Артериална хипертония: симптоми, лечение, степен

Били ли сте някога е чувал за болестта без начало? Такава е артериалната хипертония. Наистина, хората, страдащи от това заболяване, не може да си спомни, кога и как започна всичко. Това е така, защото тя се развива по-специално. Но всичко в ред.

Още веднъж най-важното

Кръвно се нарича налягането на кръвта в артериалните съдове на човека. Разграничаване на:

 • Систоличното (up) – показва нивото на кръвното налягане в момента на намаляване на сърцето.
 • Диастолното (долната) – показва нивото на кръвното налягане в момента на отпускане на сърцето.

Нормално цифри на кръвното налягане (АДА) се приема 120/80 мм живачен стълб.календар. Това съвсем не означава, че те винаги трябва да бъдат такива. Показатели може да се увеличи или намали при физически и емоционални натоварвания, промяна на времето, някои физиологични състояния. Такава реакция на организма, специално поставен от природата за оптимално използване на ресурсите на организма. Струва си само да намалят физическите и психоэмоциональные натоварване – кръвното налягане, регулируема различни системи (ендокринната, централна и вегетативна нервна, бъбреци), идва в норма. Ако същото се наблюдава постоянно повишено АДА и тя се запазва достатъчно дълъг период от време, има основание да се мисли сериозно за здравето си.

И това е всичко за нея

Артериална хипертония, АХ, хипертония — твърдо повишено кръвно налягане, в резултат на които се нарушават структурата и функцията на артериите и сърцето. Учените смятат, че промените на показателите дори и на 10 mm hg. супена, увеличават риска от развитие на сериозни заболявания. Повече от всички се натрупва в сърцето, тяло главата на мозъка, съдове и бъбреците. Наричат ги «органи-мишени», защото те са като удар върху себе си.

Съвременна класификация на артериална хипертония основава на два принципа: ниво на АДА и признаци на поражение на «органи-цели».

Класификация на нивото на кръвното налягане

Според тази класификация, приета през 1999 г. СЗО, към категорията на «норма» АД са следните показатели:

 1. Оптимално – по-малко от 120/80 mm hg. супена
 2. Нормално – по-малко от 130/85 мм hg.календар.
 3. Нормално е повишено – 130-139/85-89 mm hg.календар.

Както и натовареността на артериална хипертония, класифицирани в правомощията на:

 • 1 степен (хипертония меки) – 140-159/90-99 mm hg.календар.
 • 2 степен (умерена хипертония) – 160-179/100-109 mmhg.календар.
 • 3 степен (тежка хипертония) – 180 и по-горе/110 и по-висока
 • Гранична хипертония — 140-149/90 и по-долу. (Предполага эпизодическое повишаване на АДА, с последващо спонтанно го нормализиране).
 • Случайна систолическая хипертония — 140 и по-горе/и 90 по-долу. (Систолично кръвно налягане отровни, а диастолното остава в норма).

Класификация на артериална хипертония

Препоръчителна експерти на Световната здравна организация и Международната общност по хипертония (1993, 1996 г. г) класификация, както следва:

I етап — промени в «органи-цели» липсват.

II етап — нарушения се появяват в един или няколко «органи-цели», е възможна хипертонична криза.

III стадий — наблюдават цялостни промени в «органи-цели», се увеличава вероятността от инсулт, увреждане на зрителния нерв, инфаркт, сърдечна и бъбречна недостатъчност.

За първична и вторична

По генезу (произход) хипертония е

 1. Първична (эссенциальной) – по ДЯВОЛИТЕ, се повишава при липса на видима причина.
 2. Вторична (симптоматична) – повишаване АД е свързана с определени заболявания и е един от симптомите.

