Атеросклероза брахиоцефальных на артериите (БЦА): какво е това, причини, лечение, прогноза

Атеросклероза БЦА (брахиоцефальных артерии) — една от най-честите) атеросклеротического процес, выявляющаяся предимно при хора в напреднала и сенилна възраст и води до гемодинамическим нарушения в мозъка.

Загуба на кръвоносните съдове атеросклеротическими табели широко разпространена сред населението на планетата. Това е коварен заболяването започва постепенно, още в зряла възраст, когато човек води активен начин на живот, много работи и не се обръща достатъчно внимание на здравето си поради липса на свободно време, все още добро здраве и липсата на мисли за близящейся старост с последиците от нея.

Междувременно, в началните признаци на атеросклероза може да разкрие вече на възраст 40-45 години, по-често при мъжете. Жените в този период, защитават от атеросклероза, половите хормони, но по малко настъпването на климакса и намаляване на техните концентрации на риск от заболяване се увеличава, и към 65-70 години честотата на атеросклероза, включително, брахиоцефальных на артериите, се превръща в приблизително еднаква и при двата пола.

Особено значима атеросклероза брахиоцефальных на артериите придобива поради нарушаване на кръвоснабдяването на мозъка и риск опаснейшего състояние — инсулт, макар и хронично проява на патология в формата за развитие на деменция също носи много проблеми и рано или късно води до смъртта на пациента.

До брахиоцефальным артериам са плечеголовной багажника, наляво подключичную и обща сънната артерия. Тези големи куфари произхождат директно от аортата, разклонено в съдове с по-малък диаметър, участващи във формирането на кръвното (Виллизиева) кръг на мозъка, което кръвоснабдяването на нервната тъкан.

От подключичных на артериите започват позвоночные, които в областта на основата на мозъка се сливат в базилярную — голяма артерия, която дава началото на източници на кръвоснабдяването на задната част на големия мозък и на малкия мозък (на задните мозъчните). Патология на гръбначни артерии се знае от мнозина, най-често това е тяхната асиметрия или локални стесняване, които имат вроден характер, придобити по време на живота на атеросклероза в немалка степен се утежнява от липсата на притока на кръв и подпомага исхемия на мозъка.

За да не пропуснете момента, началото на заболяването, на хората, изложени на риск трябва внимателно да следят за своите самочувствием и редовно да посещавате лекар, се проведе необходимите изследвания и да предприемат определени от специалист лекарства. Своевременната диагностика и лечение позволяват да се забави прогресията на атеросклерозата и да се предотвратят усложнения, най-опасен от които се счита за инсулт.

Хемодинамичните предпоставки за атеросклероза БЦА и рискови фактори

Атеросклероза брахиоцефальных съдове се развива у предразположени към нея лица под влияние на външни неблагоприятни фактори, начин на живот, наследственост. Към него водят:

 • Генетична предразположеност — при атеросклероза на всеки локализация при близките кръвни роднини на риска от заболяване значително се увеличава;
 • Пушене, злоупотреба с алкохол — допринасят за спазму съдове, метаболитни нарушения, хипертония;
 • Характеристики на хранене с преобладаване на животински мазнини, пържени, пушени храни, късните вечери, незачитане на фибри, морски дарове, пресни зеленчуци и плодове;
 • Пу — един от основните предразполагащи фактори, водещи до нарушаване на системния гемодинамики, колебания на кръвното налягане, промяна в метаболизма на липиди и въглехидрати;
 • Съпътстваща патология под формата на артериална хипертония, предизвикваща съответния увреждане на вътрешния слой на стените на артериите;
 • Вродени аномалии на разклоненията на кръвоносните съдове, ги стенозы, извитости в екстра — и интракраниальных отдели;
 • Мъжки пол (при жените естрогените играят протективную роля);
 • Напреднала възраст;
 • Общо затлъстяване — наднорменото тегло инициира метаболитни промени, хипертония, атеросклероза не само БЦА, но и от други големи артериалните куфари.

Атеросклероза БЦА на экстракраниальном ниво дълго време може да протече субклинически поради големия диаметър пропуски съдове, но рано или късно той дава за себе си знам признаци на исхемия на мозъка, тромбоэмболическими усложнения и инфарктами на нервната тъкан.

Гемодинамическими причини атеросклеротического щети БЦА се считат за бърз притока на кръв в тази област кръвоносната система, множество разклонения на кръвоносните съдове, в това число — под остър ъгъл, създава бурен потоци и pinwheels кръв, която е под високо налягане «бие» за стената на съда, вреди на нейния вътрешен слой и създава условия за определяне там «плаващ» на липопротеините в кръвта.

