Апендицит при жените: признаци, първите симптоми, снимка

На приложение се счита за рудиментарным орган, чиято функция в човешкия организъм до края не са проучени. Неговата структура е благоприятна за висок риск от възпаления: на съдържанието на дебелото черво, когато влезем в тесен червеобразный отломък, при съвкупност от благоприятни за заболявания на обстоятелствата се превръща в причина за остър апендицит.

Суженный или напълно покрит с просвет не дава отростку да се освободи от натрупаните съдържание, приложение подува и възпалява, а с присъединяването на бактериална инфекция процес бързо нараства, което води до тежък течението на болестта и опасни усложнения.

Причини за появата на апендицит при жените

Възпаление на аппендикса често се развива на фона на абсолютно здраве, така че ясно да се определи какво точно е станало причина за заболяването не винаги е възможно. Експертите констатират редица теории, които обясняват причините, запускающие възпалителни процеси в червеобразном отростке сляпо черво:

 1. Механична обструкция. В основата на тази теория, е наличието на физически фактори, благоприятстващи перекрытию лумена на червата или затрудненной евакуация на съдържанието. Това може да е запушване на каловыми камъни, стеснение на процес, чрез увеличаване на лимфните възли, вкараните аппендикса хелминти, попадането на чуждо тяло. Причина за запушване може да действа белези и сраствания, растежа на тумор новообразувания, огъвайте процес и т.н. Нататък болестта се развива по следния сценарий: приложение залято слуз, която продължава активно изработва в закупоренном орган, размерът му се увеличава, стените натягиваются и ще се напрегнат. Вътре в процес нараства налягане и оток, нарушена крове — и лимфообращение, постепенно се оформя зона на некроза на тъканите, чрез която възпаление на орган втурва околна микрофлора, незабавно обсеменяя болезнени зони. От този момент започва гнойное възпаление, логичният завършек който има пробив гнойника и излитие съдържанието му в коремната кухина с развитие на перитонит.

 2. Инжектиране. Смята се, че представители на някои заболявания като коремен тиф, туберкулоза, amoebiasis, са достатъчен фактор за развитие на остър апендицит.
 3. Съдови нарушения. Теория, считающая причина за апендицит съдови фактори, обяснява възникването на възпаление на стените на appendicular лошо с приток на кръв в резултат на системния васкулита, удари кръвоносната система.
 4. Ендокринни причини. Учените твърдят, че в лигавицата на червата се намират клетки, произвеждащи хормони. В частност, става дума за серотонин, отделянето на който съответства на възпалителни процеси. Тъй като в аппендиксе такива клетки голям брой, изработка на серотонин е в състояние сама по себе си да предизвика възпаление на околните тъкани.

Според статистиката остър апендицит при жените се развива по-често, отколкото при мъжете. Експертите свързват това със сградата и физиологията на женското тяло. Така че, има една теория, според която честотата на възпаление аппендикса от женски пол увеличават месечните циклични промени, когато в менструалната фаза на няколко пъти се увеличава интензивността на кръвоснабдяването на вътрешните органи, да се надуе и разрыхляются лигавици, че е дразнещо, включително и на стената на аппендикса.

За разлика от мъжете, при жените органи на пикочно-половата система директно в контакт със стомашно-чревния тракт. Тъй като коремната кухина и малкия таз помежду си са свързани помежду си, заболяване във всеки от разположени там органи може да доведе до болезнен процес в съседните. Така че, проблеми в матката, яйчниците, маточните тръби може да предизвика възпаление на пикочния мехур, уретрата, на червата, на смени и натиск върху тези органи, затягане на храносмилателните пътища и т.н.

Маса случаи на апендицит при жените попада в периода на бременността. Нарастващата матка сдавливает всички околни органи и нарушава тяхното кръвоснабдяване. По това време особено страдат от бъбречни лоханки, жлъчния мехур, черния дроб и панкреаса, както и на приложение.

Апендицит при жените: характеристиките на курса

Класическата клинична картина на остър апендицит е известна: силна болка в горния десен квадрант, «синдром на отскок» при натиск, стрес, корема, гадене и повръщане. Често, обаче, рамките на възпаление се различава от класическия, което значително затруднява неговата диагноза. В повечето случаи е проблематично да се разкрие апендицит при деца се дължи на подвижния местоположението на appendicular. Заболяване при жените често има нетипичную картина, което се дължи на особеностите на женското тяло. Там, където болката при мъжете недвусмислено показва, апендицит, при жените може да бъде от матката или друга детородный орган.

Диагностициране на апендицит в периода на света е особено трудно, тъй като почти всички органи изместени от своите познати места, локализиране на болката е трудно да се определи, а и сами по себе си усещания могат да се смазват. При бременни жени доста често срещани болки в корема с различен характер: дърпане, бодежи, «прострелы». Те не винаги се говори за патология, това е по-скоро дават за себе си знам физиологични процеси: преразпределение на центъра на тежестта, разтягане на тъканите, натиск и въздействието на плода и т.н. освен това за повечето бъдещи майки подташнивание и повръщане – обикновените явления, и рядко се възприема като симптом на нещо по-сериозно, отколкото токсикоз.