Артериална хипертония эссенциального тип се среща в 90-95% от случаите. Пряка причина за първична AH все още не е разкрита, но има много фактори, които значително увеличават риска от развитието си. Те са много, дори всички от нас са запознати:

 • Пу заседнал начин на живот);
 • Затлъстяването (85% от хората с голямо тегло се празнува эссенциальная хипертония);
 • Наследственост;
 • Високото ниво на холестерола;
 • Недостигът на калий (гипокалиемия);
 • Дефицит на витамин D;
 • Чувствителност към сол (натрию);
 • Прекомерната консумация на алкохол;
 • За пушене;
 • Стресът.

Що се отнася до вторична артериална хипертония, е източник на проблеми и в този случай може да се разкрие, тъй като AH представлява следствие на някои патологични състояния и заболявания, свързани с едни или други органи, участващи в регулирането на налягането. Тя се диагностицира при хипертоници в 5-10% от случаите.

Да се развива симптоматична AH може да бъбречната, сърдечно-съдови, нейрогенным, ендокринната и лечебно причини.

Хроничен пиелонефрит, поликистоза на бъбреците, атеросклеротическое поражението на бъбречните съдове, пикочнокаменна болест, кисти, сраствания, тумор могат да станат виновници за образуване на бъбречни артериалните гипертензий. Атеросклероза на аортата, недостатъчност на аортната клапа провокира сърдечно-съдови AH. Внутричерепное налягане, възпалително заболяване на централната нервна система, полиневрити допринасят за развитието на нейрогенных гипертензий.

Ендокринни се развиват в резултат на синдрома на Conna, болест на Иценко — Къшинг, акромегалии, хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, хиперпаратиреоидизъм. Лекарствени артерия хипертония, свързани с прием на нестероидни противовъзпалителни лекарства, контрацептиви, антидепресанти, амфетамини.

В зависимост от причините за развитие на вторична АХ е налице редица особености в показателите на кръвното налягане. Например, при заболявания на бъбреците, в по-голяма степен се повишава диастолното, при нарушения в движението на кръвта в съдовете се увеличава систоличното, а при тежки случаи органи на ендокринната система, хипертония придобива систоло-диастолический характер.

Белодробна хипертония

Повишено налягане безмилостно към тялото на човека. И най-малката грешка в неговата система е изпълнен с гипертоническими усложнения. Например, в състояние на покой на ствола на белодробната артерия налягане не трябва да надвишава 25 mm hg. супена Ако фигурата по-горе, става вече дума за хипертония малкия кръг на кръвообращението (тя се нарича белодробна).

Тя е на четири степени:

 • I степента на LH – от 25 до 50 мм hg.календар.
 • II степента на LH – от 51 до 75 мм hg.календар.
 • (III) степента на LH – от 76 до 110 мм hg.календар.
 • (IV) степента на LH – над 110 мм hg.календар.
 • Също така е първична и вторична.

Що се отнася до първичната белодробна хипертония, то това е много рядко заболяване неизвестна етиология, встречающееся от 0,2% кардиобольных.

Вторична пак LH– вследствие на хронични проблеми на белия дроб и сърцето: остра тромбоэмболии белодробен ствол и повтарящите се, ако става въпрос за малки клонове на белодробната артерия, бронхоспазмов, бронхити, тромбози белодробни вени, митралната порок на сърцето, левожелудочковой сърдечна недостатъчност, гиповентиляции при затлъстяване и др

Смята се, че се развива този вид хипертония се дължи на рефлекторного съдова спазъм, като реакция на гиповентиляцию (повърхностно, забавено дишане), или на повишаване на налягането в системата на левия предсердия и белодробни вени. Не може да се отхвърли и механични фактори: свиване и затваряне на съдове, удебеляване на стените им се дължи на дефекти септален дефект. Хипертония малкия кръг усложнява процеси в десните сърдечни отдели, което е причина за правожелудочковой недостатъчност.

Симптомите на LH

 1. Недостиг на въздух;
 2. Кашлицата е непродуктивна;
 3. Ангина пекторис;
 4. Загуба на съзнание;
 5. Подуване (периферна) на краката си.