READ  Хламидиите в кръвта: че това е декодиране на анализ, симптоми, лечение, ефектите при бременност, при дете

На экстракраниальном нивото на място развитието на плаки по-често стават зона на разклоняване на общите каротидните артерии на вътрешните и външните клонове, но самият плечеголовной багажника, сънливост, позвоночные, базилярная артерия също не остават настрана. Колкото по-възрастен пациент и колкото повече неблагоприятни фактори на него действа, толкова по-голям ще бъде обемът и честотата на увреждане на кръвоносните съдове.

Атеросклероза внечерепных участъци брахиоцефальных на артериите е опасен сам по себе си, провокира намаляване на притока на хранителни вещества и кислород към мозъка, и техните усложнения. В частност, разликата между плаки или част от нея, тромботических или атероматозных масите изпълнен с эмболией, която причинява запушване на клоновете на по-малък калибър — гръбначни, базилярной, озарението.

Внутричерепные сегменти най-често става жертва точно эмболическим чрез обаче и самостоятелно атеросклеротическое тяхното увреждане — не е необичайно, особено при по-възрастните хора. Може би сочетанное поражението экстракраниальных и интракраниална артерия, което е с много тежка прогноза.

При непълни стесняване на артериите, добро развитие на кръвното кръг на мозъка атеросклероза може да настъпи компенсированно, симптомите са оскъдни или липсват, но е известно, че строежът Виллизиева кръг е изключително вариабельно, и далеч не при всеки те са отделни и носи достатъчно количество съдове. Анатомични особености на съдовата система на мозъка могат да предразполагат към началото на манифестации атеросклеротического процес, тежък веригата и много висок риск от съдови катастрофа под формата на инфаркт или кръвоизлив.

В зависимост от обема на лезията отделят:

 1. Нестенозирующий атеросклероза БЦА;
 2. Стенозирующий атеросклеротический процес.

Ясно е, че качеството на живот, характера на лечението и прогнозата ще се отрази това, колко силно стеснен артерия. Колкото повече плака, действа в земята, толкова по-малко количество кръв то е в състояние да пропуснете напред, към мозъка, а риска от руптура на такива плаки в пъти по-висок, отколкото при повърхностен и «плоския» я разположение.

Ако мастно отлагане има вид на ивици или петна, се увеличава по протежение на съда, а след това кръвта ще страдат в по-малка степен. Разбира се, обемът на течността, преминаваща през тази област, постепенно ще намалеят, но едва ли ще се случи пълно припокриване съдовата магистрала. Подобно увреждане се наричат нестенозирующим атеросклероза.

Освен това, постепенно увеличаващата хипоксия дава шанс на другите отдели на кръвоносната система на мозъка се адаптира към променящите се условия — включват обиколни пътища, включително — за Виллизиеву пръстена. Артериите ще се озори да изпълнява своята функция, но мозъкът все още трябва да получи храна, в която много се нуждае.

За нестенозирующем атеросклероза казват тогава, когато плака се затваря за не повече от половината от диаметъра на артериите или «стелется» на интиме, обаче при такова заключение губят бдителност е невъзможно: нестенозирующий атеросклероза БЦА може да премине в по-дълбока фаза и да доведе до запушване на съда.

Стенозирующий атеросклероза БЦА — значително по-тежка форма на заболяването, при която най-малко половината от диаметъра на артериите е заета от обслужващи бляшкой. При това състояние има място силно затруднено проходимостта на съда, с разликата, или тромбоза много по-вероятно да се случи.

Коллатеральный притока на кръв при стенозе БЦА ще е отчасти установен, обаче не ще бъде достатъчно, поради липса на време, бързото развитие на негативни последици и вероятното нарушена структура на кръвното кръг на мозъка.

Стенозирующий атеросклероза БЦА може бързо да прогресира, а тотална запушване на съда, е много опасно явление, при който може да става въпрос вече не за възстановяване, а за спасяването на живота на пациента.

По този начин, за болните има еднакво значение и атеросклероза внечерепных участъци брахиоцефальных на артериите и загубата на тяхното интракраниальных на клоните, но въпреки това степента на стесняване играе решаваща роля в определянето на характеристиките на симптоматиката и вероятността от животозастрашаващи усложнения.

