Аритмия на сърцето: форми, лечение, симптоми, причини

Аритмия, като правило, не е самостоятелно заболяване. Тя често присъства като симптом, който дава свидетелство за появата на много патологични състояния: понякога незначителни, а понякога — доста дълбоки промени, характерни за сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система.

Аритмия на сърцето, възникнала за първи път, е много страшно за хората, дори ако тя сама по себе си не е опасно. Да речем, рядка экстрасистолия, са, общо взето, безобидни характер, може да доведе до неприятни усещания, при които човек, мисля, че неговата сърдечна дейност просто спря. Сърцето замира, а после започва работа… И изведнъж, не възобнови?

Форми на аритмия, не е опасно за здравето и живота, все пак подлежат на лечение, заедно с опасни аритмиями, ако те пречат на човек да живее и да работи. Въпреки това на читателя, вероятно ще искате да научите за причините за възникване на нарушения на сърдечната дейност, защото много аритмии са в състояние да приключи със смъртта на пациента.

Опасно е и не е много

Повечето хора под аритмия предполага неочаквано свиване на сърдечния мускул («сърцето бие, как да иска»). Това обаче не е съвсем така. Лекарят този термин се използва при всяко нарушение на сърдечната дейност (урежение или учестен пулс), затова видове аритмии може да се представи по следния начин:

 • Синусова аритмия, която може да бъде свързана с цикъла на дихателната дейност (учестен ритъм на вдишване и урежение го издишате) или се появят независимо от дишането, но посочи на каква да е сърдечно-съдовата патология (ИБС в напреднала възраст) или да е следствие от вегетативната дисфункция, като например при подрастващите. Този вид аритмия безобиден и специализирани медицински дейности не се изисква. На ЕКГ се отбелязва разликата между сърдечни цикъла (> 0,05);

 • Синусова тахикардия се определя като диагноза, ако честотата на сърдечната честота над 90 удара/мин, разбира се, без видима причина (бягане, упражнения, възбуда). Обикновено при такава тахикардия сърдечната честота не надвишава 160 удара в минута в спокойните условия и само при интензивно натоварване може да достигне до 200 удара. Причиняват много фактори, свързани с патологическими процеси в организма, така и лекува такава тахикардия насочено към основната болест;
 • Синусовую брадикардию характеризира най-подходящия, но забавен синусовый ритъм (по-малко от 60 удара/мин), свързан с понижаване на автоматичност синусового възел и възникващи в резултат на прекомерни физически натоварвания (при спортисти-професионалисти), патологични промени (не е задължително за сърдечно-съдови, например, язвена болест), прием на някои лекарства (напръстник, противоаритмические и гипотензивные средства). Терапия също е насочена към премахване на причините, предизвика брадикардию, т.е. основната болест;

 • Экстрасистолия, което настъпва при преждевременно възбуждане и съкращаване на някакво един отдел на сърцето или всички наведнъж, така че в зависимост от това, къде, на кое място се формира импулс, нарушивший нормалната последователност на сърдечния ритъм, екстрасистоли се разделя на предсердные, желудочковые и излезлите от атриовентрикулярного възел. Экстрасистолическая аритмия е опасна, ако тя група, ранните и чести, тъй като представлява заплаха за гемодинамики, а в резултат на това може да «се превърне» в желудочковую тахикардию или фибрилляцию камерна, че ще има сериозни последици. При инфаркт на миокарда экстрасистолическая аритмия се регистрира в 100% от случаите;

 • Пароксизмальная тахикардия, подобна на экстрасистолию, развиваща се внезапно и също така внезапно прекращающаяся, се различава правилното строга ритмичностью, въпреки че честотата на честота може да достигне до 240 удара/мин (предсердная) или изразени промени гемодинамики (желудочковая);
 • Аритмии, свързани с нарушения на проводимостта (блокади) обикновено добре се регистрират в ЕКГ са спътник и симптом на различни заболявания и лекувани чрез въздействие върху основното заболяване. На блокада, като доста често (синоаурикулярная и атриовентрикулярная) брадикардию (40 удара в минута и по-долу), се считат за опасни за живота и изисква инсталация на пейсмейкър, който компенсира сърдечната дейност.
 • Мерцательную аритмию, фибрилляцию камерна, заедно със синдром на слабост синусового възел и атриовентрикулярной блокадой, трябва да се помисли и да се опише по-подробно, тъй като те представляват може би най-често срещаните и сложни случаи на нарушение на сърдечния ритъм.