Тук трябва да направя малко съществено отстъпление. Ако изведнъж сте човек се появява задух при хоризонтално положение (например, по време на сън), най-вероятно, това се дължи на белодробна венозна хипертония, защото, като правило, при белодробна АХ това не се наблюдава.

Днес хипертония малкия кръг на кръвообращението се диагностицира много лесно. Важно е да провеждат ефективно медикаментозно лечение на заболяването, който лежи в основата на, и само тогава е възможно нормализиране на кръвното налягане.

Вазоренальная хипертония

Вазоренальная артериална хипертония – AH, вторична, причинена от дефицит на постъпване на кръв в бъбреците се дължи на нарушения на проходимостта на бъбречните артерии. Този вид заболявания е разкрита в 1-5% от случаите при пациенти, страдащи от AH.

Причините могат да бъдат:

 • Атеросклероза (65-75% от случаите вазоренальных АХ);
 • Фибромускулярная дисплазия;
 • Аневризма на бъбречна артерия (изпъкнали);
 • Тромбоза на бъбречните артерии;
 • Свиване на кръвоносните съдове на бъбреците (отвън);
 • Травма на бъбречната артерия с последващо тромбозом.

Обикновено вазоренальная артериална хипертония се развива и прогресира незабелязано в продължение на дълго време. Високо АД е една от първите му признаци. И хипертония носи постоянен характер и не се поддава отговаря на консервативно лечение. Болните страдат от главоболие, ноющих болки в областта на сърцето, се оплакват от шум в ушите, тежест в главата, влошаване на зрението и сърцебиене. Колкото по-рано ще се проведе качествена диагностика, толкова по-успешно ще се проведе лечение. Тя предвижда приемането на ефективни лекарства, така и оперативна намеса с оглед на етиологията, разпространението и локализацията на запушване на бъбречните артерии.

Диастолическая хипертония

На нас ни е известно, че дъното на АДА (диастолно), определен в този момент, когато сърцето се отпуска. В същото време на сърдечния мускул се снабдява с кръв. Ето защо в хората, това налягане се нарича сърдечен. Обикновено са високи по-ниски показатели отговарят на високите отгоре, че е в една или друга степен на артериална хипертония. Това се случва, че при нормални цифри систоличното налягане, диастоличното показва високи. Например, 120/105. Такова кръвно налягане с разлика между показателите в рамките на 15-20 единици, се нарича изолиран диастолическим.

Дори и при разкриване на него малко обръщат внимание, в края на краищата основно да се фокусира на систоличното АДА. Случайна диастолическая хипертония е много опасно, защото сърцето ми е в постоянно напрежение. В него нарушени притока на кръв, стените на кръвоносните съдове губят еластичността си, че е изпълнен с образуването на кръвни съсиреци и промени в сърдечния мускул. Високите стойности на диастолното АДА често са симптоми на бъбречни заболявания, на ендокринната система, пороци на сърцето, както и различни тумори.

Ако човек диастолното АД над 105 mm hg.ст., рискът от инфаркт е 5 пъти, а хеморагичен инсулт на мозъка в 10 пъти по-висока, отколкото при хора с нормално долни АДА. Умения.своите цифри. Затова е много важно своевременно да се консултирате с лекар, за да се пристъпи към лечение на този вид хипертония. Днес в медицината е предвиден цялостен прием на лекарства, тъй като чудотворна хапчета за тази болест все още не е измислена.

В света на детството под налягане

За съжаление, артериална хипертония сега и детско заболяване. Разпространението на употребата му, по различни данни, е между 3 и 25%. Ако в първите години от живота AH рядко, това вече е проблем показатели са малко по-различен от показатели за възрастни. Най-често става въпрос за вторична артериална хипертония, сигнализирующей за сривове в детския организъм. Заслужава да се отбележи, че преобладават бъбречни заболявания.

Ако детето не са открити заболявания, които провокират симптоматическую АХ, това артериалната гипертензию вярвам эссенциальной. Я етиологията се свързват преди всичко с наследственост.

