Артериит: височный/болест Хортън, гигантоклеточный — лечение, симптоми

Артериит — общото наименование на цяла група заболявания, дължащи се на иммунопатологическими възпалителни процеси, протичащи в кръвоносните съдове. Възпаление, което води до стесняване на съдово лумена, затруднению притока на кръв и формирането на благоприятни условия, за да се съсирва. Нарушение на кръвоснабдяването на органите и тъканите завършва им ишемией и развитието на тежки заболявания. Възпаление изложени всички съдове: артерии, вени и капиляри. Заболяването носи болен много проблеми и неприятности.

Артериит има няколко имена — ангиит, болест Хортън, темпоральный артериит. Всички тези термини означават една и съща патология — възпаление на съдовата стена.

Артерииты по произход са:

 • Първични, които възникват като самостоятелна нозологическая единица — узелковый периартериит, заличаване оклузивна болест, гигантоклеточный артериит;
 • Второстепенни, които са следствие от други заболявания.

По характер на възпалението артерииты се разделят на специфични и неспецифични, според вида на патологичния процес — гнойни, некротические, продуктивни и смесени; за локализиране на огнището на поражение в стената на съда — эндоартериит, мезоартериит, периартериит, панартериит. Често възпаление на стената на кръвоносните съдове се съчетава с тромбозом. Това състояние се нарича тромбартериит.

Заболяването обикновено се развива при възрастни хора на възраст 50-70 години. При хора с по-малки деца патология се случва само в изключителни случаи.Синдром на Хортън — това е болест на възрастните хора, но всяко правило може да са редки изключения. Според статистиката, заболяването Бехчета се развива по-често при мъже на възраст 20-30 години, болест на Кавазаки — при деца до 5 години, възпаление на големите артерии — при жени в репродуктивна възраст.

Етиология

Причините гигантоклеточного артериита в момента остават неизвестни. В основата на патологията е автоимунно възпаление. Възрастовите промени, които настъпват в стените на кръвоносните съдове, да доведе до загуба на тяхната гъвкавост, което още повече утежнява ситуацията и допринася за развитието на болестта.

Има няколко теории за развитие на артериита:

 1. Генетично предразположение — дадено заболяване често се откриват при членовете на едно семейство почти винаги однояйцевых близнаци.
 2. Инфекциозна теория — наличие в кръвта на антитела и антигени от лица, които са били подложени на грип, стафилококковую инфекция, хепатит.
 3. Автоимунна теория, според която синдром на Хортън се отнасят към коллагенозам. Чужденец образование провокира производството на антитела, атакуване на собствени тъкани на съда.При част от болните артериитом са били разкрити същите симптоми на поражение на съединителната тъкан и кръвоносните съдове, както и при узелковом периартериите. Артерииты често се появяват при пациенти на системна червена лупус, дерматомиозитом, склеродермией.

Височный артериит засяга предимно големите кръвоносни съдове, това да повлияе на капилярите само в редки случаи. Възпаление на съдовата стена, което води до нарушаване на тъканните структури, стесняване на лумена на съда, исхемия органи, влошаване на местния приток на кръв, образуване на тромба, закупоривающего просвет напълно. Изтъните и опъната стените на артериите или вените выпячиваются, развива се артериална аневризма, която на фона на рязкото повишаване на кръвното налягане могат да се спукат.

READ  Тромбоцити в кръвта: норма, повишени, понижават, мъжете, жените, детето, дешифриране

Клинична картина на заболяването се определя от локализиране на огнището на поражение. При пациенти се развива остро нарушение на мозъчното кръвообращение, загуба на зрението, мозъчен инсулт. Обикновено възниква възпаление на каротидните артерии, аортата и други съдови структури, кровоснабжающих участъци на скалпа и кората на главния мозък, зрителния нерв, орган на зрението, на някои вътрешни органи.

Възпаление на артериите носи очаговый или сегменти характер: съдове са засегнати не на цялото му продължение, а в някои участъци или сегменти. Эластическая мембрана инфильтрируются лимфоцитами, секс сгъсти, в нея се натрупват плазмоциты, эпителиоциты, гистиоциты, многоядрени клетки, образувайки обширни грануломи. Многоядрени гигантски клетки — това е циркулира в кръвта комплекси, които са дали името на болестта.