Аритмия, сърдечни съкращения и тяхното закрепване на ЕКГ в примера мерцательной

Често причина за нарушаване на ритъма

В основата на формиране на стойност служи за липсата на нормални условия за образование на възбуда или препятствия по пътя на разпространението му. Освен това, нарушение на ритъма често е причинена от промяна в основните функционални задължения на сърцето (автоматизм, възбудимост, проводимост). Причини за нарушения (или техните комбинации) може да стане и да предизвика аритмию следните фактори:

 • Органични или функционална патология на сърдечно-съдовата система (пороци, миокардиты, ИБС, ИМ, кардиомиопатия, артериална хипертония);
 • Некардиальные предпоставки, принуждавайки сърцето трябва да работи в екстремни за него условия, създадени от нервно-рефлекторните влияние (не винаги е адекватна), нарушена хормонална регуляцией, электролитным и киселинно-алкален дисбаланс или endocrinal разстройства;
 • Карат сърцето да страдат физически и химически въздействия: пиене на алкохолни напитки, тютюнопушене, перегревание и хипотермия, травми, недостиг на кислород, прилагането на лекарства (симпатикомиметична, дигиталис, диуретици);
 • Идиопатические нарушения на сърдечния ритъм при липсата на каквато и да е причина и промени от страна на сърдечно-съдовата система. Може би все пак има някакви тънки, неуловим промяна на сърцето, които все още не успява да «хване» дори и с помощта на модерно оборудване. Именно в такъв начин обикновено се считат появата на здравия човек идиовентрикулярного ритъм, който, всъщност, характерни за много тежки поражения на сърцето и терминални състояния.

Блясък и трептене мъждене

Някои хора наричат мерцательную аритмию блестящия си, че, като цяло, макар и не много правилно, но е разбираемо, тъй като добавя към което думата «аритмия» и лекар (или интернет) винаги знае за какво става въпрос. Между другото, същата ситуация се оформя и с думата «синусная, синусный» (вместо синусова, синусовый), но, ако човек е в търсене на своята болест, вълнувам, ще търси «синусный възел», а след това в интернет-търсачката си, със сигурност ще насочи в правилната посока и ще дават необходимата информация, така че е ужасна в такива грешки няма нищо. Това малко отстъпление, сега по темата аритмии.

Мерцательная аритмия (МА) според честотата на възникването трябва незабавно за экстрасистолией и държи на 2 място по разпространението. Тя се характеризира с формирането на възбуждане и съкращаване само на отделни места (фибри) предсердия, когато тези процеси липсват като цяло. Това хаотичное и разстройство на възбудата отделни влакна пречи на преминаването на импулси в атриовентрикулярный възел, както и в желудочки, до които се единични импулси все още се причиняват там възбуда, което отговаря на хаотични съкращения. В зависимост от това, колко често се случват подобни събития, отделят се 2 вида МА:

READ  Лимфом Ходжкина, неходжкинская: симптоми, лечение, прогноза
 1. Постоянна;
 2. Пароксизмальную, возникающую от време на време, с различна продължителност на пристъпи.

По честотата на сърдечния ритъм има 3 форми на предсърдно мъждене:

 • Сърдечната честота по-малко от 60 удара/мин – брадисистолическая;
 • 60-90 уд/мин – нормосистолическая;
 • Сърдечната честота е над 90 удара/мин – тахисистолическая.

