Атеросклероза на аортата и на кръвоносните съдове на сърцето: лечение, причини

Атеросклероза на аортата и на други по-големи съдове съдови заболявания – бичът на съвременния свят. Именно атеросклеротични промени в кръвоносните съдове в по-голямата си част стават причина за повечето сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това, атеросклероза – не е присъда, и при разумен подход към лечението на процеса на дегенерация на съдове в етап на метаболитни нарушения доста обърнем.

Че това е за патология?

Атеросклероза на кръвоносните съдове смятат, че тази патология, при която стените на артериите да се натрупват мазнини, а също покълва на съединителната тъкан. Най-често процесът засяга големите артерии. Такива натрупвания на мазнини, закрепени влакна на съединителната тъкан, получили името на атеросклеротични плаки. Начинаясь с едва забележими, те с течение на времето се увеличават, намаляват клирънса на съда, деформирани му, което води до затруднению протичането на кръвта, а не до пълно запушване на съда. Съответно страда орган, който се захранва от този съд. Например, в случай на атеросклероза на аортата страда сърцето.

Основната мазнина, която се отлага по стените на кръвоносните съдове – холестерол. Строго погледнато, ако идва от химическата формула, това не е липид, а сложен естер на мастни киселини. Но всъщност това не променя: откладываясь на стените на големите артерии, той провокира развитието на атеросклероза и води до различни заболявания на сърцето, мозъка, крайниците.

Какви са причините на заболяването?

Лекарите са редица причини, които водят до прояви на атеросклероза, и с някои направя за него нищо не е невъзможно, а други са със силно желание да се справя.

 • На пода. Така се случва, че мъжете страдат от атеросклероза (особено атеросклероза на кръвоносните съдове на сърцето) много по-често, отколкото нежния пол. При това заболяване още и възниква средно с десет години по-рано, отколкото при жените. И до 50 години, рискът от развитие при мъжете е по-висок, а след това възрастта на прага, рисковете са изравнени. Това обяснява факта, че точно след петдесет хормоналния фон при жените, са подложени на големи промени, производство на естроген намалява и защита на организма от възрастови промени отслабва.
 • Възраст. Колкото човек е по-стар, толкова вероятността да се разболеете по-горе. Като се започне с 45-50 години в повечето от нашите съвременници вече започват да се появяват първите симптоми на атеросклероза. Геронтологи смятат, че това заболяване е един от основните признаци, сочещи към неизбежното остаряване на организма. Колкото по-рано се появиха такива промени в кръвоносните съдове, толкова по-ранната старост очаква този конкретен човек.
 • Генетично предразположение. Своя геном, ние също да се промени не е в състояние, така че този фактор на риск, както и предишните две се отнасят към неизменяемым. Най-голямо влияние тя оказва върху сравнително млади хора на възраст до 50 години. Така че помислете, кой от вашите роднини не е непознат за атеросклероза на кръвоносните съдове на сърцето, аортата, на долните крайници, и правете изводи.
 • Пушенето. А ето тук може да се бориш. Тази разрушителна навик от време на време увеличава вероятността за разболяване от някоя от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Обясняват това повреждающим действието на токсините, които се съдържат в тютюневия дим.
 • Артериална хипертония (или както я наричат, хипертония). Я смятат самостоятелно причина за появата на атеросклероза, тъй като повишено кръвно налягане допринася за въвеждането на холестерол в съдовата стена, което означава, създава основата за формиране на атеросклеротични плаки. Освен това, конни надбягвания налягане отслабват стените на кръвоносните съдове, увреждане на выстилающий им слой, и те по принцип стават по-податливи на различни победи.
READ  Препарати за съдове на мозъка: общ преглед на средства и лекарства

 • Затлъстяването. Наднормено тегло приводи към това, което липиден обмен при хората е прекъсната, се променя баланса на «добрия» и «лошия» холестерол. Както вече тези метаболитни нарушения, рано или късно водят до атеросклероза. Това, което започва като малък набор от теглото, може да приключи през смъртоносни увреждания на дъгата на аортата.
 • Захарен диабет. Това е комплекс от хронично заболяване, което има ендокринната природата. Тези, които те страдат, са изложени на риск да дегенеративни увреждане на кръвоносните съдове в 4-7 пъти по-често от хора, не страдащи от диабет. Това се дължи на факта, че на фона на нарушения на обмяната на въглехидрати в организма на болния неизбежно възникват и повреди в липидном обмен дислипидемия. Но това също е рисков фактор, който може да се контролира.
 • Пу. Тази дума се наричат заседнал начин на живот. Ослабленное цивилизация нетренированное тяло дава съдови смущения много по-често, отколкото това, за здравето на когото се грижат.
 • Инфекция. За това, че заболяването инфекциозна природа могат да доведат до развитието на атеросклероза, стана известно наскоро. Изследвания показват, че атеросклеротични увреждане на кръвоносните съдове може да се появи на фона на като бактериална и вирусна инфекция. Съответно, намаляване на риска от тежки съдово заболяване може да се грижи за своя имунитет, а също и във времето и основательным лечението на всяка инфекция.

