Байпас на кръвоносните съдове на главния мозък: операция, последствията

Ако човек възникне проблем, като недостатъчност на постъпване на кръв в мозъка, може да му бъде назначена операция – байпас на мозъка, по-точно, на неговите артерии. Днес тя се провежда на високо ниво и с ниско ниво на риск. Целта е да се възстанови нормалното кръвоснабдяване.

Кръв в мозъка се подава чрез 4 артерия:

 • Заспало в ляво;
 • Заспало дясна;
 • Дясна дискова;
 • В ляво дискова.

Ако един или няколко от тях се свиват или запушена кръвоносните подаване на кръвта в мозъка му е трудно. Такова състояние за организма необичайно и в перспектива е много опасно. През артериите с кръвоснабдяване идва като кислород и хранителни вещества. Липсата води до масово усложнения и заболявания.

Доста често на тази почва се появяват неврологични и психични разстройства. Често проблемът може да бъде неразгадана години напред, просто защото пациентът така и не си знае диагнозата и не мисли да отиде на лекар.

Пример за това може да служи за нервните разстройства на етап, когато те не са толкова ярко изразени, за да отиде на лекар. На Запад в тези случаи хората отиват към терапевт, като се има предвид, че те имат остра депресия. У нас това не е прието, и техните «проблеми с нервите» всички решават, както могат.

Native забелязват страшна раздразнителност и чудят, защо изведнъж тези промени. Приятели, уморени да търпи избухване, се отвърне, и така нататък. По времето, когато нервно разстройство постига една граница, зад която става ясно, че ситуацията изисква да се лекува, човек може да остане съвсем сам. Това е само пример. Нарушения в работата на мозъка може да предизвика и други заболявания.

Исхемия

Липсата на подаване на кръв в мозъка, наречен ишемией, или вазо-мозъчна недостатъчност. Има два основни етапа.

 • Първият – когато тя е предизвикана от незначително временно перебоем в работата на една или повече артерии. Това Явление се нарича преходни исхемични атаки. Причините могат да бъдат артериална хипертония, атеросклероза на кръвоносните съдове, а да провокира си способен на липса на сън, смущения в графика на сън, преумора, включително и хронични стресови състояния.
 • Вторият етап идва като следствие на продължителна исхемия. Може би офанзива остра исхемия с некроза — исхемичен инсулт или инфаркт, мозъка. При този умират мозъчни клетки.

За промяна на ситуацията, поне до появата на инсулт, може да байпас на кръвоносните съдове. Това е сериозен и доста сложна операция, по време на които кръвта изкуствено се изпраща в заобикаляне на увредени артерии. След нея мозъкът отново придобива способността да работят нормално, въпреки че на възстановяване може да отнеме време.

Ако инфаркт на главния мозък все пак се случи, вероятността от връщане в границите на нормалното не е толкова голяма, и все пак тази операция е важна, за да не дойде още по-големи усложнения.

На кого трябва да байпас?

Тази операция се назначава на пациента в по-долу изброени случаи:

 1. Ако съществува ясна заплаха за здравето постоянни пристъпи на исхемия или инфаркт на мозъка не получава предупреди медикаментозным лечение.
 2. При атеросклеротическом поражение на вътрешната каротидна артерия, аневризмах или тумори, не се поддава на обичайните методи на лечение.
 3. Потвърдено данните от изследванията окклюзия артерия или продължителен стеноза. При това трябва да е очевидно (за лекар) и доказано с медицински изследвания на мозъка нарушение на притока на кръв.

Също байпас е един от най-ефективните начини, прилагани при хидроцефалия, обаче при схожем името на операцията, в този случай не се създава съдовата източници на енергия, а ликворный, за да се отцеди излишната течност от мозъка. Подобна намеса в средно помага в 50% от случаите на тежки форми на хидроцефалия.

Пример вентрикулоперитонеального байпас при хидроцефалия, са изобразени на фигурата в дясно.

Тези случаи са основните свидетелства, по които предписват байпас хирургия на артериите на мозъка. В действителност, всяко нарушение на дейност на артериите, доставящи кръв на мозъка, могат в крайна сметка да доведе до операция. Друго нещо е, че в ранните срокове проблем може да се реши, чрез премахване на причината (списъкът им е доста голяма), когато е близо заплаха за исхемичен инсулт, лекарите трябва да се справят вече с симптоми.

Което дава провеждане на тази операция?

Байпас на главния мозък позволява на хората, страдащи от липса на притока на кръв, отново да живеят нормален живот:

 • Възстановява кръвоснабдяване в тази област, води в норма;
 • Намалява вероятността от това, което се случи исхемичен инсулт.

Вторият елемент се отнася по-специално за пациенти със следните заболявания:

 1. Аневризма;
 2. Окклюзия сънната артерия (вътрешната) стеноза;
 3. Болестта & single корейски- & single корейски;
 4. Стеноза интракраниального на парцела артерия или нейните окклюзия;
 5. Тумори на основата на черепа.