На ЕКГ при МА зубец Р не се записва, защото няма възбуда мъждене, а се определят само предсердные вълна f (честота на 350-700 в минута), които се различават нерегулярностью, действен форма и амплитуда, което придава электрокардиограмме особен вид.

Причината МА могат да бъдат:

 1. Органично поражение на сърдечния мускул;
 2. Възрастови промени (исхемична болест на сърцето, често в съчетание с артериална хипертония);
 3. При лица от по-младата възраст: ревматизъм, клапанные пороци (стеноза на митралната клапа, аортна заместник);
 4. Нарушения на функцията на щитовидната жлеза;
 5. Вродена патология (пороци на сърцето);
 6. Остра и хронична сърдечна недостатъчност;
 7. Инфаркт на миокарда;
 8. Остро легочное сърцето;
 9. Миокардит, перикардит;
 10. Кардиомиопатия.

Честотата на възникване на трептене мъждене (ЗТ) в 20-30 пъти по-ниски, отколкото МА. За него също са характерни за съкращаване на отделните влакна, но по-малка честота на предсердных вълни (280-300 в минута). На ЕКГ предсердные вълни имат по-голяма амплитуда, отколкото при МА.

Интересно е, че в една ЕКГ може да се види прехода трептене на трептене и обратното.

Причини за появата на трептене мъждене са сходни причини образуването на трептене.

Симптомите на трептене и трептене често липсват като цяло, но понякога се отбелязват някои клинични прояви, причинени от неочаквана дейността на сърцето или симптоми на основното заболяване, В крайна сметка, ярки клиничната картина е такава патология не дава.

Лечение МА прекарват сърдечни гликозидами, β-блокери, антагонист на калциевите канали и други антиаритмическими средства. Освен това, не забравят за лечение на основните заболявания.

Трябва да се отбележи, че лечението на такива форми на аритмия доста трудно по отношение на подбора на наркотици, тъй като всеки конкретен случай изисква индивидуален подход, така че изборът на лекарства и правото на срещи, винаги остава само за лекар.

Фибрилляция камерна

Трептене и трептене на камерна — много сериозна патология, тежко нарушение на сърдечния ритъм, възникнали на фона на терминални състояния. Причините за предсърдно камерна могат да бъдат следните:

 • Отравяне с лекарствени средства (сърдечни гликозиди, симпатикомиметична, хинидин);
 • На електролитния дисбаланс;
 • Токов удар;
 • Катетеризация на сърцето;
 • Инфаркт на миокарда и др тежка сърдечна патология.

Симптоми:

 1. Внезапен припадък, понякога сопровождающийся спазми;
 2. Липса на сърдечни тонове;
 3. Цианоза кожата покрива.

Диагностика – спешна ЕКГ, която има «хаотична» вид, с постепенното намаляване на вълните на трептене и регистрация асистолии (спиране на сърцето).

Лечението. За хапчето и други лекарствени форми при трепетании и трептенията на камерна става вече не мога да отида, тъй като е необходима незабавна електрическа дефибрилляция. Освен това, реанимационными дейности е предвидено осигуряване на:

 • Проходимост на дихателните пътища;
 • Провеждане на изкуствено дишане и индиректен масаж на сърцето;
 • Изпълнението на дефибрилация или електро-стимулация на сърцето;
 • Корекция на ацидоза, хипотония, оток на главния мозък и други

Прогноза за такива състояния, като правило, неблагоприятни, но, особено в подобна ситуация е опасна за пациентите с изразена сърдечна недостатъчност или кардиогенный шок, т.е. появата на трептене и смущения камерна на фона на тази патология всички усилия на медици да прави напразни. Но ако посочените по-горе патологични състояния липсват, т.е. навременна и интензивна реанимация може да успее и един човек ще бъде оживено.

Блокиране (нарушение на проводимостта)

Най-честите места на локализация на блокади:

 1. Синоаурикулярный и атриовентрикулярный възли;
 2. Предсердия;
 3. Бедрен блок и техните разклонения;
 4. Мускул камерна.