Симптоми за поставяне на диагноза

Признаци на заболяването могат да бъдат най-различни, тъй като те зависят както от степента на увреждане на съда, така и от мястото в тялото, където този кораб се намира. Освен това, при един и същ болен, могат да бъдат сериозно поразени от множество артерии (включително, аорта), и всичко това се прави някакъв хаос в диагностика.

READ  Лечение на хемороиди водороден прекис: рецепти, мнения

Ще се спрем на някои от значимите признаци на това, че човек може да бъде болен от атеросклероза.

На етап, когато стрес и физически натоварвания могат да доведат до разкъсване на плака, се образуват тромбы и възниква атеротромбоз, което от своя страна води до още по-силно стесняване на лумена на кръвоносните съдове. Възниква «гладуване» тъкани на засегнатия орган с всички произтичащи от това последици.

Атеросклеротична болест на сърцето води до аритмиям, сърдечна недостатъчност, стенокардические болка, в най – лошия случай- инфаркт на миокарда. Ако атеросклерозата са най-изразени в съдовете на мозъка, това води до силен продължителен седалище главоболие, онемению част на главата, инсулт. При атеросклероза на крайниците – нарушения в тъканите чак до гангрена.

Обаче за ранна диагностика голяма роля играе анализ на кръвта, на холестерола – сдавайте го редовно, ако сте над 45 години, или сте изложени на риск.

Поражението на аортата

Атеросклероза на аортата – може би най-опасният, локализацията на процеса. И тя също е най-често срещана. Това се дължи на факта, че аорта – най-големият от артериите, така че тя претърпява най-големи натоварвания и най-податливи на влиянието на вредните фактори. Освен това могат да бъдат засегнати от нейните отделни парцели (като дъга), така и цялата аорта изцяло.

Коварство на този вид атеросклероза се състои в това, че той дълго време не се проявява. Но когато се проявяват първите симптоми, човек често се страхува. На фона На нормалното здраве, изведнъж се появи силна пареща болка в гърдите, подскакивает налягане, става трудно за преглъщане, замаян.

Косвени признаци атеросклеротического поражението на аортата могат да бъдат липоми по кожата на лицето, преждевременна обилно седина, изведнъж се появиха явни признаци на стареене.

Един от признаците на атеросклеротични промени на дъгата на аортата (т.е. нейната възходяща част) е хипертония, която носи симптоматический характер.

Методи на лечение

Днес атеросклероза, особено в началните етапи, може да се лекува от медикаменти. Има няколко групи лекарства, които нормализират липидния обмен. Можете да вземете лекарство, съвсем приемливо по цена, но да му е необходимо всеки ден и в продължение на няколко години, а най – вече- за живота. Ако вас това не е страшно, приемайте от лекар определяне и да започне да се лекува. Само задължително един път в месеца сдавайте анализ на кръвта – така лекарят ще може да вземете лекарството и дозата, както и проконтролирует, не възникват ли някакви странични ефекти.

READ  Кървят венците: причини и лечение на кървене

Задължително лечение на съпътстващи заболявания. На първо място това се отнася и за хипертония и диабет. Не забравяйте, че лекарства, които се предписват при тези патологиях, се приемат ежедневно, а не тогава, когато започне влошаване. Стабилизировав кръвно налягане и нивото на глюкоза в кръвта си, да увеличите шансовете си за успешна борба с атеросклероза.

Храната като лекарство

Профилактика на атеросклероза – това е най-доброто, което човек може да направи за здравето си като цяло и сърцето си в частност. И тук главната роля, заедно с разумни физически натоварвания играе прием на храна.

Въпроси компетентен избор на продукти за тези пациенти е посветена на множество материали и литературата. Тук ние ще се спра само на един факт:

Един уважаван американски лекар, Дийн Орнишем, се проведе епохален експеримент, резултатите от които могат да подкопаят фармацевтичната индустрия на САЩ. Същността му сводилась към следващия. Достатъчно голям за статистика на броя на болните от атеросклероза, разделени на две групи:

 • Първата е контролната, включваше пациенти, редовно наблюдавшихся лекарите за заболявания на сърцето, които получават необходимото лечение и грижи, проведе проучване.
 • Втората група се отчитат тези, които само за една година преминах на вегетарианска диета с ниско съдържание на животински мазнини. При това количество на консумираните калории не се свежда. От животински продукти е разрешено беше само на два – яйчен белтък и обезмаслено мляко или кисело мляко. Също така тази група ежедневно правят на прости физически и дихателни упражнения – общо набегало от порядъка на три часа физическа активност на седмица.

Година по-късно експеримент, участниците от двете групи са били внимателно изследвани, и резултатът шокира дори и тетрадки на оптимистите. Докато болестта в контролната група само напредна, въпреки лечението и стандартен атеросклеротическую диета, във втората се «спортно-вегетарианска» група много от пациентите успяват да забравят за своите болести, като цяло. И всичко това е потвърдено от резултатите от лабораторните анализи и цялостна обследованиями. Правете изводи и прочетете за това, какъв начин на живот да води и как да се хранят, за предотвратяване на атеросклероза.

Видео: коронарный атеросклероза, развитие на ИБС

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00127 sec