Аортит: сифилитический, алергичен, туберкулоза, ревматический, причини, симптоми, диагностика, лечение и прогноза

Какво е аортит

Болка, повишаване на налягането, втрисане, треска, виене на свят и дори загуба на съзнание, всичко това може да се говори за исхемична болест на сърцето, а може и за нарушаване на структурата на главния непарного на кръвното съд. Възпаление на отделните слоеве или цялата седиментите наричат аортит. В последния случай, основната причина за появата действат сифилис, туберкулоза, streptococcus. Основната разлика са възпалителни процеси на гръдната или коремната аорта.

Видове

В съответствие със слой, в който трябваше да възпаление, има следните видове аортита:

 • Оклузивна болест, заличаване;
 • Мезоартрит;
 • Периартрити.

Често аортит е вторично заболяване и се развива при усложнения след туберкулоза, сепсис, медиастинита, эндокардита. При проява на първите симптоми на аортита, трябва да се обърнете към кардиологам, ревматологам, венерологам, пульмонологам, травматологам.

Причини

Причини за появата на аортита може да попадне инфекция в организма или при алергични реакции на даден обект, както и при нарушаване на функционирането на имунните клетки.

Инфекциозни

Инфекциозен аортит започва да се развива след попадане в организма на следните инфекции:

 • Streptococcus;
 • Представители на туберкулоза;
 • Гонококки;
 • Риккетсии;
 • Бруцелоза.

Бактерии, заедно с кръвоснабдяване се разпространяват в организма, някаква част от тях остава по стените на съда и започва там да се развива, което води до подуване, ригидностью стени. Те стават плътни, губи еластичност и способността за нормалното пропусканию кръв.

Неинфекционные

Причините неинфекционного аортита служат:

 • Ревматизъм;
 • Възпаление на ставите на гръбначния стълб;
 • Възпалителни процеси на малките кръвоносни съдове, очи и уши.

За протичане на болестта, да я споделят в остра и хронична форма. При остра форма на аортита, чести явления са гнойники и некроза на тъканите. За хроничен стадий, се характеризира с продуктивен и гранулематозные форма.

Видове и

Развитието на болестта винаги зависи от основната причина. Научете повече за някои от видовете аортита:

 • Сифилитический аортит. Стената на съда стават набръчкани, се появяват гънки. След известно време се появяват рани, които разрушават тъканите, те умират.
 • Туберкулоза аортит. Се образуват огнища на мъртва тъкан, която прилича на мека, бяла протеин творожистой консистенция некротическая маса. Придружени от образуването на отлагания на калций в тъканите, перфорации, появата на язви на вътрешния слой.
 • Неспецифични възпаление. Напомня на силно разлят гнойное възпаление клетчаточных пространства или абсцес. Инфекция (стафилококи и салмонела) се прилага от близо разположени тъкани и органи.
 • Ревматический аортит. Възниква възпаление на кръвоносните съдове.
 • Алергичен аортит. Отбелязват удебеляване на стените, загуба на еластичността на съда, се образуват плътни мъртвите участъци. Съединителната тъкан в продължение на аортата се разширява не равномерно, клетъчните мембрани подуе, се образуват натрупвания в организма на клетъчните елементи с примеси на кръв и лимфа.

Симптоми

Симптоми аортита силно да не се открояват от общата картина на главния заболяване. Стандартен е недостатъчност на подаване на хранителни вещества и кислород към органите и тъканите, поради което се случи:

 • Мозъчните нарушения (болка, намаляване на зрението, на силите);
 • Възпалителни процеси в бъбреците (повишаване на налягането);
 • Кислороден глад на миокарда;
 • Недостатъчност на кръв в стомашно-чревния тракт (болки в областта на корема).

Болестта винаги води до продължителна болка в гръдната част, при тежки случаи гръдната аорта или в коремната област. Освен това, на пациента се безпокойте задух, суха кашлица. Така се случва, докато притискате трахей. Болката в коремната кухина се характеризира с постоянни, а след това стихающими, а след това отново обостряющимися болевыми усещания в областта на кръста и корема. Голям съд специалисти определят на допир.

Друг важен признак на аортита не-симетрия пулсации на крайни артерии. Пулс може дори да изчезне за една от страните.

При алергия се появяват признаци на възпалителни лезии серозна обвивка на сърцето – болка зад гръдната кост, бърза умора, повишена температура на тялото в продължение на дълъг период от време, сърцебиене, шум в областта на сърцето.

Дълго време не дава на себе си сифилитический аортит, при това възникват много сериозни усложнения. Под патология попадат обикновено изгряващи областта на съда. На висшето етап на развитие на основното заболяване, в процеса са привлечени няколко органи или тъкани на тялото. Това става ясно само пет години по-късно след инфекция микроорганизми.