Също рискови фактори са:

 1. Личностни характеристики на детето (мнительность, тревожност, страхове, склонност към депресия);
 2. Постоянно психо-емоционалното напрежение (конфликти в училище, в семейството);
 3. Особености на обменните процеси на организма;
 4. Повишена маса на тялото;
 5. Пу;
 6. За пушене;
 7. Състоянието на околната среда.

Ако не е своевременно да се започне лечение, нещо начална AH завършва с абсолютно выздоровлением.

Родителите трябва да обърнат голямо внимание на децата си. В продължение на дълъг период от АГ не може да даде за себе си да знам. Нито една жалба дете на физическото си състояние, нито една проява на заболявания не трябва да остане незабелязано. Много е важно от време на време се мярка на АДА. Нормални се считат следните показатели:

 • Новородени– 60-96/40-50мм hg.ст.;
 • 1 година – 90-112/50-74 мм hg.ст.;
 • 2-3 години – 100-112/60-74 мм hg.ст.;
 • 3-5 години – 100-116/60-76 мм hg.ст.;
 • 6-9 години – 100-122/60-78 мм hg.ст.;
 • На 10-12 години – 100-126/70-82 мм hg.ст.;
 • 13-15 години – 110-136/70-86 мм hg.календар.

При отхвърляне на кръвното налягане от нормата, трябва да се консултирате с лекар-кардиологом. Той непременно ще цялостно проучване ще даде точните съвети на диета, немедикаментозному лечение, за предотвратяване на тежки заболявания в бъдеще.

Първите звоночки

Говорим за общите симптоми на артериална хипертония. Много често се оправдават своето неразположение умората организъм вече по цялата дава сигнали, че хората обръщат най-накрая внимание на здравето си. Ден след ден методично руши човешкия организъм, хипертония води до сериозни усложнения и тежки последици. Случи внезапно от сърдечен удар или неочакван ход – уви, тъжна закономерност. Недиагностированная артериалната хипертония е в състояние на «тихо да убие човек.

Показаните по-долу цифри карат да се замисля. При хора с високо кръвно налягане:

В 2 пъти по-често се случва загуба на кръвоносните съдове на краката.

4 пъти по-често се развива исхемична болест на сърцето.

7 пъти по-често се случват инсулти.

Ето защо е много важно да посетите вашия лекар, ако ви притеснява:

 1. Често главоболие;
 2. Виене на свят;
 3. Пулсиращи усещания в главата;
 4. «Мушичките» пред очите и шум в ушите;
 5. Тахикардия (сърцебиене);
 6. Болки в областта на сърцето;
 7. Гадене и слабост;
 8. Отоци на крайниците и одутловатость на лицето сутрин;
 9. Изтръпване на крайниците;
 10. Необяснимо чувство на безпокойство;
 11. Раздразнителност, упоритост, хвърляне от една крайност в друга.

Между другото, що се отнася до последната точка, артериална хипертония, наистина, налага отпечатък върху психиката на човека. Съществува дори специален медицински термин «хипертоничен характер», така че, ако човек изведнъж става трудно в общуването, не се опитвайте да го промените към по-добро. Причината се крие в болестта, която трябва да се лекува.

Трябва да се помни за това, че на хипертония, която не се обръща достатъчно внимание, е в състояние да направи живота много по-кратък.

Как да живеем по-далеч и по-дълго?

Започнете лечението на артериална хипертония трябва да промени начина си на живот и немедикаментозной терапия. (Изключение е синдром на вторична хипертония. В такива случаи се назначава още и лечение на заболяване, симптом, който се превърна в АХ).

Сега трябва да се отбележи един съществен нюанс. Всички аспекти на немедикаментозной терапия, за които става дума по-нататък, се отнасят до вторична профилактика на артериална хипертония. Тя се препоръчва на пациенти, които вече са диагностицирани AH, с цел да се предотврати появата на усложнения. Ако не разполагате с никакво желание за попълване на редиците на пациенти с артериална хипертония, а след това просто трябва да се направи първична профилактика, която предполага предупреждение тази коварна болест и включва в себе си едни и същи подходи немедикаментозной терапия.

