Атеросклерозата/плаки на каротидните артерии: причини, лечение и симптоми

Атеросклерозата е хронично протекающее заболяване, за което е характерно нарушение на обмяната на холестерола, прекомерно натрупване на последния в кръвта с отлагането на холестериновых плаки по вътрешната обвивка на кръвоносните съдове. Атеросклерозата е доста често срещано заболяване в последните години и се среща повече от 50 % от хората над 45-50 години. Най-често атеросклеротични натрупвания се наблюдават в стената на артериите, захранващи мозъка, сърцето, долните крайници, както и на аортата. Такава локализация е изпълнен с развитие на тежки усложнения — инсулти, инфаркти и гангрена на долните крайници. Във връзка с това един от най-опасните видове атеросклероза е отлагането на плаки в каротидните артерии.

Какво се случва при атеросклероза на каротидните артерии?

Сънливи артерия — е съдове, носещи богат на кислород кръв в структурата на мозъка. Остра или хронична липса на кислород в клетките на главния мозък води до нарушение на неговите функции, включително жизнено важните. При атеросклероза, холестерол, излишни циркулиращата в кръвта, отлагат се в интиме на каротидните артерии, увреждане на съдовата стена отвътре. Стесняване на лумена при това може да се различават значително, достигайки в тежки случаи почти пълно припокриване на съда.

В зависимост от това, колко в проценти обтурирован лумена на съда, атеросклероза на каротидните артерии може да бъде стенозирующим и нестенозирующим, както и мультифокальным. Съответно в първия случай лумена на артериите се понижава с повече от 50%, а във втория — по-малко от 50%. Мультифокальным атеросклероза се счита за отлагането на плаки в skylight стая няколко артерии, например, по-общо, външната и вътрешната каротидна артерия.

Опасността от такива плаки в това, че поради повреда на интимы на бляшку започват да осаждаться тромбоцити — се формира съсирек, който с удар на кръвта прониква в по-дълбоките внутричерепные съдове, което води до остър ишемическому инсулт. Според статистиката, до фатални усложнения на атеросклерозата води от 1 до 5% сред всички пациенти с наличието на плаки в каротидните артерии. Последици от инсулт, са като частична парализация на пациента, така и пълно вегетативно състояние на пациента. Така че всеки лекар трябва да знае и да може диагностика на атеросклероза, а възрастните хора над 40 години трябва да се грижи за своя начин на живот и здраве, и не забравяйте за причините за развитието на атеросклероза.

Което може да доведе до атеросклероза на каротидните артерии?

Най-главната причина за образуването на плаки е дисбаланс в обмяната на холестерола. Така, циркулиращата в кръвта холестеролът се разделя на холестерол, който се съдържа в липопротеидах ниска, много ниска и висока плътност. Първите два вида показват нивото на «лошия» холестерол в кръвта, и колкото повече, толкова по-висок риск от развитие на атеросклероза. Висока плътност означава съдържанието на тези липопротеидах «добрия» холестерол, което е много важно в синтеза на много вещества в организма, в частност, и половите стероидни хормони. По този начин, неправилно съотношение на определени частици води до повишаване на нивата на холестерола, който уврежда отвътре, стената на кръвоносните съдове.

READ  Анализ на кръвта на АСЛ-О: че това е норма, invitro, при деца, дешифриране

Към основните начална фактори дисбаланс холестеринового обмен с отлагането на плаки в каротидните артерии са следните:

 • Наследствени дислипидемии — състояния, при които в организма на човека, първоначално има склонност към дисметаболизму холестерол,
 • Пол и възраст — загуба на кръвоносните съдове започва на възраст над 45 години за мъжете и над 55 години за жените,
 • Вредни навици — допринасят за увреждане на интимы отвътре, на които след това с лекота се отлагат липопротеини,
 • Лица с наднормено тегло са по-изложени на риск атеросклеротического поражения на артериите,
 • Наличието на захарен диабет, създава неблагоприятни преморбидный фон за поражението на каротидните артерии,
 • Неправилното хранене с получаването на наднормено количество мазнини и холестерол в тялото на човека отвън.