В зависимост от скоростта на провеждане на импулси разграничаване на 3 степен блокади:

 • 1 супена — провеждане на импулси по-бавно, със загубата на част камерна честота;
 • 2 супени не може да мине през някаква част от импулси (частично запушване);
 • 3 супени е импулси изобщо не стигат разположена под знаме на проводната система (пълна блокада).

Нарушения на проводимостта, което води до срив в сердечном ритъм, споделят според мястото им на възникване:

 1. Синоаурикулярная блокадата се извършва, когато в предсердия не преминават импулси от синусового възел, което е повече характерно за изразена ваготонии и органично увреждане на сърцето. Терапия на първо място е насочена към основното заболяване, както и с видими нарушения на гемодинамики – прилагане на атропина, лекарства беладона, ефедрин или имплантиране на изкуствена водача ритъм;
 2. Внутрипредсердная блокада придружава пороци на сърцето, миокардиты, ИБС и може да се появят при предозиране на някои противоаритмических средства или препарати, дигиталис. В ликвидация, чрез успешното лечение на основната болест;
 3. Атриовентрикулярная (AB) блокадата — нарушение на провеждане на възбуда в желудочки от мъждене, забавяне или прекъсване на провеждането на импулса. Тя често е спътница на възпалителни и дегенеративни процеси, протичащи в сърдечния мускул, инфаркт на миокарда или кардиосклероза. Повишен тонус на vagus нерв, също играе роля в образуването на атриовентрикулярной блокада;

 4. Блокада внутрижелудочковые са в състояние да се появяват на всяко ниво на системата Гиса-Purkinje (нарушения в гредата Гиса, блокада на частични и пълни с дясната и лявата крака sp Гиса). Обикновено тези блокада не изискват лечение, въпреки това са взети предвид в случаите дестинация някои лекарства;
 5. Синдром на W– P –W (Wolff – Паркинсон –Уайт) или синдром на преждевременно възбуждане на камерна възниква, ако са на място на допълнителни проводящи пътища, позволяващи импульсу се разпространява от мъждене в желудочки. Синдром на W – P – W сам по себе си редки — около 0,2% от всички хора, но до 80% от тях имат и други нарушения в сърдечния ритъм (суправентрикулярная тахикардия и экстрасистолия, пристъпи на предсърдно мъждене). Този синдром повече предпочита мъжки пол на всички възрасти, но по-често с наследствена предразположеност към него или с вродени сърдечни аномалии. Въпреки че не е изключено и при здрави лица или пациенти с НЦД и endocrinal разстройства, които му са много благоприятни. Синдром на преждевременно възбуждане на лечение не е необходимо, ако той не е придружен от пароксизмальной тахикардией, в други случаи се предписват на β-блокери, сърдечни гликозиди, противоаритмические средства, а при липса на ефект от тях прекарват електрическа дефибрилляцию.

Атриовентрикулярная блокиране, може да създаде заплаха за живота

Атриовентрикулярная на блокада, като последица от органични поражения на сърцето, сама дава още по-лоши усложнения, в резултат на които значително се увеличава опасността от летального., изм. Ако атриовентрикулярная блокада 1 супена се лекува чрез въздействието на основното заболяване, тогава AB блокадата може да премине в пълно, което нарушава кръвоснабдяването на жизнено важни органи, което води до развитие на сърдечна недостатъчност. А това вече е лош резултат, поради това, лечението не може да се отложи, болен госпитализируют и предписват лекарства, стимулиращи сърдечната дейност в инжекционни разтвори с постоянното наблюдение за състоянието на пациента. Ако брадикардия рязко изразена, се отбелязва тежка сърдечна недостатъчност, на пациента в спешно имплантируют изкуствен водач на ритъма.