Ежедневно умерена физическа активност

Доказано е, че редовните физически упражнения намаляват систоличното и диастоличното АД на 5-10 мм hg. супена Опитайте се да се правят не по-рядко от 3 пъти седмично в продължение на 30-45 минути. Не става въпрос за изтощителни тренировки. Можете да направите пешеходни разходки, плува в езеро или басейн, карам колело, а дори и просто да работите в градината в удоволствие. Такива приятни занимания поддържат сърдечно-съдовата система, стимулират обменните процеси и допринася за намаляване на холестерола.

Благоприятен режим на труд и почивка

Много често лекарите препоръчват да се редуват физически натоварвания с периоди на отпускане и релаксация. Четене на любима литература, слушане на приятна музика, допълнителен дневен сън може да донесе много ползи. При спазване на режима се случва нормализиране на функциите на нервната система и съдови реакции.

Отказването от цигарите и алкохола

Защо-това е пример с бедна на коня, който умира от капка никотин, малцина кара да се окаже от следващата затягане. Но тази страст, наистина, съсипват организма. От никотина сърцето започва да бие в учащенном ритъм, което води до спазму съдове. Това значително затруднява работата на жизнено важен орган. Пушачите и хората в два пъти по-често умират от сърдечно-съдови проблеми. Тази разрушителна навик, значително увеличава риска от развитие на атеросклероза. Дори и ако кръвното кръвното ми налягане се нормализира, хората продължават да пушат, се запазва повишен риск от коронарна болест на сърцето. Да се раздели с този навик, просто трябва!

Трябва да преразгледа отношението си и към алкохола. Има «успокояващ» мнение за това, че приема му разширява кръвоносните съдове. Наистина, за кратко време това се случва, но след това идва и по-дълъг спазъм. Тази «игра съдове» на разширение – стеснение на значително усложнява работата на бъбреците. Те започват по-лошо филтриране и пречистване на кръвта от вредните продукти от обмяната на веществата. Помислете, дали си струва така да рискуват здравето си?

Нормализиране на теглото

За него трябва да се внимава! Учени доказано тясната връзка между повишаване на АДА и наднормено тегло. Оказва се, че при загуба на 5 килограма отгоре систоличното АД намалява с 5,4 мм hg. супена, а диастолното — с 2,4 мм hg. супена Трябва да се ограничи употребата на сол, мазнини и легкоусвояемых въглехидрати. Диетата трябва да бъде повече от растителни и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини.

Нормализиране на теглото е възможно по два начина:

 1. Намаляване на приема на калории;
 2. Подобряване на енергийните разходи.

Само в случай, ако немедикаментозная терапия се окаже неефективна, я допълват медикаментозным лечение.

Важно! Само лекар според резултатите от предварителна диагностика може да назначи един или друг медикамент, който ще ви помогне за намаляване на напрежението и ще окаже благотворно въздействие на рискови фактори. Лекарски принцип Nolinocere («не вреди») е подходяща и за тези, които се опитва да фармакологична на аматьор.

Медикаменти за лечение на артериална хипертония

Диуретици (диуретици)

Диуретиками, се препоръчват при хипертония са:

 • Гипотиазид;
 • Индапамид;
 • Индапамид ретард;
 • Ксипамид;
 • Триамтерен.

Тези лекарства са се доказали като високо ефективни лекарства, е положително въздействат върху сърдечно-съдовата система и лесно преносими пациентите. Най-често именно с тях започват лечение на хипертония, при условие, че няма противопоказания във формата на захарен диабет и подагра.

Те увеличават количеството на урината, освободена от тялото, с която се извеждат избытки на вода и натрий. Диуретици често се предписват в комплекс с други лекарства, снижающими кръвното налягане.

