Аритмия на сърцето: причини, симптоми, лечение, блокада, степен, при деца и бременни

Какво е аритмия на сърцето

Списък на симптомите на за заболявания на сърдечно-съдовата система е много голям. Начело на този списък аритмия на сърцето. Тя може да бъде свързана и с възрастови промени, но всеки човек трябва да знае точно, какво е това – аритмия на сърцето, отколкото е опасно и как да го лекуват.

Сърдечни аритмии – това не е заболяване, а симптом, който дава свидетелство за наличието на някаква патология. За идентифициране на възможни усложнения, е необходимо да се разберат причините за сърдечна аритмия. В повечето случаи тя неопасна.

Видове

Най-безобиден вид – синусова аритмия на сърцето. Тя по-често се наблюдава при по-възрастни хора, и тийнейджъри, а също така може да зависи от цикъла на дихателната дейност. Разкрие възможно с помощта на ЕКГ.

Твърде често сърцебиене при натоварване може да свидетелства за наличието на синусова тахикардия. Тя е причинена от патологическими процеси в организма. Синусова тахикардия – това е диагноза.

Забавена сърдечна дейност, е името на синусова брадикардия, което също е показателно за наличието на някакво заболяване, а не непременно свързани с сърдечно-съдовата система. Някои медикаменти и злоупотребата с много могат също да бъдат причина за поява на брадикардия.

Явление, когато един намалява някакъв отдел на сърдечния мускул или всички наведнъж, се нарича экстрасистолия. Този вид аритмия е съпровод на инфаркт на миокарда. Прояви на екстрасистоли, проявяващи се рано и често, може да доведе до опасни заболявания.

Пароксизмальная тахикардия, характеризиращи се с внезапни началото и края, много подобен на экстрасистолию, но се отличава с правилната строга ритмичность.

Различни заболявания могат да станат причина за появата на аритмии, свързани с нарушения на проводимостта. Пейсмейкър задаване на пациента в случай на брадикардия, причинен от аритмия. На электрокардиограмме може да се види достатъчно ясна картина на блокада.

Степен

Към днешна дата, се определя степен 3 аритмия на сърцето, които зависят от това колко бързо преминават импулси:

 • Желудочки понякога не са намалени поради слаба проходимост на импулси;
 • По-тежък е случаят, когато импулси, които не се провеждат всички;
 • Критичен случай, когато долните отдели не получават импулси на всички.

Фибрилляция камерна често е причинено от сериозни нарушения на сърдечната честота. Медицинско име – мерцательная аритмия, доста често срещана, следваща непосредствено зад экстрасистолией. Се характеризира с липсата на цялостно намаляване, вместо което намалява само отделна част. Поради неочаквани възбуда влакна мъждене, желудочки не може да функционира добре и също се свиват разхвърляно.

Е такава сърдечна аритмия, тъй като постоянна, така и пароксизмальная, при които продължителността на пристъпите винаги е различно. Особен вид електрокардиограма може да се посочи присъствието на предсърдно мъждене.

Причини

Често причини аритмия на сърцето се крият в нарушение на сърдечния мускул.

Също така причината може да стане по-долу фактори:

READ  Ноотропы: ново поколение, списък с лекарства, механизъм на действие, кои са по-добре
 • ДХД и други заболявания;
 • Нарушения на нервно-рефлекс функции, които предизвикват сърцето да нетипични екстремни условия;
 • Физични, химични въздействия върху организма, в това число и прилагането на някои медикаменти;
 • Не са открити към днешна дата, промяна на сърцето, което води до нарушения се считат за беспричинными.

Се открояват и индивидуалните причини за възникване на предсърдно мъждене:

 • Поражението на сърцето си, без да зависят от външни въздействия;
 • Промени във връзка с постигането на определена възраст;
 • Нарушение на работата на щитовидната жлеза;
 • Вродена патология, пороци;
 • Недостатък поступаемого чрез кръвта с кислород;
 • Инфаркт на миокарда и други.

Трептене мъждене се среща много по-рядко, отколкото мерцательная аритмия на сърцето, но на ЕКГ те са изразени с по-голяма амплитуда. Референции от трептене на трептене и обратното може да се види дори на една ЕКГ.

