Арахноидит на мозъка (церебрална): симптоми, лечение

Арахноидит представлява възпаление на паутинной обвивката на главния или гръбначния мозък, на фона на вирусна, бактериална инфекция, са автоимунни или алергичен процес, което най-често се среща сред младите хора.

Заболяване за първи път е описано в края на XIX век, но дискусиите продължават и до ден днешен. Много хора с хронични главоболия и признаци на гипертензионного синдром многократно се лекуват в неврологични орегон, но не патогенетическая терапия не носи желания резултат, само временно подобряване на състоянието на пациента.

Междувременно, арахноидит може да стане причина за нарушаване на увреждане, а в тежки случаи пациентите се нуждаят от превръща в групата на хората с увреждания, така че проблем компетентен подход при това заболяване остава изключително актуална.

Мозъка е заобиколен от три обвивки: твърда, мека и паутинной. Паякообразни е под твърда и покрива мозъка отвън, свързани с съдовата, елементи от които проникват между извилинами. Тъй като паякообразни обвивка е тясно свързана с мека и няма собствено кръвоснабдяване, тогава понятието арахноидита днес е изложен на критика, и възпаление паутинной черупката се разглежда в рамките на менингит.

Многобройни проучвания доскоро са разпокъсани, основани на наблюдения на много пациенти, анализ на различни промени в мозъчните мембрани, данни за допълнителни проучвания, но яснота се появи с прилагането на методики нейровизуализации.

Днес повечето специалисти са обединени в това, че в основата на арахноидита е сочетанное възпаление паутинной и меки обвивки на мозъка, развитие на спаечного процес и кисти с нарушение на движенията на ликвора, гипертензионного синдром, увреждане на нервни структури на мозъка, черепната нерв или гръбначния корени.

В случай, автоимунни заболявания е възможно изолирано продукти на антитела срещу елементи паутинной черупка, тогава възпалителен процес може да бъде ограничен до един черупка и казват, че за истинския арахноидите. Възпаление след пренесени на наранявания или инфекции се отнасят към резидуальным състояния.

Сред пациентите с арахноидитом преобладават млади хора (до 40 години), деца, е възможно развитието на патолози при слаби лица, болни от алкохолизъм, обменни нарушения. Празнува голяма разпространението на патология сред мъжете, които арахноидит се диагностицира до два пъти по-често, отколкото при жените.

Защо се развива арахноидит?

Както е известно, повечето възпалителни процеси се случва по вина на микроби, но са възможни и «вътрешни» причини, когато тялото се допринася за увреждане на собствените тъкани. В част от случаите водеща роля играят алергични реакции.

Причини за арахноидита могат да станат:

 • Вирусни заболявания – грип, варицела, цитомегаловирус, морбили;
 • Пренесени менингит, менингоэнцефалит;
 • Патология на УНГ-органи – отит, тонзилит, синузит.;
 • Пренесени травми на главата – синини на мозъка, кръвоизлив под паутинную обвивка;
 • Новообразувания в черепа, абсцеси.

Известно е, че арахноидитом по-често страдат от слаби пациенти, лица, работещи в тежки климатични условия, където провоцирующим фактор за възпаление може да стане хипотермия. Интоксикация на арсен, олово, алкохол, продължително умора, авитаминозы също може да бъде предразполагащо фон.

Повече от половината случаи арахноидита свързани с вирусни инфекции, когато заболяването се приема генерализованный характер с вовлечением обвивки на мозъка.

Около една трета от свързват с травми на главния или на гръбначния мозък – посттравматический арахноидит. Най-голямо значение имат натъртване на мозъка и кръвоизливи под черупката му, рискът се повишава при повтарящи се наранявания на нервната система.

Патология на УНГ-органи, играе съществена роля в генезе арахноидита. Това не е случайно, защото структурата на ухото, околоносовые синусите, фаринкса, сливиците са възпалени доста често при хора от всички възрастови групи, както и непосредствената близост на мозъка и неговите обвивки създава предпоставки за проникване на инфекция в кухината на черепа. Дълго съществуващите, не пролеченные тонзиллиты, отиты, патология на пародонта могат да станат причина за арахноидита.

READ  Петехии, петехиальная обрив на кожата: причини, лечение

Въпреки достатъчно възможности в диагностиката, все пак се случва, че причината арахноидита остава невыясненной, и на такива пациенти е около 10-15 %. Ако след внимателно проучване не може да се открие причината за възпаление на мембрани на мозъка, тогава процесът ще се обадя идиопатичен.

Как се развива арахноидит и какви са неговите форми

И така, установено е, че са изолирани повреди паякообразни обвивка не може. Заради нейната плътно прилепване към съдовата обвивка, последната така или иначе участва в възпалението, и става дума обикновено за арахноменингите (менингите). Отделят различни разновидности на това заболяване:

 1. Истински арахноидит;
 2. Остатъчен възпалителен процес.