Предварително проучване и подготовка на

Като правило, на пациента се иска предварително да мине през няколко изследвания и едва след това се извършва байпас.

 1. Ангиография. Може да бъде магнитен резонанс, внутриартериальной или компютърно-томографической. Се извършва не толкова за диагностика, колкото за това, че лекарят е в състояние да определи най-подходящ в този случай, вид на хирургичната намеса.
 2. Дуплексное ултразвуково сканиране, проверяющее багажника артерии на главата. С негова помощ се определя от състоянието на артериите и това, доколко те са стеснени или се бутилира, както и характеристиките на притока на кръв. В същото време ви позволява да проверите съдове, които ще бъдат използвани за успешен резултат на операцията.
 3. Тест баллоном временно запушване на артериите. Проверява възможна реакция на мозъка на временно спиране на притока на кръв в оперируемой артерия.

Съгласие за провеждане на операция

Провеждане на такава операция може да е само неврохирург със специалност в нейрососудистой хирургия.

Когато изследването се проведе операцията е назначена, пациентът може да се съгласи на нея или да се откаже. Той подписва документ за това, че е напълно информиран и е съгласен. Договорът трябва да се чете внимателно: там са посочени възможните усложнения, както и в случай, ако те настъпят, обвинява ще има кого.

И все пак просто така подобни операции, не предписват: отказ в повечето случаи носи в себе си засилване на здравните проблеми, до мозъчен инсулт. Ще подпише ли пациентът договор, или да се откаже, изборът все още трябва да бъде деликатен и добре обмислени добре.

Процедури, извършвани преди операцията

Ако приемате нестероидни противовъзпалителни средства, трябва да се направи пауза и да прекрати използването им за седмицата до байпас. Кога може да се започне отново, ще се реши от вашия лекар. В рамките на тази седмица трябва да се изключи употребата на алкохол и пушенето, тъй като това може да предизвика кървене по време на операцията.

Също така е необходимо да се спазват някои правила:

 • Трябва да измиване на цялото тяло (в болнични условия – да се взема душ) от вечерта, след това на сутринта преди операцията. Главата се измива с шампоан два пъти. Се облича в чисти дрехи.
 • Може би определяне лекар прием на таблетки в деня на операцията. Те трябва да пие малко вода.
 • В навечерието на операцията хирургът назначава выбрить цялата глава или я отделен парцел. Тази процедура се извършва медицинска сестра.
 • Всички външни предмети върху главата си, независимо дали пиърсинг, обеци и дори лещи или подвижни зъбни протези, трябва да бъдат отстранени.
 • Също така трябва да предадат на роднините на всички средства за мобилна комуникация. След операцията, независимо от състоянието на пациента, той ще се проведе в отделение за интензивно лечение не по-малко нощувки и подобни уреди там са забранени за употреба.

Всички други предписания на лекар, се препоръчва да се спазва стриктно. Голяма част от усложнения е свързана точно с това, че пациентът не е сметнал за важно това, че му каза да направи или да не направи хирургът.

Как се провежда байпас?

Задачата на хирурга – да насочи притока на кръв в област на мозъка, където се наблюдава кислороден глад. Начини за провеждане на операции – две, и след това кой от тях ще избере лекар, зависи от причината за заболяването, силата на поражението на артериите и от обема на тази част на мозъка, състоянието на които е необходимо да се подобри чрез провеждане на операции.

Първият метод се извършва, както следва:

 • Хирургът използва фрагмент от вена или артерия (който, между другото, и се нарича «шунтом»), от друга част на тялото. Като цяло, «друг парцел» означава ръка или крак. Прилага фрагмент лъчевата артерия, взети с ръце или голяма подкожните вените с крака. Това са два от най-използваните опции.
 • Shunt вшивается малко над и малко под засегнатия участък на съда на главата си. Така се създават условия за пренасочване на притока на кръв; сега тя ще бъде безпрепятствено се движат по обходен затворен част.
 • Процедурата се извършва така: единият край на плъзгащи хирург вшивает в сънната артерия на врата, намираща се точно под кожата (външна артерия). Нататък вшитый съд се монтират до времеви зони, където хирург выпиливает фрагмент от кост на черепа, за да прекарат през тази дупка вторият край на плъзгащи до артериите на мозъка.

Този метод се използва предимно в случаите, когато се удари артерия с висока скорост на кръвотока и с по-голям диаметър.

Друг вариант е операция:

 • Като плъзгащи се прилага малък съд, взети от скалпа.
 • Нататък всичко се случва по схема, подобна на първия метод. В черепа выпиливается трепанационное дупка, съд свързват с артерия на повърхността на мозъка.

