Аортит, мезаортит (възпаление на аортата): причини, форми, симптоми, лечение

Аортит — сложно полиэтиологическое заболяване, характеризиращо се с възпаление на отделните слоеве или цялата разгара на аортата. Основната причина за патология е инфекция — сифилитическая, туберкулезная, стрептококковая. Сред другите етиологични фактори най-често се считат за алергични реакции и автоимунни процеси. При такъв васкулите се случва разширяване на засегнатото място аортата чак до образуването на аневризми.

Аортит се проявява болевым синдром, увеличаване на налягането, втрисане, повишена температура, виене на свят, обмороками. Аорталгию е трудно да се разграничат от болка при стенокардия. При тази болест, пристъпи на аорталгии по-дълги, те не купируются прием на лекарства от групата на нитратите.

При аортите може воспаляться гърдите или коремната част на аортата. При възпаление на всички слоеве на съда се развива панаортит, при възпаление на вътрешния слой — эндаортит, средно — мезаортит, външно — периаортит.

Аортит често става усложнение на белодробна туберкулоза, сепсис, медиастинита, эндокардита или системен тромбангита. Диагностика и лечение на патология се занимават с лекари от различни специалности: кардиолозите, ревматологи, венерологи, пульмонологи, фтизиатры, травматологи.

Ако времето не се откриват проблеми от страна на сърцето си и не се обърнат към утвърдени професионалисти, могат да се развият до тежки усложнения.

Етиологията и патогенезата

Аортит е заразно и неинфекционным.

Бактериите и вирусите, ставащи причина за инфекциозен аортита:

 • Гемолитический стрептокок,
 • Бледа трепонема (причинител на сифилиса),
 • Туберкулезная пръчка,
 • Гонококки,
 • Риккетсии,
 • Причинител на бруцеллеза.

Патогенни биологични агенти проникват в стената на аортата с тока на кръвта или лимфата. На разпространението на инфекцията, може би с прилежащи към аортата тъкани и органи. Остро възпаление се характеризира с оток на стените на аортата, я ригидностью, инфилтрация черупки полиморфноядерными лейкоцитами. При хроничен аортите стената на съда е компактен, обызвествляются, стават набръчкани, складчатыми.

Неинфекционный аортит дължи на алергични и автоимунни причини. Васкулит е проява на коллагенозов, анкилозирующего спондилоартрита, ревматизъм, облитерирующего тромбангиита, синдром на Когана, възпалителни кератита. Младостта «аортит» възниква при млади жени и момичета. На стената на възходящата част на гръдната аорта при тях се сгъсти, уплътнена, под эндотелием растат соединительнотканные влакна, се появяват лимфоидные и плазмени инфилтрати.

По веригата аортит се разделя на остър и хроничен. Остър аортит обикновено протича в гнойной или некротической форма, и хроничен — в продуктивни или гранулематозной. При този патогенетические и патоморфологические процеси, протичащи в организма на болния зависят от етиологията аортита.

 1. Сифилитический мезаортит се характеризира с развитието на склерозирующих процеси. Засегнатия слой на аортата сморщивается, върху него се появяват груби гънки. Патологично променените стените приличат на кората на дървото. С течение на времето, на стената на аортата се появяват сифилитические гуммы — множество огнища на некроза, с от эластических влакна, инфильтратами и зони на мс.

 2. Туберкулезная инфекция води до формирането на огнища на казеозного некроза и грануляций в лимфоузлах, белодробна тъкан, в стените на аортата. Туберкулоза аортит придружени от кальцинозом, перфорации, изъязвлением ендотел.
 3. Неспецифично възпаление на аортата протича по типа на флегмоны или абсцес. Инфекцията се разпространява с околните органи или подкожната мазнина. Агенти на неспецифического инфекциозен аортита са стафилококус ауреус и салмонела.
 4. При ревматизъм появява подуване на стените на аортата мукоидного произход, се развива панаортит.
 5. Алергичен аортит се различава утолщением стената на съда, загуба на еластичност, наличието на плътни обекти калцификати и некроза. В цялата дебели аортата неравномерно разпределени на съединителната тъкан, мембраната на клетките подуе, се формират лимфоидные и плазмени инфилтрати.

Процедурата

Аортит не се различава специфична симптоматикой. Клинична картина възпаление на стените на аортата се състои от симптомите на основното заболяване — сифилитической или туберкулезной инфекции, ревматизъм, эндокардита. Остра форма на заболяване се проявява с изразена интоксикация: повишена температура, втрисане, слабост и общо недомоганием, хиперхидроза, безсъние, намален апетит.

Процедурата аортита се дължи на ишемией органи, които кровоснабжаются чрез клонове на аортата:

 • Поражението на мозъка се проявява с главоболие, влошаване на зрението, предобморочными състояния,
 • Възпаление на бъбреците развитието на злокачествена хипертония,
 • Хипоксия на миокарда — кардиалгией, аритмия,
 • Исхемия на червата – приступообразной болка в корема.

