Байпас на кръвоносните съдове на главния мозък: последици, при хидроцефалия, саниране, цената на, видео

Какво представлява байпас на главния мозък

Когато се появи проблем, свързан с недостатъчното с попадение на кръв към мозъка поради запушване на съда, а след това човек се предписва на операцията, която в света днес правят на високо ниво, на риск и на практика няма, няма. Главната задача на лекаря е да възстанови кръвоснабдяването чрез хирургическа намеса, това се нарича байпас на кръвоносните съдове на главния мозък.

Какво е това

Мозъкът получава захранване чрез кръвта, постъпваща в него в продължение на четири пътни артерии:

 • сънната (ляво и дясно);
 • позвоночной (ляво и дясно).

Ако в една от артериите на катастрофата се случи в работата, това е първият признак на поява на исхемия. В резултат на това пациентът започват психически и неврологични заболявания, водещи до смърт на невроните, мозъка вече не действа в пълна степен и неизбежно офанзива на инфаркт на миокарда.

За съжаление, хората не винаги навреме акцентируют на това внимание и да се обръщат към лекарите достатъчно късно, в най-добрия случай, след няколко години, а след това и на всички умират, без поставяне на диагноза.

В Европа най-често отиват за решение на проблема до психотерапевтам, мисля, че те имат депресия. В Русия прибягват до самолечению, списывая на умора и проблеми с нервите.

Благодарение на шунтированию съдове, кръвта оказва се пусне байпас на артериите, постигшую запушване, и след това безпроблемно функциониране, храна, снабдяване на кислород на мозъка е гарантирано.

И до този метод прибягват в резултат на струпването на гръбначно-мозъчната течност при хидроцефалия (хидропс на мозъка) е опасно заболяване засяга както новородени, така и за възрастен. Причина за появата могат да бъдат: инфекциозно заболяване на бременната жена, травма при раждане, вродена аномалия, травма на главата, тумор или киста на нервната система. Ликвор се натрупва в кухини на мозъка, а с помощта на хирургична намеса, разбира се, да не се окаже напълно изкореняване на проблема, но за облекчаване на общото състояние и премахване на ключови симптоми е напълно възможно.

Показания

Индикация за извършване на хирургическа намеса, са следните открити в процеса на изследване на патология:

 • аневризма на аортата, която не се лекува с алтернативни начини;
 • окклюзия или стеноза на артерия, диагностированный резултатите от многобройните изследвания;
 • атеросклероза на кръвоносните съдове или подуване на сънната артерия;
 • развитието на транзисторной исхемия или инсулт, които е невъзможно незабавно блокиране на провеждането на конвенционалната медикаментозна терапия;
 • хидроцефалия.

Подготвителен етап

Без подготвителен етап не минава нито едно изследване, нито една оперативна намеса. Пациента в рамките на шест месеца трябва да се откажат от вредни навици (пушене, алкохол). Една седмица преди планираната дата на извършване на байпас, трябва да бъдат изключени всякакви противовъзпалителни нестероидного вида лекарства.

След това се провежда детайлно изследване преди шунтированием съдове на мозъка, което предполага:

 • общ анализ на кръвта;
 • общ анализ на урината;
 • флюорографию;
 • электрокардиограмму — ЕКГ на сърцето.
READ  Съставът на кръвта: норма, промени, анализ, таблица

Ако тези анализи не е достатъчно, след това на лекаря допълнително възложени:

 • Ангиографию, която позволява да се определи в артериите мястото стеноза, се извършва чрез КТ, ЯМР или внутриартериальным начин.
 • Ултразвукова допплерография съдове, което позволява да се оцени степента на проходимост на кръвоносните съдове, влизащи в групата на риска.
 • Проучване на временна артериалното запушване с помощта на бутилката, която оценява възможността за функциониране на мозъчното кръвоснабдяване, при условие че, ако се изключи притока на кръв през една от артериите.