В кръвта на болни с остра артериита се срещат голям брой имунни комплекси, лимфобластов, серумните нива на имуноглобулини.

Видео: височный артериит — медицинска анимация

Процедурата

Общ симптом на заболяване, преди появата на специфична симптоматика:

 • Треска,
 • Слабост,
 • Липса на апетит,
 • Хиперхидроза,
 • Мускулни болки,
 • Значително похудание.

Времеви артерия при артериите възпаление в 90% от случаите се развива височный артериит. Болните се оплакват от постоянно главоболие с различна степен на интензивност. Височные артерия се подуват, оток, пулсация е отслабнала, възниква тяхната болезненост. При поражение на артериалните кръвоносни съдове, захранващи мозъка, се появяват съответните симптоми.

Главоболие се наблюдава при 70% от пациентите артериитом. Това е първият симптом на заболяването, който има дифузен характер. При палпация на посочените артериите болката става разлятото и нестерпимой. Възпаление на кръвоносните съдове компактен и стават по-заплетени, кожни воали над тях руж и оток. Темпоральный артериит се проявява с болки в слепоочията, иррадиирующей в областта на шията, долната част на челюстта, рамото. Болката изразена, пулсираща, усиливающаяся при палпация, дъвчене. Е нарушено зрение, се наблюдава опущение век, двойно виждане и болка в очите. В артериите на врата и горните крайници се променя попълване и честотата на пулса: той първо е намалял, а след това напълно изчезва. Омекват мускулите на крайниците, развива се полимиалгия — специална форма на патология, проявляющаяся болка и скованностью на мускулите на раменете, таза, ръцете и краката.

При възпаление на челюстен и лицевата артерия се появява болезненост и скованост дъвкателните мускули, загуба на езика, зъбобол. Пареща болка под челюстта става въпрос за горната устна, носа и ъгли на очите. Тези симптоми се дължат на недостатъчно кръвоснабдяването на съответната мускулатура.

Заболяването засяга кръвоносните съдове, кровоснабжающие органи точка. При пациенти с възпаление на зрителния нерв, съдова обвивка на око, радужка, конъюнктива, склера, се развива диплопия и опущение на горния клепач. Тези симптоми могат да бъдат временни или постоянни. Възпаление на клона на очите и цилиарното артерия води до тяхното тромбозу, исхемия на зрителния нерв и слепота.

READ  Признаци на инсулт и симптоми: първите и при развитието, при жени и мъже

Една от най-често срещаните форми на артериита е узелковый полиартериит. Това е патология на долните крайници, развиваща се у лица, водещи заседнал начин на живот, и при пушачите с опит. При пациенти възниква необяснима треска, остра загуба на тегло, силна болка в мускулите и ставите на краката. При палпация се откриват огнища на уплътнения и възли. Това аневризми на артериите.

Диагностика

Диагностика и лечение на артериита се занимават лекарите-ревматологи с участието на специалисти от други медицински специалности — нефрологов, дерматолози, гематологов, кардиолози, невропатологов, психиатри. Разкриват патология и да се постави правилната диагноза в ранните стадии е доста трудно.

Основни диагностични методи, които откриват артериит:

 1. Разговор с пациента,
 2. Общ преглед на пациента, измерване на пулса, стетоскопа на сърцето и белите дробове,
 3. Общ и биохимичен анализ на кръвта — повишаване на СОЭ и С-реактивен протеин, умерена анемия,
 4. УЛТРАЗВУК на съдове,
 5. Биопсия артерия — идентифициране на многоядрени гигантски клетки,
 6. Артериография,
 7. Разглеждане на фундуса
 8. Офталмоскопия — откриване на исхемичен неврита очен нерв.

Лечение на

В основата на патологията е мощен възпалителен процес, за да се справят с когото е по силите само на кортикостероидам. Те потискат възпалението в рамките на артериите, едновременно като надежден профилактично средство. Болен предписват високи дози кортикостероиди за орално или парентерално въвеждане на «Декортин», «Преднизолон», «Медопред», «Преднизол». Таблетките се приемат 3 пъти на ден предимно след хранене.