Още по-лоши последици може да се очаква от атриовентрикулярной блокада на 3 степен — пълно преобръщане на блокада. Тъй като провеждането на импулси от мъждене до желудочкам през AV възел напълно липсва, те започват да развълнувани и се свива, тъй като трябва (независимо един от друг). Ако пулсът става под 20 удара/мин, може да се наблюдава периодична загуба на съзнание, сопровождающуюся спазми, които се появяват в резултат на исхемия на мозъка. Това явление носи името на пристъпи на Адамс-Morgagni-Стоукс, се смята за изключително тежки последици и изисква незабавни реанимационных дейности. В противен случай бързо настъпва смърт.

Сложен случай – синдром на слабост синусового възел

Тази патология възраст не се избира, все пак предпочита определени условия:

 • Лезии на миокарда при ИБС и миокардитах;
 • Интоксикация с медикаменти (напръстник, β-блокери, хинидин), които са болни дълго време се приемат от аритмия или необосновано повишаване на дозата, което се случва, ако човек, като се има предвид, че той знае всичко за своята болест, започва да се лекува самостоятелно, без участието на лекаря;
 • Инфаркт на миокарда;
 • Нарушение на кръвообращението различен произход.

Има съмнения за синдром на слабост синусового възел може да характерна за него черта:

 1. Изразена упорита синусова брадикардия, която не отговаря на атропин и физическо натоварване;
 2. Появата (периоди) синоаурикулярной блокада, по време на която може да се наблюдава эктопические (несинусовые, подмяна) ритми;
 3. Внезапното изчезване на нормалното (синусового) честота на много кратък период от време и замяната му эктопическим в този период от време;
 4. Периодично чередованиям брадикардия и тахикардия, които се наричат «синдром на тахикардия-брадикардия«.

Следствие на синдром на дисфункция синусового възел е внезапна поява на инфаркт Адамс-Morgagni-Стоукс и асистолия (спиране на сърдечната дейност).

Медикаменти за лечение на този синдром се свежда до прилагането на атропина, изадрина, лекарства беладона. Въпреки това, като се има предвид, че ефект от консервативното лечение обикновено са малки, болни показва имплантиране на постоянен пейсмейкър.

Нарушаването на ритъма при деца и юноши

Същите многобройни нарушения на сърдечния ритъм, възникнали при възрастни, са често срещани в детска и юношеска възраст, но те не са идентични аритмиям възрастен човек. За детския организъм са и други причини, които могат да се аритмию. В «крехката» има редица характеристики на протичане на болестта, отлична прогноза и, разбира се, специален подход към терапията. Някои видове аритмии при деца дават ясна клинична симптомите на това, докато други минават тихо и ненатрапчиво, а се разкриват само като случайна находка на ЕКГ (незаменим метод за изследване за възрастни и деца) или на ЭхоКГ (ехокардиография). Промените, записани при тези изследвания вероятно се опише не си струва, тъй като те са предназначени за педиатри и дори «възрастен» терапевт предизвиква затруднения.

Трябва обаче да се отбележи, че всяко отклонение от нормата (при здрав човек — ритъм синусовый) се разглеждат като проява на сърдечна аритмия. Нарушаването на ритъма при деца може да е следствие от различни обстоятелства:

 • Наследствени аномалии, передающиеся от поколение в поколение;
 • Вродени дефекти, възникнали по време на развитието на плода;
 • Закупен патология, формирани под влияние на неблагоприятни фактори (пренесени инфекция и т.н.).

В основата на класификацията на детските аритмии е разделянето им в зависимост от функционалните нарушения на сърдечната дейност (автоматизм, възбудимост, проводимост и комбинация от тях).

Комбинирана аритмия (разбити няколко функции) – специален случай, тъй като дава тежко време, сериозни последици, малоутешительный прогноза и изискват много трудно лечение. Тези форми на аритмия на сърцето при деца представени:

 1. Синдром на слабост синусового възел;
 2. Атриовентрикулярной диссоциацией.

