провитамин А (моркови, броколи, спанак).

Като антиоксидант средства, предупреди стареенето на организма, често се препоръчва на селен, който се съдържа в чесъна, фисташках, кокосе. Селен се нарежда сред най-големите природни антиоксиданти. Той стимулира имунната система, води активна борба със свободните радикали, забавя възпалителните реакции, причинени от вирусни и бактериални инфекции, предотвратява развитието на неопластични заболявания, участва в метаболитните процеси. Селен решава още много полезни задачи, но трябва да се помни, че при неразумном използва човек (приложение в по-големи дози или прием на селен отвън от други източници) е толкова ценен химически елемент може да стане опасно.

Фигура: антиоксидантите в продуктите

В аптеката винаги можете да видите готови препарати, обозначени като антиоксидант (мултивитамини) комплекси (например, широко разпространен – Антиоксикапс). В Почти всички случаи тези средства в неговия състав са витамини от различни групи (Д, А, С) и отделни химични елементи: селен (Антиоксикапс с, селен), цинк (Антиоксикапс с цинк), желязо (Антиоксикапс с желязо), йод (Антиоксикапс с йод).

Между тях няма ясна граница

Очевидно е, че лекарства, антиоксиданти и антигипоксанты е доста трудно да се определи, защото те взаимно се допълват при лечение на много патологични състояния. Тези лекарства подобни цели: да помогне на тялото да се справя в критични ситуации, както и да се предотврати развитието на нежелани ефекти, получени по причини на увреждане и смърт на клетките (дори ако на пръв поглед, живот, докато не са застрашени от нищо), и заедно, те са сила. Блокиране на свободно-радикална реакция, пречи перекисному на окисляване на мазнините в клетъчните мембрани, осигуряване на нормалното дишане тъкани, данни препарати са достатъчно ефективни профилактични и едновременно самостоятелни лекарствени средства по отношение на:

 1. Исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда;
 2. Остро нарушение на мозъчното обращение, тъй като по ишемическому , така и по геморрагическому вид;
 3. Кардиалгий, причинени от хормонален дисбаланс;
 4. Заболявания, свързани с нарушение на кръвообращението в някакъв отделен регион;
 5. Атеросклеротического процес;
 6. Съдови усложнения на захарния диабет;
 7. Септични състояния;
 8. Обширни изгаряния, травми, масивни кровопотерь;
 9. Професионални дейности, свързани с с екстремни преживявания;
 10. Хронични заболявания на дихателната система (на бронхите, белите дробове).
READ  Радиофреквентна аблация на сърцето (RFA): показания за операция, усложнения, рехабилитация

Освен това, антигипоксанты и антиоксидантите, влизащи в състава на всяка една цялостна терапия, поддържат на необходимото ниво на клетъчния и гуморальный имунитета, предотвратява неговото намаляване и загуба на защита на организма. Като цяло, почти универсални лекарства, които са добри за всички поводи.

Антиоксиданти, заедно с антигипоксантами, вземат активно участие в борбата с последиците от хипоксия, а антигипоксанты също не остават настрана от свободно-радикални процеси, така че много лекарствени средства, които притежават такива характеристики, се отнасят към общата фармацевтична група «Наркотици антигипоксанты и антиоксиданти», например:

 • Често и е доста популярен на наркотици Актовегин – той подобрява храненето и дишането на тъканите, ускорява процесите на обмяната на веществата в тях и допринася за тяхното регенериране;
 • Полидигидроксифенилентиосульфонат натрий – носи изразен антигипоксический ефект, поддържане на оптимално аеробни процеси и дишането на тъканите (в митохондриите на клетките) и повишава устойчивостта към психоэмоциональным и физически натоварвания;
 • Этилтиобензимидазола хидробромид – помага на органите и тъканите на «оцелеят» в условията на кислороден глад, оказва антиастеническое, психо — и иммуностимулирующее действие, повишава работоспособността, на вниманието, издръжливост;
 • Эмоксипин – потиска свободно-радикална реакция на клетъчните мембрани и по този начин ги предпазва, активира антиоксидантни ензими, носи значителна антигипоксический ефект;
 • Этилметилгидроксипиридина сукцинат – блокира свободно-радикално окисляване, предпазва мембраните на клетките от увреждане и, заедно с това, има ноотропным и изразен антигипоксическим действие;
 • Пробукол, като гипохолестеринемические свойства, нормализира липидния обмен, а в същото време – «работи» като антиоксидант средства.

В същата тази група могат да се запишат и препарати, за които говорихме по-горе, т.е. да е трудно да избирам «чист антиоксидант» или «чист антигипоксант».

Междувременно, читателят трябва да разбере, че списъците на лекарства (най-често) са не за това, че пациентите работихме за самолечение. Не се гледа на това, че много антигипоксанты и антиоксиданти, се продават свободно в аптеките, да ги прилагат, без участието на лекаря е крайно нежелателно. Като всяка медикаментозные средства, те могат да дават индивидуални реакции, причинени от повишена чувствителност към някои от компонентите, или не се комбинира с отделни лекарства и други фармацевтични групи.

Видео: антиоксиданти — д-р Комаровский

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00102 sec