След стрес, психическо напрежение, усеща се болка зад гръдната кост, след което се проявява сърдечна аритмия, задух, задушаване, кашлица. При борбата на организма с такава патология започват да възникнат заобикаляне на притока на кръв. Не е сложно форма симптомите не са открити. На электрокардиограмме някакви промени липсват. При пациенти се наблюдават скачкообразные промени в температурата на тялото.

Диагностика

Провеждане на диагностика аортита се основава на общ преглед на пациента, обучението в медицинската история. Усещането, постукивание, выслушивание, лабораторни методи допринасят за реална оценка за степента на увреждане на главния непарного съд, правят възможно да се намери парцели с намаляване на кръвоснабдяването, се определят условията за възпаление.

Отделят:

 • Общ анализ на кръвта;
 • Оценяване на състоянието на имунната система;
 • Культуральный засаждане елементи на кръвта;
 • Разпознаване на этиологической същество инфекции.

При хронично възпаление на ставите в кръвта се откриват С-реактивен протеин, ЦИК. При туберкулоза се радват на метод полимеразной верижна реакция, базирани на откриване и репликация на ДНК инфекциозен патоген и рентгенографией. При бактериальном, използват съответните анализ на кръвта. Освен това, до методи за диагностика включват электоро-кардиография, Т.Г., рентгено-за разлика проучване.

Лечение на

Лечение аортита е да се отървем от основното заболяване. Пациентите се изпращат в настоящият или в диспансери. Възникнала патология дължи на попадане в организма на инфекция изисква прилагането на анти-паразитни лекарства.

Ако се изисква голям брой лекарства, се инжектира венозно.

Медикаментозно лечение

При всеки от видовете аортита се предписват определени лекарства от аортит:

 • Ако основната причина аортита, свързани с алергии, предписват глюкокортикостероидные средства. При липса на необходимия ефект се добавя антидепресанти и антитуморни лекарства, които причиняват некроза на раковите клетки.
 • При сифилисе, като основната болест, водени унищожаване на микроорганизми средства на базата на висмута, арсен, йод, пеницилин.
 • При болезнено усещане в областта на сърцето се използват нитрати и сърдечни гликозиди.
 • В курса включват нестероидни противовъзпалителни средства.
 • Медикаменти, които подобряват микроциркулацията и група лекарства, улучшающих рециклиране на циркулира в организма кислород и подобряват устойчивостта към кислородна недостатъчност
 • Лекарства, лекарства за разреждане на кръвта.

Операция

Оперативно намеса се извършва по-рядко, при сериозни усложнения, например, при един пакет от стената на съда. За да се определи такова нарушение се прибягва до замяна на патологичния участък на изкуствен.

Видове операции при аортите:

 • Балонна дилатация – в основата му лежи разширяване на лумена на съда, с помощта на цилиндър, който се намира в края на тънки тръбички премахва стесняване при раздутии.
 • Стентирование — оперативно намеса, инсталиране на стента — специална метална конструкция, която се побира в лумена на съда и предвижда разширяване на суженного на парцела.
 • Байпас — създаване на допълнителни начини за заобикаляне на засегнатото място на аортата с помощта на система за шънтове.

Прогноза

Най-неблагоприятна прогноза е в остра форма аортита. Ако не се вземат необходимите мерки за диагностика и лечение, а след това за аортитом ще последват други усложнения. Последният етап от тази болест, често води до смърт.

Профилактика

За профилактика аортита, най-важното – непрекъснат контрол на тяхното здраве. Трябва да се посети лечебното заведение на всеки пет години, а в по-напреднала възраст, и изобщо, всяка година, дори ако няма, тогава ясни причини. В края на краищата, в повечето случаи тази патология се развива бавно и не се усеща. Симптомите могат да се объркат с обичайните перенапряженностью у дома или на работа.

Препоръчват да не се злоупотребява с алкохолни напитки, цигари, пият витамини, за правилното хранене, регулиране на режим «работа– почивка», се намали емоционалното натоварване.

По този начин, описван заболяване често е вторично заболяване, което се проявява не веднага, а след известно време, дори години. В зависимост от локализацията патология на стената на съда се разграничат три вида: мезо-, ендо — и пери-аортит. Може да се разпространи като в горната част на главния непарного на съда, така и в долната.

Причините за появата могат да послужат като инфекциозни заболявания, например, туберкулезная пръчка или сифилисная бактерия, или неинфекционные, например, възпаление на ставния част на гръбначния стълб, ревматизъм.

Диагноза патология на пипане или с помощта на механични устройства. Трудността е в това, че някои признаци са характерни и друго заболяване — сърдечна исхемия. Лечение аортита извършва медикаментозно или, при усложнения от хирургично.

За да не е възниквал подобен проблем на по-ранна или в старческом възраст, трябва редовно да посещават болницата като превантивна проверка и да води правилен начин на живот.

READ  Алергичен васкулит: симптоми при деца, възрастни, лечение на първични и вторични васкулита

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00112 sec