Освен значителни патологични отклонения в честотата на сърдечния ритъм, при юноши друг път са наблюдавани нарушения, свързани със силен ръст и формирането на новото хормоналния статус (пренареждане), така че тези състояния се смятат за естествени, тъй като те са «перерастаются» и завършва, когато организмът влиза в друга, вече възрастен, период. Най-често се среща при юноши экстрасистолическая аритмия, която в повечето случаи е функционален характер. Да се лекува или не лекува – зависи от вида и течения. При единични экстрасистолах дете се предписват режим и наблюдение. В случай на ранно, чести и многобройни экстрасистол, се изисква медикаментозно лечение, назначено от лекар, тъй като прогноза подобни състояния не е много благоприятен.

Видео: аритмия при деца, програма «Живеят здравословно»

Аритмия при бременност

Прогноза на бременността и предстоящото раждане, зависи от това, как сърцето на жената реагира на очакваните събития. Въпреки това, не трябва да забравяме, че самата бременност, като не е съвсем често срещано състояние, може да доведе до нарушаването на ритъма и да аритмию. Например, появата на екстрасистоли или пароксизмальной тахикардия при бременност, обикновено не се показва на органични поражения на миокарда, и се появяват приблизително при 19-20% от бременните. И ако към всичко това се присъединят късно токсикоз, а след това от сърце и да чакаме друг да не се налага, аритмия се засили.

Не представлява особен риск за здравето на жената такъв вид аритмия, като пълна или непълна атриовентрикулярная запушване. Освен това, по време на бременност допринася за учащению желудочкового ритъм, така че мерките се приемат само в случаи на падане на пулса до 35 и под удара в минута (родовспоможение – налагане на акушерски форцепс).

А ето при органични сърдечна патология към жените се отнасят с повишено внимание, тъй като появата на предсърдно мъждене в подобна ситуация е противопоказание за запазване на бременността. Освен това, избор на начин на родоразрешения до термин, също изисква специално внимание. Изглежда е щадящее, в други случаи, цезарово сечение при такива пациенти може да се изправи пред тромбоэмболией в системата на белодробната артерия (ТЭЛА).

Разбира се, никой на никого не може да забрани на бременност, така че жените със сърдечна патология съзнателно отиват на риск, в резултат на голямо желание – да стане майка. Но тъй като вече стана бременност, предписанията и препоръките на лекаря трябва да отговарят на писмото: да се спазва режим на труд и почивка, да приема необходимите медикаменти и госпитализироваться при необходимост под наблюдение на лекари. Раждане при жените, като правило, се провеждат в специализирана клиника, където жената във всеки един момент може да получи спешна медицинска помощ (с оглед сърдечна патология) в случай на непредвидени обстоятелства.

Въздействие върху аритмию

Най-най-лошия начин за лечение на аритмии се смята за съвет на познати, защото противоаритмические лекарства изискват индивидуален подбор, който зависи от формата на аритмия, отговор на организма на пациента в лечебните дейности, наличие на съпътстващи заболявания и само на собствената си чувствителност към лекарство. Един отива един, на друг-друга, така че да предписват или посъветва може само специалист по тези въпроси. Въпреки това, на някои лекарства трябва да се спре, тъй като пациентите се следят новините и много се интересуват от тяхното фармакологично действие.

Много пациенти с мерцательной аритмия (фибрилляция мъждене) за профилактика на исхемични инсулти и тромбоэмболий постоянно да приемат таблетки варфарин (антикоагулант, косвени действия). Но в последно време същите тези цели е особено популярна стана да се насладите на наркотици Продакса, лечебен ефект, който е малко по-висока, отколкото варфарин. Скочи върху него или да остане с варфарином също трябва да решите с вашия лекар, тъй като ако по-горе ефект, то най-вероятно и по-висока цена. А тук пациентът вече никой не декрет.

