Атеросклерозата на кръвоносните съдове на долните крайници — лечение, симптоми

Атеросклероза на кръвоносните съдове на долните крайници – едно от най-големите и най-опасните заболявания на артериите на краката. Тя се характеризира с това, че вследствие на запушване на кръвоносните съдове атеросклеротическими табели или тромбами се случва частично или пълно прекъсване на притока на кръв в долните крайници.

При атеросклероза се случва на стесняване (стеноза) или пълно припокриване (окклюзия) на лумена на кръвоносните съдове, които доставят кръвта в долните крайници, което пречи на нормалното приливу на кръв към тъканите. При стенозе на артериите повече от 70%, значително се различават скоростни показатели и характер на притока на кръв, възниква недостатъчно кръвоснабдяване на клетките и тъканите с кислород и хранителни вещества, и те престанат да функционират нормално.

Поражението на артериите, води до появата на болезнени усещания в краката. В случай на прогресия на заболяването, както и при недостатъчно или неправилно лечение може да се появи трофичните язви или дори некроза на крайниците (гангрена). За щастие, това се случва доста рядко.

Атеросклерозата на артериите на долните крайници е изключително често срещано заболяване на кръвоносните съдове на краката. Най-голям брой болни запис във възрастовата група над 60 години – 5-7%, на възраст 50-60 години – 2-3%, на 40-50 години – 1%. Но атеросклероза може да бъде диагностицирана и при по-млади хора – 0,3% от тях се разболяват хората на възраст 30-40 години. Забележително е, че мъжете страдат от атеросклероза на 8 пъти по-често, отколкото жените.

Факт: най-голям риск от разболяване облитерирующим атеросклероза са изложени на пушачите мъже на възраст над 50 години.

Основните причини атеросклероза

Основната причина за болестта атеросклероза е тютюнопушенето. Никотинът, който се съдържа в тютюна, кара артериите спазмироваться, като по този начин пречи на кръвта да се движи по съдовете и увеличава риска от появата в тях кръвни съсиреци.

Допълнителни фактори, провокира развитието на атеросклероза на артериите на долните крайници и води до по-ранната поява и тежък течението на болестта:

 • повишено ниво на холестерол при честа употреба на храни, богати на животински мазнини;
 • високо кръвно налягане;
 • наднормено тегло;
 • генетично предразположение;
 • захарен диабет;
 • липсата на достатъчно физическо натоварване;
 • чести причини за напрежение.

Симптоми на атеросклероза на краката

Основният симптом, на който трябва да се обърне внимание, – болка в краката. Най-често болката се появява при ходене в теле мускули и мускулите на бедрата. При движение в мускулите на долните крайници се увеличава нуждата от артериална кръв, която се доставя до тъканите кислород. Стеснени артерии при физическо натоварване не може да задоволи напълно нуждата тъканите артериална кръв, поради което в тях започва кислороден глад, както тя се проявява под формата на интензивни болезнени усещания. В началото на заболяването болката преминава достатъчно бързо при прекратяване на физическото натоварване, но след това отново се връща при шофиране. Възниква така нареченият синдром на интермитентно накуцване, който е един от главните клинични признаци на облитерирующего атеросклероза на артериите на долните крайници. Болки в мускулите на бедрата се наричат болки по вид висока интермитентно накуцване и болки в телета краката – болки по вид ниски интермитентно накуцване.

READ  Тромбофлебит на вените на долните крайници: причини, симптоми, диагностика, лечение, възможни усложнения

В напреднала възраст, такива болки лесно да бъде объркан с болезнени усещания в ставите, присъщи на артрозу и други заболявания на ставите. Артрозам са характерни не мускулни, а именно ставни болки, които имат най-голяма интензивност в началото на движение, а след това няколко отслабват, когато пациентът «расхаживается».

Освен болки в мускулите на краката по време на ходене, атеросклерозата на артериите на долните крайници може да предизвика при болни от следните симптоми (един от тях или няколко):

 1. Зябкость и изтръпване на стъпалата, увеличаваща се при изкачване на стълби, ходене или други натоварвания.
 2. Температурните разлики между долните крайници (засегнатата от атеросклероза на кръвоносните съдове на крака обикновено е малко по-хладно, отколкото е здравословно).
 3. Болка в краката при липсата на физически натоварвания.
 4. В областта на стъпалата или на долната трета на подбедрицата се появяват незарастващи рани или язви.
 5. На пръстите На краката и краката се образуват затъмнени участъци.
 6. Още един симптом на атеросклероза може да бъде изчезване на пулса на артериите на долните крайници – зад вътрешната страна на глезена, в подколенной ямата, на бедрото си.

Етап на болестта

По съществуващата класификация на артериална недостатъчност на кръвоносните съдове на краката, горе симптоми могат да бъдат разделени на 4 етапа на развитие на болестта.

 • I етап — болки в краката, които се появяват само след големи физически натоварвания, като ходене на дълги разстояния.
 • ІІа стадий — болки при ходене на сравнително малки разстояния ( 250-1000 м).
 • ІІб стадий – дистанция на безболевой пеша намалява до 50-250 м.
 • III етап (критична исхемия) – болка в краката се появяват при ходене на разстояние по-малко от 50 м. На този етап болки в мускулите на долните крайници може да започне дори ако пациентът е в покой, особено това се проявява през нощта. За облекчаване на болезнени усещания болни, като правило, се спуска крака от леглото.
 • IV етап — на този етап се случва появата на венозни язви. Като правило, се простира на потъмняване на кожата (некроза) се появяват на пръстите на краката или на долните области. В бъдеще това може да доведе до гангрена.
READ  Купероз на лицето: лечение, народни средства за защита, в домашни условия, какво е това, симптоми и причини

За да не доведе атеросклерозата до крайна фаза е важно навреме, за да го диагностицират и да се подложат на лечение в лечебното заведение.