За истинския арахноидите казват, когато причината – аутоиммунизация, алергии. Възпаление протича с образуване на антитела към оболочечным структури, увеличава продуктивна възпалителна реакция, черупки сгъсти, стане мътна, се образуват сраствания между тях, които пречат на нормалното движение на гръбначно-мозъчната течност. Обикновено процесът е общ характер, е възможно включването на най-горния клетъчен слой на кората на мозъка, съдови сплетений, эпендимальной настилки на мозъчните камерна.

Смята се, че истински арахноидит – изключително рядка патология, срещан е не повече от 3-5% от случаите на поражение на мозъчните обвивки. По-висока е честотата му в диагнозах – обикновено резултат гипердиагностики.

Остатъчен арахноидит следва нейроинфекцией или нараняване, затова основен компонент му ще бъде спаечный процес межоболочечного пространство, образование плътни сращений и, като следствие, кисти, пълни с ликвором.

По разположението на отделят церебрална арахноидит, когато възпалението се случва в мозъка, и арахноидит на гръбначния мозък, също снабженного мека и паутинной обвивки. Церебрална арахноидит дава цялата гама мозъчни симптоми, а спинальный протича с признаци на двигателните и чувствителните корени.

Преобладаващото промяна подпаутинного пространство се засяга разпределение:

 • Кистозна;
 • Слипчивого;
 • Смесени арахноидита.

Кистозна процес е придружен от образуването на кухини (кисти) поради фиброзни пролиферация между мембраната. Кисти пълни с ликвором. При слипчивом арахноидите фибринозный възпалителен излив води до появата на слаби сраствания, които пречат на протичането на ток ликвора. В редица случаи се случва комбинация от слипчивого и кистозна компоненти, тогава се говори за смесен арахноидите.

В преобладаващата локализация арахноидит е:

 1. Неорганизирани;
 2. Ограничен;
 3. Базальным;
 4. Конвекситальным;
 5. На гърба на тази на черепа яма.

Ограничени арахноидиты се срещат изключително рядко, тъй като такива граници кората на мозъка не са и възпаление придобива характер на доминиращия. Ако при това преобладават симптоми на поражение на местните структури на мозъка, тогава се говори за ограничен арахноидите определена локализация.

Конвекситальный арахноидит преобладават в тази част на черупките, която покрива мозъка отвън. Той протича по-лесно, отколкото основен, възникващи в областта на основата на мозъка и вовлекающий кранио-мозъчните нерви, на масата на мозъка, малкия мозък, зрителния перекрест.

Прояви на арахноидита

Признаци арахноидита не се появяват остро. Болестта се развива по-късно доста голям период от време: от няколко месеца до година след ТОРС, до две години при черепната травми. Време на непрекъснато, постепенно, с редуващи се фази на обостряне и ремисия.

READ  Манастирският чай: състав, ревюта, от паразити, при варикозе, безсъние, алкохолизъм, захарен диабет, за мозъка

Начинаясь подостро, патология на приема хроничен характер. Моделът може да се прояви със симптоми на астенизации, и пациентът ще се оплакват от слабост, силна умора, главоболие, нисък емоционален фон и раздразнителност. По отношение на нарастване на възпалителния процес се появяват общемозговые и очаговые симптоми.

Тъй като при арахноидите се случва появата на сраствания и сращений между обвивки на мозъка, тогава се избегнат нарушения ликвородинамики не успява. Лумбална течност се натрупва в кисти, в субарахноидальном пространство, води до разширяване на кухини на мозъка и тяхното запушване. Нарушение на изтичане на ликвора се съчетава в редица случаи със забавяне на обратното всмукване на излишната течност. Успоредно с увеличаването на обема на ликвора нараства налягането вътре в черепа, така че гипертензионный синдром може да се счита за един от ключовите прояви на арахноидита.

Общемозговая симптоматика е свързана с гидроцефально-гипертензионным синдром, неизбежно произтичащите спаечному на процеса, когато е нарушен отток и обратното усвояването на ликвора, която се придружава от:

 • Силни главоболия, предимно рано сутрин;
 • Гадене и повръщане;
 • Болезненностью в очните ябълки.

Често сред симптомите се появяват шум в ушите, виене на свят, вегетативни явления под формата на изпотяване, синюшности върховете на пръстите си, на жаждата, възможно е прекомерна чувствителност към ярка светлина, силни шумове.

Периодични колебания на вътречерепното налягане манифестируют ликвородинамическими кризите, когато внезапна висока хипертония води до интенсивнейшей болки в главата с гадене и повръщане. Това състояние може да се повтаря веднъж на няколко месеца при тежка форма и да продължи до два дни.

Алопеция неврологическая симптоматика, причинени от вовлечением на мозъчните структури и се различава при различна локализация на възпалението. Най-честото проявление – гърчове, които могат да носят генерализованный характер.

Арахноидит мозъка придружава от увреждане на конвекситальных повърхности черупки, в основата на мозъка, образувания на гърба на тази на черепа яма. Очаговые неврологични явления при конвекситальных арахноидитах включват:

 • Эпиприпадки;
 • Парези и парализи;
 • Нарушения чувствителна сфера;

Локализация на възпалението е в зона на зрителния перекреста, на основата на мозъка, протича с увредено зрение до пълна загуба, загубата на неговите полета, и процесът е двустранен характер. В близост се намира хипофизната жлеза също може да пострада, и след това в клиниката се появяват симптоми на ендокринни нарушения.