Вторият метод на лечение, дискутирани в кръг, като аритмию — кардиостимуляция. Временна или постоянна? Временен пейсмейкър е проектиран за спешни случаи. Преминете на постоянен изкуствен водач на ритъма или не – ще кажа на лекар, защото това зависи от показания (вид аритмия) и състояния на пациента. Обикновено постоянен пейсмейкър се определя при неподдающейся медикаментозному лечение на предсърдно мъждене, синдрома дисфункция синусового възел, атриовентрикулярной блокада (изразена брадикардия).

При МА (фибрилляция мъждене – тахисистолическая форма), синдрома на W-P-W, сърдечна недостатъчност, пароксизмальной тахикардия показан малоинвазивный безопасен метод за хирургично лечение, наречен радиочестотна абляцией (катетерная аблация). Извършва RFA чрез малки дупки, минимално травмируя на болния и на неговото сърце. Операция, в хода на която се почистват патологични огнища, които пречат на преминаването на импулси, се провежда в съответствие с най-новите компютърни технологии под контрола на рентгенологического оборудване. За този метод на лечение подробно е писано на нашия сайт, така че заинтересованите хора могат да са по-близо да се запознаят с метода на RFA.

По-малки таблетки? А какво в замяна?

Може да опитате лечение аритмию в домашни условия, но при това помни, че аритмия аритмия – разногласия. Някои форми дори и медикаментозно лечение не се поема, но в прости случаи, може би, и ще помогне сила на растенията. Само не трябва да се позове на факта, че противоаритмические лекарства се приготвят на базата на растения, лилия, напръстник, беладона). Такива лекарства в домашни условия със сигурност не може да се лекува. Те са отровни и се прилага само в микродозах и могат да бъдат произведени единствено на фармацевтичната индустрия.

Лечение на аритмия в домашни условия е препоръчително да се започне от храненето и режима на ден. Както и при всяка друга сърдечна патология, на пациента се назначава диета № 10, исключающая тлъсто, пържено, мариновано, люто, солено. Храната трябва да бъде частична, тъй като принимаемая на големи интервали от време голяма от теглото на порция ядене може да си предизвика аритмию (хранителна натоварване). Лудост силен кафе и чай, а още повече, на напитки, съдържащи алкохол, за добротата, също няма да доведе, те могат да станат източници на прекъсване ритъм.

Много «новини» болни като народно средство за много похвали от глог. Той сега и под формата на таблетки (между другото, те са доста приятни на вкус) и на капки в аптеката се продава. Най-лесният начин за покупка на пузырьку глог, дяволска и валериан (алкохолни разтвори!), те се смесват и се взема по една чаена лъжичка часа три пъти на ден половин час преди хранене. Спокойствие е осигурено, а в същото време, ще даде Бог, и аритмия поутихнет.

На тези, на които поради определени обстоятелства, алкохолни тинктури, са противопоказани, по-добре да се готви лекарство от други народни средства.Например:

 • 0,5 кг лимони (ситно нарязани), със същото количество мед, разбърква се и се добавят счукани ядрышки 20 костилка на кайсия. Тази смес се яде. Една супена лъжица два пъти на ден.

Лук с ябълка също, казват, добро народно средство: винаги достъпна, лесна за приготвяне и вкус на нищо:

 • Малка глава лук (настърган) се смесва с настъргано сирене ябълка и се приема 2 пъти на ден между храненията в продължение на един месец.

Или ето още народна рецепта е много добър за летния период. Който има вила – лек за градината расте:

 • Корен от целина (разтривайте на ренде) се смесват с магданоз, копър и майонеза, вярно е, че някои се добавя сол, но може би това ще бъде излишно, защото тя има в майонеза.

Чудесно, ако с помощта на народни средства за защита, за аритмия забудется, но ако тя все пак ще продължи да се занимавам с този проблем, трябва да отидете направо на лекар, за да разберете неговия произход, степента на опасност и вземете лечение.

Видео: аритмия в програмата «най-важното»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.44MB/0.00040 sec