Атеросклероза на кръвоносните съдове на главния мозък: причини, симптоми, лечение, лекарства, диагностика и профилактика на заболявания

Атеросклероза на кръвоносните съдове на мозъка, на главата

Заболявания на кръвоносната система на човека огромно количество. Така, например, с изключение на кръвни съсиреци нормалното кровотоку могат да попречат на холестериновые плаки, които се образуват върху стените на кръвоносните съдове. Това е заболяване на всички е известно като атеросклероза на кръвоносните съдове на главния мозък. В процеса на разрастване и застъпване на притока на кръв в мозъка постъпва недостатъчно количество кръв наситена с кислород, а като резултат в съдовете се появяват тромбы. А, от своя страна, тромбы влияние върху развитието на кисти, некротични петна в мозъка. Най-често нарушаване на кръвообращението при това заболяване се случва в основните и средните артерии на мозъка. При пациенти рядко чрез припокриване на малките артерии (липоидоз).

Причини

Лекарите казват, че основните причини за възникване на атеросклероза на мозъка е нарушение на липидния метаболизъм, което допринася за отлагането на холестерол и мазнини по стените.

За появата На тази болест засяга различни фактори, като възраст, пол, промяна в хормоналния фон, наследственост. Статистиката показва, атеросклероза на кръвоносните съдове, изложени най-вече мъжете над 45 години, по-рядко жените (на възраст около 60 години).

Но освен основните фактори, влияещи върху развитието на болестта, лекарите са още няколко възможни причини:

 • затлъстяването;
 • повишен индекс на анализи – холестерол;
 • тютюнопушене и алкохолизъм;
 • заседнал начин на живот;
 • неправилно хранене (приемане на мазни, пържени храни);
 • редица заболявания: хипертония, захарен диабет, бъбречна недостатъчност и други.

Атеросклероза БЦА

Кръвоснабдяването на мозъка се осъществява чрез брахиоцефальный на багажника, който е свързан с аортата. Ако плака се установява в стените на subclavian, сънната или subclavian артерии – това е свидетелство за атеросклероза брахиоцефальных на артериите. Това заболяване е съпроводено от спад на кръвното налягане, головокружениями.

Това състояние може да доведе до инсулт, но по-опасно е да победи брахиоцефального багажника. БЦА протича по две посока. Първото (опасно) с пълно припокриване на плавателния съд, и второ с частично се припокриват.

Симптоми

Първите симптоми на атеросклероза на мозъка се проявяват не е ясно. Така в ранните етапи на атеросклерозата може да се наблюдава емоционални разстройства и депресия, нарушение на паметта и съня, слабост и др.

READ  Нивото на кръвната захар при деца: норма, ниски, високи, от 1,2,3,6,7,10 години

Експертите разграничават три етапа на развитие на атеросклероза:

 • На първия етап учениците лошо реагират на светлина, се наблюдава нарушение на рефлекс дейност.
 • На втори етап На атеросклероза вероятни признаци на микроинсульта, а също така се проявяват силни нарушения на паметта. Във връзка с подобни прояви на пациента е трудно за извършване на работа, която изисква обесения внимание, с висока реакция и располагающую до постоянни стресови ситуации. Такива пациенти може да бъде поставена III група инвалидност.
 • На третия етап на развитие на атеросклероза се наблюдават патологични нарушения на мозъка.

Поетапно проява на симптоми на развитието на атеросклероза на мозъка:

 • главоболие, мухи пред очите;
 • виене на свят и загуба на съзнание, при това е налице един външен звук в ушите;
 • проблеми с моторикой: неравна походка, треперене на ръцете, забавяне на реакциите, забавяне на речта;
 • лош, неспокоен сън, постоянна кошмари (обикновено се появяват при хора с депресия и чести стресови ситуации).
 • видими промени в зрачках, които реагират лошо на промяна на яркостта на светлината (при условие, че се случват промени във вените на маточното дъно);
 • проявява ассиметричность лице.

Всички тези промени се проявяват на фона на постоянно увеличаване на холестерола в кръвта, учащенного ударите на сърцето и АДА.

Във връзка с постоянно нарастващите симптоми, състоянието на пациента се влошава и става тревожен, агресивен, депресивно, възможни прояви на ворчливости и недоволство към всичко случващо се наоколо. От това влияние може да се прояви деменция и деменция.

Диагностика

Лекарите достатъчно бързо могат да се диагностицират атеросклероза на кръвоносните съдове на главния мозък. Обикновено първото нещо, което предписва на пациенти – дават посока на специален анализ на кръвта за наличието в организма на холестерол (липидограмма кръвта). Следващата стъпка в проучването е дуплексное сканиране на големите съдове (към тях се отнасят съдове на главата, гръбначния стълб, сънливост артерия и т.н.).

READ  Повишено съдържание на броя на тромбоцитите: какво е това, причина, при жените, детето, грудничка, лечение

След определяне на състоянието на кръвоносната система, се извършва КАТ-ангиографическое изследване (това проучване е подобно рентгеновскому снимката) и ядрено-магнитен резонанс. Като допълнително проучване, но не по-малко важен е ултразвуково изследване на сърцето.

Лечение и профилактика

Както и във всички случаи на заболявания на сърцето и соудов, така и при атеросклероза на кръвоносните съдове на главния мозък, лекарите препоръчват купони за режима на работа, почивка, сън, за намаляване на натоварвания и стрес, както и да извършват леки занимания на физическото натоварване и да се откажат от лошите навици.

Хранене при атеросклероза трябва да бъде балансирана. Задължително към яденето е храната, съдържаща голямо количество протеини, фибри. Под запретам храни с високо съдържание на животински мазнини и холестерол.

Храни, които могат да се ядат и при атеросклероза на кръвоносните съдове:

 • яйце (жълтък);
 • мастни видове месо (свинско, агнешко);
 • сметана;
 • сладки.

Като допълнителна профилактика на атеросклероза, лекарите препоръчват да се приемат комплекси с богати на витамин С и йод.

Лечение на атеросклероза с помощта на мощни лекарства може да назначи само лекарите. Самолечение не е правилният избор при това сериозно заболяване. Атеросклероза на кръвоносните съдове на мозъка да се третират с индивидуален избор на лекарства.

В зависимост от степента на развитие, на общото състояние на организма и чувствителност към компонентите на хапчета, лекарите препоръчват кардиомагнил, курантил и редица други.

Добър ефект имат следните процедури, които се препоръчват да премине в специализирани санаториуми за сърдечно-съдови заболявания:

 • курс кислородни вани;
 • курс радоновых вани;
 • курс углекислых бани.

Освен физиотерапевтични процедури в такива заведения пациентите се целият комплекс американски възстановяване като се започне от храненето и завършва с действия, насочени към подобряване на емоционален фон на пациента. Обикновено такива заведения са в много живописни места, така че при пациенти има възможност и за разходка на открито, което също оказва благоприятен ефект.

READ  Внутриутробное преливане на кръв на плода: резус-конфликт, детето, показания опасност

Мнозина смятат, че най-добрите курорти, които предоставят тези услуги, да са в чужбина и са много скъпи. Да, лечебни курорти на Чехия много напреднали в лечението на тази болест, но и Руските не могат да се мерят. Затова трябва да се обърне внимание на санаториум в Кисловодск и Пятигорск.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00101 sec