Ако се говори за необходимостта да предоставим остър апендицит от заболявания на таза профил, не си струва да се съсредоточи върху болката. Възпаление на приложение дори при типичния режим може да иррадиировать на всяко място на коремната кухина, както и в лумбалните отдел, в чатала, че възпрепятства инсталирането на източника на болката. В същото време дискомфорт в обикновена областта на местоположението на аппендикса толкова не означава на 100%, че проблемът е в червеобразном отростке – така може да се разболеят всеки от близо намиращи органи.

Един от признаците, който позволява по-отчетливи разграничивать апендицит от други заболявания – наличието на мъчително гадене и повръщане позывов. При повечето женски болести на тези симптоми наистина липсват, за разлика от болка. Обаче, силни възпалителни процеси, като аднексити, могат да бъдат придружени от симптоми на «остър» корем и повръщане, както и признаци на интоксикация. Трудно е да се различи от апендицит по външни характеристики перекрут кисти и апоплексию (руптура) на яйчниците.

Че възпаление на «жена», че апендицит може да доведе до перитонит и тежки последици, така че всички остри болки в корема за жени е причина да се обърнат към лекар.

Признаци на апендицит при жените: първи симптоми на

По-подробно ще се спрем на възможните форми на апендицит при жените. Колкото по-рано пациентът да обръщаме внимание, толкова по-малък риск тя изложи своето здраве и живот, защото дори и в днешно време твърде късно выявленный апендицит все още е една от причините за смъртност и най-тежките усложнения.

И така, следните симптоми могат да говорим за развитие на възпаление аппендикса:

 1. Болезненост. В началото на възпаления, болки са превръзка на налягането си, тянущими (т.е. остри), по локализация – не е задължително с дясната ръка. Те може да се даде в лявата страна, в областта на ребрата, да се концентрира около пъпа. При бременни жени неприятни усещания възникват по-често в горната част на корема, под ребрата. С течение на времето болката се бутилират по целия стомаха, след това се съсредоточават в областта на аппендикса, може да бъде постоянна или на пристъпи, схваткообразными. Функция «аппендицитных» болки – при напрежение, смях, кашлица, те са подсилени. При апендицит са възможни затруднения с ходене, поради иррадиации в крак, клиника, наподобяващи бъбречно колику, холецистит – в зависимост от разположението на appendicular.

 2. Повръщане и гадене – типична проява на възпаление аппендикса. По-често повръщане възниква еднократно и да улесни не носи. При бременни до гадене се присъединява тежка диспнея.
 3. Възпалителен процес в коремната кухина води до напрежение в стените на стомаха – той става твърд. Бъдещи майки «камък» на корема – знак на тонуса на матката или започващи на труда, е напълно възможно да се объркате.
 4. Като всяко възпаление, апендицит, не е без повишаване на температурата на тялото. Хипертермията може да достигне средните стойности – до 38 градуса, макар че това се случва и в субфебрильном диапазон.
 5. Възпаление на аппендикса причинява загуба на апетит, обща слабост, неразположение.

Първите признаци на остър апендицит при жените, като правило, се случват на фона на нормалното състояние на здраве, без никакви вестителите, най – често- по-близо до вечерта или през нощта.

Видове възпаления аппендикса и ги диагностика при жените

Почти всички случаи на апендицит имат остър характер: възникнат рязко, бързо се превръщат и завършват с хирургическа намеса. Варианти с самоизлечением се срещат доста рядко и се считат за по-скоро изключение, отколкото правило. Също така редки форми на апендицит са хронични, и много лекари се съмняват, дали си струва да го отделят в отделен тип: консервативна лечение на дълго болни все още не е протегната, рано или късно рудимент трябва да се премахне, и по-добре това да се направи при първото рецидиве.

Според тежестта на заболяването и разпространението на възпаления апендицит се дели на катарална делене (прости) и разрушителна, който има няколко подвида. Всеки от тях се определя по промените, които настъпват в засегнатата орган:

 • има ли разлика (перфоративная форма);
 • некроза на тъканите (гангренозный вид),
 • рани,
 • флегмоны и т.н.

Именно разрушителните форми на апендицит представляват голям риск: патологични процеси, които протичат вътре процес, тегло на бактериите, делящи се в него, изтъняване и скъсване на стените, водят до огромен ес коремната кухина, перитонит, за отслабен организъм е смъртоносен. Важно е да не пропуснете момента, когато е лека форма на възпаление на израстват в разрушителна, и тук е задачата на лекаря е – да проведем бърза и точна диагностика.

Често на хирургичната маса със съмнение за апендицит жени се от гинекологични стационаров, където те се лекуват от възпаление на придатъци и други женски болести. Грешни диагнози при апендицит – не е необичайно, особено от представители на нежния пол. Така че при оплаквания от болки в корема, лекари изпращат пациенток до гинекологам, и обратното.