Алфа-административните

 • Жоксазозин;
 • Празозин;
 • Теразозин.

При лекарства с висока степен на поносимост. Те действат благоприятно на липидния профил на кръвната плазма, не влияят върху нивото на захар в кръвта, намаляване на АДА, без значително увеличаване на сърдечната честота, обаче имат едно много съществено страничен проява. Така наречения ефект на първата доза, когато са възможни виене на свят и загуба на съзнание при преход от хоризонталното положение в хоризонтално и вертикално. За да се избегне ортостатической хипотония (точно така се нарича това състояние) по време на първия прием на алфа-адреноблокаторов, е необходимо предварително да отмени диуретици, да вземат наркотици в минимална доза и да се опитате да направите това преди лягане.

Бета-административните

 • Атенолол;
 • Бетаксолол;
 • Бисопролол;
 • Карведилол;
 • Метопролол;
 • Надолол;

Всички изброени медикаменти са високо ефективни и безопасни. Те блокират влиянието на нервната система, на сърцето и намаляват честотата на неговата честота. В резултат на това, ритъмът на сърцето се забавя, и то започва да работи по-икономично, кръвното налягане се понижава.

Инхибитори на ангиотензинпревращающего ензим (АСЕ)

 • Каптоприл;
 • Периндоприл;
 • Рамиприл;
 • Трандолаприл;
 • Фозиноприл;
 • Эналаприл.

Тези лекарства се различават висока степен на ефективност. Те добре се прехвърлят пациенти. На АСЕ-инхибитори предупреждават образуването на ангиотензин II, хормон, който причинява стесняване на кръвоносните съдове. Благодарение на това, се случва за разширяване на периферните съдове, сърцето става по-лесно и кръвното налягане се понижава. При прием на тези лекарства намалява риска от развитие на нефропатии на фона на захарен диабет, морфофункциональных промени, както и летального изход при хора, страдащи от сърдечна недостатъчност.

Антагонисти на ангиотензин-II

 • Вальзартан;
 • Ирбесартан;
 • Кандесартан;
 • Лозартан.

Тази група лекарства е насочена към блокиране на вече посочени по-горе на ангиотензин II. Ги предписват в тези случаи, когато е невъзможно провеждането на лечение с инхибитори на ангиотензинпревращающего ензим, защото лекарства имат сходни характеристики. Те също така неутрализират ефекта на ангиотензин II върху кръвоносните съдове, допринасят за тяхното повишаване и понижаване на кръвното налягане. Заслужава да се отбележи, че тези лекарствени средства в някои случаи и превъзхождат по ефективност на АСЕ-инхибитори.

Антагонисти на калций

 • Верапамил;
 • Дилтиазем;
 • Нифедипин;
 • Норваск;
 • Плендил.

Всички продукти от тази група се разширяват кръвоносните съдове, увеличаване на техния диаметър, пречат на развитието на инсулт. Те са много ефективни и лесно переносимы пациентите. Те имат достатъчно широк положителен гама от имоти при малък списък на противопоказания, което дава възможност активно да ги използвате при лечение на артериална хипертония при пациенти с различни клинични категории и възрастови групи. В лечението на АХ антагонисти на калций най-търсени при комбинирана терапия.

При артериална хипертония трябва да се спазват без наркотици начини за лечение, всеки ден да се антихипертензивни лекарства и за измерване на АДА.

Не се допускат «почивка» в терапията: след като налягането отново достига повишени показатели, «органи-целеви» отново ще станат уязвими и риска от инфаркт и инсулт нараства. Лечението не се ограничава до един курс. Това е дълъг и поетапен процес, така че трябва да имаш търпение и стриктно да се следват препоръките на специалисти, тогава светът отново ще искрят с ярки цветове и пълни с нови жизнеутверждающими звуци.

Видео: хипертония в програма «Живо Страхотно!»

Видео: лекции по артериална хипертония

READ  Микроциркуляция кръв: нарушения, подобряване на лекарства)

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00110 sec