Процедурата атеросклеротического поражение брахиоцефальных съдове

При тежки случаи БЦА атеросклероза са възможни два сценария за развитие на събитията:

 • Хронична непрекъснато увеличаващата хипоксия, легнало в основата на дисциркуляторной енцефалопатия или хронична исхемия на мозъка;
 • Остра окклюзия лумена с пълно спиране на притока на кръв и формирането на огнища на некроза.
READ  Разширени вени в малкия таз: причини, симптоми, при бременност, лечение

Най-честите симптоми при пациенти, страдащи от промените БЦА, се смятат за признаци на кислороден глад на мозъка:

 1. Виене на свят;
 2. Главоболие;
 3. «Мушичките» пред очите, усещане за видимостта;
 4. Бърза умора, чувство на умора;
 5. Безсъние;
 6. Предобморочные състояние и епизоди на загуба на съзнание;
 7. Намаляване на умствени способности, на паметта, трудности с концентрацията на вниманието;
 8. Поведенчески промени, тежки психически отклонения.

Признаци на заболяване дълго време липсват или са изразени до степен, че по-лесно да ги свърже с переутомлением, тежка работа, емоционални преживявания. В началния етап На плака не суживает просвет в голяма степен, а може и изобщо да има равнина местоположение, коллатерали осигуряват кръвоснабдяването на мозъка, така че прояви са непостоянни, са оскъдни и че не са специфични.

Един от най-ранните и най-честите признаци на атеросклероза брахиоцефальных съдове се смята за виене на свят. Тя се засилва при резки завои на главата, когато кръвоносните съдове не успяват да пренасочат кръв, заобикаляйки засегнатата зона. Пристъпи головокружений могат да бъдат придружени с нарушение на координацията на движенията, падения и травми, така че пациентите трябва да бъдат много внимателни.

С нарастването на обема на плака и степента на запушване на лумена на артерия на симптомите става по-голям. На Пациента започват да се притеснява упорити, лоши лечимо аналгетици главоболие, свързани с нарастваща ишемией на мозъка, която организмът вече не е в състояние да премахне от себе си. При колебания на кръвното налягане, особено в случай на намаляване или трайна хипотония тежестта на исхемия ще се усложнят.

Атеросклероза с стенозированием предизвиква силно изразена симптомите на това кислороден глад на мозъка, при което рано или късно се появяват признаци на започваща на деменция. Пациентите страдат забывчивостью, стават раздразнителни, склонни към депресия, губят апетит и мотивация за германските действия, се появява неопрятность, непоследователност мисли и решения.

Разгъната етап на атеросклероза БЦА с увреждания на клони, носещи кръв в мозъка, характеризираща се с всички признаци на съдовата деменция, която може да се проследи напреднала и сенилна възраст. Болният става неадекватен, не се ориентира в пространството и себе си, става бессвязна и е лишен от смисъл, а в крайна фаза той вече не е в състояние да передвижению и самообслужване, изисква постоянно наблюдение и грижа.

Описани симптоми се занимават с напреднал хроничен атеросклероза с стенозированием, но без съдови бедствия. По-различно положението и при пълната перекрытии артерия. Ако плака я грабва просвет или се превръща в източник на эмболических усложнения с обтурацией по-малки клонове, а след това ще възникнат признаци на инсулт:

 • Парези и парализи;
 • Нарушения на чувствителност;
 • Нарушения на речта, слуха, зрението;
 • Нарушаване на тазовите органи;
 • Кома.

Това са само част от възможните неврологични разстройства, възникнали по вина на инсулт. Заслужава да се отбележи, че атеросклероза базилярной и задни мозъчни артерии почти винаги причинява тежко по течението инсулти поради големия калибър на артериите и недостатъчност на резервните възможности на притока на кръв към задните отдели на мозъка.

Атеросклероза экстракраниальных клони БЦА може да предизвика симптоми на недостатъчност на притока на кръв в горните крайници. Пациентите с това имат оплаквания от чувство за мравучкане, слабост, чувство на проследяването стъпки пълзи мурашек и намалена чувствителност в ръцете си.

Диагностика

Диагноза атеросклероза БЦА е невъзможно да се постави само въз основа на симптоматиката и оплаквания на болния, въпреки че те са добре изяснени лекар. От съществено значение е също така информация за наследствеността и семейни случаи на заболяване. Външни признаци на патология не е, но в някои случаи е възможно да забележите пулсиране на маточната съдове, косвено да сочи на възможен атеросклероза.

Надеждните начини за диагностициране на заболяване на БЦА ще бъдат:

 1. Ултразвуково изследване с допплерометрией;
 2. МР-ангиография;
 3. Рентгеноконтрастная ангиография или МСКТ с контрастированием.