Патология може да протече незабелязано, но понякога могат да се появят симптоми на хаотична работа на сърцето. Лечението се назначава от лекар и зависи от индивидуалността на случая.

Фибрилляция е най-тежката патология. Открояват различни причини:

 • Отравяне с лекарства;
 • Поражението на разряд на електрически ток;
 • Въвеждане на катетър в сърцето;
 • Инфаркт.

Симптоми

Сред симптомите на сърдечна аритмия са следните:

 • Цианоза;
 • Загуба на съзнание, понякога и спазми;
 • Липса на сърдечни тонове.

В непосредствена ЕКГ изразени плавно намаляване на вълните, може да се види регистрация спиране на сърцето. Лечението в този случай не се предоставя, се изисква незабавна електрическа дефибрилляция. Изразена сърдечна недостатъчност, намалява шансовете си за успешен изход реанимация на пациента.

Блокада

Името на всеки вид блокада на аритмия на сърцето се формира от места за появата му:

 1. Синоаурикулярная запушване. Импулси, идващи от синусового възел, не достигат до мъждене. Основната цел на лечението е да се изключи основното заболяване;
 2. Внутрипредсердная запушване. Я водят до сърдечни заболявания и предозиране противоаритмическими лекарства. Също трябва да се лекува заболяването, участващи за себе си блокада;
 3. Атриовентрикулярная запушване. Повишен тонус на vagus нерв, нарушение или пълна загуба на провеждане на импулс причиняват тази блокада. По-често е причинена от възпаление на сърдечния мускул;
 4. Внутрижелудочковые блокада. Медицинска намеса не се изискват, но се отчитат при назначаването на някои медикаменти;
 5. Синдром на W-P-W. Засяга мъжко население, в повечето случаи тези, които имат заболявания на сърдечно-съдовата система, передающиеся по наследство, или на ОБЩИНАТА, при здрави хора се срещат много рядко. Синдром на по-голямата си част е в норма, но когато той е спътник пароксизмальной тахикардия, се назначава медикаментозно лечение. Електрическа дефибриляция се прилага, ако намесата не е дала ефект.

Органични поражения на сърцето могат да предизвикат атриовентрикулярную на блокадата, в случай на развитие, които могат да възникнат усложнения, води до смъртоносни резултати. Лечение на заболявания, я причинява, ефектът е само на 1 етап на блокада, по-късно тя може да доведе до сърдечна недостатъчност. Състоянието на пациента се счита за критична и го госпитализируют. Пейсмейкър се имплантира в случай на рязко изразена брадикардия или остра сърдечна недостатъчност.

Блокиране на 3 степен напълно отменя провеждането на импулси, което води до ишемию на мозъка и загуба на съзнание. Изисква спешно лечение, в противен случай блокадата ще доведе до бърза смърт.

На всяка възраст може да възникне синдром на слабост синусового възел. Той може да бъде причинен от конкретните условия:

 • Лезии на миокарда, сърдечен удар;
 • Свръхдоза медицински препарати;
 • Неправилното кръвообращение.
 • Признаци на слабост синусового възел:
 • Синусова брадикардия, не реагирующая на атропин и физически натоварвания;
 • Периодичната синоаурикулярная блокадата с несинусовыми, эктопическими, ритми;
 • Примесени брадикардия и тахикардия.
READ  Гемофобия: какво е това, причини, симптоми, лечение, как да се отървете

Последствията са загуба на съзнание и внезапно спиране на функционирането на сърдечния мускул. Лечението само по себе си не дава ефект, така че е болен по-често поставят на постоянен пейсмейкър.

При бременни

Аритмия – нормално явление по време на бременността, в по-голямата си част не е признак на органични поражения на миокарда. Аритмия може да се увеличи, ако към нея бъдат добавени късно токсикоз. Атриовентрикулярная блокадата, не представлява заплаха, родовспоможение е необходимо само в случай на намаляване на пулсации до 35 и под удара в минута.

Ако една жена е бременна преди имаше органична патология на сърцето, първият е противопоказание ще бъде запазване на бременността. Образуването на кръвни съсиреци в белодробни артерии може да стане последица от цезарово сечение.