Аортит се проявява болевым синдром. При възпаление на гръдната част на аортата има болки в областта на лезии. При пациенти тя е давящий, лют, режещ характер. Нестерпимая и постоянна болка иррадиирует в горните крайници, главата, плешките, эпигастрий. Аортит на гръдната част на аортата е придружено от задух, суха и мъчителна кашлица, тахикардией. Тези симптоми се дължат на сдавлением трахеята възпалява съд.

Възпаление на коремната част на аортата се проявява с болка в корема или долната част на гърба. Тя периодично се разсее или е постоянна. Разширения на аортата специалисти откриват пальпаторно. В тежки случаи се развива картината на остър корем.

Асимметричность пулса на периферните артерии — основен фактор за заболяването. При аортите пулсът става несимметричным или напълно изчезва от едната страна.

Алергичен аортит клинично се проявява признаци на перикардита. При пациенти възниква болка зад гръдната кост, субфебрилитет, умора, тахикардия, выслушиваются шум в сърцето.

Сифилитический мезаортит — характеристики на потока

Сифилитический мезаортит — специална форма на патология, която дълъг асимптоматични течение и на развитие на тежки усложнения. Васкулит е късно проявление на сектора на услугите сифилис. Клинични признаци на патология се появяват след 5-10 години от момента на заразяване. Тъпа, клаустрофобия и болки локализуется зад гръдната кост. Тя възниква след стрес, психическо и физическо напрежение. След това се появяват признаци на сърдечна недостатъчност: аритмия, задух, коклюшеподобный кашлица, пристъпи на задушаване. С течение на времето се развива коллатеральное кръвообращението.

Неосложненная форма на патология често безсимптомно, обективни данни са оскъдни или липсват. При някои пациенти се разширяват границите на аортата. На ЕКГ промени липсват.

Аортит сифилитического произход обикновено се развива във възходяща част на аортата. В по-редки случаи се възпалява дъга на аортата или низходящ отдел на аортата. При пациенти в продължение на дни скача и чертите се повишава температурата на тялото.

Диагностика

Диагностика на патология се състои в провеждане на общо оглед и палпация, перкусия, преслушване, лабораторно-инструментални методики. Тези методи позволяват да се оцени степента на поражение на аортата, да открият парцели исхемия, се определят этиологические моменти на възпалението.

 1. Общ и биохимичен анализ на кръвта.
 2. Иммунограмма.
 3. Бактериологический засаждане на кръв.
 4. Серодиагностика сифилитической, бруцеллезной и туберкулезной инфекция.

В кръвта при пациенти с ревматоиден аортитом определят С-реактивен протеин, циркулиращи имунни комплекси, признаци на възпаление. При туберкулезном аортите PCR изследване на храчка и радиография на белите дробове са положителни. За определяне на етиологията на бактериална аортита е необходимо извършване на бактериологично изследване на кръвта. Электрокардиография, томография, рентгеноконтрастное изследване позволяват да се потвърди или опровергае очакваният диагноза.

Лечение на

Лечение аортита этиотропное, състоящ се в премахването на основните причините за патология. Пациенти госпитализируют в кардиология стационар или венерология диспансер.

Бактериална аортит изисква прилагането на антибактериални лекарства. Големи дози от лекарството се инжектира венозно.

 • При аортите, определена от автоимунни или алергични процеси, предписват глюкокортикостероиды — «Преднизолон», «Дексаметазон». Ако очакван ефект липсва, предписват иммунодепрессанты и цитостатики — «Циклофосфан», «Метотрексат».

 • При сифилитическом аортите — лекарства висмута, арсен, йод, пенициллины: «Бийохинол», «Миарсенол», «Бициллин», «Экстенциллин».
 • За вендузи сърдечна болка — нитрати «Нитроглицерин» и сърдечни гликозиди «Дигоксин».
 • Общите терапевтични дейности — използване на нестероидни противовъзпалителни средства: «Индометацин», «Ибуклин».
 • Лекарства, стимулиращи микроциркулацията и да окажат антигипоксантное действие — «Трентал», «Кавинтон», «Актовегин».
 • Лекарства, които пречат на жизнеспособност — «Хепарин», «Фраксипарин»

Ако аортит се придружава от симптоми на пакети на аортата, прибягват до помощта на съдови хирурзи. Прекарват ангиохирургическое лечение — ексцизия на засегнатото място на аортата, с последващо протезированием на съда, баллонную дилатацию, стентирование или байпас на аортата.

Прогнозата на острата форма на патология е най-тежка. При липсата на адекватно и навременно лечение аортита заболяване е предразположен към прогрессированию и развитието на усложнения. Превантивни дейности, насочени към превенция бледа трепонемой. Последните етап аортита обикновено завършват с фатален.

За да се предотврати развитието на тежки усложнения и по-нататъшното прогресиране на болестта, трябва да се лекува и контролира рамките на съществуващите заболявания. Болен препоръчват да водят здравословен начин на живот: правилно да се хранят, да се вземат мултивитамини, спорт, премахване на вредни навици, стабилизиране на емоционалното състояние. Пациенти в напреднала възраст трябва редовно да посещават кардиолог, дори ако няма видими симптоми на заболяването.

READ  Гидроперикард: причини, лечение, при възрастни, плод

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00161 sec