В навечерието и непосредствено преди операцията се спазват следните правила:

 • Личната хигиена е отделено специално внимание. В болнични условия се взема душ 2 пъти (вечер и сутрин). Задължително измиване на главата си и се облича в чисти дрехи.
 • Едно питие на всички необходими лекарства, които е предписал лекарят, запив малко количество обикновена вода.
 • В навечерието на операцията ще бъде насрочено выбрить част на главата, където са планирани, за да трепанационное дупка, или напълно цялата повърхност. Процедурата се извършва от медицинска сестра.
 • С главата си да вдигне всички чужди предмети: бижута, лещи, подвижни зъбни протези, обеци, пирсинги.
 • Раздават на роднини на всички електронни устройства, тъй като в реанимация, където пациентът ще остане и след провеждане на операции, използването им е забранено.

Всички отклонения от работния лист дестинация водят до усложнения, а понякога и необратими последици, които лекарят не е в състояние да определи.

Съгласие за байпас

След получаване на резултатите от проведени изследвания (на които се вижда, че без намеса, тук не може да се мине), лекар-неврохирург със специалност нейрососудистая хирургия, предлага на пациента операцията, разбира се, той може да се откаже.

Ако пациентът е съгласен, тогава им подписва договор, задължително подробно с него, запознайте се, тъй като там са посочени всички възможни усложнения, като в момент на извършване, така и след операцията.

Знайте, че байпас на кръвоносните съдове на главния мозък не се предписва на всички и навсякъде, само на показанията, когато терапевтично лечение вече е безсилен. В случай на отказ от неговото извършване, може да влоши проблема със здравето, и се стигне до инфаркт или мозъчен инсулт. Подписват договор или не, въпросът на пациента, но изборът трябва да се прави рационално.

Провеждане на процедурата

Главната задача, която стои пред колега неврохирург, направлява и регулира притока на кръв в мозъка, където се случва дълго време кислороден глад.

Съществуват три варианта за извършване на байпас на кръвоносните съдове на главата, като изборът зависи от предназначението на донора:

 1. В качеството на донор, което действа на парче артерия или вена, взети от всяко място в тялото на пациента. Най-често се използва крайник. Един край плъзгащи се зашива към сънната артерия и се довеждат подкожно до времеви зони. След това чрез специална трепанационное дупка, проделанное в тази на черепа кутия директно свързва с необходимата артерия на мозъка. Тази техника е подходяща за артериите с висок трафик на кръв.
 2. Корабът, който е под кожата на главата на пациента, действа донор за артериите с ниско кръвоснабдяване. Неговото разположение край преминава през трепанационное дупка в тази на черепа кутия доведе до необходимата артерия и са пришити ги между себе си на повърхността на мозъка.
 3. Силиконов проводник използват, когато пациент с диагноза хидроцефалия, с помощта на камерна течност от мозъка се премества в друга област, където процеса на засмукване най-добре ще изтече, например към мочевому пузырю, гръдния кош или корема. За съжаление, това заболяване не е излечимо, то се придружава пациента до края на живота, само плъзгащи се дава възможност за облекчаване на страданията и негативен ефект на пациента, осигуряване на нормалната жизненост, без видими проблеми, при условие, че постоянно наблюдение на шунтом.
READ  Сарком на Капоши: видове, при ХИВ-инфекция, първите симптоми, лечение и прогноза

Последици

Всяка намеса в организма на човека могат да имат последици, тук вероятността не е толкова висока, но има място да бъде. В частност, при някои хора се появяват пристъпи на епилепсия, тромбы в шунте, мозъчен инсулт.

При хора с гидроцефалией е възможно запушване на плъзгащи или неучастие в работата на един от неговите клапани. В този случай спешно се извършва подмяна на използвания шунт на нов, работещ, който е в състояние без външна намеса се взимат течност в желаното място.

В първите дни се празнува на силна преумора, че се смята за норма. А ето и за следните симптоми, трябва незабавно да уведомите вашия лекар:

 • Температурата на тялото, 38 и по-горе;
 • Реакция на организма към лекарства (обрив, сърбеж);
 • Световъртеж и нарушение на вестибуларния апарат;
 • Сънливост;
 • След операцията, белегът подува или възпаление;
 • Обща слабост, болковият синдром в областта на шията;
 • Силно главоболие;
 • Повръщане или гадене.