По време на бременността жените, които са открити патологии, трябва да изпълняват назначения лекар, строго да се спазва режим, да приемат предписани от лекар лекарства и постоянно се наблюдава, както в известен случай – госпитализироваться. Раждане са в специален перинатальном център, където лекарите се оказват първа помощ.

При деца

Срещат се нарушения на сърцето е не само при възрастни, но и в детска възраст. Те се нуждаят от специална терапия с оглед на особеностите на протичането на болестта. Аритмия при децата може да има ясна клинична картина, така и протече незабелязано, безсимптомно. Във втория случай заболяването се регистрира случайно уреди ЕКГ или УЛТРАЗВУК.

Причинени от сърдечна аритмия детето може да има различни причини:

 • Наследствена патология;
 • Вродени дефекти, възникнали в периода на бременността на майката;
 • Влияние на фактори, вредни сказывающихся на здравето.

Аритмия при новородени – нечастая картина, защото тя може да протече безсимптомно. Дава себе си за първите 3 дни от живота на бебето и, може би, свидетелстваща за патологични промени, в резултат на които може да стане внезапна смърт.

Причини за появата на аритмии при новородени, разделени на групи:

 • ДХД и други органични лезии;
 • Действие на лекарства, което води до метаболитни промени;
 • Системни заболявания;
 • Поражения на нервната система.
READ  Хламидиите в кръвта: че това е декодиране на анализ, симптоми, лечение, ефектите при бременност, при дете

Видове аритмии, характерни за новородени:

 • Синусова тахикардия, причинени от някакъв стрес, ред детско сърце бие по-бързо норми;
 • Синусова брадикардия — не по-рядко нарушения на сърдечния ритъм;
 • Екстрасистоли, довольное рядко срещано явление за новороденото, обикновено не водят до сериозни отклонения в процеса на кръвообращението, но има група экстрасистолий, които могат да причинят пароксизмальные тахикардия.
 • Пароксизмальная тахикардия, която има общи черти с экстрасистолией и започва с една и съща точка. Тахикардия често води до кислороден глад.

Отделят два вида тахикардия: наджелучковую и желудочковую. Ясно изразени симптоми са отбелязани само при по-възрастни деца, новородени тахикардия протича незабелязано.

Наджелудочковую тахикардию може да разкрие на УЛТРАЗВУК в процеса на развитието на плода. Купировать такава е станало възможно с помощта на радиочестотна абляции эктопического фокус.

Желудочковая тахикардия се среща по-рядко наджелудочковой, пароксизм в този случай се отбелязва с внезапното ясно началото и по същия край. Негативно облекчение на болестта започва лидокаином.

Атриовентрикулярные блокада се делят на 1 и 2 степен, които се срещат доста често. Те не причиняват нарушения гемодинамики, а след вендузи на заболяването, се препоръчва наблюдение. Причините за блокадата на 3 степен могат да станат автоимунни заболявания на майката, на лечение в този случай се назначава профилактично.

Класифицирани детски аритмии в зависимост от нарушения на функциониране на сърцето. Комбинирана аритмия се среща много рядко, придружени от тежки течение, изисква сложна терапия и може да завърши с фатален.

Аритмия на сърцето при юноши възниква по-често при хормонални преструктуриране в пубертета. Наблюдение и режим написани при единични экстрасистолах, в други случаи се изисква медицинска намеса.

Лечение на

Лечение на аритмию трябва изцяло по препоръките на лекар, защото противоаритмические лекарства се предписват строго индивидуално. Лечение на аритмия на народни средства за защита, е строго противопоказано.

Много популярен варфарин. Лекарството Продакса има малко голям лечебен ефект, отколкото варфарин, но преминаването към нея трябва да се обсъди с вашия лекар.

Следния метод – кардиостимуляция. Постоянен водач на ритъма е само в случай на неефективност на медицинската терапия. При предсърдно мъждене показва радиофреквентна аблация.

Има и такива, които замества лечение на аритмия на хапчета за лечение на растенията. Популярно е много популярен глог. Но също така е изключително важно да се спазва диета, да се изключат всички пържени и тлъсти, ядат само здравословна храна; силни кафе и чай, алкохол могат да станат източници на аритмия. В случай, че народните средства не помагат, се консултирайте с вашия лекар.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00116 sec