При повреда на предните части на мозъка, е възможно намаляване на паметта и вниманието, психически отклонения, в магарешка синдром, нарушаване на емоционалната сфера.

Арахноидит гърба на тази на черепа дупки предполага тежко състояние. Симптомите се свеждат до:

 • Увреждане на черепната нерви (разстройство на слуха, невралгия);
 • Мозжечковым симптоми – патология на равновесието, нарушение на двигателни умения и координация;
 • Нарушена точка;
 • Значително гипертензионному синдром.

Ограничено пространство в задната част на тази на черепа кухина, тесни ликворные пътя предразполагат към затворена форма на хидроцефалия, рязко покачване на вътречерепното налягане с появата на най-силните главоболие, гадене, повръщане. Опасността от тази локализация на възпалението се състои не само в рисуване черепната нерви, но и вероятността вклинения на нервните структури в като отворите магнум дупка, а това може да струва на пациентите живот.

Освен поражения на мозъка, е възможно арахноидит на гръбначния мозък. Възпалението най-често се случва в кърмата, лумбална или крестцовом отдели, се проявява корешковыми симптоми като болка и промяна на чувствителност и движения. Клиника арахноидита на гръбначния мозък много прилича на новообразование, сдавливающее от извън нервните корени. Патология е хроничен характер, придружени от кистозна и спаечным процес.

READ  Аневризма на кръвоносните съдове на главния мозък: какво е това, симптоми, видове, лечение, операция, последствията

Принципи на диагностика и терапия

Лечение арахноидита винаги се провежда в болнични условия и се случва медикаментозным или хирургично. Лица с подозрение за възпаление на паутинной черупки госпитализируются в клон на неврологичен профил, където за поставяне на диагнозата е необходимо да се проведе задълбочено проучване, включващо:

 1. Рентгенографию на черепа:
 2. Ехо — и электроэнцефалографию;
 3. Консултация от офталмолог и УНГ-лекар;
 4. Компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс на мозъка;
 5. Люмбальную пункцию за усъвършенстване на цифри вътречерепно налягане, ограда ликвора за анализ на белтък, клетъчен състав.

Лекарствена терапия се провежда продължително, курсове, с оглед на этиологического фактор и включва:

 • Антибактериални или на антивирусни препарати;
 • Антихистаминови средства (пипольфен, димедрол, супрастин, кларитин и други);
 • Рассасывающее лечение, насочено срещу спаечного процес в межоболочечном пространство (лидаза, румалон, пирогенал);
 • Диуретици при гипертензионном синдрома (маннит, диакарб, фуросемид);
 • Противосудорожную терапия (карбамазепин, финлепсин);
 • Противовъзпалителни лекарства, – глюкокортикоиди (особено при алергичен и аутоиммунном характера на възпалението);
 • Нейропротекторное лечение (милдронат, церебролизин, ноотропил, витамини от група В).

Тъй като заболяването протича продължително, придружено с прояви на астенизации и емоционални разстройства, различни пациенти е необходимо определяне на антидепресанти, депресанти, транквиланти.

Във всички случаи арахноидита се извършва търсене и лечение на други огнища на бактериална или вирусна инфекция, тъй като те могат да бъдат източник на повторно възпаление обвивки на мозъка. Освен антибиотици, антивирусни средства, показващи общеукрепляющие дейности, прием на мултивитаминни комплекси, пълноценно хранене и адекватен режим питейна.

При силен гипертензионном признаци на синдрома на повишено налягане в черепа, не винаги успява да свали с помощта на лекарствено лечение, и след това лекарите трябва да се прибегне до хирургично вмешательствам. Сред тях най-разпространени шунтирующие операции, които осигуряват изтичането на ликвора от черепа, а също и операции по рассечению сращений и сраствания, премахване на ликворных кисти, които се провеждат в нейрохирургическим служби.

Прогноза при арахноидите благоприятен за живот, но болестта може да доведе до нарушаване на трудоспособност. Конвулсивни гърчове, намаляване на зрението, чести рецидиви арахноидита могат да направят невъзможно изпълнението на обичайните за пациента трудови задължения и да стане повод за определяне на група инвалидност. Пълна слепота принуждава към определянето на първата група, а пациентът се нуждае от грижи и помощ в домакинството.

Ако пациентът арахноидитом запазва трудова дейност, тогава той ще е противопоказан видове работи, свързани с вдигане на височина, управление на транспорта, близостта на огъня и движещи се механизми. Изключени производство, където сред вредни фактори – вибрации, силен шум, ниските температури, тежки климатични условия, действието на токсините.

За профилактика на възпалителни процеси в мембрани на мозъка трябва своевременно да се лекува всички налични огнища на инфекции, особено в ухото, от синусите, избягване на кранио-мозъчни травми. При продължително главоболие след пренесени инфекции или травми на мозъка трябва да отидете на лекар, за да направи задълбочено проучване и изключения арахноидита.

Видео: д-р Комаровский за възпаление обвивки на мозъка — менингите/арахноменингите

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00168 sec