Една от вероятните причини за появата на усложнения след байпас е безотговорно отношение на пациента към собственото им здраве и предписанията на лекарите.

Възстановителен период

По време на извършване на байпас на пациента вмъкнете в трахеята интубационную тръба, с помощта на него ще се извършва дъх, докато болният да бъде в състояние на анестезия. Удалят си само след пълното дойде в съзнание. Неприятно усещане в гърлото, което остава след нея, скоро ще мине.

След като безопасно проведената операция, е необходимо да се направи ЯМР за да се изключи вероятността от кръвоизливи, и дуплексное сканиране на съдове за измерване на степента на проходимост на по тях кръв. В случай, че пациентът се сгъва всичко е добре и няма никакви негативни последици не е разкрита, е на осми, девятые ден той замине.

За да следоперативния възстановителен период да премине колкото е възможно по-скоро, тогава ще трябва да се придържат към препоръките на лекарите: приемане на определени лекарства (ацетилсалициловата киселина, тиклопидин, клопидогрель) по предписаната схема. За хората, които носят очила, трябва да се направи на тръби от марля в ухото, така че няма да придавливаться донор на артерията.

READ  Магнезий в кръвта, роля и недостатък в организма, храни, лекарства

В първите седмици след операцията е забранено:

 • Направете домакинска работа (почистване, пране, зеленчукова градина, домакинство), преди първото разглеждане на хирург.
 • За да управлява моторни превозни средства. Ограничението се отстранява след провеждане на лекар необходими изследвания и получените резултати.

В продължение На шест месеца след извършване на байпас на кръвоносните съдове в мозъка, болният трябва да премине през редица изследвания и непрекъснато да идват на редовен преглед със специалист, за да наблюдава текущите промени. Може би, че лекарят ще предпише и различни възможности за рехабилитация.

Категорично изключва употребата на алкохол, тъй като той е в конфликт с лекарства. Свеждане до минимум на физическо натоварване, повишаване на не повече от 3 кг, в момента на преминаването на рехабилитация. Повече да прекарват времето си на открито, в парка, в гората.

Определено байпас на кръвоносните съдове на главния мозък – един от най-сложните видове хирургическа намеса, но дава неимоверный, осезаем ефект, след което пациентът започва да дойде да живее, може напълно да се отървете от опасните проблеми, или да ги сведе до минимум симптомите на това, как той хидроцефалия, извеждайки течност на друго място.

Цена

В различни региони на Руската Федерация цената на байпас на кръвоносните съдове на главния мозък, зависи от много фактори. Например, в Москва, цената варира от 20 000 рубли и понякога достига до 200 000 рубли и повече.

Някой заминава за Израел за провеждането на тази процедура, но в това няма никаква необходимост, тъй като операцията не толкова и сложно, за да за това да напускат пределите на Русия. В нашата страна много от отлични специалисти, които са способни да прекарат байпас на високо ниво. Още повече, че цената на байпас в чужбина е много по-висока. Въпреки че, когато става въпрос за здраве, тогава човек има право да избират къде и кой ще го лекува.

В заключение

Нервната система представлява сложен механизъм в човешкото тяло, за да функционира тя е свързана с всички други системи. Непрекъснато оборудване на кислород и хранителни вещества, необходими на мозъка, за нормалната си работа. Се случва този процес благодарение на сърдечно-съдовата система. Стеноза или пълно запушване на артериите водят до значителни нарушения. Ако навреме проблема не се диагностицира и не се изкорени, а след това ще настъпят необратими последици.

Не забравяйте, че байпас не се излекуват напълно, но не позволява да се предотврати последствията. За да не е рецидив, не е необходимо фигура да се спазват всички препоръки на лекар, придържайте се към активния, здравословен начин на живот, да се откажат от вредните навици и да тренират (ходене, каране на велосипед).

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00132 sec