Този метод се прилага обикновено в тези случаи, когато закупоренная артерия има малък диаметър и по-ниска скорост на притока на кръв. Този вариант е провеждане на операции се използва най-често. Всяка от разновидностите се провежда под обща анестезия.

След операцията

По време на извършване на байпас в трахеята на пациента ще бъде поставена интубационная тръба, която се използва за поддържане на дишане в състояние на анестезия. Ще почистват я само след като действието му ще мине. Затова малка болка в гърлото – нормално явление.

И няма нищо странно и лошо в това, че на пациента след операцията ще се окаже в реанимационном отделение. Това е задължителна предпазна мярка е в първите ден или повече.

Обичайните последици от операции се считат за главоболие и гадене. Може би определяне лекар прием на медикаменти. Изправи на крака и да ходи – все още само на юг – може да бъде не по-рано, отколкото на втория ден.

Ден след операцията се извършва ядрено-магнитен резонанс, за да се уверите, че всичко е минало нормално. Само при липса на усложнения на пациента трябва да прекара още 5-6 дни в болницата.

Възможно е, в първите дни след изписването на нужда от прием на следните лекарства:

 1. Болкоуспокояващи;
 2. Противосудорожных.

И едните, и другите трябва да бъдат назначени от лекар, както и тяхната доза.

Възможните последици и усложнения

Че не може да се направи в първите седмици след байпас?

 • Всяка домакинска работа или за задължения, изключени от пазара, преди да е разрешено хирург (обикновено след първата проверка това ограничение се отстранява).
 • Забранено карането на кола; да го поднови може да бъде също и след проверка на лекар, всички промени и предаването им на положително решение по този въпрос.
 • Всички продукти на по-тежък от 2 кг повишаване не може да бъде!
 • Алкохолът също трябва да се изключат, докато приемате предписани лекарства.

Какво се препоръчва?

 1. Като физически упражнения, единственото нещо, което не е точно донесе вреда и при това ще бъде полезно е ходенето. Започнете всеки ден разходки с 10-15 минути и постепенно малко увеличавайте времето.
 2. Къпане във водни обекти, не се препоръчва, а ето прием баня и миене на главата може да се извърши без проблеми. При този шампоан-добре е да използвате детски, а на самата област извършване на байпас, по възможност, не боли. Тя е достатъчно да обработите с гъба, слаби движения. Не търкайте, не е наливане на вода от душа, не се гмурва с главата си във ваната.
 3. Домашен режим – 2-4 седмици.

В първите дни може би силна умора, и това е нормално. А ето и други усещания могат да бъдат подозрителни. Трябва да заявим лекар за своето безпокойство, ако:

 • Имаше температура над 380;
 • Лекарствата предизвикват обриви и сърбеж;
 • При ходене – треперене, виене на свят;
 • Сънливост;
 • Престой след операцията, белегът набъбва, се изчерви;
 • Слабост, болка в областта на шията;
 • Засилване на главоболие и гадене;
 • Повръщане.

Не забравяйте, че появата на усложнения често е свързано с безотговорно отношение на пациента към предписанията на вашия лекар. Най-тежки последици – това е инсулт и в магарешка синдром, много по-рядко – тромбоза шунт. Други усложнения, не е определена.

Рискът от спазми лесно намален прием на лекарства, регистрирани след байпас.

Рехабилитация

Пациенти след байпас предписани постоянен (за цял живот, но курсове) прием на такива медикаменти, тъй като ацетилсалициловата киселина, клопидогрель, тиклопидин. При носенето на очила нужда от полагане на марля в ухото и тя да не передавливала донорскую артерия.

В продължение на повече от половин година след извършване на байпас на пациента ще бъде насрочено няколко изследвания за наблюдение на промените. Според резултатите са възможни дестинация други възможности за рехабилитация.

Цената на операцията

Средната цена на байпас в Москва силно варира в зависимост от много фактори. Минимумът, на който трябва да се разчита – тя е 20 000 лева, максимална също планк – 150 000 рубли и повече.

Някои пациенти смятат, че по-ефективно лечение в Израел. И все пак тази операция не е толкова сложна, за да я провеждат само в чужбина, а защото можете да се ограничи и Русия. Въпреки че, когато става въпрос за здравето, човек трябва сам да реши, че за него ще бъде по-добре. За извършване на байпас в чужбина, цената ще бъде значително по-горе, плюс заплащане на действителното пътуване и престой. Затова, ако няма възможност да се сложи такава сума не си струва да се откажат от операция напълно, може просто да стане пациент на руската клиника.

И последно. Въпреки факта, че байпас дава добри резултати, той не премахва причината, а от последствията. За да не се случи рецидив, трябва не само да спазват предписанията на лекаря, но и да започнат да водят здравословен начин на живот, поне доколкото е възможно, постепенно чрез премахване на лоши навици и придобиване полезни.

READ  Ангиома мозъка: какво е това, кавернозная, венозна, симптоми, лечение, прогноза

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00132 sec