Лечение на атеросклероза на артериите на долните крайници

Това заболяване изисква индивидуално изготвени схема на лечение за всеки отделен пациент. Лечение на атеросклероза на долните крайници зависи от стадия на заболяването, неговата продължителност, ниво на поражение на кръвоносните артерии. Освен това, при диагностиката и изготвянето на клиничната картина се взема предвид и наличието на пациента, съпътстващите заболявания.

Ако атеросклерозата е определена на ранен етап, могат да бъдат достатъчни за подобряване състоянието на премахнете рисковите фактори. В такъв случай ще ви помогнат:

 1. Задължителен отказ от тютюнопушене и други вредни навици.
 2. Спазването на диета с намалено съдържание на животински мазнини и намаляване на нивата на холестерола в кръвта.
 3. При прекомерно наднормено тегло или затлъстяване – корекция на теглото.
 4. Поддържане на нормално кръвно налягане е на ниво, не по-140/90 мм hg. супена
 5. Редовната физическа активност (ходене, басейн, велоергометър и други подобни).
 6. За пациенти с диабет – контрол на нивото на кръвната захар.

При атеросклероза на кръвоносните съдове, е строго забранено пиенето на следните продукти: масло, маргарин, мас, маргарин, тлъсти меса, колбаси, пастети, меса, млечни продукти с висока масленост, пържени картофи, сладолед, майонеза, брашно царевичен хляб.

Важно: Заседнал начин на живот, прави кръвоносните съдове по-еластични и ускорява прогресирането на болестта.

В други стадии за лечение на атеросклероза на долните крайници се прилагат следните методи:

 • Консервативен;
 • Эндоваскулярный (малоинвазивный);
 • Оперативен.

Консервативното лечение

Тя също може да се използва в началния стадий на болестта, както и в случаите, когато състоянието на пациента не позволява да се прилагат други методи (при усложнения на съответната патология). Консервативното лечение включва прилагането на медикаменти, физиотерапия и включва пневмопресстерапию, дозированную ходене и лечение упражнения.

Медикаментозных лекарства, напълно изправяне на нормалното кръвообращение в затворен артерия и излечивающих атеросклероза, докато, за съжаление, не съществува. Медикаментозно лечение може само да даде подкрепа и да повлияе на по-малки съдове, чрез които кръвта отива в заобикаля перекрытого на парцела артерия. Лечение с лекарства, има за цел да разшири тези «заобикаляне» и компенсиране на недостатъчност на кръвообращението.

За облекчаване на спазми с малки артериалните съдове, разредители на кръвта и защита на стените на артериите от по-нататъшно увреждане се използват специални медикаментозные лекарства, някои от които трябва да пропивать курсове, а други се приема постоянно.

Освен лекарствата, на пациентите се предписват пневмопресстерапию – масаж на меките тъкани на крака с помощта на специално оборудване. С помощта на ивици с малка мощност и високо налягане в маншета, надетой на крайник, се случва разширяване на периферните артерии, се увеличава притока на кръв към кожата, мускулите и подкожната тъкан и се стимулира кръвоносните съдове.

READ  Най-полезни храни: 10 на най-добрите списък

Эндоваскулярное лечение

Най-често срещаните методи за лечение на атеросклероза на кръвоносните съдове на краката са эндоваскулярные методи – стентирование на артериите, балонна дилятация, ангиопластика. Те позволяват да се възстанови нормалната циркулация на кръвта в изпълнение без хирургическа намеса.

Провеждат такива процедури в рентгеноперационной, на специално оборудване. В края на крак на пациента се налагат потиснически превръзка, и в продължение на 12-18 часа, той трябва да спазват режим на легло.

Хирургично лечение

Ако блокирани участъци на артериите на краката ми са твърде дълги за прилагане на эндоваскулярных методи, за да се възстанови кръвообращението в стъпалата се прилага един от следните видове хирургическа намеса:

 1. Протезиране на парцела артерия изкуствен съд (аллопротезом);
 2. Байпас – възстановяване на притока на кръв чрез пренасочване на движението на кръвта е чрез изкуствен съд (плъзгащи се). Като шунт може да се използва сегмент на подкожните вени на самия болен;
 3. Тромбэндартерэктомия — премахване на засегнатата артерия на атеросклеротични плаки.

 

Хирургични методи могат да бъдат комбинирани или допълвани от други видове операции. Ако операцията се извършва в IV-та фаза на заболяването, когато вече са се появили на мъртвите зони, се извършва оперативно отстраняване на тези обекти и затварянето на венозни язви на кожа кожа.

Ако атеросклерозата се премества в крайната фаза, когато пациентът се е развила гангрена на долните крайници, и вече не може да се възстанови притока на кръв, се извършва ампутация на краката. Понякога е единственият начин да се спаси пациента си живот.

Как да се избегне заболяване?

Профилактика на атеросклероза включва на първо място:

 • Отказ от тютюнопушенето.
 • Правилното хранене, безхолестериновую диета.
 • Физически натоварвания.

Това са трите стълба, които ще намали риска от атеросклероза на кръвоносните съдове на долните крайници. Не е задължително да си темпо физически упражнения, може просто ежедневно се ангажират с туризъм и да правите упражнения за краката. Освен това, в качеството на профилактично средство помага специален акупресура и рецепти от народната медицина.

Повече за интегрирана профилактика на атеросклерозата прочетете тук.

Видео: атеросклероза на кръвоносните съдове на краката, представяне

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00488 sec