Продължителността на лечение «Преднизолоном» варира в рамките на 12-24 месеца. «Преднизолон» — днес е най-ефективното средство в лечението на артериита. Почти всички пациенти той дава ярка терапевтичен ефект: нормализира температурата на тялото, изчезват симптоми на интоксикация и астенизации, намалява СОЭ. Глюкокортикоидные лекарства имат редица странични ефекти, включително изпотяване, поява на синини, подпухналост на лицето, увеличаване на телесното тегло, остеопороза при възрастните хора, психо-емоционални сривове.

Лице, лошо, превозващи глюкокортикоиди, лекувани «Метотрексат», «Азатиоприном» и други препарати от тази група.

За подобряване на реологических свойства на кръвта и нейните общо състояние да предпише на «Аспирин», «Дипиридамол», «Курантил» и други ангиопротекторы. Те възстановяване на микроциркулацията на кръвта в засегнатата артерия, намаляват риска от развитие на гиперкоагуляции, отстраняват вазоконстрикцию.

За предотвратяване на съсирва и оптимизиране на притока на кръв се извършва гепаринотерапию. Лечение «Гепарином» продължава пет – шест дни, след което преминават към използването на косвените антикоагуланти, като например, «Варфирина».

Ако в развитието на артериита имат значение инфекциозни фактори, болни се предписва антибактериални или антивирусни лекарства — «Ceftriaxone», «Офлоксацин», «Клиндомицин», «Интерферон», «Ингавирин».

При развитието на такива усложнения артериита, като тромбирование на съда, онкопатология, формирането на аневризми се изисква оперативна намеса. В подобни случаи се извършва ангиопротезирование или байпас. По време на операция за премахване на засегнатата съдова на речното корито, восстанавливая проходимостта на кръвоносните съдове.

READ  Виллизиев кръг: анатомия, възможностите за развитие, патология

Народна медицина

Трябва да се помни, че средствата на народната медицина е само временно облекчаване на болката и за намаляване на интензивността на други признаци на възпаление. Те не се справят с източник на проблеми. Това е само «първа помощ» за облекчаване на състоянието и вендузи дискомфорт. При поява на изброените по-горе симптоми трябва да се консултирате с лекар и да мине през пълна проверка.

За облекчаване на главоболие се използват отвари и екстракт от лечебни билки:

 • Прах билката жълт кантарион се изсипва вряща вода, вари се за около 15 минути, се прецежда и се приемат получената отвара в продължение на дни.

 • Лъжица сух джоджен и се налива топла вода, увийте капацитет, се загрява на водна баня в продължение на 15 минути и настояват час. Инфузия се охлажда и се приемат през устата три пъти на ден преди ядене.
 • Не по-малко ефективни средства при артериите са: отвара и настойка подбел, градински чай, риган, детелина, дилянка корен, копър.
 • Премахване на главоболие ще помогне на лист от алое. Му се нарязват на две половинки и се поставя цепка на кожата на главата в областта на виска или на челото.
 • Сок от чесън се нанася върху памучен тампон, който също се прилага на болни главата.
 • Сурови картофи се прилага към главата си и да определи с марля на челото.
 • Чай от лайка или мелиссовый чай оказва добър лечебен ефект.
 • Топла вана с морска сол ще помогне да се отпуснете и да отслаби малко главоболие.
 • Компреси с горчица, хрян или репички се поставят върху прасците и межлопаточную област.
 • Плодове на касис, червени боровинки, боровинки и ягоди намаляват интензивността на болката. Те се препоръчват да се яде в суров вид, по няколко парчета на ден, а също и да вземе зрънце инфузия или плодова напитка.

При своевременно да се справя със специалист и провеждане на адекватна терапия прогнозата на заболяването е доста благоприятен. В организма се случват минимални патологични промени, които позволяват на болните да живеят пълноценен и обичайно живот.

Болни, игнорирующие постоянно главоболие, рискуват да станат инвалиди. Стартирани форми на артериита водят до нежелани и доста сериозни усложнения, които слабо се поддават на терапия и да продължи да напредва.

Видео: височный артериит в програма «Живо страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00144 sec