Изследването пациентът започва с общо разглеждане, по време на който е опитен лекар вече може да има съмнения за проблеми в областта на аппендикса:

 • пальпация корема причинява болка на жената в зоната на десния подвздошья, по линии, свързващи пъпа с подвздошными костите;
 • болка при ощупывании областта на цекума, когато пациентката лежи на лявата си страна (симптом Бартоломье-Михельсона);
 • усилване на болката при натискане на корема с едновременно нарастване директен десния крак (симптом на Боян);
 • синдром на rebound – след натискане и рязко отпускане на болезнената зона усещания се засилват (симптом Щеткина-Блюмберга).

Има стотици техники, които позволяват на лекаря по време на проверката се уверите, че източник на болка е червеобразный отломък. Въпреки това, по-информативни за диагностика на съвременни методи, като ултразвуково изследване, компютърна томография, ендоскопия.

За УЛТРАЗВУК лекар може да открие гипертрофированный отломък, свободна течност в коремната кухина в близост до аппендиксом, при перфорация – свободен газ. Лабораторните тестове потвърждават картина на възпалителен процес в организма: резултатите показват лейкоцитоз и по-голяма СОЭ.

При страници, в диагностика може да бъде взето решението за извършване на лапароскопия. В коремната кухина през микроразрезы инжектира инструменти и камера, проверяват сляпо черво и на съседните органи, а при откриване на гипертрофированного аппендикса веднага прекарват отстраняването му.

Заболявания, от които трябва да предоставим остър апендицит при жените:

 • остър холецистит;
 • правосторонний пиелонефрит;
 • бъбречна колики;
 • аднексити;
 • руптура на киста на яйчника, апоплексия на яйчниците;
 • извънматочна бременност;
 • непроходимост на червата.

Лечението на апендицит

Премахване на аппендикса – класика хирургия. Друг начин да се лекува апендицит, освен хирургическа намеса, не съществува. Става само за избор на хирургически метод. Повечето операции днес прекарват лапароскопическим начин.

Лапароскопию правят под обща анестезия. Чрез пробиви в предната част на коремната стена помпа газ, който разширява зоната за манипулиране на хирург. След това се въвеждат вътре в инструменти (ендоскоп, манипулатори) и под видеоконтролем се извършва ексцизия възпаление процес.

Съвременните технологии се мъчим медицина още по-далеч: днес вече съществуват такива операции, които позволяват обособяването на приложение без външни разрези. Например, гъвкави манипулатори се вкарва през устата и се спуска през хранопровода до стомаха. Самата операция се извършва чрез разрез в стомашната стена. Предимство на този метод – бързо възстановяване на пациента. Освен това, което е особено важно за жените, на тялото не остава без последствия намеса. Както е известно, белези след операции – една от най-честите причини за лечение на дамите към пластични хирурзи.

Въпреки това нови методи все още са експериментални и скъпи, в условията на същия обикновените болници не винаги са специалисти и оборудване за лапароскопия, но тъй като апендицит се отстранява с обикновена полостной операцията. Към класическия метод прибягват също така при спешност за лечение, приращении процес към съседните на тъканите, развитието на перитонит.

Макар аппендэктомия и се счита за най-бърза и лесна за работа, не трябва да се подценява възможните рискове и усложнения от хирургично лечение, и най-остро възпаление appendicular:

 • смъртоносни изход – въпреки съвременното развитие на медицината, все още не е изключено, особено при по-възрастни и немощни хора;
 • абсцеси (гнойники) в коремната кухина, образование инфильтрата – плътна обвивка от съединителна тъкан, която припаивается до петлям на червата и сальнику;
 • перитонит – възпаление на перитонеума с вероятното развитие на инфекция на кръвта и летален изход;
 • възпаление на порталната вена на черния дроб, поради попадане в нея на инфекцията от аппендикса гематогенным чрез преживяемост при този осложнении – нулева;
 • спаечная болест, в бъдеще е причина за болки, запушване на червата, безплодие.

Специфична профилактика на апендицит не съществува. Трябва да отговарят на всички тези мерки, които позволяват да се поддържа в добро състояние на органите на стомашно-чревния тракт:

 • правилното хранене да се консумира достатъчно количество течност;
 • създаване на редовна стол;
 • да се отървете от запек;
 • нормализира чревната микрофлору;
 • своевременно лечение на заболявания на храносмилането;
 • избягване на злоупотреба с алкохол, лекарства;
 • задръжте противопаразитарную терапия;
 • да се разкрие и унищожи източници на хронични инфекции;
 • следете за женски проблеми, да избягват внутриматочных манипулации, аборти.

Единственото, което пациентката може да направи при появата на признаци на апендицит – се обадя на бърза помощ. Ако болките в корема продължават повече от 6 часа, се пие болкоуспокояващи и да чакаме чудо не струва, по-добре е доброволно да отидете в болница и да се «предадат» в ръцете на хирург. Не забравяйте, че при съмнение за апендицит е забранено да приемат аналгетици и се прилага към корема на електрическа възглавничка.

READ  Сърдечни гликозиди: имена, класификация, механизъм на действие, класификация

MAXCACHE: 0.41MB/0.00084 sec