Най-достъпният начин за откриване на атеросклеротического процес в БЦА може да се счита за УЛТРАЗВУК с допплером, при който лекарят може да установи местоположението, размерът на плаки, степента на стеноза на съда и различни параметри на притока на кръв в лицето на патология.

READ  Порталът хипертония: какво е това, при цироза на черния дроб, при деца, симптоми, причини, лечение

ОКОВИ-признаци на атеросклероза в брахиоцефальных артериите ще бъде откриване на локален дефект, ограничаване на притока на кръв, намаляване на вътрешния диаметър на съда, за намаляване на скоростта на ток на кръвта. Тази процедура е особено показана при пациенти с атеросклероза на други), за хората в напреднала възраст, при пациенти със захарен диабет и други метаболическими нарушения.

Эхографические признаци на ранен етап нестенозирующего атеросклероза брахиоцефальных артериите са оскъдни, но и на този етап на заболяването патология може да откриете, че дава възможност своевременно да разработи тактика за лечение и профилактика на усложнения.

При контрастиращи на рентгеновата ангиография и МР-ангиография може да се установи точното място на образуване на плака не само в экстракраниальных сегменти на артериите, но и по интракраниална съдове. Изследване може да се допълни ядрено-магнитен резонанс на мозъка, показващ степента на исхемични промени.

Лечение на атеросклероза БЦА

Лечение на атеросклероза БЦА се подчинява на общи принципи за правене на пациенти с атеросклеротическим увреждания на други съдове. Тя може да бъде медикаментозным или хирургично.

Разработвайки план за пациента, лекарят задължително ще препоръча промяна в начина на живот и хранене. Тези мерки могат в голяма степен да се забави прогресията на патология и да предупреди нейните усложнения.

Адекватната физическа активност, нормализиране на теглото, с изключение на вредни навици — първото нещо, което просто е длъжен да направи пациент с признаци на атеросклероза БЦА.

Диета — втората важна стъпка, без която няма шанс за благоприятен изход. От храненето се изключват пържени и мазни храни, предимство се дава на злакам, зеленчуци, плодове, постно месо и риба, най — задушени, варени или протушенным.

Медикаментозно лечение включва:

 • Лекарства, нормализующие метаболизма на мазнините и намалява холестерола в кръвта — ловастатин, симвастатин, аторвастатин и др;
 • Антиагреганты и антикоагуланти — аспирин, варфарин, клопидогрель.

Статини, намалява холестерола в кръвта, се препоръчва почти всички хора вече са в начален стадий на атеросклероза, но въпреки това те имат противопоказания и може да доведе до редица странични ефекти, така че независимо от прилагането им е неподходящо.

Аспирин — една от най-често предписваните лекарства при съдови и кардиальной патология. Той се понася добре, с ниска цена и висока ефективност по отношение на превенция на тромботических усложнения. При атеросклероза го прилага в доза от 100 или 300 mg, която се счита за сигурна, но за хората с гастрит и язва струва да бъдат изключително внимателни, защото дори и малка доза аспирин може да предизвика усложнения.

По показания могат да бъдат причислени ноотропы (пирацетам), сосудорасширяющие средства (актовегин), успокоителни лекарства, антидепресанти. Препоръчани също и на витамини и антиоксиданти.

Хирургично лечение се назначава в случаи на тежки окклюзирующего атеросклероза экстракраниальных участъци БЦА. Възможни са:

 1. Радикална ендартеректомия с премахване на засегнатия участък артерия (често на каротидните);
 2. Стентирование — монтаж на клапа на тръбата, восстанавливающей проходимостта на плавателния съд, считан за един от най-модерните и малотравматичных начини за хирургично лечение;
 3. Байпас, когато кръвта се осигурява изкуствено създадени обиколен път.

Болен относително по-младата възраст, за предпочитане извършва стентирование, обаче цената на операцията е високо, което не позволява да я сложи в потока. По-достъпна цена е открита ендартеректомия, при която хирургът премахва засегнатата зона, сшивает съд или поставя протеза при голяма дължина на поражение.

По този начин, атеросклероза БЦА представлява много сериозна патология, която изисква динамично наблюдение с периодично ОКОВИТЕ на контрола, определянето на липидния спектър на кръвта, консултациите невролог. Само ранна диагностика и изпълнение на всички предписания на лекаря може да помогне да се забави нейната прогресия и да се избегнат най-опасните последици.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00089 sec