Разбира се, само един от изброените фактори не е достатъчно за унищожение на каротидните артерии, а тук е съвкупност от два и повече фактори допринасят за бързото прогрессированию и сблъсък на множество съдове едновременно.

Как се проявява плака в сънната артерия?

Симптоми на атеросклероза тази локализация не са строго специфични, а степента на тяхното выраженности зависи от степента на стесняване на лумена на съда.

 1. Виене на свят, често главоболие, умора и сънливост,
 2. Нарушения на походката, треперене при ходене, нарушения на равновесието,
 3. Нарушения на зрението, замъглено, замъглено пред очите,
 4. Появата на чувство на мравучкане в някаква половина на лицето, шията, горните крайници,
 5. Когнитивни нарушения — намаление на паметта, психоэмоциональная нестабилност и т.н.

Стенозирующий атеросклероза, от своя страна, може да доведе до остър ишемическому инсулт. Основните характеристики на последното са и нарушения на функцията на нервната система на различни степени на тежест — от малки парезов и параличей с непокътнати или леко нарушена вербална функция до пълно парализации на пациента с пълна липса на реч и силно разстройство преглъщане, дишане и други жизнено важни функции на организма.

Как да се открие бляшку в сънната артерия?

След като пациентът подробно разкаже за своите оплаквания, вашият лекар вече може да предположи атеросклеротическое поражението на каротидните артерии. Но ако става дума за незначителни оплаквания, не нарушават обективно състояние на пациента, те могат да се приемат за прояви на остеохондроза на шийния и някои други заболявания.

Затова всеки пациент след отидете на лекар, показва следните методи:

 • УЛТРАЗВУК на съдове на шията и главата – с помощта на ултразвук добре се визуализира съдовата стена и патологични отлагания в нея.
 • Дуплексное сканиране на каротидните артерии се провежда заедно с УЛТРАЗВУК и позволява да се оцени кръвния поток в съдовете.
 • Ангиография – изследване на структурата и проходимостта на съда, с помощта на рентгеноконтрастного вещества, инжектиран в кръвта, с последващо провеждане на рентгенова ТОМОГРАФИЯ или ядрено-магнитен резонанс-снимки.
 • Компютърна и магнитно-резонансната томография (КТ и ЯМР) се провеждат не само при съмнение за ТИА — транзиторную коронарна атака (предынсультное състояние), но и на остър инсулт по ишемическому тип (ОНМК – остро нарушение на мозъчното кръвообращение), причинени от пълна или почти пълна закупоркой лумена на сънната артерия или един от нейните клонове. Освен това, данните техники, показани при провеждане на диференциално диагноза между ударите и друга вътречерепна патология (тумори, мальформация, аневризма и др.).
READ  Болки в сърцето и гърдите: причини, симптоми, лечение, разлика

Какви са последиците и как да ги избегнем?

Последствията от атеросклерозата могат да бъдат възникващи остро или спукан хронично. В първия случай, разбира се, става въпрос за инсульте. Това е сериозно усложнение на атеросклероза, което може да се окаже фатално. Във всеки случай, дори ако пациентът остане жив, качеството му на живот ще страда много, тъй като в период на възстановяване, ще отнеме дълъг период на рехабилитация, а много от симптомите могат да останат за цял бъдещия живот.

Последиците от нестенозирующего на атеросклерозата е хронично нарушение на кръвоснабдяването на главния мозък, което води до енцефалопатия. Това морфо пеперуда-функционални промени в невроните на главния мозък, клинични прояви, които са когнитивните, двигателни и реч разстройство. Като цяло, пациентите с атеросклероза страдат още и хипертония, а на възраст над четиридесет години, започват проблемите с шейным отдел на гръбначния стълб. Така че енцефалопатия в подобни случаи има смесен характер, и в сключването на невролог може да се види такова заключение, като енцефалопатия на атеросклеротични, хипертония и вертеброгенной на природата.

Да се избегнат последствията от помагат на превантивни и лечебни дейности, проведени своевременно. Тук е важно да се разбере, че превенцията трябва да се справят с все още тогава, когато няма никакви признаци за сърдечно-съдови заболявания. Правилният начин на живот, здравословно хранене с лечебна диета, процедурата по пол и възраст физическо натоварване, липса на вредни навици – всичко това ще помогне за поддържане на здрави съдове и да се предотврати риска от развитие на сърдечни удари и инсулти — най-често инвалидизиращи заболявания на сърдечно-съдовата система.

Как за лечение на атеросклероза на каротидните артерии?

В случай, когато плака в сънната артерия не само е възникнал и се е увеличил, но и вече е довело до появата на симптоми от страна на нервната система, трябва да се замислим за медицински дейности. Смисълът на лечение, когато това не е в това, че тази плака чудо «отне», а в това да не се случи нейната дестабилизация, тъй като в случай на скъсване на нейната черупка на това място обикновено се появява на тромб, който може да стане причина за инсулт.

Друг важен фактор при лечението на атеросклероза е нормализиране на нивата на холестерола, защото, ако в кръвта му ниво в рамките на нормалното, а след това и плака няма да расте. Да се постигне намаляване на холестерола е напълно възможно с помощта на диета, но тя е достатъчно само в случай, ако пациентът все още не е инфаркт, инсулт, стентирования или байпас на коронарните артерии (провеждани именно поради плаки, но в артериите на сърцето), както и захарен диабет. В противен случай на лечение на атеросклероза, обикновено веднага започва с дестинация гиполипидемических лекарства – статини, като например лекарства като симвастатин (вазилип, симгал 10-40 мг на нощ), аторвастатин (аторис, торвакард 10-40 мг на нощ), розувастатин (crestor 5-40 мг на нощ), питавастатин (ливазо 1-4 мг на нощ).

READ  Заболявания на жлъчния мехур: симптоми, признаци, лечение на заболяването

Освен статин, е показан прием на лекарства-антиагреганов на базата на аспирин, тъй като те допринасят за намаляване на съсирва, което е доста актуално в съда, засегнатата бляшкой. Така че, се използват аспикор, ацекардол, тромбоАсс и много други съвременни лекарства. Да речем и на прием прост аспирин, но обикновено в дози от ¼ таблетка (125 мг).

В случай, когато лумена на съда е затворен с повече от 50%, лекарят след обстоен преглед може да се проведе хирургично лечение на атеросклероза. В днешно време се прилагат следните методики – каротидная ендартеректомия, лазерна коагулация на плака и стентирование каротидной артерия.

Първата техника е да иссечении на парцела артерия, засегнатата бляшкой, с наслагване на микрохирургического шев на иссеченный съд. Използването на лазер решава този проблем, като премахване на плака без иссечения на съда. Въвеждането на стента дава възможност за разширяване на суженный за сметка на плаки парцел артерия. Всеки от тези методи има своите показания и противопоказания, затова е начин за намеса във всеки конкретен случай се избира строго индивидуално.

Допускат ли народни методи на лечение?

Когато става въпрос за атеросклероза на каротидните артерии, всяко самолечение може да струва живота на човек. Така че независимо използването на тинктури, билкови отвари и настойки, е строго забранено. Ако пациентът е склонен повече да се доверите на народните рецепти, той може да се препоръча някои храни и растения, но само в комбинация с лекарства, ако те са назначени от лекар! Шипка, банани, картофи (не пържени), лук, чесън, лимони и цвекло – ето един далеч непълен списък на продуктите, които при хората се препоръчва да се използва при пациенти с атеросклероза.

Прогноза

Прогноза на атеросклероза, тъй като такава, и на атеросклероза на каротидните артерии в частност, е много двусмислен. Случва се така, че пациентът много години се чувства страхотно и един ден у него се разви исхемичен инсулт води до смърт. А се случва обратното, хронично преминаващ нестенозирующий атеросклероза предизвиква много симптоми у пациента, но той с тях живее, да се лекува и по принцип много години може да остане на трудовия активност. Затова предварително да се предскаже колко себе си поведе плака в сънната артерия, е почти невъзможно. Остава само да се помни, за правилния начин на живот, прием на лекарства, рецепта от лекар и се нуждае от медицинска проверка с провеждането на СОНОГРАФИЯ на каротидните артерии.

Видео: атеросклероза на каротидните артерии, програма «Живеят здравословно»

 

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00092 sec